Karpatria
2022. 09. 26.
Edward Snowden orosz állampolgárságot kapott

Az Orosz Föderáció alkotmánya 89. cikkének "a" bekezdésével összhangban elhatározom: a következő személyeket fogadom el az Orosz Föderáció állampolgárságaként: Edward Joseph Snowden, aki 1983. június 21-én született az Amerikai Egyesült Államokban.

2022. 09. 26.
Népszámlálás - előszoba a Great Resethez

Akik megtagadják a válaszadást, azok komoly pénzbírságra, akár 200.000 forintos büntetésre számíthatnak. Senki nem teszi fel a kérdést, hogy mi szükség van a szankciókra és a kényszerítésre?

2022. 09. 26.
Kik jutnak hozzá az egészségügyi adatainkhoz?

Egyértelmű, hogy itt egy üzletágat akarnak felépíteni, amely felülírja a betegek ellátását, a gyanú fennáll, hogy egy világméretű adathalászatról és visszaélésszerű működésről van szó.

2022. 09. 26.
A VILÁG OLYAN, AMILYENEK MI VAGYUNK!

A KORMÁNYOK NEM CSELEKEDHETNEK AZT, AMIT AKARNAK! CSAK AZT, AMIT MEGENGEDNEK NEKIK!

2022. 09. 26.
Kivételes elemzés kering az interneten Ukrajna és Oroszország népszavazás utáni jövőjéről

Ritka elemzés a román sajtóból.
Az USA nyeresége és Európa vesztesége.

2022. 09. 26.
Orvosok és ápolók elárulták a betegeket – és saját magukat is

Ez a cikk több mint két évvel ezelőtt - 20.7.12-én - jelent meg először. Sajnos ma is tökéletesen érvényes.

2022. 09. 26.
Lavrov New Yorkban: nem értenek oroszul? Itt az ideje megtanulni!

Még humora is van!

2022. 09. 26.
Tarolt a jobboldal Olaszországban, akár kétharmaduk is lehet

Elsöprő jobboldali siker vetett véget a baloldali kormányzásnak Olaszországban. A győzelem hamar eldőlt, már csak a kétharmad a kérdéses.

2022. 09. 26.
Kitálalt egy volt jobbikos!

Így töröltette Szaszi Gyurcsányék segítségével Toroczkai Fb-oldalát, és nyilváníttatták őt veszélyes személlyé.

2022. 09. 26.
Nincs klíma-vészhelyzet!

A globális felmelegedés körülbelül olyan valóságos, mint a húsvéti nyuszi.
Tudósok ezrei írnak alá hivatalos nyilatkozatot.

2022. 09. 22.
Moszkva a nemzeti függetlenségi és szuverenista mozgalmak bástyája kíván lenni

A donbasszi népszavazások nemcsak a Luganszki és Donyecki Népköztársaságok és más felszabadított területek lakóinak rendszerszintű védelmét szolgálják, hanem a történelmi igazságosság helyreállítása szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak – jelentette ki Dimitrij Medvegyev.

2022. 09. 22.
A háború végső kimenetele

Az egyik fél legyőzi a másikat.

Európai és magyar kormánypénzek egy erdélyi panzióra az RMDSZ alelnökének
Olvasási idő: körülbelül 10 perc

Az RMDSZ ügyvezető alelnöke, Novák Levente és testvére által alapított cég 70 ezer eurós és 35 millió forintos európai támogatást nyert a magyarországi Kisfaludy-programból egy vendégház építésére és berendezésére.

Európai és magyar kormánypénzek egy erdélyi panzióra az RMDSZ alelnökének

A magyarországi program nyilvános adatai szerint a cég nem is lenne jogosult, mert a források lehívásának időpontjában a vendégház nem működött, és nem Magyarországon volt.

Bár ez közpénz, és megkérdeztük, hogy az egyes programok keretében lehívott pénzeket mire használták fel, az információkat titokban tartják, így nem tudhatjuk, hogy ugyanarra a munkára kétszeres finanszírozás történt-e.

