Karpatria
2022. 09. 26.
Edward Snowden orosz állampolgárságot kapott

Az Orosz Föderáció alkotmánya 89. cikkének "a" bekezdésével összhangban elhatározom: a következő személyeket fogadom el az Orosz Föderáció állampolgárságaként: Edward Joseph Snowden, aki 1983. június 21-én született az Amerikai Egyesült Államokban.

2022. 09. 26.
Népszámlálás - előszoba a Great Resethez

Akik megtagadják a válaszadást, azok komoly pénzbírságra, akár 200.000 forintos büntetésre számíthatnak. Senki nem teszi fel a kérdést, hogy mi szükség van a szankciókra és a kényszerítésre?

2022. 09. 26.
Kik jutnak hozzá az egészségügyi adatainkhoz?

Egyértelmű, hogy itt egy üzletágat akarnak felépíteni, amely felülírja a betegek ellátását, a gyanú fennáll, hogy egy világméretű adathalászatról és visszaélésszerű működésről van szó.

2022. 09. 26.
A VILÁG OLYAN, AMILYENEK MI VAGYUNK!

A KORMÁNYOK NEM CSELEKEDHETNEK AZT, AMIT AKARNAK! CSAK AZT, AMIT MEGENGEDNEK NEKIK!

2022. 09. 26.
Kivételes elemzés kering az interneten Ukrajna és Oroszország népszavazás utáni jövőjéről

Ritka elemzés a román sajtóból.
Az USA nyeresége és Európa vesztesége.

2022. 09. 26.
Orvosok és ápolók elárulták a betegeket – és saját magukat is

Ez a cikk több mint két évvel ezelőtt - 20.7.12-én - jelent meg először. Sajnos ma is tökéletesen érvényes.

2022. 09. 26.
Lavrov New Yorkban: nem értenek oroszul? Itt az ideje megtanulni!

Még humora is van!

2022. 09. 26.
Tarolt a jobboldal Olaszországban, akár kétharmaduk is lehet

Elsöprő jobboldali siker vetett véget a baloldali kormányzásnak Olaszországban. A győzelem hamar eldőlt, már csak a kétharmad a kérdéses.

2022. 09. 26.
Kitálalt egy volt jobbikos!

Így töröltette Szaszi Gyurcsányék segítségével Toroczkai Fb-oldalát, és nyilváníttatták őt veszélyes személlyé.

2022. 09. 26.
Nincs klíma-vészhelyzet!

A globális felmelegedés körülbelül olyan valóságos, mint a húsvéti nyuszi.
Tudósok ezrei írnak alá hivatalos nyilatkozatot.

2022. 09. 22.
Moszkva a nemzeti függetlenségi és szuverenista mozgalmak bástyája kíván lenni

A donbasszi népszavazások nemcsak a Luganszki és Donyecki Népköztársaságok és más felszabadított területek lakóinak rendszerszintű védelmét szolgálják, hanem a történelmi igazságosság helyreállítása szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak – jelentette ki Dimitrij Medvegyev.

2022. 09. 22.
A háború végső kimenetele

Az egyik fél legyőzi a másikat.

Miért választják a magyar etnikumú diákok a román nyelvű középiskolákat? A statisztika professzorának magyarázata
Olvasási idő: körülbelül 5 perc

Ugyanakkor többen választják a budapesti középiskolai vagy egyetemi tanulmányokat, mint az uniós csatlakozás előtt.

Miért választják a magyar etnikumú diákok a román nyelvű középiskolákat? A statisztika professzorának magyarázata

A Székelyföld egyes területein vannak olyan magyar nyelvű óvodák, ahol a gyermekek összlétszáma meghaladja a településen élő magyar nemzetiségűek számát, ami annak a jele, hogy a románok is oda íratják be kisgyermekeiket. De ahogy idősebbek lesznek, a magyarok is elkezdik a román iskolákat választani, és a középiskolai beiratkozás csúcsot dönt.

