Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

Kelet és nyugat határa, egy új vasfüggöny fog húzódni határainknál
Olvasási idő: körülbelül 3 perc

A kárpátaljai magyarság történetének egyik legnagyobb válságát éli jelenleg az orosz-ukrán háború miatt.

Kelet és nyugat határa, egy új vasfüggöny fog húzódni határainknál

A kedvezménytörvény – vagy ismertebb nevén a státustörvény – hatályba lépésének huszadik évfordulója alkalmából rendeztek konferenciát Szabadkán. A konferencia egyhangúan szolidaritásáról biztosította a kárpátaljai magyarságot az orosz-ukrán háború miatt kialakult válságos helyzetben. Brenzovics Lászlót, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökét arról kérdeztük, miként éli meg a kárpátaljai magyarság az országban zajló tragikus eseményeket, de arról is, mi a véleménye a magyar ellenzék kritikán aluli megnyilvánulásairól…

„A kárpátaljai magyarság történetének egyik legnagyobb válságát éli jelenleg az orosz-ukrán háború miatt. Nagyon örülök és hálásak vagyunk a magyar kormánynak, valamint az egész magyarságnak a szolidaritásáért, amit például itt a konferencián is kinyilvánítottak” – nyilatkozta hírportálunknak Brenzovics László.

A politikus azt is elmondta, hogy

nagyra értékeli a felvidéki magyarság kiállását a kárpátaljaiak mellett.
Mint fogalmazott, napi kapcsolatban van Forró Krisztiánnal, a Szövetség elnökével, és a felvidéki magyar szervezetek vezetőivel is megtanácskozták a helyzetet, valamint a teendőket. A KMKSZ elnöke elhúzódó válságra számít, azaz hosszabb távon is szükség lesz a segítségre. Most például ugyan még jó az ellátás a tartós élelmiszerrel és tisztálkodási szerekkel, de a későbbiekben ezekre lesz a legnagyobb szüksége az ott élő magyaroknak. A gyűjtés már megkezdődött és a rászorulókhoz való eljuttatást is hatékonyan megszervezik.

A háború következményeiről Brenzovics László elmondta: bár nagyon nehéz előre látni, az teljesen nyilvánvaló, hogy itt olyan komoly szembenállásról van szó, ami

évtizedekre meghatározza majd a térség életét, jövőjét. „A kelet és nyugat határa, egy új vasfüggöny itt fog húzódni a határainknál.” 

Megkérdeztük arról is, mi a véleménye az eddig sem túl rokonszenves ellenzéki kampány során újabb mélységeket elért magyar ellenzék megnyilvánulásairól az orosz-ukrán válsággal kapcsolatban. 

Brenzovics László igen visszafogottan úgy értékelte, hogy ez egy “igen sajnálatos dolog”, hiszen rendkívül felelőtlenül nyilatkoznak a kampány során, s ezek a nyilatkozatok „veszélybe sodorják a kárpátaljai magyarságot éppúgy, mint Magyarországot”. A KMKSZ elnöke szerint ezt abba kéne hagyni és nem összekeverni a napi pártpolitikát egy állam és egy közösség hosszú távú érdekeivel.

Forrás: Felvidék.ma

Könyvjelző