Karpatria
2022. 09. 26.
Edward Snowden orosz állampolgárságot kapott

Az Orosz Föderáció alkotmánya 89. cikkének "a" bekezdésével összhangban elhatározom: a következő személyeket fogadom el az Orosz Föderáció állampolgárságaként: Edward Joseph Snowden, aki 1983. június 21-én született az Amerikai Egyesült Államokban.

2022. 09. 26.
Népszámlálás - előszoba a Great Resethez

Akik megtagadják a válaszadást, azok komoly pénzbírságra, akár 200.000 forintos büntetésre számíthatnak. Senki nem teszi fel a kérdést, hogy mi szükség van a szankciókra és a kényszerítésre?

2022. 09. 26.
Kik jutnak hozzá az egészségügyi adatainkhoz?

Egyértelmű, hogy itt egy üzletágat akarnak felépíteni, amely felülírja a betegek ellátását, a gyanú fennáll, hogy egy világméretű adathalászatról és visszaélésszerű működésről van szó.

2022. 09. 26.
A VILÁG OLYAN, AMILYENEK MI VAGYUNK!

A KORMÁNYOK NEM CSELEKEDHETNEK AZT, AMIT AKARNAK! CSAK AZT, AMIT MEGENGEDNEK NEKIK!

2022. 09. 26.
Kivételes elemzés kering az interneten Ukrajna és Oroszország népszavazás utáni jövőjéről

Ritka elemzés a román sajtóból.
Az USA nyeresége és Európa vesztesége.

2022. 09. 26.
Orvosok és ápolók elárulták a betegeket – és saját magukat is

Ez a cikk több mint két évvel ezelőtt - 20.7.12-én - jelent meg először. Sajnos ma is tökéletesen érvényes.

2022. 09. 26.
Lavrov New Yorkban: nem értenek oroszul? Itt az ideje megtanulni!

Még humora is van!

2022. 09. 26.
Tarolt a jobboldal Olaszországban, akár kétharmaduk is lehet

Elsöprő jobboldali siker vetett véget a baloldali kormányzásnak Olaszországban. A győzelem hamar eldőlt, már csak a kétharmad a kérdéses.

2022. 09. 26.
Kitálalt egy volt jobbikos!

Így töröltette Szaszi Gyurcsányék segítségével Toroczkai Fb-oldalát, és nyilváníttatták őt veszélyes személlyé.

2022. 09. 26.
Nincs klíma-vészhelyzet!

A globális felmelegedés körülbelül olyan valóságos, mint a húsvéti nyuszi.
Tudósok ezrei írnak alá hivatalos nyilatkozatot.

2022. 09. 22.
Moszkva a nemzeti függetlenségi és szuverenista mozgalmak bástyája kíván lenni

A donbasszi népszavazások nemcsak a Luganszki és Donyecki Népköztársaságok és más felszabadított területek lakóinak rendszerszintű védelmét szolgálják, hanem a történelmi igazságosság helyreállítása szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak – jelentette ki Dimitrij Medvegyev.

2022. 09. 22.
A háború végső kimenetele

Az egyik fél legyőzi a másikat.

Valahol ki kellett írjam magamból a valódi közéleti témákat, mert az újságban nem tehettem
Olvasási idő: körülbelül 16 perc

Úgy nem írhatsz újságot, hogy megrendelésre csinálod, mert ilyenkor az újság elveszti az újság jellegét és politikai szócsővé válik, közleménygyárrá.

Valahol ki kellett írjam magamból a valódi közéleti témákat, mert az újságban nem tehettem

Nagy Sz. Attila, azaz Nasza egy olyan facebookos „mémgyár” motorja, amely hangosan reagál – akár napi szinten – az erdélyi közélet aktuális eseményeire. A Csej Sápte Ánj Din Árdeál csoportnak a létezése egyre szélesebb körben ismert, növekvő népszerűsége miatt pedig már a székely politikusoknak is fel kell kötniük a bajszukat, hogy a róluk szóló mémeket megemésszék. 

