Karpatria
2022. 09. 26.
Edward Snowden orosz állampolgárságot kapott

Az Orosz Föderáció alkotmánya 89. cikkének "a" bekezdésével összhangban elhatározom: a következő személyeket fogadom el az Orosz Föderáció állampolgárságaként: Edward Joseph Snowden, aki 1983. június 21-én született az Amerikai Egyesült Államokban.

2022. 09. 26.
Népszámlálás - előszoba a Great Resethez

Akik megtagadják a válaszadást, azok komoly pénzbírságra, akár 200.000 forintos büntetésre számíthatnak. Senki nem teszi fel a kérdést, hogy mi szükség van a szankciókra és a kényszerítésre?

2022. 09. 26.
Kik jutnak hozzá az egészségügyi adatainkhoz?

Egyértelmű, hogy itt egy üzletágat akarnak felépíteni, amely felülírja a betegek ellátását, a gyanú fennáll, hogy egy világméretű adathalászatról és visszaélésszerű működésről van szó.

2022. 09. 26.
A VILÁG OLYAN, AMILYENEK MI VAGYUNK!

A KORMÁNYOK NEM CSELEKEDHETNEK AZT, AMIT AKARNAK! CSAK AZT, AMIT MEGENGEDNEK NEKIK!

2022. 09. 26.
Kivételes elemzés kering az interneten Ukrajna és Oroszország népszavazás utáni jövőjéről

Ritka elemzés a román sajtóból.
Az USA nyeresége és Európa vesztesége.

2022. 09. 26.
Orvosok és ápolók elárulták a betegeket – és saját magukat is

Ez a cikk több mint két évvel ezelőtt - 20.7.12-én - jelent meg először. Sajnos ma is tökéletesen érvényes.

2022. 09. 26.
Lavrov New Yorkban: nem értenek oroszul? Itt az ideje megtanulni!

Még humora is van!

2022. 09. 26.
Tarolt a jobboldal Olaszországban, akár kétharmaduk is lehet

Elsöprő jobboldali siker vetett véget a baloldali kormányzásnak Olaszországban. A győzelem hamar eldőlt, már csak a kétharmad a kérdéses.

2022. 09. 26.
Kitálalt egy volt jobbikos!

Így töröltette Szaszi Gyurcsányék segítségével Toroczkai Fb-oldalát, és nyilváníttatták őt veszélyes személlyé.

2022. 09. 26.
Nincs klíma-vészhelyzet!

A globális felmelegedés körülbelül olyan valóságos, mint a húsvéti nyuszi.
Tudósok ezrei írnak alá hivatalos nyilatkozatot.

2022. 09. 22.
Moszkva a nemzeti függetlenségi és szuverenista mozgalmak bástyája kíván lenni

A donbasszi népszavazások nemcsak a Luganszki és Donyecki Népköztársaságok és más felszabadított területek lakóinak rendszerszintű védelmét szolgálják, hanem a történelmi igazságosság helyreállítása szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak – jelentette ki Dimitrij Medvegyev.

2022. 09. 22.
A háború végső kimenetele

Az egyik fél legyőzi a másikat.

Egy ország, amely Putyinnal kardoskodik, de egy népszámlálást sem tud gördülékenyen megszervezni
Olvasási idő: körülbelül 5 perc

Még 20 nap van hátra Romániában a népszámlálás végéig, és az adatgyűjtés egyre lassabban halad. Bukarestben hiányzik a szükséges népszámlálók fele, és a helyzet az ország számos részén is hasonló.

Egy ország, amely Putyinnal kardoskodik, de egy népszámlálást sem tud gördülékenyen megszervezni

Zárt ajtók, elutasítások és vonakodás. Ezzel a legtöbb népszámlálónak országszerte szembe kell néznie. A személyes adatgyűjtés népszámlálás során nehéz feladat, és a forró, nyári napokon igazi megpróbáltatás lehet. Sokan az első néhány nap után feladják.

