Karpatria
2022. 07. 05.
Teljesen megváltozhat Izrael szerepe az orosz–ukrán háborúban

Drámaian megváltozhat Izrael és Oroszország viszonya, miután az oroszok kiutasították a Zsidó Ügynökséget az országból.

2022. 07. 05.
Putyin háborúja - radikálisan újra kell szabni Európát

Washington segítsége nélkül már az orosz zászló lobogna Lvivben és Odesszában. Mostantól az európai integrációt nem a konfliktusok elkerülésének vágya, hanem a veszélyes világban való sikeres navigálás igénye kell, hogy vezesse. Káncz Csaba jegyzete.

2022. 07. 05.
„Cukkolta” a bocsot, hamar megjelent az anyamedve. Tanulság: a medve nem játék.

Emberre támadt egy anyamedve hétfő éjjel Tusnádfürdőn, a 47 éves magyar állampolgárságú férfi ugyanis nemcsak, hogy megközelítette, de egyes beszámolók szerint meg is érintette a vadállat egyik bocsát.

2022. 07. 05.
Feszültség a román határon. Tiraszpol megfenyegette Moldovát az EU katonai segélyígérete után

Tiraspol ingerültségére a moldovai hadsereg korszerűsítésére bejelentett 40 millió eurós uniós támogatás közepette került sor.

2022. 07. 05.
A negyedik hatalmi ág nem a média, hanem a közvélemény. 33 probléma egy táblázatban -Vukics Ferenc írása 

„Pontatlan, de igen elterjedt megfogalmazás, hogy a sajtó a negyedik hatalom. A negyedik hatalom azonban a nyilvánosság, melynek a sajtó csak az egyik eszköze.” (Bodor Pál közíró, Zalai Hírlap, 1991. október 26.)

2022. 07. 05.
Tizennyolc tudós alapjaiban zúzta szét a német járványkezelést

Megsemmisültek a német járványügyi intézkedések: elégtelen adatközlés, átláthatatlan döntéshozatal, zéró bizonyíték a hatásukra.

2022. 07. 05.
Oroszország és Fehéroroszország kihagyja az idei zsidó olimpiát

Oroszország és Fehéroroszország Izraelbe alijázó sportolói egy különleges zászló alatt versenyezhetnek majd.

2022. 07. 04.
Inkább meghalok mint hogy letöröljem a „sértő” üzenetet

Jordan Peterson éles kritikát adott ki a Twitterről, miután a közösségi média platform a héten kitiltotta őt. Zárolták Peterson fiókját, miután posztolta gondolatait Elliot Page transznemű színésznőről.

2022. 07. 04.
Lengyelország Ukrajna nyugati részének annektálását készíti elő

A lengyelek és az ukránok között akkora a feszültség, hogy azt sem a NATO, sem Oroszország nem tudja majd feloldani.

2022. 07. 04.
Tüntetők zárták le az Erzsébet hidat: kegyelmet követeltek Budaházyéknak

117 perc a 117 évért – Szabadságot Budaházynak! Szabadságot a politikai foglyoknak!

2022. 07. 04.
A belarusz haderő egyesült az orosz hadsereggel

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a belarusz népre nézve veszélyes, hogy elnökük ilyen kijelentéseket tesz. A Belarusz határhoz közeli ukrajnai Lviv polgármestere összehívta a város vezetését, hogy kidolgozzanak egy vészhelyzeti tervet, ha a háborús helyzet eszkalálódna a környéken.

2022. 07. 03.
Megsemmisítő erejű választ kell adni a Belgorodot ért ukrán támadásra

Andrej Klisász az Orosz Föderáció Szövetségi Tanácsának alkotmányos jogalkotással és államépítéssel foglalkozó bizottságának elnöke úgy véli, hogy a július 3-án Belgorodra mért csapásra adott válasznak gyorsnak és megsemmisítőnek kell lennie.

Finnek, nem finnek, a trükközések kora lejárt
Olvasási idő: körülbelül 9 perc

A geopolitika nem ismer erkölcsöt. A geopolitika évezredek óta csak érdekeket ismer. És földrajzi feltételek. A földrajzot nem lehet megváltoztatni. Egy ország helyzetét nem lehet megváltoztatni a térképen. Ukrajna nem költözhet Portugália mellé. Bár sokan szeretnék.

