Karpatria
2022. 09. 26.
Edward Snowden orosz állampolgárságot kapott

Az Orosz Föderáció alkotmánya 89. cikkének "a" bekezdésével összhangban elhatározom: a következő személyeket fogadom el az Orosz Föderáció állampolgárságaként: Edward Joseph Snowden, aki 1983. június 21-én született az Amerikai Egyesült Államokban.

2022. 09. 26.
Népszámlálás - előszoba a Great Resethez

Akik megtagadják a válaszadást, azok komoly pénzbírságra, akár 200.000 forintos büntetésre számíthatnak. Senki nem teszi fel a kérdést, hogy mi szükség van a szankciókra és a kényszerítésre?

2022. 09. 26.
Kik jutnak hozzá az egészségügyi adatainkhoz?

Egyértelmű, hogy itt egy üzletágat akarnak felépíteni, amely felülírja a betegek ellátását, a gyanú fennáll, hogy egy világméretű adathalászatról és visszaélésszerű működésről van szó.

2022. 09. 26.
A VILÁG OLYAN, AMILYENEK MI VAGYUNK!

A KORMÁNYOK NEM CSELEKEDHETNEK AZT, AMIT AKARNAK! CSAK AZT, AMIT MEGENGEDNEK NEKIK!

2022. 09. 26.
Kivételes elemzés kering az interneten Ukrajna és Oroszország népszavazás utáni jövőjéről

Ritka elemzés a román sajtóból.
Az USA nyeresége és Európa vesztesége.

2022. 09. 26.
Orvosok és ápolók elárulták a betegeket – és saját magukat is

Ez a cikk több mint két évvel ezelőtt - 20.7.12-én - jelent meg először. Sajnos ma is tökéletesen érvényes.

2022. 09. 26.
Lavrov New Yorkban: nem értenek oroszul? Itt az ideje megtanulni!

Még humora is van!

2022. 09. 26.
Tarolt a jobboldal Olaszországban, akár kétharmaduk is lehet

Elsöprő jobboldali siker vetett véget a baloldali kormányzásnak Olaszországban. A győzelem hamar eldőlt, már csak a kétharmad a kérdéses.

2022. 09. 26.
Kitálalt egy volt jobbikos!

Így töröltette Szaszi Gyurcsányék segítségével Toroczkai Fb-oldalát, és nyilváníttatták őt veszélyes személlyé.

2022. 09. 26.
Nincs klíma-vészhelyzet!

A globális felmelegedés körülbelül olyan valóságos, mint a húsvéti nyuszi.
Tudósok ezrei írnak alá hivatalos nyilatkozatot.

2022. 09. 22.
Moszkva a nemzeti függetlenségi és szuverenista mozgalmak bástyája kíván lenni

A donbasszi népszavazások nemcsak a Luganszki és Donyecki Népköztársaságok és más felszabadított területek lakóinak rendszerszintű védelmét szolgálják, hanem a történelmi igazságosság helyreállítása szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak – jelentette ki Dimitrij Medvegyev.

2022. 09. 22.
A háború végső kimenetele

Az egyik fél legyőzi a másikat.

Udvarhelyi beszámoló Ember Attilától
Olvasási idő: körülbelül 8 perc

A jelenlegi (erdélyi magyar) politikában résztvevő “főszereplők” többségénél azt vélem felfedezni, hogy semmilyen érintkezési felületük nincs a jelenlegi korral.

Udvarhelyi beszámoló Ember Attilától

Ígértem, hogy közzé fogok tenni egy beszámoló-sorozatot. Pár héttel ezelőtt elkezdtem, aztán most, egy indokolt (igazolt) szünet után folytatom…

Még mindig csak általános dolgokra fogok ebben a bejegyzésben utalni, de hamarosan elkezdődik a részletes beszámoló is, ami a székelyudvarhelyi (Városházán eltöltött) tevékenységem alatt tapasztaltakra is ki fog terjedni aprólékosan 2016-tól errefelé.
Mindent a maga idejében…
Most még általánosságban folytatom (és ismét érvényes, hogy csak az szóljon hozzá, aki végig elolvassa és érti is mindazt, amit leírok):

Vannak dolgok, amelyek nem célok, hanem eszközök a céljaink megvalósításához. Akik az eszközök megszerzését vélik céljaiknak, azok előbb-utóbb lesodródnak a pályáról.
A jelenlegi (erdélyi magyar) politikában résztvevő “főszereplők” többségénél azt vélem felfedezni, hogy semmilyen érintkezési felületük nincs a jelenlegi korral, a jelenlegi valósággal. Márpedig aki nem ismeri fel a saját korának (korszakának) intő jeleit, az képtelen jó döntéseket hozni az általa vezetett/képviselt közösség számára.
Az ember akkor legyőzhető, amikor elszakad a Földtől, vagy a földi valóságtól. Talán ezért vagyunk ennyire sebezhetőek, legyőzhetők, kiszolgáltatottak, mert elszakadtunk attól, ami energiát, életerőt, megmaradni akarást injekciózhatna belénk.
Van-e értelem az ösztönök fölött? – teljesen jogos és egyre aktuálisabb a kérdés. Mert kétségtelen, hogy vannak ösztönök és kétségtelen, hogy valamilyen szintű értelem is van. A kérdés az, hogy melyik helyezkedik el a másik fölött? Mert ösztönökből (és személyes egoból, személyes érdekekből) csak ideig-óráig lehet egy közösséget vezetni.
Kulturális, értékrendbeli különbségek sokasága osztja meg a székelyudvarhelyi emberek közösségét (is). Nem gondolom, hogy minden elveszett, de jogszabályokkal, helyi rendelkezésekkel, politikai manőverekkel képtelenség kulturális, társadalmi és gazdasági eltérőségeket közelebb hozni egymáshoz. Vannak dolgok, területek, amiket nem lehet politikával megoldani. Mi pedig négyévente politikával próbáljuk meg(oldani) a lehetetlent, politikai szimpátiánkat kifejezve próbáljuk orvosolni azokat a problémáinkat, amelyek egyáltalán nem politikával orvosolhatók, teljesen mással lehet(ne) orvosolni azokat.

