Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

Román állami üzenetek Március 15. alkalmából
Olvasási idő: körülbelül 3 perc
Román állami üzenetek Március 15. alkalmából

A határon túli magyarok napja alkalmából ismételten biztosítom Önöket arról, hogy személyesen és a román kormány részéről is tisztelem a magyar közösség identitását és értékeit. Áldott ünnepet kívánok Önöknek, magyar nemzetiségű román állampolgároknak, örülve annak, hogy az Európai Unió sokszínűségében, amelynek részei vagyunk, egyesülünk.

A járványok évei és a közelmúlt kihívásai, amelyeken együtt megyünk keresztül, még közelebb hoznak minket egymáshoz, megosztva ezeket a nehéz pillanatokat, szolidaritást vállalva egymással és különösen ukrán barátainkkal és szomszédainkkal, akik úgy döntöttek, hogy hozzánk menekülnek a háború elől.

A tolerancia és a harmónia szelleme, amelyben minden kisebbség egyenlő alkotmányos jogokat élvez, ma lehetőséget ad arra, hogy megmutassuk nagylelkűségünket és hálánkat" - mondta Nicolae Ciucă.

 

Klaus Iohannis, Románia elnöke 2022. március 15-én, kedden üzenetet intézett a magyar nemzetiségű román állampolgárokhoz.

"Ezen a napon, amikor a magyarok mindenütt megerősítik identitásukat és szülőföldjükhöz való ragaszkodásukat, egészséget, békét és jólétet kívánok a romániai magyar nemzetiségű román állampolgároknak. Megragadom az alkalmat, hogy kiemeljem a magyar kisebbség fontos hozzájárulását társadalmunkhoz, hogy értékeljem jelentős szerepét az ország fejlődését megalapozó projektek megvalósításában.

A magyarok kemény munkájukkal és az általuk életben tartott hagyományokkal gazdagították Európa kultúráját és az emberiség örökségét. És ha természetesen az identitásunk megkülönböztet minket, a közös értékeink azok az erős hidak, amelyek összekötnek bennünket. Ezek a demokrácia, a szabadság és az emberi méltóság körül egyesítenek bennünket.

Mi vagyunk a humanista értékek kincsestárának őrzői, és a mi felelősségünk, hogy a jó együttélés mindig továbbfejlesztett és ápolt példáját és gyakorlatát átadjuk az új nemzedékeknek. A fiatalok nevelése a mások iránti tisztelet szellemében, az etnikai és felekezeti sokszínűség megbecsülése, a gyűlöletbeszéd elutasítása, a kultúrák, etnikumok és vallások közötti párbeszéd ápolása mind olyan célok, amelyekben a romániai magyar közösség az egész társadalommal együtt találja magát.

A szabad és demokratikus világ nagy megpróbáltatásainak idején, a hitünk értékeiért folytatott küzdelem idején azt kívánom a magyar közösségnek, hogy ez a nap a szeretteikkel való öröm, a béke jövőjének reménye legyen!" - küldte Klaus Iohannis.

 

Könyvjelző