Karpatria
2023. 04. 17.
RIASZTÁS ÉS FELHÍVÁS A CSELEKVÉSRE! - Valami bűzlik...Romániában

Ne higgyétek, hogy csak Romániában! És még mindig alszol!

2023. 04. 16.
A szellemhajók sivataga: Az Aral-tenger rejtélyes eltűnése

Alig 30 évvel ezelőtt az Aral-tó a bolygó negyedik legnagyobb belvíztömege volt, 26 000 négyzetmérföldes területet borított a közép-ázsiai Kazahsztán és Üzbegisztán között.

2023. 04. 15.
Az is nagyon merész feltételezés, hogy az emberiség fele életben maradhat a következő évtizedekben

A növekedésre épülő globális ipari civilizáció minden szakember szerint a korlátaihoz közeledik, a fenntartásához lassan nem marad erőforrás a kizsákmányolt természetben.

2023. 04. 15.
Az utolsó szó jogán

Kedves ismerősök, ismeretlenek, barátok és ellenségek: itt az idő, hogy önmagunkba nézzünk, és döntsünk. Döntsünk végre arról, hogy kit és mit szolgálunk tetteinkkel, felszólalásunkkal, gondolatainkkal, élet-képzeletünkkel és életünkkel. Mert mindenki az, akinek a szolgálatában áll.

2023. 04. 15.
Hollandia elszegényedése

Az Agenda 2030 teljes lendülettel halad.

2023. 04. 15.
A szabadság útja – béke, vagy háború?

Az ukajnai háború óta napi szintű közbeszéd lett a háború és béke kérdése. Mindenoldali szakértő és kevésbé szakértő erről beszél, nyilatkozik, mond autentikusnál autentikusabb véleményt.
Végezetül mindenki békepárti.

2023. 04. 14.
Finnország csatlakozik a NATO-hoz egy vészjósló, de találó történelmi coming outban

Biden és más NATO-szurkolótársak viselkedése, akik a héten a "békét" és a "biztonságot" ünneplik Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásával, nem csak groteszk.

2023. 04. 14.
Transz aktivistával kampányoltak, most 6 milliárddal kevesebbet ér a cég

A Bud Light anyavállalata, az Anheuser-Busch az italgyártó nagyhatalom anyagilag is megszenvedte, hogy transz aktivistával reklámozta a sörét – számolt be a Post Millennial.

2023. 04. 14.
Magyarország egy csendes zsidó sikertörténet

Európa többi részével ellentétben Magyarországon a zsidók biztonságban vannak és virágzik a zsidó élet – írja Michael O’Shea a Jewish News Syndicate hasábjain.

2023. 04. 14.
Szlovákia meglépte: betiltják az olcsó ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását

Hatósági vizsgálattal kiderült: nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru. Hazánkban még nem döntöttek erről.

2023. 04. 13.
Zsidóviccet kellett törölni a Pretty Woman-ből

A Micsoda nő című West End musical producerei eltávolítottak egy viccet a forgatókönyvből, miután egy néző panaszkodott, hogy az antiszemita volt.

2023. 04. 12.
A szabad lelkű ember képes a teremtésre

Egy zenész-révésszel beszélgettünk. A „tátos zenész” torokhangokról és az Ördög Nyelvéről mesélt.

Szent Mihály kardja: az Európában található hét szentélyt összekötő láthatatlan szál
Olvasási idő: körülbelül 6 perc

Szeptember 29-én üli a katolikus egyház Szent Mihály arkangyalnak, a Szentírásból ismert három angyal közül az egyiknek az ünnepét. Nevének jelentése: Mikaél – „Ki olyan, mint az Isten”.

Szent Mihály kardja: az Európában található hét szentélyt összekötő láthatatlan szál

Egy képzeletbeli titokzatos vonal köt össze hét monostort Írországtól egészen Izraelig, melyet Szent Mihály kardjának neveznek. Puszta egybeesés? Ezek a szentélyek nagyon távol esnek egymástól, de egy nyílegyenes vonalon helyezkednek el a ma is látogatható kolostorok. A Szent Mihály vonalat nevezik az angyal kardcsapásának, amelyet az ördögre mért, hogy visszaküldje a pokolba. Ezen csapás „szent vonala” mentén hét kolostor épült az elmúlt évszázadok alatt.

Mintha vonalzóval húzták volna meg az Európát átszelő egyenes vonalat Írország és Izrael között. Sőt, a három legfontosabb kegyhely – a franciaországi Mont Saint Michel, az olaszországi Susa-völgyben a Szent Mihály-szentély és a garganói Monte Sant’Angelo szentélye – azonos távolságban is helyezkedik el egymástól. És ha ez nem volna elég, a vonal tökéletesen illeszkedik a naplemente vonalához a nyári napforduló napján.

