Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek
Olvasási idő: körülbelül 8 perc

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

A kormány által előkészített sürgősségi rendelet, amely a kormányzati felhő, a polgárok és az állam közötti kapcsolatot számítógépesíteni hivatott informatikai infrastruktúra létrehozására irányul, és amelyet a PNRR 375 millió euróval támogat, olyan káros kezdeményezés, amely az SRI és az STS számára abszolút és diszkrecionális ellenőrzést biztosítana a polgárok adatai és a közintézmények összes szoftvere felett - vádolja Alexandru Lăpușan, a Zitec vezérigazgatója és a Szoftveripari Munkaadók Szövetségének (ANIS) alelnöke.

A HotNews.ro csütörtökön számolt be arról, hogy a kormány sürgősségi rendelettel készül a Kormányzati Felhő működtetésére. A projekt 375 millió eurós finanszírozást kap a PNRR-en keresztül, és gyorsan meg kell határozni, hogy mely hatóságok fogják irányítani ennek a nemzeti kritikus informatikai infrastruktúrának a megvalósítását, hogy ne veszítsük el az európai pénzeket.

A csütörtökön nyilvános vitára bocsátott EGO-tervezet szerint a kormányzati felhőért felelős intézmények a Kutatási, Innovációs és Digitalizálási Minisztérium és a Románia Digitalizálási Hatósága (ADR) lesznek, a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) támogatásával.

Miért lenne káros a kormányzati felhőrendelet:
Katonaruhás emberek által írt szöveg - fogalmazza meg a vádat  Alexandru Lăpușan, az egyik vezető helyi informatikai és felhőszolgáltató, a Zitec vezérigazgatója, aki a Regista nevű alkalmazást fejlesztette ki, amely lehetővé teszi az elektronikus kormányzati szolgáltatások, valamint az adók és illetékek online fizetését, igen élesen bírálta a rendelettervezetet.

Alexandru Lăpușan egyben a Softare Ipari Munkaadók Szövetségének (ANIS) alelnöke is, amely hétfőn a Facebook-oldalán azzal vádolta meg a kormányt, hogy a kezdeményezés ellenőrzési jogkört adna a szolgálatoknak.

"Az OUG egy különösen káros kezdeményezés, amely a következő 3 dolgot valósítja meg egy csapásra:

1. Az összes intézmény szoftvere és az összes polgár adatai feletti abszolút és diszkrecionális ellenőrzés átadása az SRI-nek és az STS-nek. De biztosak lehetnek benne, hogy a szent GDPR megvéd minket a visszaélésektől.
2. A nyilvános felhőszolgáltatások használatának blokkolása minden állami intézményben.
3. Monopólium kiépítése az RDA területén: ha egy állami intézmény egy kis SaaS-t szeretne használni, ami havi 50 euróba kerül, csak akkor teheti meg, ha az RDA birtokában van egy ilyen megoldás. 
Ezt az EGO-t mindenáron meg kell állítani, mert a hatása a romániai digitalizáció teljes blokkolása lesz. Az Európai Bizottságnak nem szabadna ebben a formában finanszíroznia ezt a projektet" - írta Alexandru Lăpușan hétfőn a Facebookon.

Azzal vádolja, hogy ennek a GEO-nak az egyetlen célja az lenne, hogy "az RDA civil álcája alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek".

Lăpușan a bejegyzésében bírálja a Románia Digitalizálási Hatósága (ADR) által csütörtökön kiadott teljes sajtóközleményt, amely a kormányzati felhő megjelenésének állítólagos előnyeiről szól.

"A kormányzati felhő az ADR szerint a következő fő előnyöket kínálja: "One-Stop Shop. - Közvetlen hozzáférés valamennyi közszolgáltatáshoz, a felhőben elérhető elektronikus űrlapok segítségével."
Mi köze van az űrlapoknak (azaz egy szoftverkomponensnek) egy adatközpont-infrastruktúrához (legyen az akár felhőalapú adatközpont)?
Nem kellene-e az ADR-nek egy olyan szoftvert készítenie, amely bárhol is legyen elhelyezve, nem kellene ezt megtennie?
Nem pontosan ezt kellene már egy ideje tennie az EUCP-nek (más néven elektronikus egyablakos ügyintézési pont)?
Az ADR feltérképezte az összes dokumentumáramlást az összes közintézményben, szabványosította az összes adatot, minden világos, és most már csak az a probléma, hogy hol kell elhelyezni a "nyomtatványokat"? Hatékony-e, ha egyetlen szoftveres megoldás valósítja meg az összes áramlást az ország összes intézményében?
Nem tanultuk meg a leckét az olyan fáraószerű informatikai projektekkel, mint az eRománia portál?
Röviden: a kormányzati adatközpontoknak - még ha kormányzati felhőnek is nevezik őket - semmi közük a közszolgáltatásokhoz való hozzáféréshez. Ráadásul a digitalizálást nem központilag kellene elvégezni, az nem fog működni. Más országokban (Franciaország, Spanyolország, Egyesült Királyság) nem működött, nálunk sem fog. De ők megtanulták a leckét, mi viszont ragaszkodunk ahhoz, hogy fordítva csináljuk" - vádolja.

GEO-tervezet: Az SRI és az STS együttműködik a kiberbiztonság területén "tartalmi adatok cseréje nélkül".
Az EGO-tervezet kimondja, hogy az STS-t jelölik ki a felhő technikai integrátoraként, amely minőségében biztosítja az infrastruktúra megvalósítását, de a szolgáltatások folyamatos karbantartását is.

Ezenkívül a kormányzati felhő kiberbiztonságát a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) fogja biztosítani és irányítani. A rendelettervezetben szerepel, hogy az SRI és az STS nem cserél tartalmi adatokat.

A 6. cikk (2) bekezdése kimondja:

"Az SRI az egyes intézmények hatáskörének megfelelően együttműködik az STS-szel a 2. cikk d) és e) pontjában említett konkrét kormányzati felhőszolgáltatások ellen irányuló, APT típusú komplex kibertámadások megismerése, megelőzése és elhárítása érdekében, a biztonsági események megosztásával, tartalmi adatok cseréje nélkül." - áll a GEO-tervezetben.

Forrás: HotNews.ro

 

Könyvjelző