Karpatria
2023. 04. 17.
RIASZTÁS ÉS FELHÍVÁS A CSELEKVÉSRE! - Valami bűzlik...Romániában

Jangan berpikir itu hanya di Rumania! Dan kamu masih tidur!

2023. 04. 16.
A szellemhajók sivataga: Az Aral-tenger rejtélyes eltűnése

Alig 30 évvel ezelőtt az Aral-tó a bolygó negyedik legnagyobb belvíztömege volt, 26 000 négyzetmérföldes területet borított a közép-ázsiai Kazahsztán és Üzbegisztán között.

2023. 04. 15.
Az is nagyon merész feltételezés, hogy az emberiség fele életben maradhat a következő évtizedekben

A növekedésre épülő globális ipari civilizáció minden szakember szerint a korlátaihoz közeledik, a fenntartásához lassan nem marad erőforrás a kizsákmányolt természetben.

2023. 04. 15.
Az utolsó szó jogán

Kedves ismerősök, ismeretlenek, barátok és ellenségek: itt az idő, hogy önmagunkba nézzünk, és döntsünk. Döntsünk végre arról, hogy kit és mit szolgálunk tetteinkkel, felszólalásunkkal, gondolatainkkal, élet-képzeletünkkel és életünkkel. Mert mindenki az, akinek a szolgálatában áll.

2023. 04. 15.
Hollandia elszegényedése

Az Agenda 2030 teljes lendülettel halad.

2023. 04. 15.
A szabadság útja – béke, vagy háború?

Az ukajnai háború óta napi szintű közbeszéd lett a háború és béke kérdése. Mindenoldali szakértő és kevésbé szakértő erről beszél, nyilatkozik, mond autentikusnál autentikusabb véleményt.
Végezetül mindenki békepárti.

2023. 04. 14.
Finnország csatlakozik a NATO-hoz egy vészjósló, de találó történelmi coming outban

Biden és más NATO-szurkolótársak viselkedése, akik a héten a "békét" és a "biztonságot" ünneplik Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásával, nem csak groteszk.

2023. 04. 14.
Transz aktivistával kampányoltak, most 6 milliárddal kevesebbet ér a cég

A Bud Light anyavállalata, az Anheuser-Busch az italgyártó nagyhatalom anyagilag is megszenvedte, hogy transz aktivistával reklámozta a sörét – számolt be a Post Millennial.

2023. 04. 14.
Magyarország egy csendes zsidó sikertörténet

Európa többi részével ellentétben Magyarországon a zsidók biztonságban vannak és virágzik a zsidó élet – írja Michael O’Shea a Jewish News Syndicate hasábjain.

2023. 04. 14.
Szlovákia meglépte: betiltják az olcsó ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását

Hatósági vizsgálattal kiderült: nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru. Hazánkban még nem döntöttek erről.

2023. 04. 13.
Zsidóviccet kellett törölni a Pretty Woman-ből

A Micsoda nő című West End musical producerei eltávolítottak egy viccet a forgatókönyvből, miután egy néző panaszkodott, hogy az antiszemita volt.

2023. 04. 12.
A szabad lelkű ember képes a teremtésre

Egy zenész-révésszel beszélgettünk. A „tátos zenész” torokhangokról és az Ördög Nyelvéről mesélt.

Bármennyire tiltakozik a sajtó: amióta pártok uralják a médiát, ab ovo nincs szabad sajtó
Olvasási idő: körülbelül 11 perc

Aki ezt tagadja, az vagy vátesz tudattal rendelkezik, vagy szakmailag zéró fanatikus, vagy túlképzett ostoba, vagy gyáva. A la carte.

Mintha eltűnt volna a vírus, és vele együtt a korlátozások.
Most van helyette háború.
Meg mindjárt lehet menni voksolni a magyarországi parlamenti választásokra.

Ezek lázában ég média.
Ez a három tényező kicsit megváltoztatta a covid alatt csak a hivatalos irányvonalat mantrázó, minden más ellenvéleményről, kritikáról, kételkedő hangról mélyen hallgató erdélyi magyar nyelvű média és újságíróinak magatartását.
Elkezdték mosni a szennyest, sőt: támadásba lendültek.