A mémcsoport Naszaként ismert vezetője több évig újságíróként dolgozott Háromszéken, a nyár végén viszont mostanában Székelyföldet Hollandiára szokta cserélni. Mostani útja előtt úgy gondoltuk, megállítjuk egy szóra. Mielőtt interjúztunk volna vele, addig szaladt (nem a kérdéseink elől), hogy lesérült. Ennek ellenére a Csej Sápte Ánj Din Árdeál (szabad fordításban: Az erdélyi nevelés első hét éve) mémcsoport kitalálója és menedzselője, ha bicegve és fogcsikorgatva is, de megválaszolta kérdéseinket.

Látod, mondtam én, hogy valami sántít veled kapcsolatban, úgyhogy jó lesz minél hamarabb tisztázni, hogy ki vagy, mi vagy, mit akarsz, mert a végén még a szabadkőműves, gyíkember csoport, a Csej Sápte átveszi az uralmat az internet egy eldugott szeglete után egész Székelyföldön. S akkor mi lesz velünk?

Kezdd is el felvenni a beszélgetést, mert újságírói tapasztalatból mondom, hogy mire te ezt az egyórás beszélgetést kínkeservesen legépeled, a szentek lejönnek az égből.

Erről a tíz éves háromszéki újságírói tapasztalatodról is beszélni fogunk, mert rém érdekes, hogy miért végeztél vele. De kezdjük az elején, mert van egy olyan Mikes idézet, ami talán rád is illik. Úgy hangzik, hogy „úgy szeretem már Rodostót, hogy el nem felejthetem Zágont”. Valahogy te is így vagy Kézdivásárhellyel kapcsolatban?

Olyan értelemben vagyok így Kézdivel, hogy nekem jobban fekszik az, hogy egy kisebb város közelében éljek, mint a kisebb városban.

Mert hol is van most a te főhadiszállásod, ahol még a mémjeid miatt dühöngők sem találnak meg?

Kézdimárkosfalván, amiről senki sem tudja, hogy hol van. Jelenleg kb. 500 lakosa van, négy nagyobb kanyarból áll, és tényleg kicsi falu. Mezőföldi településnek nevezik az ilyeneket.

És ők tudnak-e a Csej Sápte csoportról?

Nem.

Pedig nehéz lehet titokban tartani egy ekkorka településen. Mondjuk lehet, ha tudnák, akkor úgy járnál, mint a Srí Lanka-i pékek…

Így van, szándékosan úgy építettem fel a csoportot, hogy bár vannak benne páran Márkosfalváról is, de nem vettem be minden jelentkezőt. Nem volt kedvem a falu lakóinak magyarázkodni a mémek miatt.

A falubelieknek viszont csak adsz pletykálni valót. Látom a Facebookon, hogy biciklivel félmeztelenül jársz-kelsz Kézdiszéken. Ez egy újfajta napozási módszer a traktor helyett?

Kettő az egyben módszer. Ugye, rengeteget bringázok, mert számomra ez egy életforma, akárcsak a kondi, az olvasás vagy a kockulás. És bringázás közben napozni is tudok. Az év javarészében Hollandiában dolgozom egy raktárépületben, a neonlámpák alatt. Nap nemigen ér. Főleg, hogy ősztől télig vagyok ott. Ilyenkor legalább bepótolom. Illetve, a másik oka, hogy régebb kövér gyerek voltam, és egyértelmű volt számomra, hogy kövéren nem szabad levetkőzni félmeztelenre és úgy biciklizni, mert egész éjjel sírni fognak a székelyek – bár azóta felénk is a sörhas lett a szexideál. Most viszont örülök, hogy feszengés nélkül megtehetem, az egészséges nyári napfény nem árt annak, aki nem fél, csak elidegenedtünk tőle.

Vagy annyira gyors biciklivel, hogy a berecki gyorst is lehagynád?

Van olyan ember, aki ne tudná lehagyni?

Háromszéken azt vettem észre, hogy itt mindenkinek van valami menő sztorija a vonatokkal. Neked is van ilyened?

Ja, még újságíró koromban vonattal jártam Kovászna és Kézdi között, aztán arra lettünk figyelmesek, hogy a vonat Zabolánál sípol, majd ütközés, ugyanis telibe elcsapott egy traktort, ami egy ganés remorka vontatott volna keresztül a sínen. Csoda, de senki nem sérült meg, viszont a vonatnak az eleje úszott a ganéban és az emberek a szagban…

Külföldre akkor gondolom nem vonattal mész vissza dolgozni, mert mire odaérsz, addig lejárna a szezon. Mennyit is maradsz még itthon?

