Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

A döntéshozatal átláthatóságáról szóló törvényt teljesen átláthatatlanul módosították
Olvasási idő: körülbelül 9 perc

A sürgősség ürügyén bármilyen döntés meghozható a nyilvánosság tájékoztatása és a vele való konzultáció nélkül. Járványügyi vészhelyzet után háború hisztéria, s közben, csendben újabb jogfosztási kísérlet.

A döntéshozatal átláthatóságáról szóló törvényt teljesen átláthatatlanul módosították

A Ciucă-kormány anélkül, hogy kikérte volna a Gazdasági és Szociális Tanács véleményét, sőt még a szöveget sem tette közzé a kormányülés nyilvános napirendjén, elfogadta a közigazgatásban a döntéshozatal átláthatóságáról szóló 52/2003-as törvényt módosító sürgősségi rendeletet.
Bár a törvény már eddig is tartalmazott olyan rendelkezéseket, amelyek kivételes helyzetekben lehetővé tették a gyors jogalkotást, az új módosítás még könnyebbé teszi az átláthatósági és konzultációs előírások megkerülését. Ha egy központi vagy helyi hatóság sürgősnek ítél egy jogszabályt, azt mindenféle konzultáció nélkül elfogadhatja.

Tekintettel mind a GEO elfogadásának módjára, mind a jogszabályi rendelkezések tartalmára, szervezeteink arra kérték az ombudsmant, hogy az ügyet az Alkotmánybíróság elé utalja.

Megértve azt a kényes kontextust, amelyben találjuk magunkat, mégis úgy gondoljuk, hogy a jogszabályokat a kontextushoz képest tisztességes mértékkel kell meghozni. Nem akarjuk elhinni, hogy erre a lépésre éppen most került sor, amikor a társadalom az ukrajnai menekültek támogatására irányuló erőfeszítésekre összpontosít.

Kedves Renate WEBER,

Az aláíró szervezetek kérik, hogy a 2022. március 2-án kiadott, a közigazgatásban történő döntéshozatal átláthatóságáról szóló 52/2003. sz. törvény 7. cikkének (13) bekezdését módosító 16/2022. sz. sürgősségi rendelet alkotmányellenességének kivételét teljes egészében terjessze Románia Alkotmánybírósága elé.

Úgy véljük, hogy a törvény módosításának teljesen átláthatatlan módja a sürgősségi rendelet révén ellentétes az átláthatóság és a konzultáció minimumszabályaival, és érinti a polgárok tájékoztatáshoz való jogát. A 16/2022. számú GEO-t az Alkotmány 115. cikke (6) bekezdésének rendelkezéseit megsértve fogadták el, amely szerint a sürgősségi rendeletek nem fogadhatók el az alkotmányos törvények területén, nem érinthetik az állam alapvető intézményeinek rendszerét, az Alkotmányban előírt jogokat, szabadságokat és kötelességeket. Az átláthatóság és a nyilvánosság bevonásának jogi keretét biztosító törvényt anélkül fogadták el, hogy a kormányülés nyilvános napirendjére felvették volna, a Gazdasági és Szociális Tanács véleménye nélkül, a nyilvánosság tájékoztatása nélkül.

Megértjük azt a kivételes helyzetet, amelyben Románia most van, de úgy gondoljuk, hogy az a helyzet, amelyben vagyunk, nem szolgálhat ürügyül arra, hogy a vészhelyzeteken kívül, indokolt esetben törvényeket hozzunk. Az L52/2003 módosítása nem tekinthető "halasztást nem tűrő szabályozásnak", ami a GEO 16/2022. számú határozatot az Alkotmány 115. cikkének (4) bekezdésével ellentétbe hozza.

Végül, de nem utolsósorban, kérjük, elemezze a GEO 16/2022 rendelkezéseit a szabályok kiszámíthatóságának és egyértelműségének elve szempontjából, amint azt az 1. cikk (1) bekezdése kifejezi. (5) bekezdése alapján, valamint a gazdag alkotmánybírósági gyakorlatban kidolgozottak szerint. Az Alkotmánybíróság határozataiban többször kimondta, hogy a szabályok egyértelműségének és kiszámíthatóságának kell jellemeznie minden törvény normatív tartalmát. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy véleményünk szerint a GEO 16/2022 miért sérti ezeket az elveket.

Ami a tartalmat illeti, a cikk újraszövegezése (még több) lehetőséget nyit a helyi és központi hatóságok képviselői számára, hogy megkerüljék a demokratikus konzultációs folyamatot a jogszabályok kidolgozása során. Bár az 52/2003. sz. törvény már tartalmazott kivételes körülményekre, védelmi, közrendi vagy nemzetbiztonsági helyzetekre vonatkozó kivételeket, a kormány egy új, hasonlóan általános és homályos megfogalmazású kivétellel egészítette ki: "sürgős helyzetek". Ezáltal olyan biztosítékok sérülnek, amelyek érvényre juttatják az Alkotmány 31. cikkében meghatározott, az információhoz való alapvető jog gyakorlását. A sürgősségi rendeletek idővel komoly hiányosságokat mutattak az ilyen dokumentumok kiadásának sürgősségét magyarázó okok tekintetében. A 7. cikk (1) bekezdésének új megfogalmazása. Az 52/2003. sz. törvény (13) bekezdése még nagyobb véletlenszerűséget tesz lehetővé az átláthatósági és konzultációs előírások alkalmazása során.

Ez a változás nem csak az országos szintű jogszabályokat érinti, hanem a helyi szintű jogszabály tervezeteket is (nemcsak a sürgősségi rendeletekre, hanem a helyi és megyei tanácsok határozataira is vonatkozik majd). Az aláíró szervezetek tapasztalatai szerint a helyi hatóságok gyakran visszaélnek a "vészhelyzet" kifejezéssel. Véleményünk szerint ez a módosítás még több lehetséges visszaéléshez fog vezetni a helyi hatóságok részéről.

A kormány új kivételt tesz az átláthatósági eljárásra, anélkül, hogy a törvény egy régebbi hiányosságát kijavítaná. Így a mentességet élvező helyzetekben továbbra sincs kötelező minimális határidő az (1) bekezdés hatálya alá tartozó jogalkotási aktusok nyilvános vitájára. (13). Egyetértünk azzal, hogy 30 nap hosszú idő lehet a vészhelyzetekben (amelyeket kimerítően kellene meghatározni: háború, földrengés, katasztrófák), de a minimális nyilvános vitafolyamat teljes hiánya ellentétes a demokrácia alapelveivel.

A fentiekre tekintettel kérjük, hogy vizsgálja meg, hogy célszerű-e megtámadni ezt a szöveget a román Alkotmánybíróságon.

Az aláíró szervezetek:
ActiveWatch
Asociația pentru Tehnologie și Internet
Centrul FILIA
Asociația CIVICA
Societatea Academică din România
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
Asociația Miliția Spirituală
Asociația Respiro
Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentă
Asociația Parcul Natural Văcărești
RiseOut
Funky Citizens
Expert Forum
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România
Consiliul Tineretului din România
Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”
Asociația Festivalul de Film Transilvania
Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale
Asociația Sexul vs. Barza
Asociația Help Autism
Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil
Uniunea Națională a Cooperației Meșteșugărești
Asociația OPTAR
Consiliul Național al Dizabilității din România
Centrul pentru Inovare Publică
Asociația FAPTE
Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj
Asociația Frends pentru Dezvoltare
Rădăuțiul Civic

Forrás: Civilek az állampolgárokért


Könyvjelző