Hamarosan új vendégház nyílik Nyárádszereda határában, a Cenk felé vezető úton. A mezőn lévő földterület nem különleges, és az út sem túl forgalmas, így az első dolog, ami eszünkbe jut, hogy ez nem a legmegfelelőbb hely egy vendégháznak.

De ha megnézzük nyárádszeredai általános városrendezési tervét, világossá válik, hogy mi volt az oka annak, hogy a panzió ezen a helyen kapott helyet: a leendő A8-as autópálya Marosvásárhely-Iași egyik lehajtója nagyon közel fog elhaladni a panzió mellett. Így az autópálya építése után ez a hely biztosan forgalmas lesz.

A hat szobás vendégházat építő céget Novák Levente RMDSZ-es politikus, ügyvezető alelnök alapította testvérével, Novák Botonddal együtt 2018 márciusában.

Az építkezést két forrásból finanszírozták: 2018 májusában az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) 70 ezer eurós támogatást nyertek, majd 2020-ban a Kisfaludy-programból újabb 35 millió forintos (akkori árfolyamon kb. 100 ezer euró) támogatást nyertek a vendégház fejlesztésére, amelynek akkor még alapja sem volt.

Mivel a panziót két állami forrásból finanszírozzák, kértünk információt arról, hogy mit végeznek külön-külön az egyes projekteken, és milyen kifizetések történtek külön-külön az egyes projektekre, hogy lássuk, nem történik-e kettős finanszírozás ugyanazon munkálatokra, és nem ugyanazokat a kiadásokat számolják-e el mindkét oldalon.

Annak érdekében, hogy lássuk, minden rendben van-e, össze kellene hasonlítanunk a két finanszírozóhoz benyújtott kimutatásokat és számlákat a Nyarad Agro Turizmus Kft. által benyújtott projektekkel. Ez lenne az egyetlen módja annak, hogy bizonyítsuk, hogy ugyanazok az anyagok és ugyanazok a munkák merültek-e fel mindkét finanszírozó részéről.

A Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. még nem válaszolt a részére augusztus 12-én küldött közérdekű adatigénylésünkre. A projektet végrehajtó szervezet, a Niraj Valley Leader Egyesület küldött minket először az EMVA-hoz.

Azt válaszolták azonban, hogy a minket érdeklő dokumentumokat: mind a Nyarad Agro Turism SRL által benyújtott projektet, mind pedig annak elszámolását a Leader Valea Nirajului Egyesületnek kell a rendelkezésünkre bocsátania, mivel ő a felelős a projektért.

Az egyesület végül küldött nekünk egy egyoldalas bemutatót a projektről és egy 3 oldalas GDPR nyilatkozatot, tájékoztatva minket, hogy a jövőben részletesebb leírást fognak közzétenni a weboldalukon.

Bár a tervezeteket közzétevő szervezetek nem járultak hozzá a közérdekű adatok kiadásához, mégis sikerült elég sok információt összegyűjtenünk a projektről.

Az OMV-től megvásárolt, majd egy új vállalatnak eladott földterületek
A projekt 2016 júniusára nyúlik vissza, amikor Novák Levente megvásárolta az OMV Petrom SA-tól az 1545 négyzetméteres telket. - egy volt benzinkút a telekkönyv szerint - Nyárádszereda határában található.

Novák Levente ebben az időszakban a szenátus alkalmazottjaként évi 65 ezer lejt keresett, és az RMDSZ delegálta az Országos Feddhetetlenségi Tanács póttagjának. Emellett a magyar kormány által támogatott Pro Economica Alapítvány és az Eurotrans Alapítvány is fizetett neki. Ugyanebben az évben a frissen házasodott politikus 235 000 lej (47 000 euró) nászajándékot is kapott.