Az emberek gyorsan és könnyen felejtenek. A lejártnak tűnő covid-lemez után figyelmüket Ukrajnára koncentrálja a sajtó. A tömeg aggódik, fél, hát megfeledkezik arról, hogy háború és béke ügyében most ugyanazok osztják az ugyancsak központilag kondicionált észt, akik két évig csak annyit tudtak mondani a járvány alatt: oltakozz, oltasd magad, oltakozz. Esetleg jobb hiján kussoltak.
A félelem és aggodalom árnyékában az olvasó szinte megfeledkezik erről, a sajtó pedig elérkezettnek látja az időt – természetesen az egész Európában lassan bevezetésre kerülő, a szólásszabadságot korlátozó törvények biztonságára, ám az ő egyetértő létézését honoráló hatalom kegyelmére támaszkodva -, hogy eltaposson, lejárasson minden ellenhangot, így próbálva helyreállítani sosem volt hitelességét, újságíróinak kétes szakmai önbecsülését.
És teljesen mindegy, melyik oldalról teszi ezt. A lényeget - a sajtószabadságot - úgy kerüli el a mai média és politikai helyzet, mint a Nibiru a Földet.

Pár nappal egymás után megjelent először a maszol.ro, majd a kronikaonline.ro oldalon egy-egy mélylélegzetű írás.
Mielőtt mindkettőből kiragadnék pár briliáns, sziporkázó állítást, amelyre valóban csak magasan kvalifikált, szellemi szabadgondolkodású, kristálytisztán pengő, s mint a páva, oly gyönyörködtető intellektus képes, elöljáróban némi általánosság.

A harminc éve fennálló „demokrácia” születési hibája, hogy Kelet-Európában – néhány, rövid ideig tartó felvillanástól eltekintve -, a hatalom mindenkori kontrollfeladatát betölteni hivatott sajtó sosem rendelkezett a függetlenség alapját képező biztos, üzletileg finanszírozott és saját bevételekre támaszkodó anyagi háttérrel.
Csak szűkebb világunkra korlátozva a vizsgálódást: a kommunizmus román érája után az természetes törekvés volt, hogy a magyar kormány anyagi támogatással segítette helyzetbe hozni az erdélyi, magyar nyelvű sajtót.
Ebben a két évtizedes folyamatban az újságírás, szerkesztés, a szerkesztőség politikai és világnézeti irányába az RMDSZ politikai szócsöveként használt lapok kivételével a politikának nem volt érdemleges befolyása. A média szellemi irányultsága ekkor még nagyrészt a főszerkesztőn, s az általa megválogatott újságírókon múlott.
Ennek a magyarországi finanszírozásnak az lett az egyik káros következménye, hogy a kiadók – a Magyarból érkező támogatás tudatában – nem kényszerültek hatékony, marketing szemléletű gazdálkodásra, munkára, az újságírókat pedig nem ösztönözte ez a helyzet, hogy úgy és olyat írjanak, amire van kereslet, amiért fizet az olvasó.
Amióta pedig a hírközlés nagyrészt az online térbe került, egy-egy sajtótermék „piacképességét” nem is lehet mérni. Az, hogy melyik média hány ezres követő táborral dicsekedhet, hányan klikkelnek egy-egy hírre, értékrend és piacképesség szempontjából az égvilágon semmit nem jelez.

Ez a helyzet feneketlen kúttá tette a magyar kormány számára az erdélyi sajtóba pumpált milliárdokat.

Tíz, tizenöt éve pedig a magyarországi belpolitika, közélet, közbeszéd élesen polarizálódott. Anélkül, hogy a történések politikai vetületét érintenénk, csak a sajtó tevékenységére kiható momentumokat ragadjuk meg.

A neoliberális és a konzervatív-keresztény vonal között kibontakozott, egyre keményebb harc mindkét fél számára hangsúlyos kérdéssé tette a média fölötti befolyását.
A magyar kormány úgy döntött, hogy mind politikai szempontból, mind az erdélyi magyar sajtó finanszírozhatósága miatt kihasználja a helyzetet, politikai és gazdasági mozgásterét.
Az utóbbi tíz évben sorra felvásárolta az erdélyi magyar sajtót. Természetesen nem direkt módon. Romániai alapítványok, magánszemélyek közbeiktatásával. Ezek azonban mind a pénz forrásától vannak függő viszonyban.

