Karpatria
2023. 04. 17.
RIASZTÁS ÉS FELHÍVÁS A CSELEKVÉSRE! - Valami bűzlik...Romániában

Ne higgyétek, hogy csak Romániában! És még mindig alszol!

2023. 04. 16.
A szellemhajók sivataga: Az Aral-tenger rejtélyes eltűnése

Alig 30 évvel ezelőtt az Aral-tó a bolygó negyedik legnagyobb belvíztömege volt, 26 000 négyzetmérföldes területet borított a közép-ázsiai Kazahsztán és Üzbegisztán között.

2023. 04. 15.
Az is nagyon merész feltételezés, hogy az emberiség fele életben maradhat a következő évtizedekben

A növekedésre épülő globális ipari civilizáció minden szakember szerint a korlátaihoz közeledik, a fenntartásához lassan nem marad erőforrás a kizsákmányolt természetben.

2023. 04. 15.
Az utolsó szó jogán

Kedves ismerősök, ismeretlenek, barátok és ellenségek: itt az idő, hogy önmagunkba nézzünk, és döntsünk. Döntsünk végre arról, hogy kit és mit szolgálunk tetteinkkel, felszólalásunkkal, gondolatainkkal, élet-képzeletünkkel és életünkkel. Mert mindenki az, akinek a szolgálatában áll.

2023. 04. 15.
Hollandia elszegényedése

Az Agenda 2030 teljes lendülettel halad.

2023. 04. 15.
A szabadság útja – béke, vagy háború?

Az ukajnai háború óta napi szintű közbeszéd lett a háború és béke kérdése. Mindenoldali szakértő és kevésbé szakértő erről beszél, nyilatkozik, mond autentikusnál autentikusabb véleményt.
Végezetül mindenki békepárti.

2023. 04. 14.
Finnország csatlakozik a NATO-hoz egy vészjósló, de találó történelmi coming outban

Biden és más NATO-szurkolótársak viselkedése, akik a héten a "békét" és a "biztonságot" ünneplik Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásával, nem csak groteszk.

2023. 04. 14.
Transz aktivistával kampányoltak, most 6 milliárddal kevesebbet ér a cég

A Bud Light anyavállalata, az Anheuser-Busch az italgyártó nagyhatalom anyagilag is megszenvedte, hogy transz aktivistával reklámozta a sörét – számolt be a Post Millennial.

2023. 04. 14.
Magyarország egy csendes zsidó sikertörténet

Európa többi részével ellentétben Magyarországon a zsidók biztonságban vannak és virágzik a zsidó élet – írja Michael O’Shea a Jewish News Syndicate hasábjain.

2023. 04. 14.
Szlovákia meglépte: betiltják az olcsó ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását

Hatósági vizsgálattal kiderült: nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru. Hazánkban még nem döntöttek erről.

2023. 04. 13.
Zsidóviccet kellett törölni a Pretty Woman-ből

A Micsoda nő című West End musical producerei eltávolítottak egy viccet a forgatókönyvből, miután egy néző panaszkodott, hogy az antiszemita volt.

2023. 04. 12.
A szabad lelkű ember képes a teremtésre

Egy zenész-révésszel beszélgettünk. A „tátos zenész” torokhangokról és az Ördög Nyelvéről mesélt.

Abszurdisztán talán legnagyobb politikai cinizmusa
Olvasási idő: körülbelül 5 perc

Gulyás szerint a magyar politikai elit azért nem oltatja be magát az elsők között, mert azt rossz néven venné a közvélemény.

Gulyás szerint, számos más ország vezetőjével szemben a magyar politikai elit azért nem oltatja be magát az elsők között, mert azt rossz néven venné a közvélemény.

Ez a belpolitikai különbségeket mutatja, mert Magyarországon, ha egy politikus elsők között oltatná be magát, úgy, hogy egyelőre csak néhány ezer vakcina áll rendelkezésre, a népharag miatt nem sokáig maradna hivatalban...
Hozzátette, hogy olyan vakcinával oltatja be majd magát, amilyen lesz. "Sem Amerikáról, sem az európai országokról, sem Kínáról nem feltételezem, hogy saját polgárainak millióit az egészségre káros vakcinával beoltaná. (...) Bármely engedélyezett vakcina kockázata összehasonlíthatatlanul kisebb, mint a vírusé."

