Karpatria
2022. 09. 26.
Edward Snowden orosz állampolgárságot kapott

Az Orosz Föderáció alkotmánya 89. cikkének "a" bekezdésével összhangban elhatározom: a következő személyeket fogadom el az Orosz Föderáció állampolgárságaként: Edward Joseph Snowden, aki 1983. június 21-én született az Amerikai Egyesült Államokban.

2022. 09. 26.
Népszámlálás - előszoba a Great Resethez

Akik megtagadják a válaszadást, azok komoly pénzbírságra, akár 200.000 forintos büntetésre számíthatnak. Senki nem teszi fel a kérdést, hogy mi szükség van a szankciókra és a kényszerítésre?

2022. 09. 26.
Kik jutnak hozzá az egészségügyi adatainkhoz?

Egyértelmű, hogy itt egy üzletágat akarnak felépíteni, amely felülírja a betegek ellátását, a gyanú fennáll, hogy egy világméretű adathalászatról és visszaélésszerű működésről van szó.

2022. 09. 26.
A VILÁG OLYAN, AMILYENEK MI VAGYUNK!

A KORMÁNYOK NEM CSELEKEDHETNEK AZT, AMIT AKARNAK! CSAK AZT, AMIT MEGENGEDNEK NEKIK!

2022. 09. 26.
Kivételes elemzés kering az interneten Ukrajna és Oroszország népszavazás utáni jövőjéről

Ritka elemzés a román sajtóból.
Az USA nyeresége és Európa vesztesége.

2022. 09. 26.
Orvosok és ápolók elárulták a betegeket – és saját magukat is

Ez a cikk több mint két évvel ezelőtt - 20.7.12-én - jelent meg először. Sajnos ma is tökéletesen érvényes.

2022. 09. 26.
Lavrov New Yorkban: nem értenek oroszul? Itt az ideje megtanulni!

Még humora is van!

2022. 09. 26.
Tarolt a jobboldal Olaszországban, akár kétharmaduk is lehet

Elsöprő jobboldali siker vetett véget a baloldali kormányzásnak Olaszországban. A győzelem hamar eldőlt, már csak a kétharmad a kérdéses.

2022. 09. 26.
Kitálalt egy volt jobbikos!

Így töröltette Szaszi Gyurcsányék segítségével Toroczkai Fb-oldalát, és nyilváníttatták őt veszélyes személlyé.

2022. 09. 26.
Nincs klíma-vészhelyzet!

A globális felmelegedés körülbelül olyan valóságos, mint a húsvéti nyuszi.
Tudósok ezrei írnak alá hivatalos nyilatkozatot.

2022. 09. 22.
Moszkva a nemzeti függetlenségi és szuverenista mozgalmak bástyája kíván lenni

A donbasszi népszavazások nemcsak a Luganszki és Donyecki Népköztársaságok és más felszabadított területek lakóinak rendszerszintű védelmét szolgálják, hanem a történelmi igazságosság helyreállítása szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak – jelentette ki Dimitrij Medvegyev.

2022. 09. 22.
A háború végső kimenetele

Az egyik fél legyőzi a másikat.

Késsel támadt a 81 éves bácsira a 21 éves „purdé”, a cigánykolónia félelmében az erdőre menekült. Miért?
Olvasási idő: körülbelül 9 perc

"Aki nem tud tapsolni ennek a székelyföldi kommunista pártnak, az nem megvédeni való állampolgár, annak vihetik a cirkát és a kukoricáját.”

