Karpatria
2023. 04. 17.
RIASZTÁS ÉS FELHÍVÁS A CSELEKVÉSRE! - Valami bűzlik...Romániában

Ne higgyétek, hogy csak Romániában! És még mindig alszol!

2023. 04. 16.
A szellemhajók sivataga: Az Aral-tenger rejtélyes eltűnése

Alig 30 évvel ezelőtt az Aral-tó a bolygó negyedik legnagyobb belvíztömege volt, 26 000 négyzetmérföldes területet borított a közép-ázsiai Kazahsztán és Üzbegisztán között.

2023. 04. 15.
Az is nagyon merész feltételezés, hogy az emberiség fele életben maradhat a következő évtizedekben

A növekedésre épülő globális ipari civilizáció minden szakember szerint a korlátaihoz közeledik, a fenntartásához lassan nem marad erőforrás a kizsákmányolt természetben.

2023. 04. 15.
Az utolsó szó jogán

Kedves ismerősök, ismeretlenek, barátok és ellenségek: itt az idő, hogy önmagunkba nézzünk, és döntsünk. Döntsünk végre arról, hogy kit és mit szolgálunk tetteinkkel, felszólalásunkkal, gondolatainkkal, élet-képzeletünkkel és életünkkel. Mert mindenki az, akinek a szolgálatában áll.

2023. 04. 15.
Hollandia elszegényedése

Az Agenda 2030 teljes lendülettel halad.

2023. 04. 15.
A szabadság útja – béke, vagy háború?

Az ukajnai háború óta napi szintű közbeszéd lett a háború és béke kérdése. Mindenoldali szakértő és kevésbé szakértő erről beszél, nyilatkozik, mond autentikusnál autentikusabb véleményt.
Végezetül mindenki békepárti.

2023. 04. 14.
Finnország csatlakozik a NATO-hoz egy vészjósló, de találó történelmi coming outban

Biden és más NATO-szurkolótársak viselkedése, akik a héten a "békét" és a "biztonságot" ünneplik Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásával, nem csak groteszk.

2023. 04. 14.
Transz aktivistával kampányoltak, most 6 milliárddal kevesebbet ér a cég

A Bud Light anyavállalata, az Anheuser-Busch az italgyártó nagyhatalom anyagilag is megszenvedte, hogy transz aktivistával reklámozta a sörét – számolt be a Post Millennial.

2023. 04. 14.
Magyarország egy csendes zsidó sikertörténet

Európa többi részével ellentétben Magyarországon a zsidók biztonságban vannak és virágzik a zsidó élet – írja Michael O’Shea a Jewish News Syndicate hasábjain.

2023. 04. 14.
Szlovákia meglépte: betiltják az olcsó ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását

Hatósági vizsgálattal kiderült: nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru. Hazánkban még nem döntöttek erről.

2023. 04. 13.
Zsidóviccet kellett törölni a Pretty Woman-ből

A Micsoda nő című West End musical producerei eltávolítottak egy viccet a forgatókönyvből, miután egy néző panaszkodott, hogy az antiszemita volt.

2023. 04. 12.
A szabad lelkű ember képes a teremtésre

Egy zenész-révésszel beszélgettünk. A „tátos zenész” torokhangokról és az Ördög Nyelvéről mesélt.

Új világ születik a szemünk előtt
Olvasási idő: körülbelül 7 perc

Ukrajna mint ellen-Oroszország nem létezik többé.

Vasárnap élesedett a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség hivatalos oldalán egy publicisztika, amelynek nyilvánvalóan nem kellett volna megjelennie, hiszen az agressziót sok mindennek lehetett titulálni a negyedik napon, de sikeresnek semmiképpen. A cikket rövidesen vissza is vonták, addigra azonban sokan megosztották a közösségi médiában, és nem tűnhetett el nyomtalanul az internetről.

Ukrajna mint olyan
Pjotr Akopov ismert „birodalmista” és putyinista, aki régóta szorgalmazta az Ukrajna elleni radikális fellépést. 2021 tavaszán például ezt írta: „Ukrajna jövője Oroszország számára nem nyitott kérdés. Pontosabban számunkra nincs más lehetőség, mint visszaállítani az orosz világ egységét. Nem visszaszerezni, hanem egyesíteni azt, amit szétszakítottak. És itt nem a Donbasszról vagy Malorosszijáról beszélünk – hanem Ukrajna egészéről, Ukrajnáról mint olyanról, beleértve a galíciai részét is.”

 A most megjelent és visszavont győzelmi „jelentés” azzal indít, hogy új világ születik a szemünk előtt, az orosz katonai akció több szempontból más korszakot nyitott.

