Karpatria
2023. 04. 17.
RIASZTÁS ÉS FELHÍVÁS A CSELEKVÉSRE! - Valami bűzlik...Romániában

Ne higgyétek, hogy csak Romániában! És még mindig alszol!

2023. 04. 16.
A szellemhajók sivataga: Az Aral-tenger rejtélyes eltűnése

Alig 30 évvel ezelőtt az Aral-tó a bolygó negyedik legnagyobb belvíztömege volt, 26 000 négyzetmérföldes területet borított a közép-ázsiai Kazahsztán és Üzbegisztán között.

2023. 04. 15.
Az is nagyon merész feltételezés, hogy az emberiség fele életben maradhat a következő évtizedekben

A növekedésre épülő globális ipari civilizáció minden szakember szerint a korlátaihoz közeledik, a fenntartásához lassan nem marad erőforrás a kizsákmányolt természetben.

2023. 04. 15.
Az utolsó szó jogán

Kedves ismerősök, ismeretlenek, barátok és ellenségek: itt az idő, hogy önmagunkba nézzünk, és döntsünk. Döntsünk végre arról, hogy kit és mit szolgálunk tetteinkkel, felszólalásunkkal, gondolatainkkal, élet-képzeletünkkel és életünkkel. Mert mindenki az, akinek a szolgálatában áll.

2023. 04. 15.
Hollandia elszegényedése

Az Agenda 2030 teljes lendülettel halad.

2023. 04. 15.
A szabadság útja – béke, vagy háború?

Az ukajnai háború óta napi szintű közbeszéd lett a háború és béke kérdése. Mindenoldali szakértő és kevésbé szakértő erről beszél, nyilatkozik, mond autentikusnál autentikusabb véleményt.
Végezetül mindenki békepárti.

2023. 04. 14.
Finnország csatlakozik a NATO-hoz egy vészjósló, de találó történelmi coming outban

Biden és más NATO-szurkolótársak viselkedése, akik a héten a "békét" és a "biztonságot" ünneplik Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásával, nem csak groteszk.

2023. 04. 14.
Transz aktivistával kampányoltak, most 6 milliárddal kevesebbet ér a cég

A Bud Light anyavállalata, az Anheuser-Busch az italgyártó nagyhatalom anyagilag is megszenvedte, hogy transz aktivistával reklámozta a sörét – számolt be a Post Millennial.

2023. 04. 14.
Magyarország egy csendes zsidó sikertörténet

Európa többi részével ellentétben Magyarországon a zsidók biztonságban vannak és virágzik a zsidó élet – írja Michael O’Shea a Jewish News Syndicate hasábjain.

2023. 04. 14.
Szlovákia meglépte: betiltják az olcsó ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását

Hatósági vizsgálattal kiderült: nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru. Hazánkban még nem döntöttek erről.

2023. 04. 13.
Zsidóviccet kellett törölni a Pretty Woman-ből

A Micsoda nő című West End musical producerei eltávolítottak egy viccet a forgatókönyvből, miután egy néző panaszkodott, hogy az antiszemita volt.

2023. 04. 12.
A szabad lelkű ember képes a teremtésre

Egy zenész-révésszel beszélgettünk. A „tátos zenész” torokhangokról és az Ördög Nyelvéről mesélt.

Üdvözöljük Romániában, ahol mindenki segít, csak épp egymással nem beszél .
Olvasási idő: körülbelül 5 perc

Raed Arafat: "A menekültekre való felkészülés integrált".
Valóság: Káosz és zéró kommunikáció

Nicolae Ciucă miniszterelnök Lucian Bode belügyminiszterrel, Alexandru Rafila egészségügyi miniszterrel, Vasile Dîncu védelmi miniszterrel, Raed Arafat DSU vezetővel és Gheorghe Fluturral, a Suceava Megyei Tanács elnökével tegnap nagy látogatást tett a szeretvásári (Siret) vámhivatalban.