Írország, Skellig Michael kolostora Fotó: Metropolita.hu

Írország, Skellig Michael kolostora Fotó: Metropolita.hu

 Ha kedvet kaptunk volna végigjárni a hét szentélyt, akkor Írország délnyugati partjáról, egy lakatlan szigetéről indulhatunk, ahol a Skellig Michael áll. Itt jelent meg Szent Patriknak Szent Mihály arkangyal egy legenda szerint. Az 588-ban épült kolostort a sziget első lakói építették a legmagasabb pontra, a Mihály arkangyal sziklájára.

Anglia, Saint Michael’s Mount kolostor Fotó: Metropolita.hu

Anglia, Saint Michael’s Mount kolostor Fotó: Metropolita.hu

A vonal ezután délnek veszi az irányt a következő állomásig, mely Angliában, a Saint Michael’s Mount, mely Cornwall egy kis szigetén épült, mely csak apály idején közelíthető meg. Egy újabb legenda szerint Mihály arkangyal 495 körül beszélt néhány halászhoz, arra kérve őket, hogy építsenek neki és a Megváltónak egy templomot.

Franciaország, Mont-Saint-Michel apátság Fotó: Metropolita.hu

Franciaország, Mont-Saint-Michel apátság Fotó: Metropolita.hu

Aztán a vonal Franciaországban folytatódik, egy másik híres szigeten, a Szent Mihály hegyen, ahol Mihály arkangyal szintén megjelent. Szentélyének szépsége és a hatalmas öböl, amely a szigetet a normandiai part felől körülöleli, egész Franciaország egyik leglátogatottabb turisztikai helyszínévé teszi. 1979 óta az Unesco világörökség részeként jegyzik. Ezt a helyet már a gallok idején erős miszticizmus hatotta át, mígnem 709-ben az arkangyal megjelent Szent Aubert-nek, az Avranches-i püspöknek, és azt kérte tőle, hogy építsen templomot a sziklára. A munkálatok elkezdődtek, de az apátság csak 900-ban, a bencés szerzetesek idején épült föl.

Olaszország, Piemont, Sacra di San Michele apátság Fotó: Metropolita. hu

Olaszország, Piemont, Sacra di San Michele apátság Fotó: Metropolita. hu

Több mint ezer kilométerrel távolabb, a Susai-völgy bejáratánál, az olaszországi Piemontban magasodik a negyedik szentély: a Chiusai Szent Mihály, más néven Sacra di San Michele apátság. Az egyenes vonal egyesíti ezt a szent helyet a többi, Szent Mihály tiszteletére szentelt monostorral. Az apátság építése 1000 körül kezdődött, de a századok során új építményekkel egészítették ki. A Benedek-rendi szerzetesek még tovább bővítették, hozzáépítve egy melléképületet is, ahol elszállásolták a Francigena utat bejáró, Franciaországból érkező zarándokokat. 

Gargano hegység, Santuario di San Michele Arcangelo szentély Fotó: Metropolita.hu

Gargano hegység, Santuario di San Michele Arcangelo szentély Fotó: Metropolita.hu

További ezer kilométerrel távolabb a vonal áthalad Puglia tartományon Olaszországban, és a Gargano-hegységbe jutunk, ahol egy nehezen megközelíthető barlang vált megszentelt hellyé: a Szent Mihály Arkangyal Szentély, más néven Santuario di San Michele Arcangelo. Építése 490-ig nyúlik vissza, amikor szent Mihály először jelent meg Maioranói Szent Lőrincznek, a helyi püspöknek.

Görögország, Symi szigete, Panormitis monostor Fotó: Metropolita.hu

Görögország, Symi szigete, Panormitis monostor Fotó: Metropolita.hu

Görögországon keresztül halad tovább a szent vonal, ahol nemcsak a hatodik állomás Panormitis ortodox monostorát őrzi Symi szigete, de az arkangyal 3 méter magas szobrát is, amely az egyik legnagyobb Szent Mihály-szobor a világon. A legenda szerint, aki először alszik a szigeten, annak bizonyosan üzen álmában Szent Mihály. Nem kell mást tennie, mint reggel kimenni a tengerpartra, ahol a pópa türelmesen meghallgatja az álmát, és megmagyarázza, mit üzent neki az arkangyal.

Izrael, Kármelhegyi monostor Fotó: Metropolita.hu

Izrael, Kármelhegyi monostor Fotó: Metropolita.hu

A szent vonal Izraelben, a Kármel hegyi monostornál, Haifában ér véget. Ezt a helyet a görög-római kor óta tisztelik, keresztény és katolikus szentéllyé építése a 12. századra tehető.

Az angyalok életéről nincsenek az emberekéhez hasonló életrajzi adatok. Történetük a teremtéssel kezdődött. Kegyelembe öltöztek, és próbára lett téve hűségük. Szabad akaratuk lehetővé tette a jók számára a hűséget, a lázadóknak pedig a bukást. A hűségesek jutalma örök boldogság, a bukottak számára a büntetés az örök kárhozat lett.

P10}

Szent Mihály, az égi seregek vezére és győztes harcosa, aki örök harcban áll a gonosszal, hogy megmentse a lelkeket a Mennyország számára.

Forrás: Katolikus.ma, Metropolita.hu
(Berényi Kornélia/Felvidék.ma)

Könyvjelző