Oroszország először is visszaállítja saját egységét – írja Akopov –, eltörölve az 1991-es tragédia elfogadhatatlan eredményeit. Nagy árat kell fizetni ezért, polgár- és testvérháború zajlik, de Ukrajna mint ellen-Oroszország nem létezik többé. Oroszországnak hála újra együtt lesznek a „nagyoroszok”, „fehéroroszok”, „kisoroszok”. „Ha eltekintenénk ettől, ha hagynánk, hogy az ideiglenes különállás évszázadokra megszilárduljon, nemcsak az őseink emlékét árulnánk el, de leszármazottaink is átkoznának bennünket, amiért engedtük, hogy széthasadjanak az orosz földek” – fogalmaz a kolumnista.

Történelmi felelősség
Vlagyimir Putyin minden túlzás nélkül történelmi felelősséget vállalt akkor, amikor az ukrán kérdés eldöntését nem hagyta a következő nemzedékekre. Örökre ez maradt volna Oroszország legfontosabb problémája, és ezen belül a biztonság csak másodlagos. Ami elsődleges, az a megalázó helyzet, amelyben az „orosz ház” alapjai rogynak meg Kijev elvesztésével, és azzal, hogy nem csupán két egymástól elszakított állam, hanem két egymástól eltávolított nép kénytelen létezni ezeken a területeken. A folyamatot visszafordítani minden évtizeddel nehezebb lett volna, az ukrajnai oroszok deruszifikációja és a „kisoroszok” oroszellenesre hangolásra egyre nagyobb tempóban haladt előre.

 Amennyiben pedig a Nyugat bebiztosította volna a totális geopolitikai és katonai kontrollt Ukrajna felett, mindez végképp csak az atlanti blokk ellen vívott háború révén lett volna megmásítható.

De ez a probléma már nincs – olvasható a visszavont cikkben –, mivel Ukrajna visszatért Oroszországhoz. Ez nem azt jelenti, hogy megszűnik az államisága, de át lesz hangolva, ismét része lesz természetes módon az orosz világnak. Hogy milyen határok között és milyen szövetségben, később dől el, ám a lényeg, hogy az orosz nép szétszakítottsága véget ér.

Hanyatló Nyugat
A továbbiakban a szerző az „orosz világ” – ez alatt az Oroszország, Belarusz, Ukrajna triót mint geopolitikai egységet érti – és a Nyugat új viszonyát elemezgeti. Senki sem gondolhatta Párizsban vagy Berlinben komolyan, hogy Oroszország lemond Ukrajnáról, főleg akkor, amikor a franciák és a németek a sorsukat saját kezükbe véve – az angolszászok nélkül – megpróbálják egyesíteni Európát. A Nyugat azt remélte, hogy az oroszok már a 90-es években összeomlanak és szétesnek, ez nem történt meg, sőt, Vlagyimir Putyin 2007-es müncheni beszéde óta világosnak kell lennie mindenki számára, hogy visszatértek a világpolitika főszereplői közé.

A világ átalakult, ezt a Nyugatot irányító angolszászoknak is látniuk kell, ahogy azt is, hogy a nyomásgyakorlás nem vezethet eredményre. Veszteségek lesznek, de mindenkit egyformán sújtanak, Oroszország felkészült rájuk morálisan és geopolitikai értelemben is.

Akopov elmereng azon is, hogy az Európa feletti angolszász kontroll hova vezethet, tekintettel arra is, hogy az USA-nak inkább a Csendes-óceáni térségre kell figyelnie, és nagyon súlyos belső kihívásokkal is viaskodik. Európa konfrontációja Oroszországgal – és az új vasfüggöny – mindenesetre azt jelentheti, hogy az önállóságát elveszítő kontinens fél évezredes dominanciájának az utolsó nyomai is eltűnnek. Hacsak nem választ más utat.

Több központú világ
Az új világrend tehát egyre lendületesebben épül – a publicista így látja –, a több központú világ a realitás. Oroszország ellen már csak a Nyugat lép fel, Kína, India, Latin-Amerika, Afrika, az iszlám térség és Délkelet-Ázsia sem gondolja, hogy a világrendet a Nyugatnak kell formálnia, és még kevésbé, hogy a szabályrendszert is ott alakíthatják ki. Oroszország nem pusztán kihívást intézett a Nyugathoz, hanem megmutatta, hogy a Nyugat globális uralmának teljesen és véglegesen annyi.

Az új világot civilizációk és erőközpontok sokasága építheti fel közösen, részese lesz a Nyugat is ennek, de a feltételeket és a szabályokat nem ő szabja meg, zárja sorait Akopov.

Eközben azonban az orosz hadsereg továbbra is Kijev ostromára készül, Ukrajna-szerte jelentős veszteségeket szenved, a szemünk előtt pedig – egyelőre így tűnik – nem új világ születik, hanem egységes, erős és dühös ukrán nemzet, melynek tagjai aligha fogják kisoroszoknak nevezni magukat az elkövetkezendőkben.
Gazda Albert írása

Forrás: 444.hu

Könyvjelző