Karpatria
2022. 10. 01.
Súlyos csapás Ukrajnának!

Jelenleg nincs helyük a NATO-ban.

2022. 09. 30.
Nem akarunk számok lenni, emberi lények vagyunk!

Megtámadták az identitásunkat, családi, vallási értékeinket és a nemzeti szuverenitásunkat! Meg fogjuk védeni az emberi értékeket!

2022. 09. 30.
Ennyit ér Brüsszelnek a demokrácia...

Ennyire tartják tiszteletben a választók akaratát…

2022. 09. 30.
Az orosz olajárplafon bevezetése halálos csapás lesz a Nyugatnak

A nyugati országok által az orosz olajra vonatkozó árplafon előírása “végső halálos csapássá” válhat, 

2022. 09. 30.
Brüsszel: kötelező energiafogyasztásb és az energiatermelő cégek bevételeinek korlátozása

A vártnál lényegesen gyorsabban jutottak politikai megállapodásra az energiaügyi miniszterek, akik rendkívüli tanácskozáson vesznek részt Brüsszelben annak érdekében, hogy az energiaárak csökkentése érdekében döntést hozzanak.

2022. 09. 30.
CNN: a Pentagon létrehozza az Ukrajna-parancsnokságot

A Pentagon egy új katonai parancsnokság létrehozásán dolgozik, amely az ukrán katonák felfegyverzésével és kiképzésével foglalkozik

2022. 09. 30.
A hazaárulásról, annak folytatódó formájában

Mindenesetre, amikor ránéznek a számláikra, és látják, hogy milyen horribilis árakat fizetnek a hidegért az otthonaikban, tudniuk kell, ki a hibás: nem, nem Putyin..!
A globalizmus internacionalista, kiszolgáló kormánya Romániában is dolgozik.

2022. 09. 30.
A világelit harca a Föld irányításáért
2022. 09. 30.
Az Északi-tengeren a robbantás közelében megtalálták Navalnij alsógatyáját!

Aki normális, az agyonröhögheti magát a "fősodrú", azaz kormányhű (NATO-hű, Amerika-hű, E.U.-hű) sajtó magyarázkodásán.

2022. 09. 29.
Már csak Magyarországra érkezik orosz gáz az Unióban

És ez nagy valószínűséggel minimum az év végéig így is marad.

2022. 09. 29.
Van élet a halál után? Egy rendhagyó interjú

Amelyben szó lesz életről és halálról, éberségről és szeretetről, vallásról és tudományról.

2022. 09. 29.
Nincs olyan, hogy korlátozott nukleáris konfliktus

Moszkva nem fenyeget senkit, de ha rákényszerítik az atomfegyverek használatára, Washington nem bújhat el az óceán mögé – mondja Anatolij Antonov

Gorbacsov titkai
Olvasási idő: körülbelül 13 perc

Mihail Gorbacsov, aki megváltoztatta a világot, mégis mellőzött lett hazájában. Zolcer János író, forgatókönyvíró Gorbacsov titkai című, a Kossuth Kiadónál megjelent könyvében 430 oldalon 35 sztoriban meséli el találkozásait, és mély barátságát az utolsó pártfőtitkárral.

Gorbacsov titkai

Olyan személyes élményeket tudhat meg az olvasó az elmúlt 100 év történelméről, a világpolitika nagyjairól és a Szovjetunió felbomlásáról, amit azelőtt talán még sehol sem olvasott. Interjú a szerzővel. Szerettünk volna interjút készíteni Mihail Gorbacsovval is, de sajnos egészségi állapota most ezt nem teszi lehetővé. Viszont azt üzente, hogy „szívélyes üdvözlettel köszönti a #moszkvater.com szerkesztőjét és olvasóit, és reméli, a jövőben lesz rá mód, hogy válaszolhasson a kérdésekre. Kivárjuk! 

Sebestyén Márta írása a #moszkvater.com számára

– Nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen a most megjelent Gorbacsov titkai című könyvében rendhagyó módon próbálta bemutatni a XX. századot. Mit gondol milyen lesz a könyv fogadtatása 30 évvel a rendszerváltás után?

– Remélem, nagyon jó! A Facebook posztjaim és egyéb visszajelzések alapján nagyon nagy az érdeklődés az olvasók részéről. A könyv még meg sem jelent, de már több száz megrendelés érkezett itthonról és külföldről is. Mivel nagyon különös korról és egy teljesen egyedülálló személyről (a világ egykori uráról!) mesélek, ezért várható volt, hogy nagyon sokan kíváncsiak saját vagy szüleik múltjára. Ezen kívül a könyv bevételének rám eső részének 10 százalékát felajánlom a Heim Pál Kórház Onkológiai Alapítványának.

Zolcer János és Mihail Gorbacsov 2019-ben
Zolcer János és Mihail Gorbacsov 2019-ben

– Miben más ez, mint az eddig megjelent Gorbacsovról szóló könyvek, és hogyan került ennyire mély barátságba a Szovjetunió utolsó főtitkárával?

