Karpatria
2023. 04. 17.
RIASZTÁS ÉS FELHÍVÁS A CSELEKVÉSRE! - Valami bűzlik...Romániában

Jangan berpikir itu hanya di Rumania! Dan kamu masih tidur!

2023. 04. 16.
A szellemhajók sivataga: Az Aral-tenger rejtélyes eltűnése

Alig 30 évvel ezelőtt az Aral-tó a bolygó negyedik legnagyobb belvíztömege volt, 26 000 négyzetmérföldes területet borított a közép-ázsiai Kazahsztán és Üzbegisztán között.

2023. 04. 15.
Az is nagyon merész feltételezés, hogy az emberiség fele életben maradhat a következő évtizedekben

A növekedésre épülő globális ipari civilizáció minden szakember szerint a korlátaihoz közeledik, a fenntartásához lassan nem marad erőforrás a kizsákmányolt természetben.

2023. 04. 15.
Az utolsó szó jogán

Kedves ismerősök, ismeretlenek, barátok és ellenségek: itt az idő, hogy önmagunkba nézzünk, és döntsünk. Döntsünk végre arról, hogy kit és mit szolgálunk tetteinkkel, felszólalásunkkal, gondolatainkkal, élet-képzeletünkkel és életünkkel. Mert mindenki az, akinek a szolgálatában áll.

2023. 04. 15.
Hollandia elszegényedése

Az Agenda 2030 teljes lendülettel halad.

2023. 04. 15.
A szabadság útja – béke, vagy háború?

Az ukajnai háború óta napi szintű közbeszéd lett a háború és béke kérdése. Mindenoldali szakértő és kevésbé szakértő erről beszél, nyilatkozik, mond autentikusnál autentikusabb véleményt.
Végezetül mindenki békepárti.

2023. 04. 14.
Finnország csatlakozik a NATO-hoz egy vészjósló, de találó történelmi coming outban

Biden és más NATO-szurkolótársak viselkedése, akik a héten a "békét" és a "biztonságot" ünneplik Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásával, nem csak groteszk.

2023. 04. 14.
Transz aktivistával kampányoltak, most 6 milliárddal kevesebbet ér a cég

A Bud Light anyavállalata, az Anheuser-Busch az italgyártó nagyhatalom anyagilag is megszenvedte, hogy transz aktivistával reklámozta a sörét – számolt be a Post Millennial.

2023. 04. 14.
Magyarország egy csendes zsidó sikertörténet

Európa többi részével ellentétben Magyarországon a zsidók biztonságban vannak és virágzik a zsidó élet – írja Michael O’Shea a Jewish News Syndicate hasábjain.

2023. 04. 14.
Szlovákia meglépte: betiltják az olcsó ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását

Hatósági vizsgálattal kiderült: nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru. Hazánkban még nem döntöttek erről.

2023. 04. 13.
Zsidóviccet kellett törölni a Pretty Woman-ből

A Micsoda nő című West End musical producerei eltávolítottak egy viccet a forgatókönyvből, miután egy néző panaszkodott, hogy az antiszemita volt.

2023. 04. 12.
A szabad lelkű ember képes a teremtésre

Egy zenész-révésszel beszélgettünk. A „tátos zenész” torokhangokról és az Ördög Nyelvéről mesélt.

Akcióban a román Nemzeti Kiberbiztonsági Igazgatóság
Olvasási idő: körülbelül 5 perc

A  DNSC (Nemzeti Kiberbiztonsági Igazgatóság) új áldozatai: egy könyvblog, egy Beiuș-i üzlet weboldala, két Google Firebase aldomain és egy amerikai reklámszolgáltató aldomainje.

Az Aktual24.ro weboldal indokolatlan blokkolásának botránya után a Nemzeti Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC) ismét lépett.

A HotNews.ro által kedden közzétett dokumentum alapján az Association for Technology and the Internet (ApTI), az ActiveWatch, az APADOR-CH és a Független Újságíró Központ kedden arra figyelmeztetett, hogy a DNSC ismét törvénytelenül blokkolt oldalakat.

