Karpatria
2023. 04. 17.
RIASZTÁS ÉS FELHÍVÁS A CSELEKVÉSRE! - Valami bűzlik...Romániában

Ne higgyétek, hogy csak Romániában! És még mindig alszol!

2023. 04. 16.
A szellemhajók sivataga: Az Aral-tenger rejtélyes eltűnése

Alig 30 évvel ezelőtt az Aral-tó a bolygó negyedik legnagyobb belvíztömege volt, 26 000 négyzetmérföldes területet borított a közép-ázsiai Kazahsztán és Üzbegisztán között.

2023. 04. 15.
Az is nagyon merész feltételezés, hogy az emberiség fele életben maradhat a következő évtizedekben

A növekedésre épülő globális ipari civilizáció minden szakember szerint a korlátaihoz közeledik, a fenntartásához lassan nem marad erőforrás a kizsákmányolt természetben.

2023. 04. 15.
Az utolsó szó jogán

Kedves ismerősök, ismeretlenek, barátok és ellenségek: itt az idő, hogy önmagunkba nézzünk, és döntsünk. Döntsünk végre arról, hogy kit és mit szolgálunk tetteinkkel, felszólalásunkkal, gondolatainkkal, élet-képzeletünkkel és életünkkel. Mert mindenki az, akinek a szolgálatában áll.

2023. 04. 15.
Hollandia elszegényedése

Az Agenda 2030 teljes lendülettel halad.

2023. 04. 15.
A szabadság útja – béke, vagy háború?

Az ukajnai háború óta napi szintű közbeszéd lett a háború és béke kérdése. Mindenoldali szakértő és kevésbé szakértő erről beszél, nyilatkozik, mond autentikusnál autentikusabb véleményt.
Végezetül mindenki békepárti.

2023. 04. 14.
Finnország csatlakozik a NATO-hoz egy vészjósló, de találó történelmi coming outban

Biden és más NATO-szurkolótársak viselkedése, akik a héten a "békét" és a "biztonságot" ünneplik Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásával, nem csak groteszk.

2023. 04. 14.
Transz aktivistával kampányoltak, most 6 milliárddal kevesebbet ér a cég

A Bud Light anyavállalata, az Anheuser-Busch az italgyártó nagyhatalom anyagilag is megszenvedte, hogy transz aktivistával reklámozta a sörét – számolt be a Post Millennial.

2023. 04. 14.
Magyarország egy csendes zsidó sikertörténet

Európa többi részével ellentétben Magyarországon a zsidók biztonságban vannak és virágzik a zsidó élet – írja Michael O’Shea a Jewish News Syndicate hasábjain.

2023. 04. 14.
Szlovákia meglépte: betiltják az olcsó ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását

Hatósági vizsgálattal kiderült: nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru. Hazánkban még nem döntöttek erről.

2023. 04. 13.
Zsidóviccet kellett törölni a Pretty Woman-ből

A Micsoda nő című West End musical producerei eltávolítottak egy viccet a forgatókönyvből, miután egy néző panaszkodott, hogy az antiszemita volt.

2023. 04. 12.
A szabad lelkű ember képes a teremtésre

Egy zenész-révésszel beszélgettünk. A „tátos zenész” torokhangokról és az Ördög Nyelvéről mesélt.

Ukrajna-szakértő, aki mást gondol
Olvasási idő: körülbelül 9 perc

Érdekes beszélgetés.
És Mernyó Ferenc kiegészítése:

Ami a Politikai Hobbistából kimaradt...

