Karpatria
2023. 04. 17.
RIASZTÁS ÉS FELHÍVÁS A CSELEKVÉSRE! - Valami bűzlik...Romániában

Ne higgyétek, hogy csak Romániában! És még mindig alszol!

2023. 04. 16.
A szellemhajók sivataga: Az Aral-tenger rejtélyes eltűnése

Alig 30 évvel ezelőtt az Aral-tó a bolygó negyedik legnagyobb belvíztömege volt, 26 000 négyzetmérföldes területet borított a közép-ázsiai Kazahsztán és Üzbegisztán között.

2023. 04. 15.
Az is nagyon merész feltételezés, hogy az emberiség fele életben maradhat a következő évtizedekben

A növekedésre épülő globális ipari civilizáció minden szakember szerint a korlátaihoz közeledik, a fenntartásához lassan nem marad erőforrás a kizsákmányolt természetben.

2023. 04. 15.
Az utolsó szó jogán

Kedves ismerősök, ismeretlenek, barátok és ellenségek: itt az idő, hogy önmagunkba nézzünk, és döntsünk. Döntsünk végre arról, hogy kit és mit szolgálunk tetteinkkel, felszólalásunkkal, gondolatainkkal, élet-képzeletünkkel és életünkkel. Mert mindenki az, akinek a szolgálatában áll.

2023. 04. 15.
Hollandia elszegényedése

Az Agenda 2030 teljes lendülettel halad.

2023. 04. 15.
A szabadság útja – béke, vagy háború?

Az ukajnai háború óta napi szintű közbeszéd lett a háború és béke kérdése. Mindenoldali szakértő és kevésbé szakértő erről beszél, nyilatkozik, mond autentikusnál autentikusabb véleményt.
Végezetül mindenki békepárti.

2023. 04. 14.
Finnország csatlakozik a NATO-hoz egy vészjósló, de találó történelmi coming outban

Biden és más NATO-szurkolótársak viselkedése, akik a héten a "békét" és a "biztonságot" ünneplik Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásával, nem csak groteszk.

2023. 04. 14.
Transz aktivistával kampányoltak, most 6 milliárddal kevesebbet ér a cég

A Bud Light anyavállalata, az Anheuser-Busch az italgyártó nagyhatalom anyagilag is megszenvedte, hogy transz aktivistával reklámozta a sörét – számolt be a Post Millennial.

2023. 04. 14.
Magyarország egy csendes zsidó sikertörténet

Európa többi részével ellentétben Magyarországon a zsidók biztonságban vannak és virágzik a zsidó élet – írja Michael O’Shea a Jewish News Syndicate hasábjain.

2023. 04. 14.
Szlovákia meglépte: betiltják az olcsó ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását

Hatósági vizsgálattal kiderült: nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru. Hazánkban még nem döntöttek erről.

2023. 04. 13.
Zsidóviccet kellett törölni a Pretty Woman-ből

A Micsoda nő című West End musical producerei eltávolítottak egy viccet a forgatókönyvből, miután egy néző panaszkodott, hogy az antiszemita volt.

2023. 04. 12.
A szabad lelkű ember képes a teremtésre

Egy zenész-révésszel beszélgettünk. A „tátos zenész” torokhangokról és az Ördög Nyelvéről mesélt.

Megkezdődött az orosz propaganda cenzúrázása
Olvasási idő: körülbelül 14 perc

Börtönt követelnek a "nyugati értékek" elárulásáért is. De mi kerül az "orosz propaganda" alá, és mik a "nyugati értékek"?

Az ukrajnai háború tökéletes alkalom a szólásszabadság és általában a szabadság elnyomásának folytatására, amely a világjárvány miatt 2020-ban kezdődött.

A DIGI 24 szerint Ursula von de Leyen, az Európai Bizottság elnöke a múlt hét végén sajtótájékoztatón jelentette be, hogy:

"Az egész Európai Unióban be fogjuk tiltani a Sputnikot és a Russia Todayt, hogy megállítsuk Oroszország dezinformációs gépezetét az EU-ban".
"Ez megakadályozza őket abban, hogy Putyin hazugságait terjesszék, és megosztják az embereket az EU-ban"

Itthon a G4Media szerint Florin Cîțu, a szenátus elnöke is hozzátette ezt, aki vasárnap a Facebookon írt:

"Itt az ideje, hogy Románia az ANCOM-on és a CNA-n keresztül megállítsa a moszkvai propagandistákat a helyi médiában"

Az ANCOM az az intézmény, amely a 2020-as rendkívüli állapot idején felfüggesztette néhány olyan blogot, amelyeknek más véleményük volt, mint a hivatalos szlogenek a "Covid elleni harc" interpretálásásról.

Hétfőn a kormány bemutatta azoknak az oldalaknak a listáját, amelyekkel szemben blokkolási eljárást indítottak: köztük a Russia Today és a Szputnyik ellen.

"A helyi médiában megjelenő összes moszkvai propagandista" alatt nyilvánvaló, hogy Florin Cîțu nem csak a Szputnyikra és a Russia Today-re gondolt.

