Karpatria
2023. 04. 17.
RIASZTÁS ÉS FELHÍVÁS A CSELEKVÉSRE! - Valami bűzlik...Romániában

Ne higgyétek, hogy csak Romániában! És még mindig alszol!

2023. 04. 16.
A szellemhajók sivataga: Az Aral-tenger rejtélyes eltűnése

Alig 30 évvel ezelőtt az Aral-tó a bolygó negyedik legnagyobb belvíztömege volt, 26 000 négyzetmérföldes területet borított a közép-ázsiai Kazahsztán és Üzbegisztán között.

2023. 04. 15.
Az is nagyon merész feltételezés, hogy az emberiség fele életben maradhat a következő évtizedekben

A növekedésre épülő globális ipari civilizáció minden szakember szerint a korlátaihoz közeledik, a fenntartásához lassan nem marad erőforrás a kizsákmányolt természetben.

2023. 04. 15.
Az utolsó szó jogán

Kedves ismerősök, ismeretlenek, barátok és ellenségek: itt az idő, hogy önmagunkba nézzünk, és döntsünk. Döntsünk végre arról, hogy kit és mit szolgálunk tetteinkkel, felszólalásunkkal, gondolatainkkal, élet-képzeletünkkel és életünkkel. Mert mindenki az, akinek a szolgálatában áll.

2023. 04. 15.
Hollandia elszegényedése

Az Agenda 2030 teljes lendülettel halad.

2023. 04. 15.
A szabadság útja – béke, vagy háború?

Az ukajnai háború óta napi szintű közbeszéd lett a háború és béke kérdése. Mindenoldali szakértő és kevésbé szakértő erről beszél, nyilatkozik, mond autentikusnál autentikusabb véleményt.
Végezetül mindenki békepárti.

2023. 04. 14.
Finnország csatlakozik a NATO-hoz egy vészjósló, de találó történelmi coming outban

Biden és más NATO-szurkolótársak viselkedése, akik a héten a "békét" és a "biztonságot" ünneplik Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásával, nem csak groteszk.

2023. 04. 14.
Transz aktivistával kampányoltak, most 6 milliárddal kevesebbet ér a cég

A Bud Light anyavállalata, az Anheuser-Busch az italgyártó nagyhatalom anyagilag is megszenvedte, hogy transz aktivistával reklámozta a sörét – számolt be a Post Millennial.

2023. 04. 14.
Magyarország egy csendes zsidó sikertörténet

Európa többi részével ellentétben Magyarországon a zsidók biztonságban vannak és virágzik a zsidó élet – írja Michael O’Shea a Jewish News Syndicate hasábjain.

2023. 04. 14.
Szlovákia meglépte: betiltják az olcsó ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását

Hatósági vizsgálattal kiderült: nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru. Hazánkban még nem döntöttek erről.

2023. 04. 13.
Zsidóviccet kellett törölni a Pretty Woman-ből

A Micsoda nő című West End musical producerei eltávolítottak egy viccet a forgatókönyvből, miután egy néző panaszkodott, hogy az antiszemita volt.

2023. 04. 12.
A szabad lelkű ember képes a teremtésre

Egy zenész-révésszel beszélgettünk. A „tátos zenész” torokhangokról és az Ördög Nyelvéről mesélt.

A NEGYEDIK MACSKA
Olvasási idő: körülbelül 5 perc

Ezek az ismerőseim Raed Arafat és a koronavirus igazi szurkolói. Valóban, nélkülük nem is lenne világjárvány.

Írjak inkább a macskákról, jegyezte meg minap egyik ismerősöm, és hozzátette, őt nem érdekli semmi koronavírusos dolog, háromszor beoltatta magát, otthon ül, nem zavarja a maszk, jól ez úgy, ahogy van. Tehát nem olvassa el azokat a bejegyzéseimet, melyek a járvánnyal kapcsolatosak. Szóval, írjak a macskáimról.

