Karpatria
2022. 09. 26.
Edward Snowden orosz állampolgárságot kapott

Az Orosz Föderáció alkotmánya 89. cikkének "a" bekezdésével összhangban elhatározom: a következő személyeket fogadom el az Orosz Föderáció állampolgárságaként: Edward Joseph Snowden, aki 1983. június 21-én született az Amerikai Egyesült Államokban.

2022. 09. 26.
Népszámlálás - előszoba a Great Resethez

Akik megtagadják a válaszadást, azok komoly pénzbírságra, akár 200.000 forintos büntetésre számíthatnak. Senki nem teszi fel a kérdést, hogy mi szükség van a szankciókra és a kényszerítésre?

2022. 09. 26.
Kik jutnak hozzá az egészségügyi adatainkhoz?

Egyértelmű, hogy itt egy üzletágat akarnak felépíteni, amely felülírja a betegek ellátását, a gyanú fennáll, hogy egy világméretű adathalászatról és visszaélésszerű működésről van szó.

2022. 09. 26.
A VILÁG OLYAN, AMILYENEK MI VAGYUNK!

A KORMÁNYOK NEM CSELEKEDHETNEK AZT, AMIT AKARNAK! CSAK AZT, AMIT MEGENGEDNEK NEKIK!

2022. 09. 26.
Kivételes elemzés kering az interneten Ukrajna és Oroszország népszavazás utáni jövőjéről

Ritka elemzés a román sajtóból.
Az USA nyeresége és Európa vesztesége.

2022. 09. 26.
Orvosok és ápolók elárulták a betegeket – és saját magukat is

Ez a cikk több mint két évvel ezelőtt - 20.7.12-én - jelent meg először. Sajnos ma is tökéletesen érvényes.

2022. 09. 26.
Lavrov New Yorkban: nem értenek oroszul? Itt az ideje megtanulni!

Még humora is van!

2022. 09. 26.
Tarolt a jobboldal Olaszországban, akár kétharmaduk is lehet

Elsöprő jobboldali siker vetett véget a baloldali kormányzásnak Olaszországban. A győzelem hamar eldőlt, már csak a kétharmad a kérdéses.

2022. 09. 26.
Kitálalt egy volt jobbikos!

Így töröltette Szaszi Gyurcsányék segítségével Toroczkai Fb-oldalát, és nyilváníttatták őt veszélyes személlyé.

2022. 09. 26.
Nincs klíma-vészhelyzet!

A globális felmelegedés körülbelül olyan valóságos, mint a húsvéti nyuszi.
Tudósok ezrei írnak alá hivatalos nyilatkozatot.

2022. 09. 22.
Moszkva a nemzeti függetlenségi és szuverenista mozgalmak bástyája kíván lenni

A donbasszi népszavazások nemcsak a Luganszki és Donyecki Népköztársaságok és más felszabadított területek lakóinak rendszerszintű védelmét szolgálják, hanem a történelmi igazságosság helyreállítása szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak – jelentette ki Dimitrij Medvegyev.

2022. 09. 22.
A háború végső kimenetele

Az egyik fél legyőzi a másikat.

Világraszóló háború: világháború a XXI. században
Olvasási idő: körülbelül 5 perc

A tömegtájékoztatás és digitalizáció hőskorában, jelen korunkban mindenki készségszinten, a mindennapi élet szintjén használja mind a huszadik századi hagyományos kommunikációs csatornákat (televízió, rádió, nyomtatott sajtó), mind pedig a huszonegyedik századi online hálózatokat és platformokat. Ezek oly módon szövik át mára mindennapjainkat, hogy ki, – és elkerülhetetlen a jelenlétük.

Világraszóló háború: világháború a XXI. században

Az emberi létezés fogyasztássá és felhasználássá alakult a globális hatásfokú és lefedettségű, egyszersmind individuális finomhangolással működő – működtetett rendszerek korában. A pénzügyi, profitközpontú monetáris mezőben kivitelezett technoevolúciós civilizáció a XXI. századra a történelemben példátlan fokú tőke-, ezáltal hatalomkoncentrációt eredményezett.

Az utóbbi évek globális válságsorozata is nagyon hasonló koncentrációt mutat. Globális pénzügyi krach. Népvándorlási hullámok. Globális járvány. És egy látszólag helyi háború (szomszédháború), amely mégis világraszóló mód folyik. Sőt. Világszintű hatásokkal jár, olyanokkal, amelyeket háború a világon még nem produkált.

Hisz eleddig, ha hatalmak, birodalmak, sőt ezek szövetségei akár totális formában is, ha világuralomra is törtek, olyan még nem volt, hogy szuperhatalmi szövetségek háborúznak, egyenként is olyan pusztító harcképességekkel felszerelve, amely több százszorosan képes kiirtani nemcsak az emberiséget, de akár az élővilág jó részét is. Ez a modern jelenség a második világháborút követően vált valósággá, és a világon egyensúlyi állapotot fenntartó, hidegháborús hibernációt eredményezett.

haboru2

haboru2

A nukleáris háborúzásnak ugyanis egyetlen, ám minden mást felülíró törvénye szerint aki elsőnek támad – húsz perccel él tovább. Ezért fel sem merült a totális pusztítás igénye; ezt legutoljára a náci Németország szenvedte el.

Bár az akkori széles tömegek sem az egyik sem a másik oldalon nem tudták értelmezni a hidegháborús szembenállás magasabb szintű szempontjait, nevezetesen, hogy az egyensúly a garancia arra, hogy legyen bár még oly szélsőséges a szituáció vagy a fenyegetés, az sosem tárgyiasul világpusztító harcképessé.

Az USA és a Szovjetunió egy ingapályán kellett, hogy mozogjon, egy mérleghintán ült a világ. Kialakult a szembenállásból fakadó feszültségek kisebb, helyi háborúkba történő manifesztuma: a proxi háború.

A proxi háború lényege, hogy kevéssé szól a harctér-országokról, mint a háttérben álló hatalmak hadviseléséről azzal a garanciával, hogy nukleáris eszközök szintjére nem eszkalálódhat, hiszen a harctér országok nem rendelkeznek nukleáris harceszközökkel. Jó példa rájuk az amerikaiak vietnámi és a szovjetek afganisztáni háborúja. A proxi háború fontos eleme a propagandisztikus tömegtájékoztatás, vagyis a közvélemény háborús hangolása, a mi a jók, ők a rosszak – morális értékkülönbözőség sulykolása.

haboru

haboru

A globális visszhangosítás és globális fogyasztás a világháborút világraszóló háborúvá változtatta, a tényleges hadi működést proxi háborúba oltva, de ugyanakkor minden más területen totális pusztítási céllal. Most a gazdaság, a kultúra, sőt sport területén is háborút indítottak az oroszok ellen. A szisztematikus ruszofób intézkedések történelmi előfutára pedig nem más, mint a harmincas évek német zsidóellenes, vagy az ötvenes évek magyar osztályellenes működése.

A nukleáris világháborút elkerültük a bipoláris, hidegháborús évtizedek alatt. Most, az orosz-ukrán (bel)háború idején újra mindennapossá vált a nukleáris fenyegetés, a szemünk előtt ad a történelem választ a legsúlyosabb kérdésekre:

Az USA megerősíti monopolpozícióját globális szinten? Ha igen, milyen áron?

Vagy beáll-e újra valamiféle egyensúly? Ha igen, milyen áron?

Kell e bármelyik teljesüléséhez valamelyik félnek atomfegyverhez nyúlni?

forrás: Pesti Hírek

Könyvjelző