– A könyv több szempontból is más. Egyrészt, mert egy általam kitalált dokumentum-mese – igaz történetek elmesélve – formában mutatja be a ’80-as éveket, a nagy reformert Gorbacsovot. Másrészt a tartalom. Módomban volt ugyanis mindig «hármasban» beszélgetni nagy politikusokkal, így nekik nem volt lehetőségük «mellébeszélni». (Például Gorbacsov-Bush, Gorbacsov-Kohl…) Továbbá ez egy hibridkönyv, amelyben közel 100 QR-kód van, amelyekről videók nyílnak meg. Ezzel is még elevenebbé szeretném varázsolni a kort, az embereket, a történéseket. Gorbacsovot 2000-ben ismertem meg. Egy barátomon keresztül jutottam el hozzá. Felkértem őt, hogy legyen a Secrets of Power filmsorozat riportere, prezentátora. Azonnal elvállalta. Felkerestük a világ legnagyobb élő politikusait, heteket töltöttünk el velük. Így rengetget utaztam vele, éveket töltöttem Gorbacsov társaságában. Mindketten a halak jegyében születtünk, mindketten kelet-európaiak vagyunk, beszélek oroszul (Gorbacsov nem beszél idegen nyelvet), és kölcsönös emberi szimpátia alakult ki közöttünk. Egy 40 tagú német stábbal forgattuk a filmeket. Gorbacsov még az elején megjegyezte, ők németek, de te a miénk vagy! Ettől kezdve kitüntetett szeretettel, bizalommal volt irántam. Elvitt a szülőfalujába, a Kremlbe, megmutatta dácsáját, és rengeteget beszélgettünk. Nagyon őszintén, nagyon bizalmasan.

– Még csak 12 éves voltam, de pontosan emlékszem 1985. március 11-re, hiszen éppen nagymamám születésnapja volt, amikor Mihail Szergejevics hatalomra került. De gyerekként és a felnőttek beszélgetéseiből már éreztük, hogy az életünk hamarosan megváltozik. Ön mit gondol, mennyire ismerik ma a fiatalok az utolsó pártfőtitkárt? Fogékonyok-e arra, hogy egy ilyen könyvet a kezükbe vegyenek és esetleg iskolákba is eljusson? 

– Nemcsak a fiatalok nem ismerik Gorbacsovot (sokan összekeverik a német Gorbacsov vodkával is!), de még az idősebbek sem. A legtöbben csak frázisokat tudnak róla (szétverte a Szovjetuniót!…), és különféle összeesküvés elméleteket terjesztenek róla. Akárcsak sok-sok alaptalan hírt. Például, hogy Amerikába nősült és ott is él (ez áll a Wikipédián); vagy például azt, hogy Németországban él és nem mehet haza, mert letartóztatnák (írja több orosz portál). Sőt olyan alaptalan rágalmakkal is találkoztam már, hogy vagyonokat lopott főtitkársága idején… Nos, ebből semmi sem igaz. Épp azért írtam egy nagyon gördülékeny nyelvezetű, sztorizó könyvet, hogy a fiatalok meg a nagytömegek is olvassák és egy valós kép alakulhasson ki a korról és róla.

– Nagyon meseszerűnek tűnik, hogy a kis Mihail elindul a fővárosba szerencsét próbálni, és amikor rámosolyog a szerencse a parasztfiúból királyfivá válik. Minek tulajdonítja ezt Gorbacsov, valóban a kiválasztott szerepe jutott neki, mint ahogy azt a Szovjetunióban emlegették, hiszen jellegzetes vörös folttal született?

– Én nem hiszek semmiféle kiválasztott szerepben. A vörös folt egy egyszerű anyajegy, a többi pedig álom-hit-akarat-tehetség kérdése. Gorbacsov mert álmodni, hitt önmagában, reggelente pedig elindult és tett azért, hogy az álmok megvalósuljanak. Ő varázspálca nélkül lett a parasztfiúból királyfi. Még ha sokan azt is állítják (ezt írták nekem a közösségi médiában!), hogy a háttérhatalmakat szolgálta. Ez egyszerűen badarság! Gorbacsov a Szovjetuniót akarta szolgálni, a szovjet embereknek akart egy jobb életet. Bármennyire is hihetetlen, hogy egy politikus ilyen önzetlen és a saját zsebe helyett a népért dolgozik. Az ő jelmondata az volt: tegyünk valamit, mert így nem lehet tovább élni!

– Köztudott, hogy Gorbacsovot a Nyugat istenítette, míg a keleti blokkban őt okolták a Szovjetunió széthullásáért? Változott-e a megítélése a három évtized alatt?