Késsel támadt a 81 éves bácsira a 21 éves „purdé”, a cigánykolónia félelmében az erdőre menekült. Miért?
Elöljáró megjegyzés az Átlátszó Erdély írásához:
A most következő történet egyáltalán nem egyedi. E tekintetben legalább olyan kritikus a helyzet Székelyföldön, mint Magyarország bizonyos részei.
A tekintetben is egy cipőben járunk, hogy sem itt, sem ott, az állam, a hatóság, a jog, a törvény nem a tisztességes polgárt védi.
A becsületes, dolgos embernek marad a kiszolgáltatottság, a félelem, a harag, amitől néha-néha belobban egy putri. Magyarban legalább ott volt a Gárda, most a MÖM, akik megpróbálnak tűzoltó munkával tenni valamit.
A székely embernek még ez sincs. A székely virtusból mára csak a panasz, a morgolódás, a beletörődött tehetetlenség maradt.
Na, jó. Akad még hál'Isten egy-két írni tudó ember, aki a problémáknak legalább hangot ad.
Érdekes, hogy az ilyen, nem az RMDSZ, vagy FIDESZ sajtóban publikál.


Egyed Ufó Zoltán írása:

Késsel támadt a 81 éves bácsira a 21 éves „purdé”, a cigánykolónia félelmében az erdőre menekült. Miért?

Vónya Dénes bácsi 81 éves. Elmeséli a támadást: „Hétfőn (június 13-án) este 10 óra után beállított hozzám egy cigány egy jó nagy késsel a kezében. Valószínűleg nem volt józan. Ahogy az ágyból felkeltem, próbáltam védekezni. Fiatalabb volt nálamnál. Amint dulakodtunk, a kés eltört. A markolat maradt az én kezemben, a penge nála.

Elvágta a kezem. Fenyegetett, hogy elvágja a torkom, ha nem adok pénzt, nyakláncot, aranyat vagy hasonlót. Nem volt honnan adjak, a feleségem halála után a lányomnak adtam az ékszereket.

A cigány kezdett kutakodni, fiókokat kiszedni, mindent összetört. Folyton jött vissza, hogy vágja el a nyakamat, ezért inkább leültem az ágy sarkára, s hagytam, hogy menjen. Közben véreztem.

betfalva

betfalva

Ez tarthatott 10-15 percig. Amit lehetett, széthányt, nem talált semmit. A rövidnadrágom zsebében talált 45-50 lejt. A telefonomat késsel szétszúrkálta. Ejsze el is vitte, mert mi sem találtuk, és a rendőrség sem.

Aztán átugrott a kerítésen, s elfutott lefelé, a szomszédasszony látta. A kapu be volt zárva, nem a kapun jött be és ment ki.

Átmentem a szembeszomszédhoz és hívattam a lányom és a rendőrséget. 10 perc alatt itt voltak. A mentő elvitt, a kezemet összevarrták.

Másnap délután 3-4 óráig ott voltam a rendőrségen. Behoztak a cigányokból 13-14 fiatalt, végigvezettek engem előttük. Este sokkos állapotban voltam, nem tudtam úgy megfigyelni a tettest, mégis sikerült azonosítani őt. A rendőrök által levett ujjlenyomatok találtak.

A szobát azóta már valamennyire összeszedtük, a konyha még szanaszét áll. A lányom segít takarítani, mert én nem is tudok rendesen fogni ilyen kézzel. Neki sem volt sok ideje, mert szombaton volt az unokám esküvője. Elmentem én is, habár enni sem tudtam jól bekötözött kézzel.

Régebb 11-kor zártam az ajtót, mikor lefeküdtem. Most már sötétedéskor zárom, és kamerákat is szereltek az unokáim, hogy biztonságban tudjanak. Az ember mindig buta, de amit a saját kárán tanul meg, sokkal jobban megtanulja. Esetenként még hallottam ilyen dolgokat, de a saját tapasztalat sokkal erősebb.

A rendőrség túl engedékeny ezekkel. Hiába büntetik is meg őket, mert nincs ahonnan behajtaniuk a büntetést. Ezért ezeknek mindent szabad.

A polgármester azt hirdette, hogy rendezi a vízen túliak kérdését, de azóta is csak egyre többen vannak.”