De mi tartozhat a "moszkvai propaganda" közé? Csak a hadszíntérrel kapcsolatos hírek? Daniel Funeriu volt oktatási miniszter az inPolitics szerint egy Facebook-bejegyzésben tisztázza, hogy mit kér nyilvánosan:

"Egy pillanatig sem haboznék letartóztatni hazaárulásért mindazokat - hangsúlyozom -, akik megsértik a nyugati közösség normáit, és egyetlen Putyin-párti szót is kimondanak.

Semmilyen mérce szerint nem elfogadható, hogy "egy elemzés" vagy "egy vélemény" leple alatt jogunk legyen részt venni a több száz éves társadalmi fejlődés során leülepedett értékrendünk lerombolásában.
És ha a mi jogrendszereink nem biztosítják az ilyen ellenség semlegesítésének lehetőségét, akkor jól tesszük, ha megváltoztatjuk a jogrendszereinket, hogy ez megtörténhessen!
A mentális tér szennyezése még rosszabb, mint a természet szennyezése, és mint ilyet kell büntetni. Nincs pihenés.
Igen, ítélkezzünk a szürke árnyalataiban... de cselekedjünk feketén-fehéren. Mert minden jogrendszerben két fejezet van: a békehelyzetre és a háborús helyzetre vonatkozó fejezet. Mert ha még nem jöttél volna rá, akkor itt tartunk."

Tehát "nyugati értékekről" beszélünk. De a ... börtönről is.

A YouTube azóta bejelentette, hogy az orosz állami média csatornáiról eltávolította a videókat, hogy kevesebb ember lássa őket, összhangban a nyíltan elismert politikájával, amely a nem engedélyezett tartalmak algoritmikus cenzúrázására, valamint a platformon található összes ilyen videó eltávolítására irányul. Mind a Google, mind a Facebook/Instagram anyavállalata, a Meta megtiltotta az orosz állami médiának, hogy hirdetéseket futtasson és pénzt keressen a platformjaikon, válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára. A Twitter bejelentette, hogy Oroszországban és Ukrajnában is szünetelteti a hirdetéseket.

"Örömmel látom, hogy a technológiai vállalatok lépéseket tesznek az orosz propaganda és félretájékoztatás megfékezésére, miután tegnap levelet írtam a vezérigazgatóiknak" - írta Warner szombaton a Twitteren. "Ezek fontos első lépések, de továbbra is sürgetni fogom a továbbiakat."

Az amerikai törvényhozók évek óta a profitromboló következményekkel való fenyegetéssel próbálnak nyomást gyakorolni a Szilícium-völgyi vállalatokra, hogy korlátozzák az online beszédet Washington érdekeinek megfelelő módon, és ezzel gyakorlatilag a kormányzati cenzúra helyettesítő rendszerét hozzák létre. Úgy tűnik, hogy most ennek a jelenségnek a továbbterjedését látjuk.

És a birodalmi sajtó még többet akar. Az orosz propaganda által a nyugati lakosság félretájékoztatására és megosztására az interneten keresztül jelentett baljós fenyegetésre figyelmeztető hírcikkek és szegmensek olyan ütemben terjednek, amely valószínűleg fokozódni fog, ahogy ez a legújabb narratíva-kezelő kampány teljes lendületbe jön. Az Associated Press például "Háború a TikTokon keresztül: az orosz propagandagépezet új eszköze" címmel közölt új cikket.

"Trollok és botok seregei szítják az ukránellenes hangulatot. Az államilag ellenőrzött média igyekszik megosztani a nyugati közvéleményt. A TikTok ügyes videói az orosz nacionalizmust tálalják egy adag humorral - figyelmeztet az AP.

"Az Associated Press által megkeresett több különböző kutatószervezet elemzői szerint az orosz államhoz kötődő csoportok online tevékenységének megugrását látják" - írja az AP. "Ez összhangban van Oroszország azon stratégiájával, hogy a közösségi médiát és az állami médiát használja a hazai támogatók mozgósítására, miközben megpróbálja destabilizálni a nyugati szövetséget."

Az AP által idézett "különböző kutatószervezetek" között szerepel a "Cyabra, egy izraeli technológiai cég, amely a dezinformáció felderítésén dolgozik", valamint az államilag finanszírozott NATO narratívákat kezelő The Atlantic Council nevű cég.

Ahogy az mindig megtörténik, amikor konszenzus kezd kialakulni arról, hogy egy bizonyos diskurzus-kategóriát ki kell tisztítani az internetről, a birodalmi manipuláció mesterei már azon dolgoznak, hogy az "orosz propaganda" definícióját, amelyet ki kell tisztítani az internetről, kiterjesszék a hozzám hasonló független antiimperialista kommentátorokra is.

Az Imperial Narrative Manager jelenleg a Twitteren vitát folytat, amelyben arra szólít fel, hogy engem és más antiimperialista tartalomkészítőket bélyegezzenek meg a Twitteren "államilag kapcsolt médiának", és ideális esetben távolítsanak el minden nyugati közösségi médiából, az én esetemben egyszerűen azért, mert az RT egyike a sok forrásnak, amely időnként úgy dönt, hogy ingyen átveszi néhány blogbejegyzésemet.