NGO sajtóközlemény

2022. március 3-án elküldtük az alábbi "zárt" levelet a DNSC-nek és az ANCOM-nak, hogy meggyőzzük a román hatóságokat, hogy ne kezdjék el blokkolni az oldalakat a véleménynyilvánítás szabadságát sértő, illegális intézkedésekkel. Ugyanezen a napon a DNSC és az ANCOM mindent elkövetett, hogy blokkoljon egy teljesen legitim weboldalt, amelyet "álhírterjesztőnek" bélyegeztek - az aktual24.ro-t.
A DNSC és az ANCOM egyelőre nem tájékoztatott arról, hogy az aktual24.ro újságírói weboldal miért került a listára, és mi volt az a hiba, amely a blokkoláshoz vezetett.

Két héttel később nemcsak, hogy senki sem válaszolt a DNSC-nek és az ANCOM-nak írt levelünkre, de a blokkolt oldalak listája tovább bővült. A Hotnews ma megjelent cikkéből megtudhatjuk, hogy jelenleg 39 oldal szerepel a listán, amelyek közül néhánynak semmi keresnivalója nincs a listán:

Jogszerű domainek, de valószínűleg vírusos/fertőzöttek (ezért a rendszergazdával kellene felvenni a kapcsolatot, hogy orvosolja a problémát, nem pedig az internetszolgáltatónak blokkolni, ami jogi szempontból nem indokolt). Így az első számú kiberbűnözők lettek Romániában:

Könyvkritikai blog - bookblog dot ro - több mint 17 éve a romániai interneten, aktív Facebook-közösséggel. (a domain nem tűnik fertőzöttnek)

A Beiuș-i üzlet weboldala - doilupi dot ro - aktív cég nyilvános elérhetőségekkel. (a domain nem tűnik fertőzöttnek)

Egy szalontai bútorbolt honlapja - enterieur dot ro - aktív online bolt nyilvános elérhetőségekkel, valamint a házigazda vagy a honlap készítőjének elérhetőségeivel. (az oldal fertőzöttnek tűnik)

A firebaseio.com (a Google által a Firebase API-hoz használt domain) két aldomainje.

Popup.taboola.com - az IAB tagjaként működő https://www.taboola.com/ amerikai kontextuális hirdetési szolgáltató aldomainje.

Ha nekünk 30 percünkbe telt, hogy ellenőrizzük a fentieket, nem kellene-e egy illetékes hatóságnak ugyanezt megtennie, és első lépésként kapcsolatba lépnie az oldal adminisztrátoraival, hogy ne kövessenek el hibát. 

A DNSC azzal büszkélkedik, hogy nem blokkolja a domaineket, de elfelejti megemlíteni, hogy az internetszolgáltatóknak azt mondja, hogy ezt kellene tennie. Amit nem mond el az internetszolgáltatóknak, az az, hogy:

Nemcsak, hogy NINCS jogi kötelezettségük erre, hanem a 2015/2120-as uniós rendelet (nyílt internetről szóló rendelet) értelmében kötelesek nem blokkolni a webhelyeket.

Mivel ez nem jogi kötelezettség, felelősségre vonhatják azokat, akiknek az oldalait blokkolják (lásd még a részleteket alább).

Emlékeztetünk arra, amit a DNSC-nek és az ANCOM-nak március 3-án küldött levelünkben is megfogalmaztunk:

Egy teljes weboldalhoz való hozzáférés internetszolgáltatók általi blokkolása sérti az információhoz való hozzáférést, amely a véleménynyilvánítás szabadságához való alapvető jog részét képezi.

Amennyiben a cél más eszközökkel is elérhető (a helyszín fertőtlenítése, az adminisztrátorok értesítése), ezeket az intézkedéseket kell elrendelni, nem pedig a bíróságok által nem elrendelt, megfelelő tájékoztatás, határidő és a fellebbezés lehetősége nélküli blokkolási intézkedéseket.

Sürgősen felszólítunk arra, hogy vessenek véget az ellenőrizetlen domainek szigorú listázásának törvénytelen gyakorlatának, és hogy szervezzenek találkozót az összes érdekelt szervezettel, hogy a DNSC tiszteletben tartsa a véleménynyilvánítás szabadságához való alapvető jogot. 

Bogdan Manolea, ügyvezető igazgató Technológiai és Internet Szövetség

Liana Ganea, az ActiveWatch elnöke

Georgiana Gheorghe, ügyvezető igazgató APADOR-CH

Cristina Lupu, a Független Újságíró Központ ügyvezető igazgatója"

Forrás: pressHub

Könyvjelző