Politikai döntésekkel és jogalkotással nem lehet erkölcsi kérdéseket szabályozni.
Minden, vagy majdnem minden politikus közösségi érdekről beszél, miközben azt látom, hogy az elmúlt évtizedekben a konstruktív együttműködés helyett karaktergyilkosságok sorozatának lehettünk szemtanúi. (Pl. Bunta Levente, Szász Jenő, Verestóy Attila és még sorolhatnám…). Sajnos én is részt vettem hasonló „politikai” manőverekben… Most már bánom, de ez sovány vigasz, ha azt vesszük figyelembe, hogy mennyit ártottam ezzel egy közösségnek. Hiszem, hogy minden korrigálható, minden helyrehozható, de a tévedéseinknek kétségtelenül ára van. Olykor túl nagy ára van.

Mellébeszélés és hárítás minden olyan elmélet, amelyik tagadná, hogy a politikusok közülünk, a közösségünk tagjaiból kerülnek ki.
Azért nincsenek „jó” politikusaink, mert a kulturális,- és értékrendbéli mércénket igen alacsonyan tartjuk. Ha sikerülne a teljes közösségünk kulturális mércéjét, szintjét magasabbra helyezni, akkor a politikusaink is sokkal „jobbak” lennének.

Meggyőződésem, hogy a kulturális nívó határozza meg a politikai és a gazdasági környezetünket is.
A székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalnál eltöltött munkaéveim ideje alatt azt láttam, hogy a forma gyakran megelőzte a tartalmat. Forma, körítés volt és a mögöttes tartalom hiányzott. Lefordítom egyszerűbb nyelvre: nem mindenki jó focista, aki focista mezt ölt magára. Aki focis mezben kimegy a pályára, aki focista mezben a szívére tett kézzel harsogja a nemzeti himnuszt, majd amikor elkezdődik a mérkőzés, akkor kiderül, hogy nem tud focizni, az FOCIBAN képtelen eredményt felmutatni. Mert aki arra vállalkozik, hogy focizni fog, annak nem jó énekesnek és nem jó hazafinak kell lenni, hanem jó focistának. Szóval a forma megvolt/megvan, de a tartalom, a lényeg, a mérkőzésen nyújtott teljesítmény hiányzik.

Emlékszik-e valaki, hogy Puskás Ferenc jól énekelte-e, vagy rosszul a himnuszt? A puskásokra a focijuk miatt emlékszünk. A politikusainkra is a politikájuk miatt fogunk emlékezni… És vanak, akikre úgy fogunk emlékezni, hogy ők is jók voltak valamire: elrettentő példának voltak jók, hogy soha többé ne essünk ilyen tévedésbe.

Amikor valaki nem azért az, aminek vallja magát, mert hite, értékrendje szerint akar az lenni és vallja azt, hanem azért, mert ezzel demonstrál valami ellen, akkor az végzetes lesz előbb-utóbb… Meggyőződésem, hogy akkor lesz elfogadhatóbb a kis közösségünk világa, amikor nem valami (valaki) ellen demonstrálunk a voksunkkal, hanem a saját értékrendünk mellett…
Akinek nincs értékrendje, annak előbb, vagy utóbb semmilyen irány nem lesz jó. Ékesen bizonyítja ezt az is, hogy az udvarhelyi, udvarhelyszéki emberek tömegesen képesek az(ok) ellen fordulni, akiket pár hónappal/évvel azelőtt tömegesen megválasztottak…

Higgyük már végre el: Mi magunk kell legyünk a változás, amit a környezetünkben, a világunkban szeretnénk megtapasztalni. Az úgy nem működik, hogy mindenki változzon meg, de mi ugyanazok a (panaszkodó, siránkozó, elégedetlen) emberek maradunk.

Mai “általános” beszámolói bejegyzésem záró gondolataként azért leírnék még valamit:
Ha egy vezetőnek nincs semmi célja, csak reagál a különféle helyzetekre,
amelyekkel szemben találja magát, akkor gyakorlatilag már le is tette vezetői tisztét. Ebben az esetben már a körülmények, a helyzetek vezetik őt, és ezek határozzák meg számára a tennivalókat. Az ilyen “vezető” számára a vezetői szerep átalakult karbantartói feladatok ellátására,
Hamarosan jövök az ígért beszámolóm aprólékosabb, konkrétabb részleteivel, természetesen fejezetekben... mert egyszerre túl sok lenne...
Jó olvasást, eredményes elmélkedést és szép napot mindenkinek!

Forrás: Facebook/Ember Attila

Megj.: Ember Attila, Gálfi Árpád 2016-os és 2020-as kampányfőnöke, a polgármester volt tanácsadója.

Könyvjelző