Karpatria
2023. 04. 17.
RIASZTÁS ÉS FELHÍVÁS A CSELEKVÉSRE! - Valami bűzlik...Romániában

Ne higgyétek, hogy csak Romániában! És még mindig alszol!

2023. 04. 16.
A szellemhajók sivataga: Az Aral-tenger rejtélyes eltűnése

Alig 30 évvel ezelőtt az Aral-tó a bolygó negyedik legnagyobb belvíztömege volt, 26 000 négyzetmérföldes területet borított a közép-ázsiai Kazahsztán és Üzbegisztán között.

2023. 04. 15.
Az is nagyon merész feltételezés, hogy az emberiség fele életben maradhat a következő évtizedekben

A növekedésre épülő globális ipari civilizáció minden szakember szerint a korlátaihoz közeledik, a fenntartásához lassan nem marad erőforrás a kizsákmányolt természetben.

2023. 04. 15.
Az utolsó szó jogán

Kedves ismerősök, ismeretlenek, barátok és ellenségek: itt az idő, hogy önmagunkba nézzünk, és döntsünk. Döntsünk végre arról, hogy kit és mit szolgálunk tetteinkkel, felszólalásunkkal, gondolatainkkal, élet-képzeletünkkel és életünkkel. Mert mindenki az, akinek a szolgálatában áll.

2023. 04. 15.
Hollandia elszegényedése

Az Agenda 2030 teljes lendülettel halad.

2023. 04. 15.
A szabadság útja – béke, vagy háború?

Az ukajnai háború óta napi szintű közbeszéd lett a háború és béke kérdése. Mindenoldali szakértő és kevésbé szakértő erről beszél, nyilatkozik, mond autentikusnál autentikusabb véleményt.
Végezetül mindenki békepárti.

2023. 04. 14.
Finnország csatlakozik a NATO-hoz egy vészjósló, de találó történelmi coming outban

Biden és más NATO-szurkolótársak viselkedése, akik a héten a "békét" és a "biztonságot" ünneplik Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásával, nem csak groteszk.

2023. 04. 14.
Transz aktivistával kampányoltak, most 6 milliárddal kevesebbet ér a cég

A Bud Light anyavállalata, az Anheuser-Busch az italgyártó nagyhatalom anyagilag is megszenvedte, hogy transz aktivistával reklámozta a sörét – számolt be a Post Millennial.

2023. 04. 14.
Magyarország egy csendes zsidó sikertörténet

Európa többi részével ellentétben Magyarországon a zsidók biztonságban vannak és virágzik a zsidó élet – írja Michael O’Shea a Jewish News Syndicate hasábjain.

2023. 04. 14.
Szlovákia meglépte: betiltják az olcsó ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását

Hatósági vizsgálattal kiderült: nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru. Hazánkban még nem döntöttek erről.

2023. 04. 13.
Zsidóviccet kellett törölni a Pretty Woman-ből

A Micsoda nő című West End musical producerei eltávolítottak egy viccet a forgatókönyvből, miután egy néző panaszkodott, hogy az antiszemita volt.

2023. 04. 12.
A szabad lelkű ember képes a teremtésre

Egy zenész-révésszel beszélgettünk. A „tátos zenész” torokhangokról és az Ördög Nyelvéről mesélt.

A haza minden előtt - mondom: a HAZA
Olvasási idő: körülbelül 5 perc

"Távoli földrészek, távoli emberek kiáltását, hozza a rádió, az újság, az esti szél."
Szilágy Domokos

Háborús állapot, mozgósítás vagy ostrom esetén a védelmi minisztérium mozgósítja az összes tartalékost, és a 20 és 35 év közöttiek számára pedig kötelezővé válik a katonai szolgálat – számolt be az Adevărul.ro.

A 2005. december 16-i 395. számú törvény 2007. január 1-jétől felfüggesztette a kötelező katonai szolgálatot, a sorkötelesek utolsó sorozása 2006 októberében, a csökkentett szolgálati idejűeké pedig 2006 júniusában volt. Az ukrajnai válsággal összefüggésben azonban meg kell jegyezni, hogy bizonyos feltételek mellett ez a felfüggesztés megszűnik, és a hatóságok a védelmi rendszer megerősítése érdekében a haderő részleges vagy teljes mozgósítását kérhetik.