Nincs egyedül. Feltételezem, ismerőseim jó része hasonlóan gondolkozik. Nekik köszönhetjük, hogy még mindig tart a járványőrület, hogy az úgynevezett ötödik hullám napi fertőzési adatait pontos déli 1 órakor beadják nekünk. Persze hogy várják. Ezek az ismerőseim Raed Arafat és a koronavírus igazi szurkolói. Valóban, nélkülük nem is lenne világjárvány.
De az van. Még ha mesterségesen gerjesztett, akkor is van. Akinek meg nem tetszik, az magára vessen.
Nem visz rá a lélek, hogy megszóljam, elítéljem azon ismerőseimet, barátaimat, akik nem osztják véleményemet. Ha ezt tenném, az én magatartásom sem különbözne nagyon attól, amit a koronavírus-diktatúra mutat. Csak éppen nehezen értem meg őket. Vagy egyáltalán. Meglehet, jó nekik elrejtőzni a maszk mögött. Tényleg, az utcán, maszkban, felhajtott kabátgallérral, szemedbe húzott kalappal, szemüvegesen, teljesen inkognitóban vagy. Ismeretlen, azaz felismerhetetlen maradhatsz a tömegben. Hogy miért jó ez rengeteg embernek, azt a pszichológus kell megmagyarázza. De megjegyzem, sokaknak feltettem a kérdést. És azt mondták, jobban érzik magukat maszkban, felismerhetetlenül, nyugodtabban elvegyülhetnek a tömegben, nem zavarja őket a többiek kutakodó tekintete. Jó úgy nekik.
Ez van a virtuális világban is, itt a Facebook-on. Leellenőriztem itteni ismerőseimet, külön külön, milyen tevékenységet fejtenek ki, azaz hányszor posztolnak havonta, hetente, mennyiben látogatják a saját ismerőseik barátaik fészbuk-oldalát. Arra a következtetésre jutottam, hogy alig 10 %-a aktív közülük, amennyiben havonta legalább egyszer posztol valamit. Sok ismerősöm van, akinek oldalán szinte egymást követően vannak a születésnapi képes üdvözleteim. Tehát marad a 10 %. Ez esetemben úgy megközelítőleg 100 ismerőst jelent. Persze, koromat figyelembe véve, ismerőseim, barátaim abszolút többsége idős ember, akit ugyan rávett az unoka fészbukolásra, de annyiban is maradt, nem segít be gyakran, hogy egy-egy képet vagy hírt feltegyen a mamiról, nagytatáról. Mások lefoglaltak az unokákkal, nincs idejük fészbukolásra, még ha értenék is jobban kezelését. Mások betegeskednek, gondokkal küzdenek, nem lehet nagy kedvük hozzá. Szóval, a fiatalabbak persze napjában az interneten lógnak, sokszor posztolnak napjában.
De maradjunk a 10%-nál. A relatív aktív fészbukosoknál. Őket tanulmányozva rájöttem, amúgy másfél tucatnyi barát, ismerős az, aki teljesen aktív, azaz napjában követi egyik-másik, vagy több ismerőse fészbuk-közléseit.
Tehát nincs amiért elvárjam, hogy napi rendszerességgel feltett bejegyzéseimet napjában féltucatnál több barát, ismerős lájkolja. Persze, jól esne, ha napjában több száz elvtárssal ( ne ítéljük el az "elvtárs" megnevezést, igaz, elkopott a kommunizmusban, de azért megmaradt jelentésében a felemelő, ELV - társnak lenni, annyit jelent mint felvállalni, azonosulni társad, barátod elveivel) együtt tüntetnénk a koronavírus-diktatúra ellen, az emberi lélek szabadságáért. De ez lehetetlen. Én örülök annak, hogy minden bejegyzésem mellé odaáll néhány hasonlóan gondolkodó barát, ismerős. Mint ahogy örültem ma reggel annak, hogy egy Brazíliában élő indonéz ismerősöm is ugyanolyan felháborodással itélte el tegnap közzétett fotóimon a francia elnök zsandárainak gyilkos, gyerekek elleni barbár fellépését, mint én. És feltételezem, ismerőseim, akik még nem látták, nem olvasták , velem egyazon véleményen vannak. És bizonyára lájkolnák is. Bár tudom, hogy vannak köztük a koronavirus-diktatúra lelkes hívei is.
Nem lehetünk egyformák, mi emberek. Van aki maszkban érzi jól magát, van aki maszk nélkül, szabadon.
Jó egészséget kívánok a koronavirus-diktatúra híveinek is. És írok, természetesen, a macskákról is.
Íme, egy kép. Cicákkal. Meg kell keresni a képen a negyedik cicát is.


/Pál Antal Murgu

 

Könyvjelző