– Nem! Nyugaton kitüntetések sokaságát kapta, mindenütt szeretik, éljenzik őt. Keleten és Oroszországban nem ismerik el őt, pedig minden jelenlegi kormány neki köszönheti, hogy hatalmon lehet. Gorbacsov nélkül (valószínűleg!) még mindig szovjet katonák állomásoznának Magyarországon is, állna a berlini fal, az internet errefelé nem működne (vagy csak nagyon ellenőrizve!), utazni legfeljebb Bukarestbe, Varsóba, Prágába lehetne, és a globalizáció valami nagyon távoli, idegen kifejezés lenne, ha egyáltalán lenne.

– Gorbacsovnak, vagy ahogy sokan nevezik, Gorbinak legendás humora van. Gondolja, hogy ez a képessége a mindennapi életében és a világpolitikában is segítette őt?

– Gorbinak tényleg nagyon jó és «komoly» humora van. Gyakran viccelődik, vagy nagyon kedvesen csipkelődik, amit huncut mosolya, kedvessége mindig leleplez. Sosem gondol rosszat, csak eleme az élcelődés. Kellett is számára ez a jókedv, derűlátás az életében, hiszen a ’80-as években sem a Kreml, sem a szovjet párthivatalnokok, sem a nyugati világ vezetői nem értették a gondolkodását. Otthon ugyan mindenki változást akart, de nem azon az áron, hogy megszűnjenek a kiváltságai, letörjék a kommunista párt egyeduralmát. Nyugaton mindenki hangoztatta a leszerelést, de hamar rájöttek, ellenségkép nélkül nem élet az élet. Ezért aztán otthon és külföldön úgy tettek Gorbi alá és ellen, ahogy csak tudtak. Nos, ilyen ellenszélben kellett neki megreformálnia a világot. De megtette. Kiengedte a változások szellemét a palackból. Hogy aztán ezzel az utókor mit kezdett, arról már ő nem tehet.

– Nagy szerepet játszott életében imádott felesége Raisza és a szerelmük, ragaszkodásuk egymáshoz legendás volt. Ahogy mostanság fogalmaznánk, igazi családmodell alapjait rakta le az első és utolsó First Lady. Mennyire lehet ez példaértékű manapság a fiatalok számára, ha elolvassák a könyvet?

– Remélem, sokan és sokat tanulhatnak majd ebből a szerelemből-barátságból-kapcsolatból. Gorbacsov nekem egyszer elmesélte, hogy más nő nem volt az ő életében. Felesége 1999-ben leukémiában meghalt. Azóta gyakran elmondja, nagyon várom a napot, hogy újra találkozzak Raiszával. Ide kívánkozik néhány kis háttérinfó: esküvőjük idején annyira csórók voltak, hogy jegygyűrűre se futotta, és a menyasszonyi cipőt is kölcsön kérték; ha Gorbacsov elutazott (ami gyakran megtörtént), akkor mindig írt egy szerelmes levelet a feleségének; naponta együtt sétáltak 5-6 km-t (séta közben a KGB nem tudta őket lehallgatni); időnként elmentek színházba, utána vacsorázni, ahol a férj szerelmes dalokat énekelt a feleségének…

– Ön hogy gondolj, a világnak szüksége van-e új Gorbacsovokra? A peresztrojka és a glasznoszty mit üzen az utókor számára?

– Azt üzeni, hogy érdemes és kell is nagyokat álmodni, mert minden álom megvalósítható! Meg azt is, hogy mindig kellenek reformerek, Gorbacsovok – így most is! -, akik egy új, jobb világot szeretnének, akik nem elégedettek a jelennel… És szeretném, ha azt is üzenné: nincs lehetetlen!

– Tervezi e, hogy a Gorbacsov titkai című könyvet a filmvászonra viszi?

– A Netflix-szel beszélgetek arról, hogy a könyv alapján jó lenne egy játékfilmet, sorozatot készíteni Gorbacsovról. Már dolgozok a forgatókönyv alapjain. De színházi szakemberekkel beszélünk arról is, hogy érdekes lenne egy «monodráma», pontossaban Gorbacsov és Raisza megjelenítése a színpadon.

– S hogy van most Gorbacsov? Hogyan él, hogyan tölti a mindennapjait? Szokott-e Putyinnal találkozni?

– Gorbacsov rosszul van. Sokféle kór gyötri. Gyakran van kórházban, rendszeres ápolásra, kezelésre szorul. Jövő márciusban lesz 90 éves! Időnként még bejár a Gorbacsov Alapítványban lévő irodájába, diktál a kollégáinak, néha cikket ír, könyvet szerkeszt. Szellemileg teljesen friss. A Moszkva melletti állami dácsán él (ahol elnöksége előtt is lakott!) egyedül. Lánya, Irina, unokái és dédunokái külföldön élnek. Jelenlegi nyugdíja 970 euró. De volt olyan  időszak is a ’90-es években, amikor csupán 2 dollárt ért a nyugdíja. Ezenkívül az államtól kapott egy autót és két testőrt. A többit magának kell előteremtenie. Amikor arról kérdeztem, milyen a viszonya Putyinnal, csak ez volt a válasz: kétszer is hívtam, de nem hívott vissza!

Forrás: moszkvater.com

Könyvjelző