Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

Mi a helyzet a magyar zászlókkal a Hargitán?
Olvasási idő: körülbelül 5 perc

Nem a zászlókról van szó, hanem arról, hogy ezekkel a zászlókkal botrányt keltsünk, és eltereljük a romániai magyarok figyelmét a valós problémákról.

Mi a helyzet a magyar zászlókkal a Hargitán?

Emlékszünk, hogy Hargita prefektusa 2020.03.15-én megbírságolta Székelyudvarhely polgármesterét, mert a magyar zászlók mellett nem voltak a román zászlók khelyezve. A Hargitai Törvényszék hatályon kívül helyezte a bíróság döntését, de a 2021.11.10-i tárgyaláson 5000 lejes bírság megfizetésére kötelezte magyar kokárdák és zászlók kitűzése miatt.
Természetesen a polgármester gesztusa folyamatos dac az állami hatalommal, mert a bírságot is az adófizetők pénzéből fizetik, akik a bírságot is fizetik.

Folyamatosan azon töprengtünk, hogy miért történnek ilyen dolgok minden évben.
Először is, úgy tűnik, a Hargita Prefektúra nem akar vesződni a szankciókkal, mert a prefektus politikai indíttatású, az UDMR van hatalmon, és ennyi.
Másodszor, a Számvevőszék nem akarja, hogy sok pénzt költsenek olyan tevékenységekre és anyagokra, amelyeket nyilvánvalóan illegálisan használnak fel.
Harmadszor, a magyar vezetők keveset tudnak felmutatni a rájuk szavazóknak. Nem tudnak mutatni nekik autópályát, gyorsforgalmi utat, lakónegyedet, új állami egyetemet Hargitán, munkahelyeket, tisztességes fizetéseket és mivel nincs mit mutatni nekik, még mindig lobogtatnak néhány zászlót, hogy megbüntessék őket, majd panaszkodnak, hogy visszaélnek a joggal a hatóságok.

Azt, hogy a magyar zászlós cirkusz csak közismert látványosság, az is mutatja, hogy egyre kevesebben mennek el szavazni. A legtöbben kicsit megunták ezt a cirkuszt.

De nézzünk egy kicsit túl ezen az etnikai és politikai kérdésen. Lássuk, mi lesz ezekkel az emberekkel, akik folyton székely vagy magyar zászlókat tűznek ki, pedig tudják, hogy szankcionálni fogják. Lássuk, mi van velük, és mi érdekli őket igazán, ehhez pedig nem mondunk véleményt, hanem felteszünk néhány kérdést, hogy megválaszolhasd magad.

Látott már, hogy magyar vagy székely zászlóval hadonászó politikai vezetőt legalább egyszer, hogy adománygyűjtő plakátot rakott ki egy rákos magyar gyereknek?
Látott már olyan politikai vezetőt, aki magyar vagy székely zászlóval hadonászva ezekkel a zászlókkal a kezében sétál a román kormány előtt, hogy tiltakozzon amiatt, hogy emberek naponta  halnak meg a hargitai kórházakban, vagy hogy egy betegséggel jönnek be és kettővel távoznak?

Látott már olyan politikai vezetőt, aki magyar vagy székely zászlót tűz ki, a kerítését vagy a tetőzetét a két zászló színére festi, ahogy egyes román hazafiak teszik a román zászló színeivel?
Látott már olyan politikai vezetőt, aki magyar vagy székely zászlóval hadonászik, amelyet a saját pénzén vásárolt?
Látott már magyar vagy székely zászlót kitűző politikai vezetőt valami konkrétan tenni azért, hogy Ön jobban érezze magát?

Az Ön által ezekre a kérdésekre adott válaszok is arra késztetnek bennünket, mint újságot, hogy állást foglaljunk ezekkel a dolgokkal szemben. Ha azt látnánk, hogy egy magyar vezető különleges dolgokat tesz a magyarokért Hargitán, akkor elnéznénk, hogy valami zászlóval játszik közben. 
Sajnos sokan csak azt látjuk, hogy román politikusokkal, teli hassal és bankszámlákkal ülnek a gazdagok asztalánál, ahelyett, hogy magyar gyerekekkel foglalkoznának, akik meghaltak, mert nincs pénzük kezelésre, magyar családokkal, akiknek nincs miből élni, magyarok munka nélkül és így tovább...

Végül is nem a zászlókról van szó, hanem arról, hogy ezekkel a zászlókkal botrányt keltsünk, és eltereljük a romániai magyarok figyelmét a valós problémákról, amelyekkel szembesülnek, hogy elfelejtsük, hogy szegénységben élnek, és hogy egyre nehezebben élnek. Erről van szó.

Szerző: Iosub Robert
Forrás: ZiarHarghita.ro

Könyvjelző