Karpatria
2023. 04. 17.
RIASZTÁS ÉS FELHÍVÁS A CSELEKVÉSRE! - Valami bűzlik...Romániában

Ne higgyétek, hogy csak Romániában! És még mindig alszol!

2023. 04. 16.
A szellemhajók sivataga: Az Aral-tenger rejtélyes eltűnése

Alig 30 évvel ezelőtt az Aral-tó a bolygó negyedik legnagyobb belvíztömege volt, 26 000 négyzetmérföldes területet borított a közép-ázsiai Kazahsztán és Üzbegisztán között.

2023. 04. 15.
Az is nagyon merész feltételezés, hogy az emberiség fele életben maradhat a következő évtizedekben

A növekedésre épülő globális ipari civilizáció minden szakember szerint a korlátaihoz közeledik, a fenntartásához lassan nem marad erőforrás a kizsákmányolt természetben.

2023. 04. 15.
Az utolsó szó jogán

Kedves ismerősök, ismeretlenek, barátok és ellenségek: itt az idő, hogy önmagunkba nézzünk, és döntsünk. Döntsünk végre arról, hogy kit és mit szolgálunk tetteinkkel, felszólalásunkkal, gondolatainkkal, élet-képzeletünkkel és életünkkel. Mert mindenki az, akinek a szolgálatában áll.

2023. 04. 15.
Hollandia elszegényedése

Az Agenda 2030 teljes lendülettel halad.

2023. 04. 15.
A szabadság útja – béke, vagy háború?

Az ukajnai háború óta napi szintű közbeszéd lett a háború és béke kérdése. Mindenoldali szakértő és kevésbé szakértő erről beszél, nyilatkozik, mond autentikusnál autentikusabb véleményt.
Végezetül mindenki békepárti.

2023. 04. 14.
Finnország csatlakozik a NATO-hoz egy vészjósló, de találó történelmi coming outban

Biden és más NATO-szurkolótársak viselkedése, akik a héten a "békét" és a "biztonságot" ünneplik Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásával, nem csak groteszk.

2023. 04. 14.
Transz aktivistával kampányoltak, most 6 milliárddal kevesebbet ér a cég

A Bud Light anyavállalata, az Anheuser-Busch az italgyártó nagyhatalom anyagilag is megszenvedte, hogy transz aktivistával reklámozta a sörét – számolt be a Post Millennial.

2023. 04. 14.
Magyarország egy csendes zsidó sikertörténet

Európa többi részével ellentétben Magyarországon a zsidók biztonságban vannak és virágzik a zsidó élet – írja Michael O’Shea a Jewish News Syndicate hasábjain.

2023. 04. 14.
Szlovákia meglépte: betiltják az olcsó ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását

Hatósági vizsgálattal kiderült: nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru. Hazánkban még nem döntöttek erről.

2023. 04. 13.
Zsidóviccet kellett törölni a Pretty Woman-ből

A Micsoda nő című West End musical producerei eltávolítottak egy viccet a forgatókönyvből, miután egy néző panaszkodott, hogy az antiszemita volt.

2023. 04. 12.
A szabad lelkű ember képes a teremtésre

Egy zenész-révésszel beszélgettünk. A „tátos zenész” torokhangokról és az Ördög Nyelvéről mesélt.

A párhuzamosok metszéspontja
Olvasási idő: körülbelül 4 perc

A politikában nem elég becstelennek lenni. Ostobának is kell látszani.

Azért kissé furcsállom, hogy az RMDSZ olyan vehemensen elítélte Putin jóváhagyását a Donecki és a Luganszki Köztársaságok elismerésével kapcsolatban. Hogyan mernek autonómiát követelni, függetlenséget Ukrajnától az abszolút többségben oroszok lakta Donbasz-vidékiek háborgott vehemensen Kelemen Hunor. Mintha azt harsogta volna, hogyan mernének autonómiát kérni Székelyföld lakói? Hogyan merné támogatni, elismerni az ilyesmit Magyarország? Mondom, nagyon furcsálltam.
Máskülönben, hogy megértsük az ukrajnai (Donbasz-vidéki) helyzetet, némi összehasonlításokat kellene tegyünk a székelyföldivel. Legalábbis, részben, áttételesen. Hargita, Maros és Kovászna megyét (amit Székelyföldként ismerünk) abszolut többségben székely-magyarok lakják. Donyeck és Luhanszk vidékét abszolut többségben oroszok lakják. Székelyföld Erdély, illetve Magyarország része volt, és adott történelmi körülmények között Romániához került. Donyeck és Luhanszk vidéke szintén adott történelmi körülmények között Ukrajnához került. Hiába teltek hosszú évtizedek, a székelyföldiek nem adják fel autonómia-törekvéseiket. A Donbasz- vidéki oroszoknak sikerült, még ha háború árán is, sokezres élet-áldozattal, kivívni , úgymond, a függetlenségüket, bár a világ szakadároknak nevezi őket. A székelyek csak reménykednek, és bíznak (sajnos) az RMDSZ-eszes ígérgetésekben, amelyeket választások előtt tesznek a szavazatokkal parlamentbe kerülő korrupt politikusaik, és aztán négy évre elfelejtik.
De mi történne - képzeljük el -, ha megvalósulna az évszázados székely álom, és létrejönne az autonómia? És a három megye területén a Székelyföldi Köztársaság? Hivatalosan minden romániai párt mélységesen elítélné (úgy tűnik még maga az RMDSZ is), sőt, Amerika és az UE, meg a politikai-hasonszőrűek tiltakoznának és nem ismernék el a Székelyföldi köztársaságot. És bár - mondjuk-, Magyarország támogatná a székelyeket, a NATO máris fegyverezné Romániát, az UE hatalmas támogatásokat adna, és ezen felbuzdulva, kezdenék is lőni a székely falvakat a románok (Isten őrizz, még elképzelni is szomorú!-). És akkor, képzeljük el továbbá, Magyarország elismerné a Székelyföld Köztársaságot, mire fel Biden és minden nyugati vezető azonmód a legerősebb büntetéseket szabná ki, és Orbán Viktort a világbéke megsértésével vádolná, meg azzal, hogy megtámadta és le akarja tiporni, elfoglalni-lerohanni Romániát, bekebelezni. Íme, itt vagyunk, szerencsénkre ukrán-orosz változatban. Ne képzelődjünk, de gondolkozzunk, és próbáljuk megérteni a dolgokat.
Távol áll tőlem, hogy Putyinékat szimpatizálnám. Lehet mindehhez részletezni is, lehet Amerika seggét nyalva félremagyarázni, de a lényegen nem változtatna. Senki nem kívánta a háborút (leszámítva az amerikai kormányt), de ahhoz, hogy a kecske is jóllakjon, a káposzta is megmaradjon (ahogy a székely mondaná), az kellene- merek egy ilyen feltételezést megejteni-, hogy elismertessék világszinten a Donyecki meg a Luhanszki köztársaság, amit persze nehogy kebelezzen be Oroszország, hanem hagyjon meg amolyan ütköző-zónának, ha már zavartatva érzi magát, akkor meg Ukrajna is nyugodtan NATO-taggá válhatna, hogy fizethesse a földjén állomásozó amerikai katonákat, ha már imigyen jobban élnének a polgárai!

Pál Antal Murgu

Könyvjelző