Karpatria
2022. 09. 26.
Edward Snowden orosz állampolgárságot kapott

Az Orosz Föderáció alkotmánya 89. cikkének "a" bekezdésével összhangban elhatározom: a következő személyeket fogadom el az Orosz Föderáció állampolgárságaként: Edward Joseph Snowden, aki 1983. június 21-én született az Amerikai Egyesült Államokban.

2022. 09. 26.
Népszámlálás - előszoba a Great Resethez

Akik megtagadják a válaszadást, azok komoly pénzbírságra, akár 200.000 forintos büntetésre számíthatnak. Senki nem teszi fel a kérdést, hogy mi szükség van a szankciókra és a kényszerítésre?

2022. 09. 26.
Kik jutnak hozzá az egészségügyi adatainkhoz?

Egyértelmű, hogy itt egy üzletágat akarnak felépíteni, amely felülírja a betegek ellátását, a gyanú fennáll, hogy egy világméretű adathalászatról és visszaélésszerű működésről van szó.

2022. 09. 26.
A VILÁG OLYAN, AMILYENEK MI VAGYUNK!

A KORMÁNYOK NEM CSELEKEDHETNEK AZT, AMIT AKARNAK! CSAK AZT, AMIT MEGENGEDNEK NEKIK!

2022. 09. 26.
Kivételes elemzés kering az interneten Ukrajna és Oroszország népszavazás utáni jövőjéről

Ritka elemzés a román sajtóból.
Az USA nyeresége és Európa vesztesége.

2022. 09. 26.
Orvosok és ápolók elárulták a betegeket – és saját magukat is

Ez a cikk több mint két évvel ezelőtt - 20.7.12-én - jelent meg először. Sajnos ma is tökéletesen érvényes.

2022. 09. 26.
Lavrov New Yorkban: nem értenek oroszul? Itt az ideje megtanulni!

Még humora is van!

2022. 09. 26.
Tarolt a jobboldal Olaszországban, akár kétharmaduk is lehet

Elsöprő jobboldali siker vetett véget a baloldali kormányzásnak Olaszországban. A győzelem hamar eldőlt, már csak a kétharmad a kérdéses.

2022. 09. 26.
Kitálalt egy volt jobbikos!

Így töröltette Szaszi Gyurcsányék segítségével Toroczkai Fb-oldalát, és nyilváníttatták őt veszélyes személlyé.

2022. 09. 26.
Nincs klíma-vészhelyzet!

A globális felmelegedés körülbelül olyan valóságos, mint a húsvéti nyuszi.
Tudósok ezrei írnak alá hivatalos nyilatkozatot.

2022. 09. 22.
Moszkva a nemzeti függetlenségi és szuverenista mozgalmak bástyája kíván lenni

A donbasszi népszavazások nemcsak a Luganszki és Donyecki Népköztársaságok és más felszabadított területek lakóinak rendszerszintű védelmét szolgálják, hanem a történelmi igazságosság helyreállítása szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak – jelentette ki Dimitrij Medvegyev.

2022. 09. 22.
A háború végső kimenetele

Az egyik fél legyőzi a másikat.

Foltozott Románia - Ciprian Mihali írása
Olvasási idő: körülbelül 5 perc

Az emberiség legújabb kori történelmében ritkán kerültek az államok olyan összetett helyzetek elé, mint manapság. A kollektív és kooperatív intelligencia még várat magára. Ez nem a megfelelő időpont.

Foltozott Románia - Ciprian Mihali írása

Az emberiség legújabb kori történelmében ritkán kerültek az államok olyan összetett helyzetek elé, mint manapság. Ritkán fordult elő, hogy a társadalomnak ennyire együtt kelljen működnie, és intelligens megoldásokat kelljen találnia olyan problémákra, amelyek a közép- és hosszú távú jövőjét veszélyeztetik.

