Karpatria
2022. 09. 26.
Edward Snowden orosz állampolgárságot kapott

Az Orosz Föderáció alkotmánya 89. cikkének "a" bekezdésével összhangban elhatározom: a következő személyeket fogadom el az Orosz Föderáció állampolgárságaként: Edward Joseph Snowden, aki 1983. június 21-én született az Amerikai Egyesült Államokban.

2022. 09. 26.
Népszámlálás - előszoba a Great Resethez

Akik megtagadják a válaszadást, azok komoly pénzbírságra, akár 200.000 forintos büntetésre számíthatnak. Senki nem teszi fel a kérdést, hogy mi szükség van a szankciókra és a kényszerítésre?

2022. 09. 26.
Kik jutnak hozzá az egészségügyi adatainkhoz?

Egyértelmű, hogy itt egy üzletágat akarnak felépíteni, amely felülírja a betegek ellátását, a gyanú fennáll, hogy egy világméretű adathalászatról és visszaélésszerű működésről van szó.

2022. 09. 26.
A VILÁG OLYAN, AMILYENEK MI VAGYUNK!

A KORMÁNYOK NEM CSELEKEDHETNEK AZT, AMIT AKARNAK! CSAK AZT, AMIT MEGENGEDNEK NEKIK!

2022. 09. 26.
Kivételes elemzés kering az interneten Ukrajna és Oroszország népszavazás utáni jövőjéről

Ritka elemzés a román sajtóból.
Az USA nyeresége és Európa vesztesége.

2022. 09. 26.
Orvosok és ápolók elárulták a betegeket – és saját magukat is

Ez a cikk több mint két évvel ezelőtt - 20.7.12-én - jelent meg először. Sajnos ma is tökéletesen érvényes.

2022. 09. 26.
Lavrov New Yorkban: nem értenek oroszul? Itt az ideje megtanulni!

Még humora is van!

2022. 09. 26.
Tarolt a jobboldal Olaszországban, akár kétharmaduk is lehet

Elsöprő jobboldali siker vetett véget a baloldali kormányzásnak Olaszországban. A győzelem hamar eldőlt, már csak a kétharmad a kérdéses.

2022. 09. 26.
Kitálalt egy volt jobbikos!

Így töröltette Szaszi Gyurcsányék segítségével Toroczkai Fb-oldalát, és nyilváníttatták őt veszélyes személlyé.

2022. 09. 26.
Nincs klíma-vészhelyzet!

A globális felmelegedés körülbelül olyan valóságos, mint a húsvéti nyuszi.
Tudósok ezrei írnak alá hivatalos nyilatkozatot.

2022. 09. 22.
Moszkva a nemzeti függetlenségi és szuverenista mozgalmak bástyája kíván lenni

A donbasszi népszavazások nemcsak a Luganszki és Donyecki Népköztársaságok és más felszabadított területek lakóinak rendszerszintű védelmét szolgálják, hanem a történelmi igazságosság helyreállítása szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak – jelentette ki Dimitrij Medvegyev.

2022. 09. 22.
A háború végső kimenetele

Az egyik fél legyőzi a másikat.

Túlélni a telet
Olvasási idő: körülbelül 3 perc

Elkeseredettek a bánáti állattenyésztők.

Túlélni a telet

A muzslyai rét termőföld szegény, inkább jószágtartásra alkalmas. Első osztályú föld nincs, kizárólag gabonatermesztésből nem lehet megélni, ezért sokan állattartással is foglalkoznak. Ők most – a szárazság okozta rossz termés miatt – ezen a télen rendkívül nehéz helyzetbe kerülnek.

Bár újra kizöldellt a muzslyai rét és az állattartók ezt igyekszenek kihasználni, mégis nehéz lesz pótolni a négyhavi kimaradást, amikor a teheneket a legelők helyett ólakban tartották, a literenkénti harmincöt dináros tejpénzből pedig nem nagyon futotta abrakra. Emiatt a tejhozam a harmadára csökkent.

– Remélem, hogy még egyszer le tudjuk kaszálni a füvet, ami egy kicsit segít rajtunk. Amellett maradt a kis silózott kukoricánk, amit télire elkészítettünk. Most kinn legel a jószág, mi meg igyekszünk megvigyázni a télirevalót. A tejért amúgy sem kapunk valami sokat, ráadásul nem túl sok tejet kapunk, tehenenként hat-hét litert fejünk ki, de úgy is etetjük őket – mondta Budai Zoltán gazdálkodó, aki 30-ról 15-re csökkentette a fejőstehenei számát.

A télen nyilván sok állattenyésztőnél felmerül a túlélés kérdése. Báló Csaba 24 fejőstehenet tart, de csak két hónapra való takarmánya van.

– A nyáron is jártak a legelőre, ezért nem adtam nekik semmit se, mert, hogyha a nyáron odaadom, akkor nem marad télire. Minden, ami van, csak télire való.

A kukoricából nem lett semmi sem, a herék kiégtek, úgyhogy nagyon kevés tartalékunk van. Majd meglátjuk, mi lesz ennek a vége, de jó nem lesz – vélekedett a gazdálkodó.

A Palatinus család ötven anyaállattal kezdte a juhtenyésztést, jelenleg kétszáz württemberg fajta anyaállatuk van. Korábban teheneket tartottak.

– Elhasználtuk azt a kis takarmányt is, ami volt. Gyűszűnyivel adtuk nekik, épphogy megmaradjanak, mert ahogy kinéztek tavaly a birkák, most rossz rájuk nézni, olyan állapotban vannak. De hogyha odaadjuk nekik az összes kukoricát is, ami nem termett, meg akkor még veszünk föl kölcsönt a bankban, amivel már mindenki tele van, akkor tényleg becsukhatjuk a „boltot”. Egyébként szerintem nem az idei szárazság okozta azt, hogy ilyen helyzetben vagyunk. A fő ok az, hogy az állam továbbra sem találta meg a módot arra, hogy a termelők saját maguk kiszámolják, hogy az ő terméküknek, legyen egy liter tej, egy kilogramm hús vagy búza, mennyi a kitermelési ára. Vagyis ne legyenek a termelők kitéve a földolgozóipar kénye-kedvének. Ne a földolgozó mondja meg nekem, hogy mennyibe kerül az én árum. Ez tovább így nem mehet – jegyezte meg elkeseredetten Palatinus Ervin.

A muzslyai réten az év elejétől augusztus 15-éig négyzetméterenként 105 liter csapadék esett. Ekkora szárazságra még a legidősebbek sem emlékeznek.

Forrás: Magyar Szó

 

Könyvjelző