Hadiállapot, mozgósítási állapot és ostromállapot idején, amelyeket az elnök rendel el és a parlament hagy jóvá, a védelmi minisztérium (MApN) minden tartalékost mozgósít. Elsősorban a 18 és 55 év közötti önkéntes tartalékosokról van szó, akiknek szerződésük van a védelmi minisztériummal, és akkor is megkapják zsoldjuk 30 százalékát, minimum 540 lejt, ha otthon vannak. Nekik azonnal jelentkezniük kell a katonai egységnél, amelyhez tartoznak. Ezen tartalékosok száma azonban néhány ezerre korlátozódik, így a román hadsereg arra a mintegy 60 ezer “klasszikus” tartalékosra támaszkodhatna, akik a katonai szolgálat felfüggesztése előtt teljesítették a katonai szolgálatot, és rendelkeznek katonai igazolvánnyal. Ők tudják, hogy melyik egységnél kell jelentkezniük 48 órán belül, és az igazolványukhoz van csatolva a behívóparancs, amely közúti, vasúti, tengeri vagy légi szállítási kuponokat tartalmaz. Fontos megjegyezni, hogy a végzésben meghatározott időben és helyen való megjelenés elmulasztása büntetőjogi következménnyel jár, a törvény 2-től 7 évig terjedő szabadságvesztést ír elő. A kijelölt katonai egységekben való jelentkezési kötelezettség csak a legfeljebb 55 éves tartalékosokat terheli, amely életkorig a tartalékos katonai nyilvántartásban szerepelnek.

Kik lesznek besorozva?
A 2005/395-ös törvény azt is előírja, hogy hadiállapot, mozgósítási állapot és ostromállapot idején a katonai szolgálat kötelező. A lakosság honvédelmi felkészítéséről szóló jogszabály szerint a 20 és 35 év közötti román állampolgárok, akik megfelelnek a katonai szolgálatra vonatkozó kritériumoknak, sorkötelesek. Kérésre a sorozás 18 éves korban is elvégezhető.

A katonai szolgálatra orvosilag alkalmatlannak minősített személyek, a törvény által elismert egyházakhoz tartozó felszentelt személyzet, valamint a legalább 2 éve kolostorban élő szerzetesek nem sorozhatók be. Ezen kívül nem teljesíthetnek katonai szolgálatot a börtönbüntetésüket töltő elítéltek, az előzetes letartóztatásban lévők, vagy a bíróság elé állított személyek a jogerős ítélet meghozatalának időpontjáig, valamint bizonyos feltételek mellett azok is, akik eltartottakkal rendelkeznek. Mentesülnek a besorozás alól azok is, akiknek feleségük első vagy másodfokú rokkantnak minősül, akiknek egy vagy több kiskorú gyermekük van, és feleségük meghalt, vagy akiknek szülei első vagy másodfokú rokkantak, életkortól függetlenül.

Megtagadható a fegyverviselés
A 2006/446-os törvény előírja, hogy azok az állampolgárok, akik vallási vagy lelkiismereti okokból megtagadják a fegyveres katonai szolgálatot, alternatív szolgálatot teljesítenek. Ebben az esetben a besorozott személy megtagadhatja a fegyverviselést.

A törvény szerint a besorozás megtagadása bűncselekménynek minősül. “Az a személy, aki háború idején vagy ostromállapot alatt testi sérülést okoz magának, betegséget vagy gyengeséget színlel, hamis okmányokat, vagy bármilyen más eszközt használ annak érdekében, hogy a katonai szolgálat alól kibújjon 2-től 7 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő” – áll a büntetőtörvénykönyv 432. cikkejében. Amikor az ország nincs hadiállapotban vagy ostrom alatt, a szolgálat megtagadása enyhébben, 500 és 8000 lej közötti pénzbírsággal büntethető.

Könyvjelző