A gyakorlatban a mai kormányok döntő fontosságú döntésekkel szembesülnek, amelyek közül egyiket sem lehet kizárólag pozitív következményekkel követni.

Ezért először is képesnek kell lenniük arra, hogy felismerjék a társadalmi egyensúlyt, a szabadságjogokat és a lakosság védelmét fenyegető legnagyobb veszélyeket. Ez csak akkor történhet meg, ha ezek a kormányok mozgósítják a társadalomban meglévő intelligencia- és szakértelemtőkét, és azt a társadalom állapotának reális, őszinte értékelésére használják fel.

Ezután képesnek kell lenniük arra, hogy határozott döntéseket hozzanak, amelyek közül néhány esetleg népszerűtlen is lehet, hogy elkerülhetőek legyenek a nagyobb válságok. Végül komoly kockázatokat kell vállalniuk, amelyek közül az első a saját imázsukat és stabilitásukat érinti, de a társadalmi elégedetlenséget vagy bizonyos korábbi létesítmények elhagyását is.

De amit Romániában látunk, az a kormányzati improvizáció és káosz nevetséges tánca. A barátságos sajtó és udvarias tévécsatornák, egy engedelmes elnök védelmében a kormány nemhogy nem reagál erre a három követelésre, hanem az ellenkező irányban kezeli őket.

Pontosabban, az a benyomás, amit ez a kormány a nyilvánosság felé közvetít, hogy az első számú gondja az, hogy a saját imázsát tekintve a biztonság határát megteremtse, gondosan kiszámítva a saját miniszteri székét fenyegető kockázatokat.

E miniszterek számos döntése annyira rossz és ellentmondásos, hogy úgy tűnik, a miniszterek egyetlen igazolása az, hogy nem akarnak jobbat tenni, mert félnek attól, hogy valahogyan megváltoztatják a fejük körüli aurát. A végeredmény pedig az, hogy az aggodalomtól vezérelve minden fontos döntés, amely nem nélkülözi a populista felhangokat, teljesen eltéveszti azokat a problémákat, amelyekre eredetileg irányult.

Nem telik el nap, hogy ne látnánk újabb és újabb javaslatokat, kvótákat, adókat, intézkedéseket, rendeleteket, amelyeket csak azért jelentenek be, hogy aztán mindez nevetséges és felszínes döntésekben végződjön, amelyek elárulják a felszíni populizmusukat.

Az 50 banis üzemanyag-visszatérítés története csak a legújabb pletyka, amely a hetek óta tartó káosz és rögtönzés után született, és amelyből valószínűleg semmi jó nem fog kisülni. De vannak egész területek, amelyeket úgy tűnik, hogy foltok és foltok szabályoznak: a krónikus és tartós problémák esetében a megoldás az, hogy betömünk egy újabb repedést, talán ezúttal működni fog.

Ily módon, olyan megoldásokkal, amelyek inkább hasonlítanak egy készség és bátorság híján lévő háziúr romos házának foltozására, nem valószínű, hogy esélyünk lesz arra, hogy messzemenő válaszokat adjunk a társadalom nagy válságaira: energia, erőforrásokhoz való hozzáférés, munkaerőpiac, egészségügy, közlekedés, digitalizáció, belső rend, oktatás és így tovább - a kormányzás intelligenciájának hiánya a legaggasztóbb.

Bármennyire is mutogatnak a hatalmon lévők a külső bűnösökre (járványok, háborúk), a helyreállítási intézkedéseknek belülről kell kiindulniuk.

Erre azonban kevés az esély, ha azt látjuk, hogy a politikusok, akiknek döntései közvetlenül befolyásolják a polgárok millióinak életét, hogyan kerülnek a posztjukra, és milyen rosszul működnek azok az intézmények, amelyeknek az a feladatuk, hogy a polgárokat szolgálják.

A kollektív és kooperatív intelligencia még várat magára. Ez nem a megfelelő időpont.

Ciprian Mihali/presshub.ro

Könyvjelző