Karpatria
2022. 09. 26.
Edward Snowden orosz állampolgárságot kapott

Az Orosz Föderáció alkotmánya 89. cikkének "a" bekezdésével összhangban elhatározom: a következő személyeket fogadom el az Orosz Föderáció állampolgárságaként: Edward Joseph Snowden, aki 1983. június 21-én született az Amerikai Egyesült Államokban.

2022. 09. 26.
Népszámlálás - előszoba a Great Resethez

Akik megtagadják a válaszadást, azok komoly pénzbírságra, akár 200.000 forintos büntetésre számíthatnak. Senki nem teszi fel a kérdést, hogy mi szükség van a szankciókra és a kényszerítésre?

2022. 09. 26.
Kik jutnak hozzá az egészségügyi adatainkhoz?

Egyértelmű, hogy itt egy üzletágat akarnak felépíteni, amely felülírja a betegek ellátását, a gyanú fennáll, hogy egy világméretű adathalászatról és visszaélésszerű működésről van szó.

2022. 09. 26.
A VILÁG OLYAN, AMILYENEK MI VAGYUNK!

A KORMÁNYOK NEM CSELEKEDHETNEK AZT, AMIT AKARNAK! CSAK AZT, AMIT MEGENGEDNEK NEKIK!

2022. 09. 26.
Kivételes elemzés kering az interneten Ukrajna és Oroszország népszavazás utáni jövőjéről

Ritka elemzés a román sajtóból.
Az USA nyeresége és Európa vesztesége.

2022. 09. 26.
Orvosok és ápolók elárulták a betegeket – és saját magukat is

Ez a cikk több mint két évvel ezelőtt - 20.7.12-én - jelent meg először. Sajnos ma is tökéletesen érvényes.

2022. 09. 26.
Lavrov New Yorkban: nem értenek oroszul? Itt az ideje megtanulni!

Még humora is van!

2022. 09. 26.
Tarolt a jobboldal Olaszországban, akár kétharmaduk is lehet

Elsöprő jobboldali siker vetett véget a baloldali kormányzásnak Olaszországban. A győzelem hamar eldőlt, már csak a kétharmad a kérdéses.

2022. 09. 26.
Kitálalt egy volt jobbikos!

Így töröltette Szaszi Gyurcsányék segítségével Toroczkai Fb-oldalát, és nyilváníttatták őt veszélyes személlyé.

2022. 09. 26.
Nincs klíma-vészhelyzet!

A globális felmelegedés körülbelül olyan valóságos, mint a húsvéti nyuszi.
Tudósok ezrei írnak alá hivatalos nyilatkozatot.

2022. 09. 22.
Moszkva a nemzeti függetlenségi és szuverenista mozgalmak bástyája kíván lenni

A donbasszi népszavazások nemcsak a Luganszki és Donyecki Népköztársaságok és más felszabadított területek lakóinak rendszerszintű védelmét szolgálják, hanem a történelmi igazságosság helyreállítása szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak – jelentette ki Dimitrij Medvegyev.

2022. 09. 22.
A háború végső kimenetele

Az egyik fél legyőzi a másikat.

Tíz éven át verte és szexuálisan visszaélt a rábízott gyerekekkel egy férfi Böjte Csaba alapítványánál
Olvasási idő: körülbelül 9 perc

30 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság, az ítélet nem jogerős. Más gyermekotthonban is felmerült pedofil bűncselekmények gyanúja, de az alapítvány nem vizsgáltatta ki.

Tíz éven át verte és szexuálisan visszaélt a rábízott gyerekekkel egy férfi Böjte Csaba alapítványánál

K. Sz.-t idén június 29-én, többszöri halasztás után 30 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Csíkszeredai Bíróság gyermekek ellen elkövetett nemi erőszak, szexuális agresszió, megrontás, verés, fizikai bántalmazás miatt. Az egyelőre nem jogerős ítélet egy évnyi tárgyalás után született, öt és fél évvel azután, hogy a Böjte Csaba alapította dévai Szent Ferenc Alapítvány felbontotta K. Sz. nevelői munkaszerződését.

