Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

Akcióban a román Nemzeti Kiberbiztonsági Igazgatóság
Olvasási idő: körülbelül 5 perc

A  DNSC (Nemzeti Kiberbiztonsági Igazgatóság) új áldozatai: egy könyvblog, egy Beiuș-i üzlet weboldala, két Google Firebase aldomain és egy amerikai reklámszolgáltató aldomainje.

Akcióban a román Nemzeti Kiberbiztonsági Igazgatóság

Az Aktual24.ro weboldal indokolatlan blokkolásának botránya után a Nemzeti Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC) ismét lépett.

A HotNews.ro által kedden közzétett dokumentum alapján az Association for Technology and the Internet (ApTI), az ActiveWatch, az APADOR-CH és a Független Újságíró Központ kedden arra figyelmeztetett, hogy a DNSC ismét törvénytelenül blokkolt oldalakat.

NGO sajtóközlemény

2022. március 3-án elküldtük az alábbi "zárt" levelet a DNSC-nek és az ANCOM-nak, hogy meggyőzzük a román hatóságokat, hogy ne kezdjék el blokkolni az oldalakat a véleménynyilvánítás szabadságát sértő, illegális intézkedésekkel. Ugyanezen a napon a DNSC és az ANCOM mindent elkövetett, hogy blokkoljon egy teljesen legitim weboldalt, amelyet "álhírterjesztőnek" bélyegeztek - az aktual24.ro-t.
A DNSC és az ANCOM egyelőre nem tájékoztatott arról, hogy az aktual24.ro újságírói weboldal miért került a listára, és mi volt az a hiba, amely a blokkoláshoz vezetett.

Két héttel később nemcsak, hogy senki sem válaszolt a DNSC-nek és az ANCOM-nak írt levelünkre, de a blokkolt oldalak listája tovább bővült. A Hotnews ma megjelent cikkéből megtudhatjuk, hogy jelenleg 39 oldal szerepel a listán, amelyek közül néhánynak semmi keresnivalója nincs a listán:

Jogszerű domainek, de valószínűleg vírusos/fertőzöttek (ezért a rendszergazdával kellene felvenni a kapcsolatot, hogy orvosolja a problémát, nem pedig az internetszolgáltatónak blokkolni, ami jogi szempontból nem indokolt). Így az első számú kiberbűnözők lettek Romániában:

Könyvkritikai blog - bookblog dot ro - több mint 17 éve a romániai interneten, aktív Facebook-közösséggel. (a domain nem tűnik fertőzöttnek)

A Beiuș-i üzlet weboldala - doilupi dot ro - aktív cég nyilvános elérhetőségekkel. (a domain nem tűnik fertőzöttnek)

Egy szalontai bútorbolt honlapja - enterieur dot ro - aktív online bolt nyilvános elérhetőségekkel, valamint a házigazda vagy a honlap készítőjének elérhetőségeivel. (az oldal fertőzöttnek tűnik)

A firebaseio.com (a Google által a Firebase API-hoz használt domain) két aldomainje.

Popup.taboola.com - az IAB tagjaként működő https://www.taboola.com/ amerikai kontextuális hirdetési szolgáltató aldomainje.

Ha nekünk 30 percünkbe telt, hogy ellenőrizzük a fentieket, nem kellene-e egy illetékes hatóságnak ugyanezt megtennie, és első lépésként kapcsolatba lépnie az oldal adminisztrátoraival, hogy ne kövessenek el hibát. 

A DNSC azzal büszkélkedik, hogy nem blokkolja a domaineket, de elfelejti megemlíteni, hogy az internetszolgáltatóknak azt mondja, hogy ezt kellene tennie. Amit nem mond el az internetszolgáltatóknak, az az, hogy:

Nemcsak, hogy NINCS jogi kötelezettségük erre, hanem a 2015/2120-as uniós rendelet (nyílt internetről szóló rendelet) értelmében kötelesek nem blokkolni a webhelyeket.

Mivel ez nem jogi kötelezettség, felelősségre vonhatják azokat, akiknek az oldalait blokkolják (lásd még a részleteket alább).

Emlékeztetünk arra, amit a DNSC-nek és az ANCOM-nak március 3-án küldött levelünkben is megfogalmaztunk:

Egy teljes weboldalhoz való hozzáférés internetszolgáltatók általi blokkolása sérti az információhoz való hozzáférést, amely a véleménynyilvánítás szabadságához való alapvető jog részét képezi.

Amennyiben a cél más eszközökkel is elérhető (a helyszín fertőtlenítése, az adminisztrátorok értesítése), ezeket az intézkedéseket kell elrendelni, nem pedig a bíróságok által nem elrendelt, megfelelő tájékoztatás, határidő és a fellebbezés lehetősége nélküli blokkolási intézkedéseket.

Sürgősen felszólítunk arra, hogy vessenek véget az ellenőrizetlen domainek szigorú listázásának törvénytelen gyakorlatának, és hogy szervezzenek találkozót az összes érdekelt szervezettel, hogy a DNSC tiszteletben tartsa a véleménynyilvánítás szabadságához való alapvető jogot. 

Bogdan Manolea, ügyvezető igazgató Technológiai és Internet Szövetség

Liana Ganea, az ActiveWatch elnöke

Georgiana Gheorghe, ügyvezető igazgató APADOR-CH

Cristina Lupu, a Független Újságíró Központ ügyvezető igazgatója"

Forrás: pressHub

Könyvjelző