Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

Álhír: Romániában egyáltalán nem lesz cenzúra. Csak egy kicsi megfigyelés, kutakodás, kontroll...
Olvasási idő: körülbelül 2 perc

Raed Arafat szerint az álhírek figyelése nem cenzúra. "A cenzúra azt jelenti, hogy jövök és közlöm veled, hogy bezárom az oldaladat."

Álhír: Romániában egyáltalán nem lesz cenzúra. Csak egy kicsi megfigyelés, kutakodás, kontroll...

A DSU vezetője, Raed Arafat szerint az álhírek ellenőrzése egy felállítandó kormányzati struktúrán keresztül nem cenzúra. Arafat szerint a hivatalos verzió ezen információk alapján készül majd el.

A most felállított, kulcsszavakkal és narratívákkal ellátott rendszer, amely az online médiát vizsgálja, álhíreknek tekinti majd az esetleges kormányzati korrupcióról szóló híreket és nyomozásokat - írja a profit.ro.

A DSU vezetője, Raed Arafat szerda este ismertette az álhírek ellenőrzésére vonatkozó javaslatot. A DSU vezetője a Digi24-nek elmondta, hogy a javaslat a civil társadalomtól érkezett.

"Nem áll szándékunkban úgynevezett cenzúra. Meg kell érteni, hogy a cenzúra azt jelenti, hogy eljövök és azt mondom, hogy bezárom az oldaladat, vagy eljövök és azt mondom, hogy nem mondhatod ezt, mert ha elmondod, akkor aktát vagy valamit kapsz, ez a cenzúra.

A DSU vezetője azt is kifejtette, hogy ez a nyomon követés lehetővé teszi például, hogy a DSU előálljon a hivatalos változattal. Hangsúlyozta, hogy a projekt célja nem a hírportálok cenzúrázása:

"Ez nem cenzúrát jelent, hanem azt, hogy ellenőrizzük és előállunk a hivatalos verzióval, ami után az ember előtt mindkét változat ott lesz. 

Az egyetlen dolog, amit jelenleg teszünk, hogy ha látjuk, hogy ez hazugság, akkor előállunk a mi oldalunkkal, és elmondjuk az embereknek, hogy ez a mi verziónk." - mondta Arafat.

Az álhírek nyomon követése - a kormányzati korrupcióról szóló híreket a hatóságok által készített platformon álhírként jelölik majd meg.

A DSU-n belüli munkacsoport egy olyan informatikai platformot készít elő, amely az online médiát, valamint a blogokat és a közösségi hálózatokat vizsgálja majd az "álhírek" után. A kezdeményezéshez a román kormány, a CNA és több civil szervezet is csatlakozik.

Forrás: lumeapolitica.ro

Könyvjelző