Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

RENDKÍVÜLI HÍR: ROMÁNIA COVID DIKTATÚRÁBÓL KATONAI SZÜKSÉGÁLLAPOT FELÉ TART
Olvasási idő: körülbelül 4 perc

Válságról válságra: még a riadókészültségi állapotot meg sem szüntették, máris  a nemzetbiztonság és a honvédelem területén akarják bevezetni a rendkívüli állapotot. Ez lehetővé tenné, hogy a Védelmi Minisztérium szervezeti egységei számára a szövetséges erők vagy a NATO-parancsnokságok alá rendeljék őket.

RENDKÍVÜLI HÍR: ROMÁNIA COVID DIKTATÚRÁBÓL KATONAI SZÜKSÉGÁLLAPOT FELÉ TART
Nicolae Ciuca és Marcel Ciolacu

Klaus Iohannis pénteken nem jól jelentette be, hogy nem hosszabbítják meg tovább a készültségi állapotot, ugyanis kormánya hétfőn válsághelyzet bevezetésére készül a nemzetbiztonság és a honvédelem területén.

A Romania TV forrásai szerint a kormány törvénytervezetet készít elő a válsághelyzet országos szintű bevezetésére. És mindezt annak ellenére, hogy az elmúlt napokban Ciucă miniszterelnök és más állami tisztségviselők is biztosítottak arról, hogy Románia nem fog katonailag részt venni Ukrajnában.

A kormányban 15:30-kor rendkívüli ülést tartanak az ukrajnai orosz katonai agresszió okozta helyzet kezelésére, 16:30-kor pedig újabb kormányülésre kerül sor.

A válsághelyzetet a védelmi miniszter javaslata alapján hoznák létre, a miniszterelnöknek jóvá kell hagynia, és a Legfelsőbb Honvédelmi Tanács (SCND) határozatával vezetnék be.

Elméletileg ez nem érintené a lakosságot, csak az állami intézmények szervezési intézkedése lenne a román határon zajló fegyveres konfliktussal összefüggésben.

Így a Védelmi Minisztérium szervezeti egységei fegyveres konfliktus esetén a román területen állomásozó külföldi fegyveres erők vagy a NATO parancsnokságai alá lehetne rendelni.

"Válsághelyzet a nemzetbiztonság és a honvédelem területén olyan helyzetet jelent, amelyben a társadalom olyan súlyos nehézségekkel néz szembe, amelyeket egy vagy több, nemzeti területen, regionális vagy nemzetközi szinten bekövetkezett vagy küszöbön álló esemény, vagy olyan fenyegetések, kockázatok vagy sebezhetőségek okoznak, amelyek súlyosan megzavarják vagy veszélyeztetik az életkörülményeket, az egészség és a környezet, a tulajdon, a politikai, gazdasági vagy társadalmi stabilitás, a közrend, a biztonság és a honvédelem, valamint más alkotmányos értékeket, amelyek a román állami hatóságok és intézmények egységes fellépése révén válságkezelő intézkedések elfogadását teszik szükségessé az okok megszüntetése, a hatások kezelése és a normalitáshoz való visszatérés érdekében" - áll a törvénytervezetben.

A román politikusok ismét ugyanazt a kettős játékot játsszák, mint 2020-ban

Az információt Marcel Ciolacu, a PSD elnöke is megerősítette.

"Tisztában vagyok a kérdéssel, és ahogy az lenni szokott, ma megbeszélést fogunk folytatni a miniszterelnökkel" - magyarázta a PSD elnöke a törvénytervezetre utalva.
Ciolacu úgy véli, hogy Románia nem fog fegyveres konfliktusba keveredni Oroszországgal, ugyanakkor együttműködik a válsághelyzet bevezetésében a nemzetbiztonság és a védelem területén.

Nicolae Ciucă miniszterelnök a maga részéről tegnap este azt mondta, hogy Oroszország fenyegetései arról, hogy ukrán repülőgépek használhatják az Ukrajnával szomszédos országok, köztük Románia repülőtereit, "retorika", amely "arra irányul, hogy elterelje a figyelmet arról, ami valójában Ukrajnában történik, ahol civileket ölnek meg".
A miniszterelnök kifejtette, hogy a háború első napján csak egy ukrán repülőgép lépett be a román légtérbe, és az fegyvertelenül hagyta el Romániát.

"Szerintem felesleges félelmet kelteni bennünk, mert nincs mitől félnünk. Vannak konkrét intézkedések, amelyeket az Észak-atlanti Szövetségen belül hoztak annak érdekében, hogy a szövetség keleti határán fekvő államok részesüljenek a megerősített elrettentő és védelmi intézkedésekből" - mondta Nicolae Ciucă miniszterelnök vasárnap este a Digi24-nek.

Forrás: activenews

Könyvjelző