A magyarázat az országos vizsgaeredményekben rejlik, amelyek a román tannyelvű iskolákban jobbak - mondja Csala Dénes, statisztika-kutató, a brit Lancaster Egyetem és a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatója. Ugyanakkor többen választják a budapesti középiskolai vagy egyetemi tanulmányokat, mint az uniós csatlakozás előtt.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint Romániában közel 160 000 diák tanul magyarul. A budapesti székhelyű Diaszpóra Kisebbségkutató Intézet megbízásából nemrégiben végzett felmérésben a tanárok néhány olyan tendenciát találtak, amelyek felkeltették a figyelmüket.

"Megfigyelhető, hogy a magyar óvodákba járó gyermekek aránya magasabb, mint a magyar lakosság népességen belüli aránya. Tehát vannak olyan családok, akik a népszámláláskor román családként szerepeltek, de a gyerek magyar óvodába jár. Persze ez inkább a vegyes lakosságú helyeken fordul elő, de mi ezt a tendenciát látjuk" - mondja Csala Dénes, az egyik kutató.

Ezután az életkor növekedésével a százalékos arány csökken. "Az általános iskola szintjén az arány nagyjából megegyezik a település lakosságával, de az általános iskola után, a középiskolában és még inkább a középiskolában az arány kisebb, mint a lakosságé" - mondja a kutató. Ez azt jelenti, hogy a magyar fiatalok romániai középiskolákat választanak.

"Általában még a vegyes lakosságú helyeken is a román iskolák jobb érettségi és érettségi átlagokat érnek el. Ez tehát a teljesítmény szempontjából egyfajta indok lehet" - magyarázza az előadó.

A diákok több mint 75%-a tette le az idei érettségi vizsgát, amelyhez legalább 6-os átlagot kell elérni a teszteken. Hargita és Kovászna megyékben, ahol a lakosság többsége magyar, az átmenési arány mindössze 69% volt.
A másik lehetséges magyarázat tisztán matematikai: "Középiskolai szinten persze, ha 30-40 ezer főnél nagyobb városokba megyünk, akkor a magyar tanulók aránya a teljes oktatási rendszerben jóval a lakossági arány alatt marad".

Budapest a tanulók 20%-a számára közelebb van Bukaresthez
Ugyanakkor egyre több nemzetiségi fiatal választja a magyarországi középiskolákat és egyetemeket, mint más években, különösen az EU-csatlakozás után: "Én Csíkszeredából származom. Innét és Székelyudvarhelyről, olyan városokból, ahol nagyobb a magyar lakosság aránya, szerintem valahol 10 és 20% között lehet a magyarországi egyetemeket választó fiatalok aránya. Ezzel szemben az én időmben, amikor Magyarországon jártam egyetemre, ez az arány 5% körül volt" - mondja a kutató.

Emellett sok, a magyar határon élő nemzetiségű ember küldi gyermekeit magyar iskolába ingázni. "Nem tudom, hogy ez előny vagy hátrány az egyetemi teljesítmény vagy az életben való boldogulás szempontjából, de különösen a határon élők választják ezt a lehetőséget" - teszi hozzá.

Másképp tanítják a román nyelvet a magyar gyerekeknek
A román nyelv és a román nyelvtanítás módja az oka ennek a választásnak? Ez egy politikailag és a székelyföldi romántanárok körében is vitatott kérdés.

"Szerintem ez egy kicsit bonyolultabb. A magyar lakosság számára az anyanyelv a magyar, de mi Romániában élünk, és a kultúránk nem tisztán magyar kultúra, hanem a román és a magyar kultúra keveréke. Ebből a szempontból úgy gondolom, hogy a tanulás sem lehet olyan, mintha egy magán idegen nyelvtanfolyamra járnánk" - véli a kutató.

 Forrás: ZiarHarghita.ro

 

 

Könyvjelző