Karpatria
2022. 07. 05.
Putyin háborúja - radikálisan újra kell szabni Európát

Washington segítsége nélkül már az orosz zászló lobogna Lvivben és Odesszában. Mostantól az európai integrációt nem a konfliktusok elkerülésének vágya, hanem a veszélyes világban való sikeres navigálás igénye kell, hogy vezesse. Káncz Csaba jegyzete.

2022. 07. 05.
„Cukkolta” a bocsot, hamar megjelent az anyamedve. Tanulság: a medve nem játék.

Emberre támadt egy anyamedve hétfő éjjel Tusnádfürdőn, a 47 éves magyar állampolgárságú férfi ugyanis nemcsak, hogy megközelítette, de egyes beszámolók szerint meg is érintette a vadállat egyik bocsát.

2022. 07. 05.
Feszültség a román határon. Tiraszpol megfenyegette Moldovát az EU katonai segélyígérete után

Tiraspol ingerültségére a moldovai hadsereg korszerűsítésére bejelentett 40 millió eurós uniós támogatás közepette került sor.

2022. 07. 05.
A negyedik hatalmi ág nem a média, hanem a közvélemény. 33 probléma egy táblázatban -Vukics Ferenc írása 

„Pontatlan, de igen elterjedt megfogalmazás, hogy a sajtó a negyedik hatalom. A negyedik hatalom azonban a nyilvánosság, melynek a sajtó csak az egyik eszköze.” (Bodor Pál közíró, Zalai Hírlap, 1991. október 26.)

2022. 07. 05.
Tizennyolc tudós alapjaiban zúzta szét a német járványkezelést

Megsemmisültek a német járványügyi intézkedések: elégtelen adatközlés, átláthatatlan döntéshozatal, zéró bizonyíték a hatásukra.

2022. 07. 05.
Oroszország és Fehéroroszország kihagyja az idei zsidó olimpiát

Oroszország és Fehéroroszország Izraelbe alijázó sportolói egy különleges zászló alatt versenyezhetnek majd.

2022. 07. 04.
Inkább meghalok mint hogy letöröljem a „sértő” üzenetet

Jordan Peterson éles kritikát adott ki a Twitterről, miután a közösségi média platform a héten kitiltotta őt. Zárolták Peterson fiókját, miután posztolta gondolatait Elliot Page transznemű színésznőről.

2022. 07. 04.
Lengyelország Ukrajna nyugati részének annektálását készíti elő

A lengyelek és az ukránok között akkora a feszültség, hogy azt sem a NATO, sem Oroszország nem tudja majd feloldani.

2022. 07. 04.
Tüntetők zárták le az Erzsébet hidat: kegyelmet követeltek Budaházyéknak

117 perc a 117 évért – Szabadságot Budaházynak! Szabadságot a politikai foglyoknak!

2022. 07. 04.
A belarusz haderő egyesült az orosz hadsereggel

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a belarusz népre nézve veszélyes, hogy elnökük ilyen kijelentéseket tesz. A Belarusz határhoz közeli ukrajnai Lviv polgármestere összehívta a város vezetését, hogy kidolgozzanak egy vészhelyzeti tervet, ha a háborús helyzet eszkalálódna a környéken.

2022. 07. 03.
Megsemmisítő erejű választ kell adni a Belgorodot ért ukrán támadásra

Andrej Klisász az Orosz Föderáció Szövetségi Tanácsának alkotmányos jogalkotással és államépítéssel foglalkozó bizottságának elnöke úgy véli, hogy a július 3-án Belgorodra mért csapásra adott válasznak gyorsnak és megsemmisítőnek kell lennie.

2022. 07. 03.
Készül a IV.Birodalom? Új Róma Európában?

A brit miniszterelnök is támogatja Emmanuel Macron szélesebb kontinentális közösségre vonatkozó javaslatát.

Az elmúlt 75 év emberi jogainak végét éljük
Olvasási idő: körülbelül 12 perc

Az elmúlt 75 év emberi jogainak végét éljük - állítja Romániában az ombudsman, aki megsemmisítő elemzést írt a koronavírus-járvány jogi következményeiről. Renate Weber szerint az Egészségügyi Világszervezet és a világ országainak hatóságai nem maga a vírus, hanem a világjárvány ellen harcolnak.