Nem vagyok, ahogy Potter állítja, "a RussiaToday OP Ed rovatvezetője". Nem dolgozom az RT-nek, nem írok az RT-nek, nem küldök cikkeket az RT-nek, és soha nem kaptam pénzt az RT-től vagy az orosz kormánytól. Az RT csak egyike azoknak a csatornáknak, amelyek néha élnek a régóta fennálló felkérésemmel, hogy bárki, aki ingyenesen szeretné újra megjelentetni a munkámat. Az a tény, hogy az RT szerkesztői élvezetesnek találják a nyugati imperializmus elleni napi szónoklataimat, nem botrányos vagy konspiratív, hanem normális és nyilvánvaló.

Azonban az olyan birodalmi narratíva-irányító ügynököknek, mint Potter (aki ironikus módon közvetlenül az amerikai külügyminisztériumnak dolgozik, de úgy gondolja, hogy a Twitternek "államilag támogatott médiának" kellene jelölnie a bejegyzéseimet), még ez is elég ahhoz, hogy igazolja a teljes elhallgattatást. A legkevésbé sem lennék meglepve, ha még több ilyen erőfeszítést látnék, ahogy az új hidegháború tovább eszkalálódik.

A Center for Combating Digital Hate, egy birodalomhű civil szervezet, amely nyilvánvalóan elsősorban a rasszizmus és az előítéletesség elleni küzdelemre összpontosít, közzétett egy jelentést, amelyben azzal vádolja a Facebookot, hogy az orosz propagandát a megjelenések 91%-ában nem jelöli annak. A CCHR elítélte, hogy Mark Zuckerberg "nem akadályozta meg, hogy a Facebookot az orosz állam fegyverként használja".

A narratív menedzsment hirtelen fellendülése miatt az RT-t olyan országokban is levették a műsorról, mint Ausztrália, Németország és Lengyelország, és egyre nagyobb a nyomás Franciaországban és az Egyesült Királyságban, hogy kövessék a példát.

Mindezt annak ellenére, hogy a nyugati hatalmaknak mindössze annyit kellene tenniük az RT teljes kiiktatásához, hogy a baloldali és antiimperialista hangokat a mainstream médiaplatformokon is hallatniuk kellene. Ez azonnal elnyelné az RT teljes külföldi közönségét, mivel azok, akiknek korábban a főáramlaton kívül kellett keresniük az egészséges nézőpontokat, a sokkal jobb finanszírozású és tehetségesebb médiumokhoz fordulnának.

De természetesen mindannyian tudjuk, hogy ez soha nem fog megtörténni. A birodalmi média nem fogja aláásni az RT-t azzal, hogy platformot teremt a birodalom narratíváit megkérdőjelező hangoknak, bármennyire is gyűlölik, mert az RT-t éppen azért gyűlölik, mert megkérdőjelezi a birodalom narratíváit. Nem az orosz propagandaműveletek miatt aggódnak, hanem amiatt, hogy valaki más beavatkozik a saját propagandaműveleteikbe.

Az RT nézettsége az Egyesült Királyság tévénézőinek körülbelül 0,04%-át teszi ki. Ez nem az RT-ről szól, hanem az engedély nélküli beszéd cenzúrájának folyamatos kiterjesztéséről és normalizálásáról.

Erről szólt, amikor azt állították, hogy előtte a Covid dezinformáció elleni küzdelem szükségességéről szólt, és amikor azt állították, hogy előtte az amerikai belföldi szélsőségek elleni küzdelem szükségességéről szólt, és amikor azt állították, hogy előtte a választási biztonság védelmének szükségességéről szólt, és amikor azt állították, hogy először az orosz propaganda elleni küzdelem szükségességéről szólt, mielőtt ismét teljes lett a kör.

Aki a narratívát irányítja, az irányítja a világot. Az emberek történetmesélő lények, így aki irányítani tudja azokat a történeteket, amelyeket az emberek maguknak mesélnek arról, hogy mi történik a világban, az nagy befolyással bír az emberek felett. A mentális fecsegésünk hajlamos uralni létezésünk olyan nagy százalékát, hogy ha irányítható, akkor aki irányítja, hatalmas befolyást gyakorolhat arra, hogyan gondolkodunk, cselekszünk és szavazunk.

A hatalmasok megértik ezt, míg a nagyközönség - többnyire - nem. Ez minden, amit eddig láttunk az eszmék és az információ szabályozására tett kísérletekből, ahogy az emberi kommunikáció egyre gyorsabbá és hálózatosodottabbá válik. Egy egész oligarchikus birodalom arra a képességre épül, hogy megakadályozza, hogy széles körben felismerjük, hogy ez a birodalom nem minket szolgál, és hogy nagy károkat okoz a világunknak.

A kérdés, hogy fajunk fel tud-e ébredni a legmagasabb potenciáljára, vagy sem, azon múlik, hogy uralkodóinknak sikerül-e blokkolni az elménket, vagy megtaláljuk a módját annak, hogy felszabadítsuk magunkat.
Könyvjelző