Hangsúlyozta, hogy a kormány 8,5 millió embernek elegendő oltó-anyagot kötött le uniós beszerzés keretében, és Kínával is tárgyalnak további vakcinavásárlásról. "Magyarországnak tehát bőven lesz oltása" - szögezte le. 

Bár 6000 orosz vakcina is érkezett a hétvégén Magyarországra tesztelésre, de a kancelláriaminiszter kiemelte, hogy Magyarországra tömegesen oltóanyag csak "az uniós beszerzések keretében vagy Kínából érkezhet", mivel "Oroszországnak nincs elegendő gyártókapacitása".

Szóba került az is, hogy mennyire lehet garantálni a jövőben, hogy a vakcinát valóban mindenki önkéntes alapon adathassa be magának. A Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban ugyanis azt mondta, hogy a tömeges oltás után lesznek olyan szabályok, amelyek különbséget tesznek beoltottak és beoltatlanok között. Az atv.hu újságírója azt próbálta meg kideríteni, hogy vajon a vakcina kapcsán előírhatják-e majd Magyarországon a mozik, a színházak vagy a fesztiválszervezők, hogy hozzájuk csak a koronavírus ellen beoltott vendégek léphetnek be, vagy, hogy ezt megakadályozván hoz-e bármilyen intézkedést a kormány.

Gulyás Gergely erre azt válaszolta, hogy "a kormány ugyan ilyen döntést nem hozott, de ha valaki beoltatta magát, akkor a határátlépésnél nincs értelme a karantén-kötelezettségnek. Hogyha valaki megnézi a légitársaságoknak az ezzel kapcsolatos terveit és már készülő szabályzatait, akkor könnyű belátni, az élet néhány területén lesz ilyen különbségtétel".

Arra a kérdésre, hogy a kormány tervez-e kötelező erejű rendelet-alkotást, hogy szabályozza a kérdést, azt felelte: szerinte "az oltást nem lehet kötelezővé tenni. Alapelv, hogy az oltás önkéntes". 

Kitérő választ adott arra a feltevésre, hogy ha a kormány nem alkot külön rendeletet, akkor nagy valószínűséggel az, aki nem oltatja majd be magát, nem mehet majd sporteseményre, fesztiválokra, nem ülhet fel repülőre.
"A következmények csak addig terjedhetnek, amíg az más egészsé-gének és életének a védelme érdekében szükséges" - fogalmazta meg a választ. Ugyanakkor korábban a hvg.hu-nak adott interjúban a Társaság a Szabadságjogokért szakértője úgy fogalmazott: "ha a kormány nem teszi kötelezővé az oltást, akkor olyan helyzetet kell teremtenie, ahol ténylegesen megmarad a választás lehetősége, és nem kerülnek nyomás alá az emberek."

Gulyás szerint nem lesznek többletjogai azoknak, akik megkapják az oltást, és szerinte a légitársaságoknál vélhetően egységes  európai  szabályozás lesz. "Az a kérdés, hogy az államnak mi az ehhez való viszonya. Szerintem akkor lesz egységes szabályozás, amikor a vakcina mindenkinek elérhető lesz".

Mint fogalmazott: a kormány azt reméli, hogy az év első felében, legjobb esetben első negyededében már olyan mennyiségű oltóanyag áll majd rendelkezésre, hogy aki akarja, az beoltathatja magát.

Hozzátette, hogy nem tervezik, hogy listát készítsenek azokról - a spanyolokhoz hasonlóan -, akik elzárkóznak az oltástól, ugyanakkor az valószínű, hogy lesznek olyan országok, akik például csak oltási könyvvel engednek valakit beutazni. Arra a kérdésre, hogy lesz-e vakcina-útlevél, azt felelte: "valamilyen hiteles igazolásnak kell lennie."

Hangsúlyozta, a kormány tagjainak is önkéntes az oltás. 

Könyvjelző