Karpatria
2023. 04. 17.
RIASZTÁS ÉS FELHÍVÁS A CSELEKVÉSRE! - Valami bűzlik...Romániában

Ne higgyétek, hogy csak Romániában! És még mindig alszol!

2023. 04. 16.
A szellemhajók sivataga: Az Aral-tenger rejtélyes eltűnése

Alig 30 évvel ezelőtt az Aral-tó a bolygó negyedik legnagyobb belvíztömege volt, 26 000 négyzetmérföldes területet borított a közép-ázsiai Kazahsztán és Üzbegisztán között.

2023. 04. 15.
Az is nagyon merész feltételezés, hogy az emberiség fele életben maradhat a következő évtizedekben

A növekedésre épülő globális ipari civilizáció minden szakember szerint a korlátaihoz közeledik, a fenntartásához lassan nem marad erőforrás a kizsákmányolt természetben.

2023. 04. 15.
Az utolsó szó jogán

Kedves ismerősök, ismeretlenek, barátok és ellenségek: itt az idő, hogy önmagunkba nézzünk, és döntsünk. Döntsünk végre arról, hogy kit és mit szolgálunk tetteinkkel, felszólalásunkkal, gondolatainkkal, élet-képzeletünkkel és életünkkel. Mert mindenki az, akinek a szolgálatában áll.

2023. 04. 15.
Hollandia elszegényedése

Az Agenda 2030 teljes lendülettel halad.

2023. 04. 15.
A szabadság útja – béke, vagy háború?

Az ukajnai háború óta napi szintű közbeszéd lett a háború és béke kérdése. Mindenoldali szakértő és kevésbé szakértő erről beszél, nyilatkozik, mond autentikusnál autentikusabb véleményt.
Végezetül mindenki békepárti.

2023. 04. 14.
Finnország csatlakozik a NATO-hoz egy vészjósló, de találó történelmi coming outban

Biden és más NATO-szurkolótársak viselkedése, akik a héten a "békét" és a "biztonságot" ünneplik Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásával, nem csak groteszk.

2023. 04. 14.
Transz aktivistával kampányoltak, most 6 milliárddal kevesebbet ér a cég

A Bud Light anyavállalata, az Anheuser-Busch az italgyártó nagyhatalom anyagilag is megszenvedte, hogy transz aktivistával reklámozta a sörét – számolt be a Post Millennial.

2023. 04. 14.
Magyarország egy csendes zsidó sikertörténet

Európa többi részével ellentétben Magyarországon a zsidók biztonságban vannak és virágzik a zsidó élet – írja Michael O’Shea a Jewish News Syndicate hasábjain.

2023. 04. 14.
Szlovákia meglépte: betiltják az olcsó ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását

Hatósági vizsgálattal kiderült: nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru. Hazánkban még nem döntöttek erről.

2023. 04. 13.
Zsidóviccet kellett törölni a Pretty Woman-ből

A Micsoda nő című West End musical producerei eltávolítottak egy viccet a forgatókönyvből, miután egy néző panaszkodott, hogy az antiszemita volt.

2023. 04. 12.
A szabad lelkű ember képes a teremtésre

Egy zenész-révésszel beszélgettünk. A „tátos zenész” torokhangokról és az Ördög Nyelvéről mesélt.

Változnak az idők, az idővel a vélemények - vagy csak úgy látszik
Olvasási idő: körülbelül 6 perc

A román parlament 1991. november 28-i NYILATKOZATA az ukrajnai népszavazásról, 1991. december 1.

OKMÁNY
A román parlament 1991. november 28-i NYILATKOZATA az ukrajnai népszavazásról, 1991. december 1.
KIADVA: PARLAMENT
KIADVA: HIVATALOS MONITOR  243.1991. november 29.

1. A román parlament tudomásul vette a kijevi hatóságok döntését, hogy 1991. december 1-én népszavazást szerveznek az Ukrajnai Köztársaság függetlenségéről.
Mélyen ragaszkodva az ember és a népek jogainak és alapvető szabadságjogainak tiszteletben tartásának alapelveihez, hogy döntsenek sorsukról, a román parlament üdvözli az ukrán hatóságok kijevi döntését a népszavazás megszervezéséről az Ukrajnai Köztársaság függetlenségének érdekében.