Úgy szoktam csinálni, hogy lehetőleg azért tavasztól nyár végéig itthon vagyok, majd ősztől tavasz elejéig vagyok ott egyhuzamban. Tehát nem is járok haza olyankor, mert úgy látom, ha több pénzt akarsz megfogni, akkor érdemes hosszú időre tervezni. Fél év munka, fél év szabadság.

És hová mész majd vissza?

Venloba, ez Hollandia egyik logisztikai elosztó városa, rengeteg raktárral, köztük a Microsoftté is itt van, ahová hardverek, Xboxok, lemezek futnak be. Itt vannak a Facebooknak a hardverei is. Tehát ha rendelnél egy Go Prot, először hozzánk jönne be, majd menne tovább Isten tudja, milyen útvonalon keresztül, hozzád.

Tehát, lényegében már karnyújtásnyira vagy a világuralomtól. De hogy kerültél oda?

Ja-ja, én is részese vagyok a Bill Gates és Zuckerberg féle tervnek. Két éve utaztam ki először Hollandiába, korábban nem is jártam külföldön, és eszembe sem jutott kimenni, mert abban a hitben voltam, hogy Kovászna megyében is meg lehet élni boldogan és békességben. De rá kellett jönnöm, hogy ez nincs így. Bármennyire erőltettem, egy idő után rájöttem, nem lehet, főleg nem azzal a zsebpénzzel, amit az újságnál fizetésnek neveztek.

Mennyit keresnek Hollandiában az emberek?

Az uniós átlagbért megkapod, és lehet még túlórázni is. A kezedbe úgy 1700 eurót kapsz, plusz vakációs pénzek, adóvisszatérítés. A fizuból már le van vonva az egészségügyi biztosítás, az adód és a többi, de még ki kell fizesd a szállásodat és kajád, mert azt is neked kell megoldanod, ugyanúgy mintha Bukarestben dolgoznál. 

Amúgy sokan vannak kint Kézdiszékről?

Ott, ahol én vagyok, nincsenek. Tavaly vittem ki egy ismerőst, hogy ne menjek egyedül, de most már ő sincs ott. Az erdélyi magyarok közül Marosról van egy csávó két éve. Románok közül van egy kolozsvári és két bukaresti. Más nincs Romániából. A kézdiszékiek, legalábbis akiket én ismerek, inkább Németországba, Angliába mennek, de olyannyira sokan, hogy kisebb falvakban szinte már nincsenek is otthon dolgozó fiatalok. Ezt jól érzékelteti az is, hogy a Németországba induló online csoportos sofőrök közül 10-ből 9 esetben kézdiszéki vagy legalábbis háromszéki az illető sofőr. Sokan főleg mezőgazdasági munkát vállalnak, mert ahhoz nem kell nyelvtudás, s maradjunk annyiba, ha külföldön akarsz valamit elérni, beszélni kell a nyelvet. Oké, Hollandiába jó az angol is, de ha Németországban nem beszélsz németül, nehezen fogod többre vinni…

Körbebiciklizve Wass Albert hegyeit és szembesülve a Schweighofer, khm, akarom mondani Tamási Áron fenyveserdős tájaival, gondoltál már arra, hogy újra otthon vállalj munkát?

Amikor hazajövök, mindig eszembe jut, hogy „Isten mentsen, hogy Romániába dolgozzak”, hiszen ott egy hét alatt többet kapok, mint egy hónap alatt idehaza – és itt főleg Kézdiszékre gondolok. Dolgozzak egy gyárba napestig, minimálbérért? Akkor már inkább külföld, ahol azt a pénzt euróba kapod meg, és békén hagy a főnököd.

Ha viszont visszajönnél és bármit dolgozhatnál, pénzért, és nem az „Istenke fizesse ki a többi részét” módra, akkor mit választanál?

Ha lenne olyan lehetőség, mint ami Hollandiában van, akkor simán mennék. De nálunk komolyan vehető helyek nem nagyon vannak.

Nem lennél ezek szerint újságíró sem?

Abban a formában, ahogy csinálni kellett, úgy biztosan nem.

Hogyan kellett?