Mindegyik bűncselekmény többrendbeli, a vádirat tucatnyi gyermek nevét sorolja fel. A bíró két esetben találta bizonyítottnak a szexuális erőszakot, több gyermek esetében a szexuális agressziót. A legtöbb gyermek fizikai bántalmazást és megrontást szenvedett el az évek során. Mindkét otthonban, ahol K. Sz. dolgozott, legalább egy-egy gyermeket kipécézett, és brutálisan vert. Mindegyik gyermeket veréssel vagy a családja halálával fenyegette meg, hogy ne merjen más felnőttnek szólni.

K. Sz. áldozatainak többsége a bűncselekmények elkövetésének idején még fiatalkorúnak sem számított, gyermek volt. Közülük mindössze négyen váltak nagykorúvá a bírósági tárgyalás kezdetéig, 2021 áprilisáig. Többen ma is még általános iskolába járnak.

A bíró tízezer és 80 ezer lej közötti összegeket ítélt meg kártérítésként azoknak az áldozatoknak, akik ezt igényelték. Összesen 600 ezer lej értékben rendelt el teljes vagyonelkobzást az elkövetővel szemben, hogy biztosítsa a kártérítés valamikori kifizetését. Ezenkívül eltiltotta bármilyen olyan munkakörtől, ahol kiskorúakkal kerülhet kapcsolatba, kitiltotta az elkövetőt Tusnádfürdőről és Kászonimpérből. Megtiltotta számára, hogy részt vegyen a Dévai Szent Ferenc Alapítvány bármilyen nyilvános, kulturális rendezvényén, hogy öt méternél közelebb menjen az áldozatokhoz öt éven belül, hogy személyesen, közvetítőn keresztül vagy bármilyen online csatornán kommunikáljon velük.

Mi 2021 végétől követjük nyomon az ügyet, akkor került birtokunkba a több mint hétszáz oldalnyi vádirat 33 oldalas kivonata. Azóta beszéltünk a Hargita megyei gyermekvédelem igazgatójával, mindkét gyermekotthon akkori vagy mostani vezetőjével, munkatársaival, az alapítvány dévai központjának munkatársaival. Az ítélethirdetés előtt és után is kerestük Böjte Csabát személyesen. Ahogy válaszol a kérdéseinkre, közzétesszük.

Az évekig tartó gyermekbántalmazás néhány, azóta felnőtté vált túlélőjével is sikerült röviden beszélnünk. Tőlük kevés, de nagyon fontos, megvilágító erejű információt kaptunk.

K. Sz. tavaly télen még azt mondta, hajlandó beszélgetni velünk, majd hirtelen elutasította ismételt megkereséseinket, vélhetőleg ügyvédje tanácsára.

Az ügyet a Transindex két akkori munkatársával közösen kezdtük felderíteni, egyikük sem dolgozik már a transidexesek indította Transtelexnél. Kulcsár Árpád az Azonnalinál folytatja, a Transtelexnél Cseke Péter vette át a témát. Ezt a cikket az Azonnalival és a Transtelexszel egyszerre jelentetjük meg.

Tavaly áprilistól beszélgetünk a dévai Szent Ferenc Alapítvány volt önkénteseivel, munkatársaival. Az általuk elmondottak olyan gazdálkodási hiányosságokra, toxikus szervezeti kultúrára, folyamatos indulatkezelési és menedzsmentválságra mutatnak rá, amelyek elsősorban a gyermekeken és a nevelőkön csattannak. Ezekről itt két dolgot fontos megemlíteni: egyáltalán nem kerültek nyilvánosságra az alapítvány harminc éves fennállása során, és hozzájárulhattak ahhoz, hogy a súlyos gyermekbántalmazások csak évekkel az elkövetésük után kerültek bíróság elé.