1. Tekintettel arra, hogy erre a népszavazásra a romániai területeken - Észak-Bukovina, Tinutul Herta, Tinutul Hotin, valamint a dél-besszarábiai megyékben - is sor kerülne, a román parlament ünnepélyesen kijelenti, hogy ezek a területek elszakadtak az ország testétől, és hogy a Ribbentrop-Molotov-paktumot a Szovjetunió 1989. december 24-én, a román parlament pedig 1991. június 24-én ab initio semmisnek nyilvánította.
Természetesen Ukrajna joga népszavazást szervezni a függetlenségéért, de ennek a népszavazásnak nem lehet érvényessége a volt Szovjetúnió által visszaélésszerűen elcsatolt román területek tekintetében, amelyek soha nem tartoztak Ukrajnához és ezek Románia jogaihoz tartoznak.
2. A román parlament megismétli elkötelezettségét a helsinki C.S.C.E. konferencia záróokmányának rendelkezései mellett, amely lehetővé teszi a békés, diplomáciai úton történő határváltoztatás lehetőségét.
3. A román parlament ünnepélyesen kijelenti, hogy a kijevi hatóságok által a volt Szovjetunióhoz erőszakkal csatolt román területeken - nevezetesen Észak-Bukovinában, Herta megyében, Hotin megyében, valamint a dél-besszarábiai megyékben - szervezett népszavazás, valamint annak következményei semmisek.
4. A román parlament arra kéri az Ukrajna függetlenségét elismerő összes állam parlamentjét és kormányzóit, hogy kifejezetten nyilvánítsák ki, hogy ez az elismerés nem terjed ki az említett román területekre.
5. A román parlament támogatja a párbeszéd megkezdését a kijevi parlamenttel annak érdekében, hogy közösen vizsgálják meg a Románia és Ukrajna közötti jószomszédi kapcsolatok és együttműködés kialakításának problémáit, és e célból meghívja az ukrán parlamenti küldöttséget, hogy a lehető leghamarabb látogasson Bukarestbe.
6. A román parlament felszólítja a román kormányt, hogy sürgősen kezdjen tárgyalásokat a kijevi hatóságokkal a Szovjetunió által erőszakkal elcsatolt román területek ügyében.

Ezt a nyilatkozatot a román parlament 1991. november 28-i ülésén egyhangúlag elfogadta.
A szenátus elnöke
Alexandru Bârlădeanu akadémikus
A Képviselőház elnöke
Marsi Dan

Forrás: Facebook Marian Munteanu
_________________________________________________________

DOCUMENT
DECLARATIE din 28 noiembrie 1991 a Parlamentului României privind Referendumul din Ucraina, din 1 decembrie 1991
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 243 din 29 noiembrie 1991
1. Parlamentul României a luat cunostinta de hotãrârea autoritãţilor de la Kiev de a organiza la 1 decembrie 1991 un referendum asupra independentei Republicii Ucraina.
Profund atașat principiilor fundamentale ale respectãrii drepturilor şi libertãţilor fundamentale ale omului şi ale popoarelor de a-şi hotãrâri soarta, Parlamentul României saluta hotãrârea autoritãţilor ucrainene de la Kiev de a organiza un referendum privitor la independenta Republicii Ucraina.
Având în vedere ca acest referendum ar urma sa se desfãşoare şi pe teritoriile româneşti - Bucovina de Nord, Tinutul Herta, Tinutul Hotin, precum şi judeţele din sudul Basarabiei -, Parlamentul României declară solemn că aceste teritorii au fost rupte din trupul țării, iar Pactul Ribbentrop-Molotov a fost declarat nul şi neavenit, ab initio, de U.R.S.S. la 24 decembrie 1989 şi de Parlamentul României la 24 iunie 1991.
Desigur, este dreptul Ucrainei sa organizeze un referendum pentru independența sa, dar acest referendum nu poate avea valabilitate în privința teritoriilor româneşti anexate abuziv de fosta U.R.S.S., teritorii care nu au aparţinut niciodatã Ucrainei şi sunt de drept ale României.
2. Parlamentul României reiterează atașamentul față de prevederile Actului final al Conferintei C.S.C.E. de la Helsinki, care admite posibilitatea modificãrii frontierelor pe căi paşnice, diplomatice.
3. Parlamentul României, declară solemn că referendumul organizat de autoritãţile de la Kiev în teritoriile româneşti încorporate cu forța în cadrul fostei U.R.S.S. - respectiv în Bucovina de Nord, Ținutul Herța, Ținutul Hotin, precum şi în judeţele din sudul Basarabiei - este nul şi neavenit, precum şi consecinţele acestuia.
4. Parlamentul României cere parlamentelor şi guvernelor tuturor statelor care vor recunoaşte independența Ucrainei să declare expres că această recunoştere nu se extinde asupra teritoriilor româneşti menţionate.
5. Parlamentul României se pronunță pentru începerea unui dialog cu Parlamentul de la Kiev în vederea examinãrii, împreunã a problemelor stabilirii unor relaţii de buna vecinãtate şi colaborare între România şi Ucraina şi invită, în acest scop, o delegaţie parlamentarã ucraineană ce urmeazã să efectueze o vizită la Bucureşti, cât mai curând posibil.
6. Parlamentul României solicita guvernului țării să înceapã de urgență negocieri cu autoritãţile de la Kiev în problema teritoriilor româneşti anexate cu forta de U.R.S.S.
Această declaraţie a fost adoptatã de Parlamentul României în şedinţa din 28 noiembrie 1991, cu unanimitate de voturi.
Preşedintele Senatului
academician Alexandru Bârlădeanu
Preşedintele Adunării Deputaţilor
Marţian Dan

Via Marian Munteanu

Könyvjelző