Laura Enache, 6. szektor népszámlálója: Az, hogy nem találják otthon az embereket, és sok időt töltenek az ajtók előtt, valószínűleg demoralizálja a számlálóbiztosokat. Abban a pillanatban, amikor végre kinyílik egy ajtó, ám a mögötte álló férfi eléggé agresszív, a kérdező legtöbbször felhagy a próbálkozással.

Vannak olyan területek is, ahol az emberek hiába várják, hogy a népszámláló bekopogtasson hozzájuk. Bukarestben például 1650 népszámlálóra volna szükség. Jelenleg alig több mint 700-an vannak.
Ez kevesebb, mint a szükséges személyzet fele. 

Craiovában 27 népszámláló hiányzik, és a Statisztikai Igazgatóság olyan fiatalokat remél, akik hajlandóak nyáron dolgozni.

Carmen Ispas, Dolj Megyei Statisztikai Igazgatóság: Mindenekelőtt a terepen dolgozó emberek vonakodásával szembesültünk. Voltak technikai problémák is, lassú a munka a táblázatkezelővel, problémák vannak a központi listákkal is.

 

Camelia Băcioiu, népszámláló: Az embere félnek attól is, hogy a hatóság tudni akar a bankszámlájukról, félnek megmutatni nekünk a házukról szóló dokumentumokat, mert attól félnek, hogy majd az állam visszaél az információkkal irataik vagy az ingatlanjaik adatainak birtokában.


Ugyanakkor 3000 lejes ( kb. 230.000 Ft) bírság fenyegeti azokat, akik nem vesznek részt az adatszolgáltatásban


Aki megtagadja a népszámlálásban való részvételt, az akár 3000 lejes bírságot is kockáztat. Nagyváradon már 15 büntetést osztottak ki. De mi történik azokkal, akiket nem látogatott meg népszámláló?

''Erre a kérdésre nem tudok választ adni, de reményeink szerint több népszámlálási adatfelvevőt tudunk alkalmazi a finisben. Az aktív számlálók között már vannak olyanok, akik kifejezték szándékukat, hogy egy második népszámlálási körzetet is átvennének.

A nép- és lakásszámlálás július 17-én ér véget. Eddig mintegy 4 millió román válaszolt a népszámlálók kérdéseire, ami a megszámlálatlan lakosság 40%-a. Az online űrlapot 9 millió román állampolgár töltötte ki, ezek között azonban sok a rontott, hibás adat.

Arról pedig egyáltalán nem beszél senki, hogy mi az oka korábbiakhoz képest nagymértékű lakossági passzivitásnak a népszámlálással kapcsolatban.
Pedig eléggé nyilvánvaló, hogy a covid járvány alatt az állam, a hatóságok agresszív és ugyanakkor ellentmondásos, kapkodó korlátozó intézkedései, majd az ukrán háború, s azzal párhuzamosan a gazdasági válság alapvetően bizalmatlanná, óvatossá tették az embereket mindennel szemben, ami a dilettáns, kapkodó politika és államvezetés részéről érkezik.

Ezt a bizalmatlanságot még inkább felerősítette a román jogász társadalom számos, prominens tagja részéről a népszámlálási kérdőív alkotmányosságával, jogszerűségével szemben támasztott aggálya.

Bár Székelyföldön ezeket az alkotmányossági problémákat háttérbe szorította a "magyarnak, vagy székelynek vallod-e magad"  vita. Ennek lett az eredménye az erdélyi magyarok viszonylag magas részvételi aránya már a népszámlálás online szakaszában.

Mindezeket összevetve azért joggal merül fel a kérdés, hogy vajon egyáltalán sikerül-e teljes képet kapni Románia 2022. évi lakossági számairól, arányairól, s amit eredmény kijön, vajon mennyire lesz pontos és hiteles?

Könyvjelző