Kik ezek a „vizen túli cigányok” és mi a baj velük?
Betfalva egy 700 lakosú település, Székelykeresztúr városhoz tartozik.

betfalva

betfalva

 Egy betfalvi lakos, aki előbb névvel vállalta panaszát, majd a megjelenés pillanatában névtelenséget kért, már egy éve kér arra, hogy írjak a betfalviakra nehezedő nyomásról. Az ő elmesélése szerint a következő a helyzet:

Betfalván egy cigány család volt, a malom mellett laktak, a Bíró-birtokon.

Mikor a Bíró örökösök a földeket visszakapták, építtettek nekik 3 házat a Küküllőn túl, és oda költöztették őket.

Nem is volt ezzel baj, de a környékbeli cigányok rájöttek, hogy ez egy Kánaán. Bárkinek gondja akad a törvénnyel akárhol, bárkinek bárhol szorul a nyakán a hurok, ide költözik. Most már vagy 200-an vannak.

„Hogyan kapnak annyian buletint? Talán Emilék (Rafai Emil volt keresztúri polgármester – szerk.) bazseváltak, hogy legyen szavazópolgáruk.”

Magánterületekre is építenek, és a tanács területére is. A régi iskolakertbe is. Van egy tanácshatározat 2014-15-ből, hogy az engedély nélküli épületeket le kell bontani. De azóta sem alkalmazzák. Miért?

A környékbeliek termelni nem tudnak semmit. Mindent ellopnak. Az emberek már nem is mernek a mezőre menni. A fiatalok traktorral még ki mernek menni valahogy, de az idősek már nem, gyalog, egyedül.

A gyerekek, a tizenévesek kikapják a cuccokat az emberek táskájából az utcán. Éjszaka házaktól lopnak, a betörések rendszeresek lettek. Meghalt a szomszédasszony, egyik éjjel bementek és kiürítették a házat.

Az a gond, hogy vannak páran a faluban, akik felvásárolják a lopott cuccokat. A lopott fát is van, aki megvegye tőlük. A túlsó határ össze-vissza van vágva, mindent kivágnak. Szekerekkel mennek mindenfelé, ami mozdítható, szénát, fát, mindent visznek.

A telepen van legalább 20 fogat. A lovaik honnan vannak? Szénájuk honnan van, ha kaszálójuk nincs?

Keresztúron felvettek egy szem helyi rendőrt, de az nem bír velük. A keresztúri állami rendőrségtől, aki ismerte őket, s tudta őket kezelni, mind nyugdíjba ment. A fiatal rendőrök nem is mernek a cigánytelepre bemenni, csak a hídig mennek.

Bármilyen eset van, a rendőr összeállítja a dossziét, hónapokig dolgozik rajta, de az ügyész elengedi őket. Ha mégis büntetést kapnak, nincs amiből behajtani.

Van Keresztúron az önkormányzatnál valaki, aki tanítja őket. Amint valaki seggberúgja őket egy lopásért, azonnal az 112-t hívják. De ők bárkit büntetlenül bánthatnak. Két éve horgászott valaki a hídnál, kővel úgy megdobálták, hogy a mentő vitte el.

Apropó mentő, ezek kitalálták, hogy „mentőtaxit csinálnak”. Úgy szállíttatták magukat Keresztúrra, hogy kihívták a mentőt, az bevitte őket a kórházba, ahonnan ők lazán kisétáltak. Csifó doktornőnek meggyűjtötték a baját.

Az eredeti betfalvi cigányok és a jövevények folyamatosan balhéznak egymással. Heti szinten 2-3 balhé, verekedés van. Ha egy kis pénzt szereznek, segélyekből, lopott tárgyak eladásából, italra költik. A mostani, Vónya bácsis eset is úgy következett be, hogy délután a bolti kocsmában (Székelyföldön gyakori, hogy nincs kocsma a faluban, az emberek a bolt mellett isznak – szerk.) összevesztek, fejszével összecsaptak, aztán este mentek az öreghez pénzért.

Az emberek féltik a szüleiket, családjaikat. A Vónya-eset után bárhova bemehetnek, nem lehet tudni, hogy mi következik.

A teljes cikk és a további része itt olvasható: Átlátszó Erdély

 

Könyvjelző