Finnek, nem finnek, a trükközések kora lejárt

1939-ben Oroszország bevonult Finnországba. Három és fél hónapig tartott. Egészen pontosan 105 napig. Körülbelül 25 000 finn és 150 000 orosz halt meg. A szovjet veszteségekre vonatkozó becslések forrásról forrásra nagyon eltérőek. Téli háborúnak nevezték el. Vagy az első szovjet-finn háborúnak.

Nagyon intenzív harc volt. És hősies. Ez volt azon kevés háborúk egyike, amelyet az oroszok elvesztettek. Valójában nem veszítették el, hanem úgy döntöttek, hogy nem folytatják. A történelem azonban továbbra is a finnek győzelmeként emlegeti.

Még akkor is, ha fegyverszünetet kértek. Még akkor is, ha a szövetségesek magukra hagyták őket. Még akkor is, ha területekett adtak fel. Nem számít. A történelem hősként tartja őket számon. A kor egyik legerősebb hadseregével álltak szemben.

Egy évvel később a németek bevonultak Oroszországba.
Barbarossa hadművelet. A finnek is bevonultak. Második szovjet-finn háborúnak nevezték. A finnek támadásba lendültek, és visszavették az 1940-ben átengedett területeket. Nem álltak meg a határon. Beléptek a szovjet területre. Részt vettek Leningrád ostromában. Amíg a németek jól ment, addig nekik is jól ment.

Aztán a németek már nem voltak a fenn. A történelem kereke megfordult. Az oroszok felülkerekedtek. A finnek visszavonultak. Elvesztették a háborút. Ismét területet adtak fel. Fizettek a háborús károkért. De nem kerültek bele a kommunizmus gőzhengerébe, amely az oroszok által meghódított összes többi országot utolérte.

Egyedül maradtak. Egy feltétellel. Semlegesnek maradni.

A finnek több mint 70 éve betartják ígéretüket. Semlegesek maradtak. Engedélyezték nekik, hogy demokraták legyenek, amíg semlegesek maradnak. Megtanulták a leckét, tudták, hogy geostratégiai szempontból milyen hosszú az takarójuk, és nem hallgattak a szirénhangokra. Bár a nyugatiak gyakran sürgették őket, hogy szegjék meg a szavukat. Hogy a történelem jó oldalára kerüljenek. Nem tették. Oroszországgal a szomszédban fenntartották semlegességüket.

2008-ban Oroszország belépett Grúziába. Az oroszok nagyon rövid időn belül tankjaikkal elérték Grúzia fővárosának, Tbiliszinek a kapuit. Öt napig tartott, augusztus 7-től 12-ig. Egy apróság. Néhány golyót lőttek csak ki.  Egy valódi háborúhoz képest, a finnek és az oroszok közötti háborúhoz képest még lábjegyzetet sem érdemel. Csak egy csetepaté, ahogy az angolszászok mondanák. 

Miért jöttek be hozzájuk az oroszok? Mert Grúzia nem akart semleges maradni. Hát bementek. Megmutatták nekik a tankokat. Visszavonultak.
És Grúzia hirtelen megváltoztatta a politikáját.

És a világ továbblépett fölötte.

2022-ben, azaz ezekben a napokban Oroszország belépett Ukrajnába. Egy nap alatt megérkeztek Ukrajna fővárosának, Kijevnek a külvárosába. Rövid, gyors menet. És a dübörgés folytatódik. Nem tudjuk, hogy ez csak egy villámháború lesz-e, vagy egy kimerítő háborúba torkollik.
Akárhogy is, ez nem a finn-szovjet téli háború léptéke. Ez inkább propaganda, mint akció.
Több Radu Tudor van a tévében, mint katona a terepen.

Miért lépett be Oroszország Ukrajnába?
Ugyanazon okból, hogy 2008-ban belépett Grúziába. És ugyanazon okból lépett be Finnországba 1939-ben és 1944-ben.

Mert Grúzia, Finnország és Ukrajna szomszédos országok. Oroszország pedig nem akarja, hogy a szomszédos országok az érdekeivel szemben ellenséges szövetségeket kössenek. Egyszerű. Általános iskola.

A 2008-tól 2022-ig tartó időszak 14 év. Történelmileg nem olyan nagy idő. Kicsit több mint egy évtized. Akkor már Putyin volt. Most is Putyin van. Csak te felejtetted el. Rövid a memóriád. A sajtó segít gyorsan elfelejteni.

