Karpatria
2023. 04. 17.
RIASZTÁS ÉS FELHÍVÁS A CSELEKVÉSRE! - Valami bűzlik...Romániában

Ne higgyétek, hogy csak Romániában! És még mindig alszol!

2023. 04. 16.
A szellemhajók sivataga: Az Aral-tenger rejtélyes eltűnése

Alig 30 évvel ezelőtt az Aral-tó a bolygó negyedik legnagyobb belvíztömege volt, 26 000 négyzetmérföldes területet borított a közép-ázsiai Kazahsztán és Üzbegisztán között.

2023. 04. 15.
Az is nagyon merész feltételezés, hogy az emberiség fele életben maradhat a következő évtizedekben

A növekedésre épülő globális ipari civilizáció minden szakember szerint a korlátaihoz közeledik, a fenntartásához lassan nem marad erőforrás a kizsákmányolt természetben.

2023. 04. 15.
Az utolsó szó jogán

Kedves ismerősök, ismeretlenek, barátok és ellenségek: itt az idő, hogy önmagunkba nézzünk, és döntsünk. Döntsünk végre arról, hogy kit és mit szolgálunk tetteinkkel, felszólalásunkkal, gondolatainkkal, élet-képzeletünkkel és életünkkel. Mert mindenki az, akinek a szolgálatában áll.

2023. 04. 15.
Hollandia elszegényedése

Az Agenda 2030 teljes lendülettel halad.

2023. 04. 15.
A szabadság útja – béke, vagy háború?

Az ukajnai háború óta napi szintű közbeszéd lett a háború és béke kérdése. Mindenoldali szakértő és kevésbé szakértő erről beszél, nyilatkozik, mond autentikusnál autentikusabb véleményt.
Végezetül mindenki békepárti.

2023. 04. 14.
Finnország csatlakozik a NATO-hoz egy vészjósló, de találó történelmi coming outban

Biden és más NATO-szurkolótársak viselkedése, akik a héten a "békét" és a "biztonságot" ünneplik Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásával, nem csak groteszk.

2023. 04. 14.
Transz aktivistával kampányoltak, most 6 milliárddal kevesebbet ér a cég

A Bud Light anyavállalata, az Anheuser-Busch az italgyártó nagyhatalom anyagilag is megszenvedte, hogy transz aktivistával reklámozta a sörét – számolt be a Post Millennial.

2023. 04. 14.
Magyarország egy csendes zsidó sikertörténet

Európa többi részével ellentétben Magyarországon a zsidók biztonságban vannak és virágzik a zsidó élet – írja Michael O’Shea a Jewish News Syndicate hasábjain.

2023. 04. 14.
Szlovákia meglépte: betiltják az olcsó ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását

Hatósági vizsgálattal kiderült: nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru. Hazánkban még nem döntöttek erről.

2023. 04. 13.
Zsidóviccet kellett törölni a Pretty Woman-ből

A Micsoda nő című West End musical producerei eltávolítottak egy viccet a forgatókönyvből, miután egy néző panaszkodott, hogy az antiszemita volt.

2023. 04. 12.
A szabad lelkű ember képes a teremtésre

Egy zenész-révésszel beszélgettünk. A „tátos zenész” torokhangokról és az Ördög Nyelvéről mesélt.

Az ilyeneknek az agyán is maszk van...
Olvasási idő: körülbelül 5 perc

A kapott pénzt (aminek nagyobbik felét természetesen ellopják, és a politikusok zsebébe kerül valamilyen formában) vissza kell fizetni.

Boldog dicsekvésben az egyik internetes magyar lap, hogy Istenem, milyen jó üzlet az EU-tagság. "Dőlt a pénz Romániába a csatlakozás óta!"- adta hírül tegnap a FŐTÉR, és máris kinéztem, ablakom alá nem gyűjtött-e halom százlejest a szél, mert nekem is van rá szükségem, legalább annyira, mint az országnak, általában.

"Meg kell hagyni, ha az európai uniós csatlakozás anyagi oldalát nézzük, akkor Románia számára vitán felül megérte, hogy a gazdasági és részben politikai szervezet tagja lett: egy most kiadott összesítés szerint 2007-es felvétele óta jóval több pénz folyt be az országba az EU kasszájából különböző fejlesztésekre, mint amennyit Románia fizetett be a közös kasszába a rá megállapított kvóta alapján."- olvasom. Adatok is vannak erre az időszakra, melyek bizonyítják, többet kapott az ország, "mint mint amennyit „tagdíjként” beadott a közösbe". Ez viszont jó észrevétel, mert fogadni merek, hogy politikusaink EU-t imádó "jóhíreit" szentírásként fogadó polgártársaink egy része a Brüsszelből ígért pénzeket százszázalékosan jószívű ajándéknak értelmezik. És egyáltalán meg sem járja a fejükben, hogy a kapott pénzt (aminek nagyobbik felét természetesen ellopják, és a politikusok zsebébe kerül valamilyen formában) vissza kell fizetni.
Ez úgy van, mint a cigánykasszában. Ebben a hónapban bedőlt nekem a pénz, de a következő hónapokban, lassan, "visszaadakozom". (Nem, erre nem gondolnak mindazok, akik föltétlenül maszkot hordanak a koronavirusfertőzés biztonságos elkerülése miatt. Az ilyeneknek az agyán is maszk van.

"Megéri az EU tagjának lenni – írja az internetes lap, dicséretes észrevétel, hozzáteszi - "de persze a nettó befizető nyugati tagállamok sem csupán jótékonykodásból tolják a pénzt az új tagországokba. Egyrészt számukra GDP-arányosan nem annyira megterhelőek az összegek, mint például Románia, Bulgária vagy akár Magyarország számára, másrészt azért cserében a közép- és kelet-európai tagállamok megnyitották a nyugati cégek előtt a piacaikat, Románia emellett olcsó munkaerővel is ellátja a nyugatiakat. És azt se felejtsük el, hogy a különböző, jelentős európai uniós támogatásból megvalósuló beruházások – például az autópálya-építések – kivitelezői között rendszerint nem kevés nyugat-európai cég van – vagyis az összeg jelentős része valamilyen formában vissza is kerül hozzájuk."

Ha jól utánagondolunk, nevetséges minden lelkendezés. Az EU ad ugyan, kamatos kölcsönbe, de ezenfelül maximálisan kihasznál bennünket.
Hozzátenném, az volt valamikor boldog napja Erzsi néninek, amikor a cigánykasszában rá került a sor, neki adakoztak. Dőlt a pénz. Aztán másnak-másnak érkezett az ideje, Erzsi néni visszafizetett minden lejecskét. De a szerencsés napján kapott pénzecskét ügyesen kihasználta, helyrebillentette a családi költségvetést. Kamatot nem kellett persze fizetnie. Na, az EU-ban kissé más a helyzet. Ha többet is kaptál ma, mint amennyit eddig betettél, az holtbiztos, hogy utóbb kétszer annyit kell visszaadjál.

Úgy is mondhatni, Románia esetében, hogy holtáig eladósodott. Mert a pénznek felét természetesen ellopták. Az uniós pénzeknek (jó pénzért) lelkendezők, ugye, olyan ártatlan gyerekek. Hisznek a mesék jótündérében. Aki bőség szarúját nyitva, csak úgy adakozik. Sőt mindig a dupláját adja, mint amennyit elvárnának tőle. Ezenfelül még az EU többezres hivatalnok-gárdáját is mannával eteti, hogy ne kerüljenek pénzbe.
/Pál Antal Murgu

Könyvjelző