 

"A második világháborút követően az ENSZ-szintű, de különösen az európai, valamint az észak- és dél-amerikai szintű nemzetközi emberi jogi jogalkotás az embert mint individuális lényt állította a középpontba. Mindannyian tudjuk, hogy az emberi jogok védelme az egyén védelmét jelenti az állammal és annak intézményi gépezetével szemben, amely mindig készen áll arra, hogy eltiporja őt. Az igazság azonban az, hogy filozófiai és jogi szinten évtizedek óta folyik a harc az egyén védelmének elmélete és a kollektív jogok elmélete között, amely a közösségek védelmének nevében arra kényszeríti az egyént, hogy engedelmeskedjen a szabályaiknak. Ez az uralkodó elmélet Afrikában, ahol a jogszabályokat is így építik fel, de Ázsiában is, ahol nincs kontinentális jogszabály, de az ottani országok gyakorlatában ezt látjuk.

Renate Weber, a nép ügyvédje az egyéni és a kollektív jogokról

Az összes emberi jogi világkonferencián, amelyen részt vettem, vagy amelyet 1990 óta figyelemmel kísértem, ezt a kérdést alaposan megvitatták, és egészen a közelmúltig az egyén védelmének nyugati elmélete győzött. Különösen a polgári és politikai jogokról, azaz az élethez való jogról, a kínzástól, illetve az embertelen és megalázó bánásmódtól való mentességről, a vallásszabadságról, a gondolatszabadságról, a véleménynyilvánítás szabadságáról, a magánélethez való jogról, a tisztességes és méltányos eljáráshoz való jogról, a szabad mozgásról, a gyülekezési és tüntetési szabadságról stb. Nyilvánvalóan mély politikai jelentőségű vitáról volt szó. Egyrészt az államok területi integritásának megőrzése érdekében a kollektív jogok elmélete a népek önrendelkezési jogának megvalósításához vezethet, a közösség vagy kisebbség és a nép közötti különbséget leggyakrabban politikailag értelmezik. Másrészt, mert minden diktatúra vagy tekintélyelvű rendszer a kollektív védelem elsőbbségére hivatkozik, hogy uralja, sőt leigázza az egyént, korlátozva annak jogait. Mivel az emberi jogok védelmének elméletét és jogalkotását főként a Nyugat támogatta, nyilvánvalóan harcra került sor a kommunista országok ideológiájával is, akik számára az egyén semmi volt a kommunista rendszerekhez képest, amelyek azt állították, hogy a közösségek (kommunista, nyilvánvalóan) jogait és érdekeit az egyén fölé helyezik.

A kommunizmus európai bukása után úgy tűnt, hogy az egyéni jogok elmélete győzött. Az egykori kommunista államok gyorsan magukévá tették az egyéni jogok eszméjét, és rendkívül aktívan támogatták azt. Igaz, hogy az elmúlt évtizedekben, és különösen az utóbbi években új jogok jelentek meg, amelyek kollektív dimenziója nyilvánvaló. A környezetvédelem például a közösségek egészéről szól, újabban pedig a bolygó egészéről, és a jövő nemzedékek jogairól szóló vita egyértelműen a kollektív jogokról szól. Hasonlóképpen, bár még mindig egyéni jogoknak tekintik őket, a szociális védelemmel kapcsolatos kérdéseknek egyértelmű kollektív dimenziója van; míg az Európa Tanács szintjén két-három évtizeddel ezelőtt inkább törekvésekként, mint jogokként fogalmazták meg őket, az Európai Unióban ma már széles körben szabályozzák őket.

"A kormányok ellenőrzése örökre megváltoztatja a sorsunkat és a jogainkat"

A polgári és politikai jogok azonban mindeddig egyéni jogok maradtak. Mostanáig. Az elmúlt két év világjárványa, sőt a világjárvány elleni küzdelem módszerei teljesen felborították ezt az arányt. És ez különösen azokban az országokban történt, amelyek korábban az egyéni emberi jogokat támogatták. Semmi meglepő nincs abban, ahogyan az ázsiai országok minden tevékenységre tilalmat rendeltek el, karanténba zárták a fertőzött embereket, a technológia segítségével teljes mértékben ellenőrizték, hogy egy adott személy hol tartózkodott egy bizonyos ideig, és újabban kötelező védőoltást is elrendeltek. Ezek olyan országok, ahol a népességszabályozás a kollektív védelem nevében mindig is működött. A nagy változás az általánosságban nyugati vagy funkcionális demokráciáknak nevezett országokban következett be. Egész Európára, az Egyesült Államokra, Kanadára, Ausztráliára és Új-Zélandra gondolok. A második világháború óta először fordul elő, hogy az egyének polgári és politikai jogait a kollektivitások védelmére való hivatkozással olyan módon korlátozzák, amely a jogok lényegét érinti, megsemmisítve azokat.

