Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

PETÍCIÓ ROMÁNIA SZABADSÁGÁÉRT ÉS FÜGGETLENSÉGÉÉRT
Olvasási idő: körülbelül 6 perc
PETÍCIÓ ROMÁNIA SZABADSÁGÁÉRT ÉS FÜGGETLENSÉGÉÉRT

FELHÍVÁS A ROMÁN KORMÁNYHOZ AZ OROSZ-UKRÁN KONFLIKTUSBAN VALÓ SEMLEGESSÉG ÉS A ROMÁN ÁLLAMPOLGÁROK NEMZETI ÉRDEKEINEK VÉDELMÉBEN MEGHOZANDÓ INTÉZKEDÉSEK TEKINTETÉBEN

APEL CĂTRE GUVERNUL ROMÂNIEI PRIVIND NEUTRALITATEA ÎN CONFLICTUL RUSO-UCRAINEAN ȘI MĂSURILE DE LUAT PENTRU PROTEJAREA INTERESELOR NAȚIONALE ALE CETĂȚENILOR ROMÂNI

A petíció magyarul

A jelenlegi körülmények között, amikor a nukleáris dimenziójú világháború veszélye, amely valószínűleg Romániát is érinti, napról napra és óráról órára nő,

KÉRJÜK A ROMÁN KORMÁNYT:

1. Az orosz-ukrán katonai konfliktusban az abszolút semlegesség kinyilvánítása és tiszteletben tartása. Románia területe nem használható fel az egyik hadviselő állam által egy másik hadviselő állam ellen indított támadás kiindulópontjaként, sem az egyik vagy másik hadviselő fél fegyveres erőinek menedékhelyeként, sem a hadviselő felek fegyverzetének ellátási forrásaként vagy tranzithelyeként.

2. Az ukrajnai háború áldozatainak humanitárius segítséget nyújtani, a román nemzet egészségügyi biztonságának (a betegeket megfelelő helyeken kell elkülöníteni az orvosi ellátáshoz és a fertőző betegségek terjedésének megakadályozásához), szociális (a bűnözőket és erőszakos embereket olyan intézményekben kell elkülöníteni, amelyek képesek megakadályozni a bűnözés növekedését) és politikai (a menekültek között rejtőzködő hírszerzőket és politikai szándékkal rendelkező személyeket vissza kell küldeni oda, ahonnan jöttek) védelmének feltételei mellett.

3. A Romániából származó élelmiszerexport felfüggesztése.

4. A romániai energiaipar számára szükséges energia és nyersanyagok exportjának felfüggesztése.

5. A termelőnek eladott energia árának korlátozása, szükség esetén az energiaipari kapacitások államosításával.

6. Az álhírek és a háborús propaganda terjesztését tiltó jogi rendelkezések szigorú végrehajtása.

7. Felszólítjuk a NATO- és EU-szövetségeseket és partnereket, hogy hagyjanak fel a háborús retorikával, és sürgősen kezdjenek béketárgyalásokat az orosz-ukrán konfliktusban részt vevő felekkel.

8. Felszólítja az ENSZ főtitkárát, hogy kezdeményezzen nemzetközi békekonferenciát az ukrajnai konfliktus megoldására, a Biztonsági Tanács állandó tagjainak és Ukrajna szomszédainak részvételével.

9. Felhívjuk a NATO- és EU-szövetségeseket és partnereket, hogy sürgősen határozzák meg és nyújtsanak garanciákat, hogy Ukrajna biztonságban és szabadon létezhet, miközben kívül marad minden katonai szövetségen.

10. Sürgősen hívja össze a volt külügyminiszterek konzultatív tanácsát, hogy a nemzeti konszenzus szellemében alakítson ki egy optimális külpolitikai tervet, amely tükrözi Románia nemzeti érdekeit.

Prof. Adrian Severin

ÍRJA ALÁ A PETÍCIÓT

Textul original în limba română

În condițiile actuale, în care pericolul unui război mondial cu dimensiune nucleară, susceptibil să implice România, crește de la zi la zi și de la oră la oră

CEREM GUVERNULUI ROMÂNIEI:

1. Să declare și respecte neutralitate absolută în conflictul militar ruso-ucrainean. Teritoriul României nu poate fi folosit nici ca punct de plecare pentru atacuri ale unui stat beligerant împotriva unui alt stat beligerant, nici ca loc de refugiu pentru forțele armate ale unuia sau altuia dintre beligeranți, nici ca sursă de aprovizionare ori spațiu de tranzit pentru înarmarea beligeranților.

2. Să acorde asistență umanitară victimelor războiului din Ucraina, în condițiile apărării securității medicale (persoanele bolnave trebuie izolate în spații adecvate pentru îngrijirea medicală și evitarea răspândirii bolilor contagioase), sociale (infractorii și persoanele violente trebuie izolate în instituții apte a preveni creșterea fenomenului infracțional) și politice (agenții de informații și persoanele cu agende politice ascunși printre refugiați trebuie reîntorși în locurile din care au venit) a națiunii române.

3. Să suspende exportul de alimente din România.

4. Să suspende exportul de energie și materii prime necesare industriei energetice din România.

5. Să plafoneze prețul de vânzare a energiei la producător, la nevoie naționalizând capacitățile industriei energetice.

6. Să urmărească aplicarea strictă a dispozițiilor legale privind interzicerea răspândirii de știri false și a propagandei de război.

7. Să solicite aliaților și partenerilor din cadrul NATO și UE încetarea retoricii războinice și inițierea urgentă a negocierilor de pace cu părțile din conflictul ruso-ucrainean.

8. Să solicite Secretarului general ONU inițierea unei conferințe internaționale de pace având ca obiect soluționarea conflictului din Ucraina, cu participarea membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate și a statelor vecine Ucrainei.

9. Să solicite aliaților și partenerilor din cadrul NATO și UE identificarea urgentă și oferirea de garanții care să permită Ucrainei o existență sigură și liberă, în condițiile rămânerii ei în afara oricăror alianțe militare.

10. Să întrunească de urgență Consiliul consultativ al foștilor miniștri de externe pentru a contura, în spiritul consensului național, un proiect de politică externă optim apt a reflecta interesul național al României.

Prof Adrian Severin    Contactați autorul petiției

Könyvjelző