Karpatria
2023. 04. 17.
RIASZTÁS ÉS FELHÍVÁS A CSELEKVÉSRE! - Valami bűzlik...Romániában

Ne higgyétek, hogy csak Romániában! És még mindig alszol!

2023. 04. 16.
A szellemhajók sivataga: Az Aral-tenger rejtélyes eltűnése

Alig 30 évvel ezelőtt az Aral-tó a bolygó negyedik legnagyobb belvíztömege volt, 26 000 négyzetmérföldes területet borított a közép-ázsiai Kazahsztán és Üzbegisztán között.

2023. 04. 15.
Az is nagyon merész feltételezés, hogy az emberiség fele életben maradhat a következő évtizedekben

A növekedésre épülő globális ipari civilizáció minden szakember szerint a korlátaihoz közeledik, a fenntartásához lassan nem marad erőforrás a kizsákmányolt természetben.

2023. 04. 15.
Az utolsó szó jogán

Kedves ismerősök, ismeretlenek, barátok és ellenségek: itt az idő, hogy önmagunkba nézzünk, és döntsünk. Döntsünk végre arról, hogy kit és mit szolgálunk tetteinkkel, felszólalásunkkal, gondolatainkkal, élet-képzeletünkkel és életünkkel. Mert mindenki az, akinek a szolgálatában áll.

2023. 04. 15.
Hollandia elszegényedése

Az Agenda 2030 teljes lendülettel halad.

2023. 04. 15.
A szabadság útja – béke, vagy háború?

Az ukajnai háború óta napi szintű közbeszéd lett a háború és béke kérdése. Mindenoldali szakértő és kevésbé szakértő erről beszél, nyilatkozik, mond autentikusnál autentikusabb véleményt.
Végezetül mindenki békepárti.

2023. 04. 14.
Finnország csatlakozik a NATO-hoz egy vészjósló, de találó történelmi coming outban

Biden és más NATO-szurkolótársak viselkedése, akik a héten a "békét" és a "biztonságot" ünneplik Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásával, nem csak groteszk.

2023. 04. 14.
Transz aktivistával kampányoltak, most 6 milliárddal kevesebbet ér a cég

A Bud Light anyavállalata, az Anheuser-Busch az italgyártó nagyhatalom anyagilag is megszenvedte, hogy transz aktivistával reklámozta a sörét – számolt be a Post Millennial.

2023. 04. 14.
Magyarország egy csendes zsidó sikertörténet

Európa többi részével ellentétben Magyarországon a zsidók biztonságban vannak és virágzik a zsidó élet – írja Michael O’Shea a Jewish News Syndicate hasábjain.

2023. 04. 14.
Szlovákia meglépte: betiltják az olcsó ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását

Hatósági vizsgálattal kiderült: nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru. Hazánkban még nem döntöttek erről.

2023. 04. 13.
Zsidóviccet kellett törölni a Pretty Woman-ből

A Micsoda nő című West End musical producerei eltávolítottak egy viccet a forgatókönyvből, miután egy néző panaszkodott, hogy az antiszemita volt.

2023. 04. 12.
A szabad lelkű ember képes a teremtésre

Egy zenész-révésszel beszélgettünk. A „tátos zenész” torokhangokról és az Ördög Nyelvéről mesélt.

GYERTEK, CSINÁLJUK, AMIT MONDANAK!
Olvasási idő: körülbelül 4 perc

Nem hiszem, hogy a mostani Covid-fasiszmus jobban elhülyítette az embereket, mint 33 évvel ezelőtt a kommunista propaganda. Vagy mégis?

Szomorú voltam, szomorú vagyok.
Szomorú voltam 1989 december 19.-én, amikor részt vettem, kiküldött újságíróként egy székelyudvarhelyi iparvállalat dolgozóinak ad-hoc szervezett nagygyűlésén, ahol a temesvári forradalmi eseményeket kellett Ceausescu elvtárshoz hű kommunista munkásöntudattal elítélni. Az összeterelt birkák megtapsolták az üzemi pártitkár dörgedelmes felolvasását, és magasba lendített kézzel megszavazták a már előzőleg megfogalmazott táviratot, melyben a székelyföldi munkásosztály minden tagja egyöntetűen támogatja a pártfőtitkárt, mélyen elítélve a Tőkés László féle huligánokat.
A tudósítást, a röpinterjúkkal fűszerezett riportot minderről egy napon belül lett volna kötelességem megírni, továbbítani bukaresti szerkesztőségünkbe. Nem tudtam megtenni.
Másnap főszerkesztőm tudakozására azt hazudtam, dolgozok rajta. De nem tudtam megtenni. harmadnap reggelre, alvatlan éjszaka után már elkönyveltem, kirúgnak a munkahelyemről. Nem írtam semmit.
Aztán estére, ahogy a bukaresti eseményekről értesültem, reménykedni kezdtem.
Másnap, 22-én délben amikor a kommunista diktátor elmenekült a helikopterrel, megnyugodtam. És boldog voltam. De nem felejthettem el azokat a pillanatokat, amikor a telt házas üzemi gyűlésteremben mindenki egyöntetűen elítélte azt a forradalmat, amely néhány napon belül győzött.
Elítélte egyöntetűen, kézlendítéssel, tapssal, még akkor is, ha egyénenként lehet másképpen gondolkodott. És ebben biztos voltam, mert néhány munkással elbeszélgettem, félszavakból és tekintetből kiolvastam, a forradalom pártján állanak lélekben.

Mentségére legyen ez az észrevétel azoknak az ismerőseimnek, akik nem mernek mellém állani a koronavírus-diktatúra elleni harcban. Mert most is ugyanolyan szomorú vagyok, mint akkor.
Nem hiszem, hogy a mostani Covid-fasiszmus jobban elhülyítette az embereket, mint 33 évvel ezelőtt a kommunista propaganda. Vagy mégis?
Szomorú vagyok. Elhiszem, hogy a betegségektől való félelem (amit a rendszer kegyetlenül belénk próbált verni az utóbbi két esztendőben) annyira elhomályosította ismerőseim gondolkodását, hogy rettegésükben csak arra koncentrálnak, ők maguk túléljék a mai napot, vegetálhassanak csendben otthon, elrejtőzve a maszk mögött, nem akarván tudni semmiről, ami a világban történik. Megértem, a nyáj rábízza sorsát pásztorára, bandukol a kivételezett kolomposok nyomában, elkalandozni sem merne, mert ráugatnak a fogvicsorgató kutyák.
Megértem, de nem tudom elfogadni. Láttam nyájat beterelve a vágóhídi fehér kerámiás terembe, csendben vártak középen csoportban, úgy tűnt, még akkor is bíznak a zöld füves rétben, amikor már társaik elvágott torokkal kezdtek lógni a falakon elhelyezett kampókon. A terem ajtaja nyitva volt, de egyikük sem próbált menekülni.
Nem tudom elfogadni ma sem sok ismerősöm közömbösségét. Nem értem, nem tudom megérteni, mi jó nekik ebben a koronavírus-diktatúrában? Miért fogadják el? Szomorú vagyok.
De talán akad barát, ismerős, aki megvigasztal. Ki maga is hisz abban, hogy a koronavírus- diktatúra napjai is meg vannak számolva.
Pál Antal Murgu

Könyvjelző