Karpatria
2023. 04. 17.
RIASZTÁS ÉS FELHÍVÁS A CSELEKVÉSRE! - Valami bűzlik...Romániában

Jangan berpikir itu hanya di Rumania! Dan kamu masih tidur!

2023. 04. 16.
A szellemhajók sivataga: Az Aral-tenger rejtélyes eltűnése

Alig 30 évvel ezelőtt az Aral-tó a bolygó negyedik legnagyobb belvíztömege volt, 26 000 négyzetmérföldes területet borított a közép-ázsiai Kazahsztán és Üzbegisztán között.

2023. 04. 15.
Az is nagyon merész feltételezés, hogy az emberiség fele életben maradhat a következő évtizedekben

A növekedésre épülő globális ipari civilizáció minden szakember szerint a korlátaihoz közeledik, a fenntartásához lassan nem marad erőforrás a kizsákmányolt természetben.

2023. 04. 15.
Az utolsó szó jogán

Kedves ismerősök, ismeretlenek, barátok és ellenségek: itt az idő, hogy önmagunkba nézzünk, és döntsünk. Döntsünk végre arról, hogy kit és mit szolgálunk tetteinkkel, felszólalásunkkal, gondolatainkkal, élet-képzeletünkkel és életünkkel. Mert mindenki az, akinek a szolgálatában áll.

2023. 04. 15.
Hollandia elszegényedése

Az Agenda 2030 teljes lendülettel halad.

2023. 04. 15.
A szabadság útja – béke, vagy háború?

Az ukajnai háború óta napi szintű közbeszéd lett a háború és béke kérdése. Mindenoldali szakértő és kevésbé szakértő erről beszél, nyilatkozik, mond autentikusnál autentikusabb véleményt.
Végezetül mindenki békepárti.

2023. 04. 14.
Finnország csatlakozik a NATO-hoz egy vészjósló, de találó történelmi coming outban

Biden és más NATO-szurkolótársak viselkedése, akik a héten a "békét" és a "biztonságot" ünneplik Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásával, nem csak groteszk.

2023. 04. 14.
Transz aktivistával kampányoltak, most 6 milliárddal kevesebbet ér a cég

A Bud Light anyavállalata, az Anheuser-Busch az italgyártó nagyhatalom anyagilag is megszenvedte, hogy transz aktivistával reklámozta a sörét – számolt be a Post Millennial.

2023. 04. 14.
Magyarország egy csendes zsidó sikertörténet

Európa többi részével ellentétben Magyarországon a zsidók biztonságban vannak és virágzik a zsidó élet – írja Michael O’Shea a Jewish News Syndicate hasábjain.

2023. 04. 14.
Szlovákia meglépte: betiltják az olcsó ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását

Hatósági vizsgálattal kiderült: nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru. Hazánkban még nem döntöttek erről.

2023. 04. 13.
Zsidóviccet kellett törölni a Pretty Woman-ből

A Micsoda nő című West End musical producerei eltávolítottak egy viccet a forgatókönyvből, miután egy néző panaszkodott, hogy az antiszemita volt.

2023. 04. 12.
A szabad lelkű ember képes a teremtésre

Egy zenész-révésszel beszélgettünk. A „tátos zenész” torokhangokról és az Ördög Nyelvéről mesélt.

Román állami üzenetek Március 15. alkalmából
Olvasási idő: körülbelül 4 perc

{P2}

A határon túli magyarok napja alkalmából ismételten biztosítom Önöket arról, hogy személyesen és a román kormány részéről is tisztelem a magyar közösség identitását és értékeit. Áldott ünnepet kívánok Önöknek, magyar nemzetiségű román állampolgároknak, örülve annak, hogy az Európai Unió sokszínűségében, amelynek részei vagyunk, egyesülünk.

A járványok évei és a közelmúlt kihívásai, amelyeken együtt megyünk keresztül, még közelebb hoznak minket egymáshoz, megosztva ezeket a nehéz pillanatokat, szolidaritást vállalva egymással és különösen ukrán barátainkkal és szomszédainkkal, akik úgy döntöttek, hogy hozzánk menekülnek a háború elől.

A tolerancia és a harmónia szelleme, amelyben minden kisebbség egyenlő alkotmányos jogokat élvez, ma lehetőséget ad arra, hogy megmutassuk nagylelkűségünket és hálánkat" - mondta Nicolae Ciucă.

 

{P3}

Klaus Iohannis, Románia elnöke 2022. március 15-én, kedden üzenetet intézett a magyar nemzetiségű román állampolgárokhoz.

"Ezen a napon, amikor a magyarok mindenütt megerősítik identitásukat és szülőföldjükhöz való ragaszkodásukat, egészséget, békét és jólétet kívánok a romániai magyar nemzetiségű román állampolgároknak. Megragadom az alkalmat, hogy kiemeljem a magyar kisebbség fontos hozzájárulását társadalmunkhoz, hogy értékeljem jelentős szerepét az ország fejlődését megalapozó projektek megvalósításában.

A magyarok kemény munkájukkal és az általuk életben tartott hagyományokkal gazdagították Európa kultúráját és az emberiség örökségét. És ha természetesen az identitásunk megkülönböztet minket, a közös értékeink azok az erős hidak, amelyek összekötnek bennünket. Ezek a demokrácia, a szabadság és az emberi méltóság körül egyesítenek bennünket.

Mi vagyunk a humanista értékek kincsestárának őrzői, és a mi felelősségünk, hogy a jó együttélés mindig továbbfejlesztett és ápolt példáját és gyakorlatát átadjuk az új nemzedékeknek. A fiatalok nevelése a mások iránti tisztelet szellemében, az etnikai és felekezeti sokszínűség megbecsülése, a gyűlöletbeszéd elutasítása, a kultúrák, etnikumok és vallások közötti párbeszéd ápolása mind olyan célok, amelyekben a romániai magyar közösség az egész társadalommal együtt találja magát.

A szabad és demokratikus világ nagy megpróbáltatásainak idején, a hitünk értékeiért folytatott küzdelem idején azt kívánom a magyar közösségnek, hogy ez a nap a szeretteikkel való öröm, a béke jövőjének reménye legyen!" - küldte Klaus Iohannis.

 

Könyvjelző