Ugyanakkor nagyon fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a közvetlenül és közvetetten megismert nevelők és önkéntesek túlnyomó többsége elhivatott, jóindulatú és alulfizetett ember. Meggyőződésünk, hogy ők és a Szent Ferenc Alapítvány jelentősen javítottak a gondozásukra bízott, 1990 óta mintegy ötezer gyermek életkörülményein. Eddigi munkájuk értékét nem csökkenti az itt nyilvánosságra kerülő, súlyos, de ismereteink szerint az alapítvány köreiben is ritka gyermekabúzus. Az is tény viszont, hogy az alapítvány vezetése explicite és implicite is szemet húnyt néhány nevelő durva agresszivitása felett.

Nem állítjuk, hogy az ügy minden részletére sikerült fényt deríteni.
Kvázi kideríthetetlen például, hogy az ügyészség honnan szerzett tudomást az ügyről. Az az ügyész, akinek felügyeletével elindult a nyomozás, már nem dolgozik a csíkszeredai ügyészségen. Az ügyet befejező ügyész azt válaszolta nekünk, hogy a kezdeti nyomozati anyagokban az szerepel, hivatalból indult eljárás 2016 novemberében, de azt az információt nem tartalmazza, hogy az akkori ügyésznek ki szólt a tusnádfürdői gyermekotthonban történt súlyos visszaélésről.

Jogilag magyarázható, erkölcsileg nem teljesen érthető, hogyan maradhatott végig szabadlábon a gyanúsított a büntetőeljárás bő öt éve alatt. Úgy, hogy a sértettek zöme kiskorú, a cselekedetek pedig nagyon súlyosak. Az eljáró ügyész két indokot említett telefonban: a vizsgálati fogságot nem lehet büntető jelleggel elrendelni, másrészt a bűncselekményeket évekkel a vizsgálat előtt hajtotta végre. De, mint lejjebb kiderül, amikor az ügyről még csak a gyermekvédelem és az alapítvány munkatársai tudtak, K. Sz. megpróbálta befolyásolni az egyik sértett vallomását.

Arra a kérdésre sincs teljes és egyértelmű válasz, amit mindenki feltesz magában: hogyan maradhatott rejtve tíz évig ennyi gyermek súlyos, szexuális és fizikai bántalmazása egy olyan szakmai közösségben, amelynek elhagyott vagy nehéz sorsú gyermekek felnevelése a hivatása már több mint harminc éve.

Az intézményi felelősség kérdése mellett a büntetőjog korlátai is kitűnnek a vádiratból. Az ügyész megjegyzi, hogy bár a sértettek vallomásaiból egyértelmű, hogy K. Sz. ismételten is kitette szexuális és fizikai agressziónak a rábízott gyerekeket, akár ugyanazt a kiskorút többször is, az elkövetés folyamatosságát (ami súlyosbítja a bűncselekmény besorolását) nem lehet bizonyítani, mivel a gyermekek vallomásai alapján nem számszerűsíthető egyértelműen, hogy K. Sz. melyik bűntettet hányszor követte el.

Eddig bizonyára feltűnt olvasóinknak, hogy miért nem írjuk ki K. Sz. teljes nevét. A fő szempontunk az áldozatvédelem, az agresszor teljes neve alapján viszont az áldozatai is beazonosíthatók a bíróságok portálján. Az illető bíróság adatkezelése meggondolatlan és káros. Bár a kiskorú sértetteket anonim módon sorolja fel, a nagykorú jogi képviselők neve mellett feltüntette azoknak a kiskorúaknak is a teljes nevét, akit képviselnek. Ezt az eljárást teljes mértékben elfogadhatatlannak tartjuk.

Az Átlátszó Erdély cikkének további részletei a linkre kattintva olvashatók. Cikk.

Könyvjelző