A demokratikusnak tekintett kormányok által bevezetett teljes ellenőrzés örökre megváltoztatja sorsunkat és jogainkat. Ez a kemény cenzúrával kezdődött, elsősorban a közösségi médiában, mivel ott az eszmék és az információk nagy sebességgel terjednek. És könnyű volt megtenni, tekintve a hatalmas politikai és gazdasági visszaéléseket, amelyekbe Mark Zuckerberg, a hálózatai és a mögöttük állók évek óta belekeveredtek. A hagyományos vagy online médiával is könnyű dolga van, tekintve, hogy az egyre nehezebben elérhető finanszírozásra szorul. Minden kétséget a világjárvány kezdetével kapcsolatban, minden kérdést a járvány kezelésével kapcsolatban, minden olyan nézetet, amely ellentétes a hivatalos nézettel, amelyet világszerte a WHO és minden országban csak bizonyos járványügyi szakemberek hangján keresztül fogadtak el, és amelyet a kormányok gyorsan átvettek, kategorikusan betiltottak. Facebook-fiókok felfüggesztése vagy akár törlése, az internetről törölt feljegyzések, a másként gondolkodók kiközösítése, sőt társadalmi és szakmai kiiktatása. A cenzúrát mindenkire alkalmazták, orvosokra, újságírókra, aktivistákra, politikusokra vagy egyszerű emberekre. Nincs kétségem afelől, hogy maguk a kormányok is megdöbbentek saját népük leigázásán, amelyet szabadnak tartottak, azon, ahogyan hagyták magukat térdre kényszeríteni, és mindenekelőtt azon, ahogyan a szabadnak született és nevelt emberek mások jogai ellen tiltakozókká váltak.

És pontosan ez a nagy probléma, nem csak a kormányok hozzáállása, amelyek arra hivatkoztak és hivatkoznak a közegészségügy védelmének szükségességére, ami bizonyos határokon belül érthető. A probléma az egyéni jogok és szabadságok világában született és nevelkedett emberekkel van, amelyeket természetesnek vettek, de amelyekről rendkívül könnyen lemondtak a közösségek védelme érdekében, amelyekhez egyedül ők tartoznak.

"Soha nem akartam még ennyire tévedni"

Innentől kezdve nem látok sok visszaútra az emberi jogokhoz, ahogyan én ismertem őket. Amíg a demokratikus államok a többség tapsa közepette kötelező védőoltást akarnak bevezetni egy olyan világjárvány elleni küzdelem eszközeként, amelyről még mindig keveset tudunk, ahogyan a vakcináról is keveset tudunk, nyilvánvaló, hogy a kollektív jogok elsőbbséget élveznek az egyéni jogokkal szemben.

 Nem tehetek róla, de szomorúan állapítom meg, hogy ez milyen alattomos módon történt: ahogyan a WHO és a világ államai a világjárvány, nem pedig a vírus elleni harcot tűzték ki célul. A vírus leküzdéséhez elegendő lett volna a megfelelő kezelés. Sajnos ma még mindig nem mindenki számára elérhető. A világjárvány leküzdésére a mozgásszabadság súlyos korlátozását, országok és tevékenységek lezárását, karanténokat, elszigetelést, kényszerfelvételeket, vakcinákat és egy évvel később ismét a mozgásszabadság súlyos korlátozását, országok és tevékenységek lezárását, karanténokat, elszigetelést, vakcinák ismételt beadását alkalmazták. És nem biztos, hogy vége van. Az elmúlt 75 évben voltak más járványok is, amelyek komplex megközelítést igényeltek, beleértve a védőoltási kampányokat, például a gyermekbénulás, a tuberkulózis és a kanyaró ellen, de még soha nem alkalmaztak kollektív agressziót ezek kikényszerítésére. Amikor a kollektív jogokat közvetlen vagy közvetett kényszerítéssel tartják fenn és érvényesítik, az egyéni jogok már halottak. Bárcsak tévednék. Soha nem kívántam még ennyire, hogy ne legyen igazam" - írta a Nép Ügyvédje, Renate Weber a cristoiublog.ro oldalon megjelent elemzésében.

Forrás: Evenimentul Zilei 

Könyvjelző