Tudjátok, nem ti vagytok az egyetlenek, akik elfelejtették. A Nyugat nagy erkölcsi vezetői is úgy tettek, mintha elfelejtették volna Grúziát.
2008-tól 2022-ig, évről évre a NATO-országok vezetői találkoztak a démon Putyinnal, a diktátor Putyinnal, a pestis Putyinnal. Még akkor is, ha tankokkal ment be Grúziába. Mit látod, az úgynevezett deontológusok kényelmesen elfelejtették. Erről szól a politika: a felejtés színleléséről.

A geopolitika nem ismer erkölcsöt. A geopolitika évezredek óta csak érdekeket ismer. És földrajzi feltételek. A földrajzot nem lehet megváltoztatni. Egy ország helyzetét nem lehet megváltoztatni a térképen. Ukrajna nem költözhet Portugália mellé. Bár sokan szeretnék.

A nemzetközi kapcsolatok szerződéseken, többnyire formális megállapodásokon és biztonsági garanciákon alapulnak. Ukrajna nem tartotta tiszteletben a nagyhatalmak között a Szovjetunió bukásakor kötött megállapodást.
Kivonulunk a Varsói Szerződés országaiból. Lebontjuk a vasfüggönyt. Megállapodunk a két Németország egyesítésében. Mi kezeljük a nukleáris arzenálokat. De tárgyalunk, tárgyalunk, új rendet, új megállapodást hozunk létre. És mi ragaszkodunk hozzá.

A megtárgyalt feltételek között megállapodtak abban, hogy Ukrajna semleges marad.

Ukrajna nem csak, hogy nem tartotta be ezt a megállapodást. Mi több. A nagy nyugati hatalmak sem tartották be az 1990-ben kötött megállapodást. Éppen azok, akik a biztonságot garantálták. Ahogyan Finnországgal is megpróbálták, Ukrajnában is átdugták a csontot a kerítésen. Finnországban ez nem működött. Finnország ellenállt a szirénhangnak. De Ukrajna bekapta a csalit.

Oroszország, amely ezekben a napokban tankokat küld Kijevbe, erre emlékezteti a nyugati nagyhatalmakat. Mint 2008-ban Grúziában.

Ezt hívják az igazság pillanatának. A tankot nem lehet becsapni. Ellenállhatsz neki. Megpróbálhatod eltalálni egy Javelin vagy egy Molotov-koktéllal. Meghalhatsz, ha megpróbálod. Gazdasági szankciókat vezethetsz be. Kirúghatják Oroszországot az Eurovízióból, vagy nem engedhetik, hogy a gépeik leszálljanak a Heathrow-n.

De nem tudom, hogy a NATO csapatokat be lehet-e vonni egy olyan konfliktusba, amelyben Oroszország is részt vesz.

Az oroszok tudják ezt. Sakkozni mentek Ukrajnába, nem babaruházni.
A németek is tudják ezt. És sakkoznak is, mert nem hülyék. A fejükből ugyan felháborodottan néznek ki. De az orosz gáz nagyon, nagyon, nagyon hasznos. Az olaszok sem adnak a gazdasági szankciók bevezetésére.
Svájc sem, egy olyan ország, amely tudja, mit jelent semlegesnek lenni és betartani a történelmi ígéreteket. Törökország sem.

A régió minden nagy országa geostratégiai szempontok szerint játszik, a politikai korrektség etikáját félretéve. A nagy szavak és a reálpolitika között mindenki a reálpolitikát választja, ami a gázt, a pénzt és a geostratégiát jelenti.

A nemzetközi kapcsolatokban a pragmatizmus a norma. És az amerikaiak, még ha fehér kalapos cowboyokat is játszanak, ugyanolyan pragmatikusak.
Ezért ültek le Putyinnal még 2008 után is, amikor egy hétre megszállta Grúziát. Lehet, hogy egy pocsék démoni diktátor, de azért beszéltek vele.
Mert ő egy tekintélyes nukleáris arzenállal rendelkező világhatalom vezetője.

A történelem tele van ilyen helyzetekkel. És ti, kedves újdonsült barátaim, csak most fedezitek fel a történelmet.

Emlékezzetek három szóra. Finnország. Hetven év. Semlegesség.

A többi propaganda.

PS: Tudjod, hogy ki az, aki még Oroszországgal szomszédos ország?
Hát Moldova. Moldova Köztársaság. Moldova Köztársaság.
Moldova Független Köztársaság.
Moldova Nagyon Független Köztársaság.

/Mirel Palada, szociológus

Forrás: Strict Secret

Könyvjelző