Karpatria
2022. 07. 05.
Leállhat a román autópályaépítés jelentős része

Umbrarescu vállalat abbahagyja a munkát az összes autópálya-építkezésen, 140 km-en, mert az állam nem módosítja a szerződésekben szereplő árakat, tekintettel az építőanyagok árának emelkedésére.

2022. 07. 05.
Teljesen megváltozhat Izrael szerepe az orosz–ukrán háborúban

Drámaian megváltozhat Izrael és Oroszország viszonya, miután az oroszok kiutasították a Zsidó Ügynökséget az országból.

2022. 07. 05.
Putyin háborúja - radikálisan újra kell szabni Európát

Washington segítsége nélkül már az orosz zászló lobogna Lvivben és Odesszában. Mostantól az európai integrációt nem a konfliktusok elkerülésének vágya, hanem a veszélyes világban való sikeres navigálás igénye kell, hogy vezesse. Káncz Csaba jegyzete.

2022. 07. 05.
„Cukkolta” a bocsot, hamar megjelent az anyamedve. Tanulság: a medve nem játék.

Emberre támadt egy anyamedve hétfő éjjel Tusnádfürdőn, a 47 éves magyar állampolgárságú férfi ugyanis nemcsak, hogy megközelítette, de egyes beszámolók szerint meg is érintette a vadállat egyik bocsát.

2022. 07. 05.
Feszültség a román határon. Tiraszpol megfenyegette Moldovát az EU katonai segélyígérete után

Tiraspol ingerültségére a moldovai hadsereg korszerűsítésére bejelentett 40 millió eurós uniós támogatás közepette került sor.

2022. 07. 05.
A negyedik hatalmi ág nem a média, hanem a közvélemény. 33 probléma egy táblázatban -Vukics Ferenc írása 

„Pontatlan, de igen elterjedt megfogalmazás, hogy a sajtó a negyedik hatalom. A negyedik hatalom azonban a nyilvánosság, melynek a sajtó csak az egyik eszköze.” (Bodor Pál közíró, Zalai Hírlap, 1991. október 26.)

2022. 07. 05.
Tizennyolc tudós alapjaiban zúzta szét a német járványkezelést

Megsemmisültek a német járványügyi intézkedések: elégtelen adatközlés, átláthatatlan döntéshozatal, zéró bizonyíték a hatásukra.

2022. 07. 05.
Oroszország és Fehéroroszország kihagyja az idei zsidó olimpiát

Oroszország és Fehéroroszország Izraelbe alijázó sportolói egy különleges zászló alatt versenyezhetnek majd.

2022. 07. 04.
Inkább meghalok mint hogy letöröljem a „sértő” üzenetet

Jordan Peterson éles kritikát adott ki a Twitterről, miután a közösségi média platform a héten kitiltotta őt. Zárolták Peterson fiókját, miután posztolta gondolatait Elliot Page transznemű színésznőről.

2022. 07. 04.
Lengyelország Ukrajna nyugati részének annektálását készíti elő

A lengyelek és az ukránok között akkora a feszültség, hogy azt sem a NATO, sem Oroszország nem tudja majd feloldani.

2022. 07. 04.
Tüntetők zárták le az Erzsébet hidat: kegyelmet követeltek Budaházyéknak

117 perc a 117 évért – Szabadságot Budaházynak! Szabadságot a politikai foglyoknak!

2022. 07. 04.
A belarusz haderő egyesült az orosz hadsereggel

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a belarusz népre nézve veszélyes, hogy elnökük ilyen kijelentéseket tesz. A Belarusz határhoz közeli ukrajnai Lviv polgármestere összehívta a város vezetését, hogy kidolgozzanak egy vészhelyzeti tervet, ha a háborús helyzet eszkalálódna a környéken.

Járvány, orvosok, betegek 1530-ból
Olvasási idő: körülbelül 3 perc

Ha a pestis pénzt hoz, akkor a pestis jó

"Amikor 1530-ban a bubópestis lecsapott Genfre, minden készen állt. Még egy egész kórházat is nyitottak a pestis áldozatainak. Orvosokkal, mentősökkel és nővérekkel. A kereskedők hozzájárultak, a magisztrátus minden hónapban támogatást adott. A betegek mindig pénzt adtak, és ha valaki egyedül halt meg, minden értéke a kórházra szállt. Ekkor azonban katasztrófa történt: a pestis kihalni kezdett, miközben a segélyek a betegek számától függtek. A genfi kórházi személyzet számára 1530-ban nem volt kérdés, hogy mi jó és mi rossz. Ha a pestis pénzt hoz, akkor a pestis jó. Aztán az orvosok megszervezték magukat. Először csak megmérgezték a betegeket, hogy növeljék a halálozási statisztikákat, de hamar rájöttek, hogy a statisztikáknak nem csak a halálozásról kell szólniuk, hanem a pestis okozta halandóságról. Ezért elkezdték kivágni a keléseket a holtak testéből, megszárították, mozsárban őrölték, és más betegeknek adták gyógyszerként. Aztán elkezdték bubóporral beszórni a ruhákat, zsebkendőket, harisnyakötőket. De a pestis valahogy tovább enyhült. Úgy tűnik, a szárított bubók nem működtek jól. Az orvosok éjszaka bementek a városba, kiválasztották azokat az otthonokat, ahol a legnagyobb profitot várhatták, és bubóport szórtak a kilincsekre. Ahogy egy szemtanú írta ezekről az eseményekről, "ez egy ideig rejtve maradt, de az ördög inkább a bűnök számának növelésével foglalkozik, mintsem, hogy elrejtse őket." Röviden, az egyik orvos annyira szemtelen és lusta lett, hogy úgy döntött, nem fog éjszaka bolyongani a városban, nappal egyszerűen egy csomó port hányt a tömegbe. A bűz az égig szállt, és az egyik lány, aki szerencsésen nemrég jött ki abból a kórházból, felismerte, mi ez a szag. Az orvost megkötözték és hozzáértő „mesteremberek” kezébe helyezték. Igyekeztek minél több információt szerezni tőle. A kivégzés több napig tartott. A leleményes hippokratákat kocsikon oszlopokhoz kötözték, és körbecipelték a városban. A hóhérok minden kereszteződésben vörösen izzó fogóval téptek le róluk húsdarabokat. Ezután a köztérre vitték őket, lefejezték és felnegyedelték, a darabokat pedig Genf összes kerületébe vitték. Az egyetlen kivétel a kórházigazgató fia volt, aki nem vett részt a tárgyaláson, de kibökte, hogy tudja, hogyan kell főzeteket készíteni, és hogyan kell elkészíteni a port anélkül, hogy félni kéne a szennyeződéstől. Őt egyszerűen lefejezték, "hogy megakadályozzák a gonosz terjedését".

- François Bonivard, Chronicles of Geneva, second volume, pages 395 - 402"

Könyvjelző