Értelemszerű – mármint a politika értelemszerűségéből fakadó –, hogy a FIDESZ a befolyása alatt álló sajtót, különösen a kettős állampolgársággal járó szavazati jog következtében, politikai eszközként használja a liberális média túlsúlyának ellensúlyozására.
Megválogatja a hozzá, értékrendjéhez lojális főszerkesztőket, akik hasonló elv alapján alkalmazzák az újságírókat.
Innét kezdve mit tehet egy valóban független újságíró. Keres magának olyan kiadót, ahol a tulajdonos nem, vagy kevésbé szól bele a szerkesztőségi munkába, s ott keresi meg a mindennapit. Hol?
Az RMDSZ legalább ilyen kemény vonalas csapatában?
Még egyet tehet, ha ad valamit az újságírói szabadságra és szakmai önbecsülésére. Felmond, és a online felületen valósítja meg szellemi géniuszát. Ám ebből nem nagyon lehet megélni.
A vagonrakáshoz, napszámhoz meg nem füllik foga.

Következtetés: a politka tulajdonában lévő médiának a sajtó és az újságíró szabadsága bizonygatása érdekében a nagyvilágba eregetett, kapálódzó mondata nem több, mint saját lehetetlen helyzetének önigazolása, mentegetése.
Vagy: a kezdő mondat három variációjából tetszés szerint valamelyik.

A Krónikában megjelent írás - Gyűlölettranszba esett királyságcsinálók (kronikaonline.ro) - világos, hogy a Transzindexet vette célba.

Eszünk ágában nincs a Transzindexet védeni, mert liberálisok irányítása alatt lévő média éppúgy egyértelmű politikai célzattal működik, mint a FIDESZ sajtóbirodalom. Egyik sincs köszönőviszonyban sem a sajtószabadsággal.

A Krónika cikke írja:
"Természetesen aki ismeri a Krónikát, tudja, hogy 1999-es megalapítása óta egy bizonyos ideológiai értékrendet képvisel, ami a leghitelesebbnek tartott nyugati médiumok esetében sem nagy titok, talány, felfedezni való aljasság: közismerten számon tartanak jobboldali, baloldali, liberális, stb. beállítottságú sajtóorgánumokat."
Leghitelesebb nyugati médiumok!? Célszerű lenne egy rövid felsorolás, melyekre gondoljunk.

„Ugyanakkor lapunk, lapcsaládunk egyik legfőbb küldetése nemcsak az erdélyi magyarság hiteles tájékoztatása, hanem megmaradásának elősegítése is, így természetesen az sem véletlen, hogy a tulajdonosi körünk is ugyanebben érdekelt.”
És ha a tulajdonosi kör nagyjából egészében téved, vagy csak részletekben hibáz? Vagy a tulajdonos az ex-chatedra?
Biztos, hogy az oltakozás ellentmondást nem tűrő magyar álláspontja helyes?
A hiteles tájékoztatás nem követelné meg a mind politikai, mind tudományos ellenérvek kommentár nélküli ismertetését.  
Teljesen biztos, hogy az szolgálja a megmaradást, ha mindannyian Orbánra szavazunk? Volna néhány kételkedésre okot adó folyamat, de ezek nem nagyon olvashatóak a Krónika hasábjain.

A maszol.ro irományához – akinek van tűrőképessége, elolvashatja itt: A neonáci zsidó (maszol.ro) - idézzünk egyetlen mondatot:
„Az a tény, hogy eddigi életem során semmi jelét nem adtam kiemelkedő szellemi kvalitásoknak, a mélyben lapuló összefüggések, az árulkodó jelek felismerése magas fokú képességének…”
Megjegyzés: ez az állítás ezzel a vérverejtékes, izzadságszagú, primitív szösszenettel sem változott.

Dúl a háború. Konkrétan, láthatóan pár napja, láthatatlanul sok-sok éve.
Ebből persze semmit nem értenek, fel nem fognak sem a rögeszmések, sem az elvakultak, sem a fanatikusok, vagy ostobák. És ők alkotják ma a többséget, ők vannak „helyzetben”.

Ezért veszett el a sajtószabadság, lassan a gondolat- és szólásszabadság, ezért áll vesztésre a normális, szabad, emberi világ, amilyet ’90-ben képzeltünk a jobb sorsra érdemes Kelet-Európának.
Bezerédi László

 

Könyvjelző