2018. március 18-án Novák Levente és testvére, Novák Botond megalapította a Nyarad Agro Turism SRL kereskedelmi céget, amelynek profilja a rövid távú szálláshelyek. (Novák egyébként több más társaságban is rendelkezik részvényekkel.) Röviddel a társaság megalapítása után, 2018. március 23-án Novák 15 évre átruházta a földterület bérleti jogát a Nyarad Agro Turism SRL-re.

2018. május 3-án a Nyarad Agro Turism SRL kereskedelmi vállalat 70.000 eurós európai projektet nyert az EMVA-tól. A projektet meghirdető és szervező szervezet a Leader Valea Nirajului Egyesület volt. Egy érdekes részlet: a Novák testvérek két héttel a felhívás megjelenése után alapították meg a Nyarad Agro Turism SRL céget, amellyel megnyerték a projektet.

A vendégház csaknem két évvel később, 2020. április 29-én kapta meg az építési engedélyt, és elkezdtek dolgozni: ez idő alatt több fotót is kaptunk olvasóinktól az út melletti földmunkákról.

 Bár az épület alapozása még nem fejeződött be, a Nyarad Agro Turizmus Kft. 2020 májusában pályázatot nyújtott be a magyar kormány Kisfaludy Turizmusfejlesztési Programjához "szálláshelyek fejlesztése" címmel.

A program keretében 35 millió forint (mintegy 100 ezer euró) támogatást nyert.

2021 januárjában Novák Levente kilépett a vállalatból, és a tulajdonában lévő részvények felét átruházta testvérére, Novák Botondra. Novák Botond maradt a vállalat igazgatója.

Miért probléma, hogy a panzió két támogatást nyert?

A vissza nem térítendő közfinanszírozás esetében a projektet meghirdető szervezetek általában arra törekednek, hogy egy adott projekt ne kapjon két forrásból finanszírozást ugyanarra a célra.

A vidékfejlesztési projekt formanyomtatványon erre a célra külön szakasz van fenntartva. Az M1/6A intézkedésre pályázóknak saját felelősségükre nyilatkozniuk kell arról, hogy projektjük a múltban nem részesült állami támogatásban, és amennyiben kiválasztják őket, a jövőben nem fognak támogatásra pályázni. 

De nem a dupla finanszírozás az egyetlen kérdés ezzel a projekttel kapcsolatban. A Kisfaludy Program pályázati kiírását és útmutatóját böngészve úgy tűnik, hogy a Nyarad Agro Turism SRL cég nyerte el a 35 millió forintos támogatást, holott a hivatalos tájékoztatás szerint nem lett volna jogosult erre a pályázatra.

A felhívásból kiderül, hogy a program keretében Magyarország területén működő projektek nyújthatók be pályázatok. A felhívás szerint továbbá csak olyan turisztikai létesítmények támogathatók, amelyek a projekt benyújtásának időpontjában működnek. A szálláshelyeknek rendelkezniük kellett működési engedéllyel, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. által kiadott NTAK nyilvántartási számmal és szálláshely-kezelő szoftverrel.

Interjút kértünk Novák Leventétől és testvérétől, Novák Botondtól. A politikus azt válaszolta, hogy Novák Botond már több mint egy éve egyedüli tulajdonosa a cégnek, ezért felvettük vele a kapcsolatot.

A kettős finanszírozással kapcsolatos kérdéseinkre Novák Botond csak annyit válaszolt, hogy "az európai projekt határideje jövő március, amikor a finanszírozó eldönti, hogy jól használtuk-e fel a pénzt vagy sem".

A politikus testvére hozzátette, hogy "a két projektből különböző beruházásokat hajtottunk végre, és nem volt olyan munka, amelyet mindkét részen elszámolásra benyújtottunk volna. Röviden: nem ugyanazokat a kiadásokat vettük figyelembe mindkét projektben!"

Forrás: presshub.ro/atlatszo.ro

 

Könyvjelző