Az egyik ismerősöm abból írta a doktoriját, hogy milyen ne legyen egy újság, és ebben a dolgozatban a Hírmondót vette alapul. Úgy nem írhatsz újságot, hogy megrendelésre csinálod, mert ilyenkor az újság elveszti az újság jellegét és politikai szócsővé válik, közleménygyárrá. A Hírmondónál töltött éveimet is így kell elképzelni. Ha azt mondták, hogy nyolcszor kell elmenni a polgármesterhez, akkor annyiszor el is kellett menni hozzá, hogy nyilatkozzon. Megírtam a szokásos klisét, mert mindig mindent jó fényben kellett feltüntetni, és ezért is, a kutyát sem érdekelte az egész. Gyakorlatilag olyan volt, mintha egy rossz közleményíróként dolgoztam volna, és még meg sem fizették rendesen. Mindez azért, mert fenn kell tartani a látszatot, és a politikusoknak jobb így, mintha a hivatalnál alkalmazna egy PR-ost. Ez nem újságírás, amit a Hírmondó csinál, hogy mindent a szájadba rágnak és ha kérdezel is, csak olyat kérdezhetsz, ami bizonyos keretek között marad.

De nem csak a Hírmondónál lehetne ám újságíróskodni, a megyében van még a Háromszék napilap is, amelynek a bódéival tele van Kovászna megye.

Nem azért, hogy a Hírmondót védjem, de a Háromszék még konzervatívabb, boomerebb mint a Hírmondó. Különben meg minimális a különbség a két lap között, éppen annyi, hogy a Háromszék legalább független napilapnak vallja magát. Persze, ez is RMDSZ-es lapként működik, és akkor tűnhetett „függetlennek” utoljára, amikor elesett valami bevételektől, ezért elkezdte az RMDSZ-t kritizálni, majd amikor megkapták a pénzeket, visszaálltak a régi kerékvágásba. Hirtelen már nem szívatták Antal Árpádot és az RMDSZ-t, tehát ilyen téren ugyanott van, mint a Hírmondó. (A Fidesz holdudvarába tartozó Erdélyi Médiatér Egyesület része – szerk. megj.)

Pedig azért történnek érdekességek a mi kis falunkban is. Na, de akkor már csak a rádiózás jöhetne szóba?

Á, sose volt túl szimpatikus számomra a rádiózás. Amúgy sem az erősségem, mindig frusztrált voltam, ha rádióban kellett beszéljek.

Ha nem hozzánk jönnél, akkor tényleg sok kompromisszummal járna neked ez a háromszéki újságíróskodás. De ha az újságírás nem is jönne össze neked Hollandia után, azt azért látom, hogy a közéletben nyakig benne vagytok a Csej Sápte mémcsoporttal. Úgy tűnik, eléggé foglalkoztatnak téged a közéleti témák.

Úgy vagyok vele, hogy mivel Háromszéken sincsenek istenigazából körbejárva a közéleti témák, nincs – pozitív értelembe vett – építő kritika sem a helyi médiában, ezért ha nem a propagandagépek mantráit akarja hallani az ember, akkor valamit csinálnia kell.

Ezt én is látom, kicsit ezért is költöztem haza, hátha így több székelyföldi témát tudok feltárni. De akkor téged mi is motivál valójában a mémek gyártásakor?

A mémekkel még lehet egy kicsit közéletileg oda-oda szúrni, tematizálni, hogy „basszus, ez mennyire fontos már”, és viccelődni rajta. Picit az is a célja a csoportnak, hogy – a többiek és én is – kiéljem az elfojtott „viccelődési” vágyaimat. Még az újságnál voltam, amikor a Csej Sápte csoportot elkezdtem.

Ez majdnem mindent megmagyaráz.

Valahol ki kellett írjam magamból a valódi közéleti témákat, mert az újságban ilyenekről nem írhattam.

És honnan jött az inspiráció hozzá?

Benne voltam rengeteg szláv csoportban, ahol ezek a részeg ruszinok, meg ukránok, meg mindenki más is mémelte az „originál szlávságokat”, ami nagyon hasonlított a székelykedős dolgokhoz is. Néha mi is ilyen tiszteletbeli „szlávok” vagyunk.

Forrás: Transtelex

Könyvjelző