Karpatria
2023. 04. 17.
RIASZTÁS ÉS FELHÍVÁS A CSELEKVÉSRE! - Valami bűzlik...Romániában

Ne higgyétek, hogy csak Romániában! És még mindig alszol!

2023. 04. 16.
A szellemhajók sivataga: Az Aral-tenger rejtélyes eltűnése

Alig 30 évvel ezelőtt az Aral-tó a bolygó negyedik legnagyobb belvíztömege volt, 26 000 négyzetmérföldes területet borított a közép-ázsiai Kazahsztán és Üzbegisztán között.

2023. 04. 15.
Az is nagyon merész feltételezés, hogy az emberiség fele életben maradhat a következő évtizedekben

A növekedésre épülő globális ipari civilizáció minden szakember szerint a korlátaihoz közeledik, a fenntartásához lassan nem marad erőforrás a kizsákmányolt természetben.

2023. 04. 15.
Az utolsó szó jogán

Kedves ismerősök, ismeretlenek, barátok és ellenségek: itt az idő, hogy önmagunkba nézzünk, és döntsünk. Döntsünk végre arról, hogy kit és mit szolgálunk tetteinkkel, felszólalásunkkal, gondolatainkkal, élet-képzeletünkkel és életünkkel. Mert mindenki az, akinek a szolgálatában áll.

2023. 04. 15.
Hollandia elszegényedése

Az Agenda 2030 teljes lendülettel halad.

2023. 04. 15.
A szabadság útja – béke, vagy háború?

Az ukajnai háború óta napi szintű közbeszéd lett a háború és béke kérdése. Mindenoldali szakértő és kevésbé szakértő erről beszél, nyilatkozik, mond autentikusnál autentikusabb véleményt.
Végezetül mindenki békepárti.

2023. 04. 14.
Finnország csatlakozik a NATO-hoz egy vészjósló, de találó történelmi coming outban

Biden és más NATO-szurkolótársak viselkedése, akik a héten a "békét" és a "biztonságot" ünneplik Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásával, nem csak groteszk.

2023. 04. 14.
Transz aktivistával kampányoltak, most 6 milliárddal kevesebbet ér a cég

A Bud Light anyavállalata, az Anheuser-Busch az italgyártó nagyhatalom anyagilag is megszenvedte, hogy transz aktivistával reklámozta a sörét – számolt be a Post Millennial.

2023. 04. 14.
Magyarország egy csendes zsidó sikertörténet

Európa többi részével ellentétben Magyarországon a zsidók biztonságban vannak és virágzik a zsidó élet – írja Michael O’Shea a Jewish News Syndicate hasábjain.

2023. 04. 14.
Szlovákia meglépte: betiltják az olcsó ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását

Hatósági vizsgálattal kiderült: nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru. Hazánkban még nem döntöttek erről.

2023. 04. 13.
Zsidóviccet kellett törölni a Pretty Woman-ből

A Micsoda nő című West End musical producerei eltávolítottak egy viccet a forgatókönyvből, miután egy néző panaszkodott, hogy az antiszemita volt.

2023. 04. 12.
A szabad lelkű ember képes a teremtésre

Egy zenész-révésszel beszélgettünk. A „tátos zenész” torokhangokról és az Ördög Nyelvéről mesélt.

EZ NEM A MI HÁBORÚNK, A NAGYHATALMAK TARTOZNAK NEKÜNK A BÉKÉVEL!
Olvasási idő: körülbelül 4 perc

Az Erdélyi Magyar Szövetség nyilatkozata az ukrán konfliktus kapcsán

Miután Oroszország elismerte a két, Ukrajnától függetlenedett donyecki államocskát, az orosz hadsereg bevonult a doni konfliktusövezetbe, ma hajnalban pedig több ukrajnai városra is kiterjedtek a háborús állapotok.

Meggyőződésünk, hogy az erdélyi magyarságnak, ahogyan Közép-Európa valamennyi nemzetének, ki kell maradnia Ukrajna és Oroszország, valamint a kelet és a nyugat konfliktusából. Nekünk elsődleges érdekünk a béke, melyet jelen esetben, nyilvánvaló módon, egyik részes fél sem akar.

Meggyőződésünk, hogy ebben a konfliktusban egyik félnek sincs igaza. Oroszországot ismerjük és nincsenek illúzióink. Ugyanakkor Ukrajna az az állam, mely az elmúlt években valamennyi, a területén élő nemzeti közösség jogait lábbal tiporta, nyelvhasználati, oktatási és az élet valamennyi területén érvényes közösségi jogainak felszámolásán dolgozott. Ukrajna egyformán üldözi a kárpátaljai magyarságot, a budzsáki bolgárokat, a galíciai lengyeleket és azokat, akinek a szavát szintén értjük, és akiket az anyaországuk folyamatosan cserben hagy: a bukovinai románokat. Ukrajna az az állam, amely a maga velejéig korrupt kormányzati rendszerével valamennyi állampolgárának ellensége, amit mi sem bizonyit jobban, minthogy az elmúlt években mintegy tízmillió polgára távozott külföldre.

Ugyanakkor ismét tanúi lehetünk az Európai Unió képmutatásának és polgárainak elemi érdekeivel szembe menő, szuicid kül- és gazdaságpolitikájának. A most az emberi jogokat és az azokat szintén semmibe vevő ukrán rezsimet oly hangosan védők közül egyet sem hallottunk, aki az elmúlt években az EU-n belüli mintegy 50 millió őshonos nemzeti közösségekhez tartozó polgár közösségi jogainak, vagy az ukrajnai kisebbségek jogainak lábbal tiprásával kapcsolatban, esetleg az Ukrajnát megbénító korrupció ellen szót emelt volna.

Egyúttal kimondjuk nyíltan: a mostani konfliktusba történő külső beavatkozás nem az ukrán emberek védelméről szól, nem a béke féltéséről szól, hanem olyan nagyhatalmi érdekek érvényesítéséről, amely miatt nélkülözés és létbizonytalanság vár a teljes európai kontinensre.

Ez nem a mi háborúnk, de az árát velünk fogják megfizettetni az elszabaduló üzemanyag- és gázárakkal, egy olyan energiaválság kellős közepén, amely már így is két évtizede nem látott terheket ró mindannyiunkra, hogy a ne adj isten kiterjedő háborús állapotokról ne is beszéljünk.

Mi, erdélyi magyarok sem egyik, sem másik irányba nem tartozunk hűségnyilatkozatokkal, mert a 20. század borzalmai után a világ nagyhatalmai nekünk, közép-európaiaknak, tartoznak és nem is kevéssel: a békével.

Adja az Úr, hogy béke legyen, hogy dolgozhassunk, nevelhessük gyermekeinket és teljes erdélyi közösségünk gyarapodhasson!

 Az Erdélyi Magyar Szövetség politikai közössége nevében,

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke

Forrás: EMSZ.org

Könyvjelző