"Tudjátok, kinek kellett volna először idejönnie?" - mondták nekik a helyszínen lévő önkéntesek. "Az állami intézményeknek, nem nekünk, az önkénteseknek."

Miközben folyik a háború, a romániai vámon az állam, az aktivisták és a polgárok egymást tapossák, hogy segítsenek a menekülteken.

Néhány száraz adat
Eddig 100 000 ukránnak kellett elhagynia otthonát - mondta Victoria Andrievska, az UNHCR ukrajnai szóvivője a PressOne-nak. Közülük több mint 50 ezren a jelentések szerint már elhagyták az országot. 

A háború kezdetén már 2,9 millió ukrán szorult humanitárius segítségre a kelet-ukrajnai konfliktus miatt.

A határ túloldalán a román határrendőrség közlése szerint csak február 25-én, pénteken 14 188 ukrán állampolgár lépte át a román határt, ami 36%-os növekedést jelent. 54 személy kért román állami védelmet a határátkelőhelyeken, akiket a Bevándorlási Főfelügyelőség képviselői fogadtak be.

Csütörtökön 10 408 ukrán állampolgár lépett be Romániába, ami 150%-os növekedést jelent az előző naphoz képest. 11 menedékjogot kért.

Kedd óta nem csak a román sajtóban, hanem a nemzetközi sajtóban is megjelent az az információ, hogy Románia készen állna 500 ezer menekült befogadására, ezt a számot Vasile Dîncu védelmi miniszter terjesztette elő. A Reuters, az Euronews, a BBC, a The Guardian vagy a Bloomberg hírei alapján az egész bolygó megtudta, hogy Románia kész félmillió ukrán menekültet befogadni.

A védelmi miniszter alig egy hónappal ezelőtt "több tízezer menekültről" beszélt, és a PressOne-nak adott interjújában felidézte a Krím elcsatolása idején szerzett tapasztalatokat, amikor az emberek inkább Lengyelországba vagy az ország azon területeire mentek, ahol akkor nem volt konfliktus, elkerülve Romániát.

A különbség 2022 és 2014 között? Most már nem csak egy helyi invázióról beszélünk. Az egész ország ostrom alatt áll. A PressOne-nak adott új interjújában Vasile Dîncu védelmi miniszter azonban újfent megismételte azt a feltételezést, hogy a menekültek 2014-hez hasonlóan el fogják kerülni Romániát.

A miniszter ugyanakkor azt mondta, hogy a minisztérium "nem akar túl sokat kommunikálni ebben a kérdésben", sem azt, hogy milyen adatok alapján készült ez a becslés, bár épp most dobott be a köztérbe egy olyan számot, amely százezerrel kevesebb, mint Montenegró teljes lakossága.

Mit mond Raed Arafat Románia felkészültségéről
Ennek fényében a DSU vezetője, Raed Arafat rámutat, hogy a folyamatok több struktúrát is magukban foglalnak, amelyeknek együtt kell működniük.

"A felkészültség integrált" - mondja. E helyzet kezelésében nemcsak a DSU vesz részt, hanem a Belügyminisztérium szervezetei is - amelyek a közrend fenntartásáért, a menekültek átkeléséért, a dokumentumok kiállításáért, a menekült státuszának meghatározásáért felelősek.
Ezután jön a DSU, amely a polgári védelemmel, a humanitárius szempontokkal, a táborok elhelyezésével, az élelmezéssel, az emberek ellátásával foglalkozik, a nemzetközi joggal összhangban.

"Mindezek a szempontok a DSU részéről merülnek fel, együttműködve a Belügyminisztériumon kívüli más struktúrákkal, az ANRSPS-szel, az Egészségügyi Minisztériummal, a nem kormányzati szervezetekkel, amelyekkel együttműködési jegyzőkönyvek vannak érvényben, mint például például a Vöröskereszttel" - teszi hozzá a DSU vezetője.

Forrás: PressOne

Könyvjelző