Talán néhányan láttátok a velem készült beszélgetést a Politikai Hobbistában. Mivel a műsor igazából egy rövidre szabott vicces-komoly - és remek! - politikai talkshow, köszönet Jeszynek, a vendégnek 22 perc jut, annak is felét a "kibicek" - hétfőn Kurtz ezredes, Ambrózy Áron és Varga Ádám dumálták végig, oldandó a feszültséget; a tapintatos Tímea Szamosi átengedte nekem a neki járó megszólalási időt, amit a nézők nevében is hálásan köszönök.
Ezért azt gondoltam, írok egy utólagos összefoglalót "Ami a Politikai Hobbistából kimaradt" címmel, hogy a Kedves Olvasóhoz az is eljusson, ami a műsorba nem fért bele. Ám az élet két nap alatt túllépett a műsoron, Putyin máris olyat húzott, ami zárójelbe tette a műsorban közreműködők optimizmusát.
Akik engem - igen kedvesen - Ukrajna-szakértőként konferáltak fel.
Először is, bár megtisztelő, de nem vagyok Ukrajna-szakértő, sem Oroszország-szakértő, legalább is abban az értelemben nem, hogy papírom lenne erről, esetleg tanszékem lenne az egyetemen.
Másodszor, valószínűleg többet tudok erről a két országról (amely lehet hogy nem is kettő, csak egy, ugye), mint azok, akik egy budapesti irodában, gyakran angolnyelvű nyugati sajtóanyagokból tájékozódnak. Éltem ehhez ott eleget és ma is eredetiben követem az orosz és ukrán belpolitikát (részben ukránul is, bár az ukrán tudásom inkább Karácsonyosan hiperpasszív: értem, de nem nagyon beszélem).
Harmadszor, valószínűleg, jobban ismerem az orosz néplelket (az ukrán néplélekről beszélni oximoron, hangzott el - nem szó szerint - a Politikai Hobbistában Varga Ádámtól), és az orosz tudásom sem hiperpasszív. Szóval, amikor én meghallgattam Putyin 2021. decemberi nagy sajtótájékoztatóját, én azt is meghallottam - hangsúlyok, szóhasználat, nemzetközi példák -, amit a politikai elemzők többsége nem érzékelt vagy az angol fordítás nem adta át...
Bizony, Putyin határozottan elmagyarázta, meg is írtam később, hogy véget vetnek a Nyugat és a NATO keleti nyomulásának, mert Oroszországot a Nyugat átverte (a Szovjetunió szétesésekor) és egyszer s mindenkorra rendezik az "ukrán kérdést". Oroszország türelme elfogyott.
.
És hogy mi "hatalmazza fel" erre Putyint?
Először is az USA leszerepelt a világ előtt Biden - minden demokratikus szabályt zárójelbe tevő - m̶e̶g̶v̶á̶l̶a̶s̶z̶t̶á̶s̶a̶... hatalomba tuszkolása, az azt megelőző egyéves belpolitikai káosz, Minneapolis és más városok felégetése, a CHAZ kikiáltása, a köztörvényes George Floyd hőssé avatása, Trump kicsinálása. Ettől kezdve az USA-nak minden morális alapja odaveszett másoknak leckét felolvasni demokráciából.
A Navalnij-ügy habosítása sem tett jót a Nyugat megítélésének.
Aztán végignézhettük az USA fejvesztett kivonulását Afganisztánból, amely nem csak arra világított rá, hogy az USA világcsendőri szerepének vége, de arra is hogy a "kudarc", az ott töltött 20 év, a nem érintett, de oda rángatott NATO-országok által viselt értelmetlen áldozatok, majd az USA kivonulásakor szinte ott felejtett európaik cserbenhagyása éket vertek a NATO-országok közé - akár bevalljuk, akár nem.
De a legfontosabb, hogy 40 ezer papucsos-kaftános-fejkendős tálib pár nap alatt visszavette Afganisztán az USA-tól és az USA által kiképzett 300 ezres, 85 milliárdos értékben amerikai fegyvereket megörökölt afgán hadseregtől. Az amerikaiak bábkormánya leszerepelt, megbukott, a jenki katonák nélkül csak napokig tartott ki.
Gondoljátok, hogy Moszkvában ezt nem látták? Nem elemezték végig? Dehogynem... Putyinék a térdüket csapkodták a nevetéstől: ezek akarják megvédeni Ukrajnát? 40 ezer papucsos tálibbal sem bírtak, pedig többségüknek csak 30-40 éves régi Kalasnyikov lógott a vállán...
Érdekes, hogy ez az összefüggés a hazai és nyugati Oroszország- és Ukrajna-szakértők többségének figyelmét elkerülte, én legalább is ilyesmit nem nagyon olvastam (magam többször is megírtam, de nem sok visszhangja volt).
Az sem egy utolsó szempont, hogy Ukrajna egy gyakorlatilag működésképtelen, vegetáló állam. Ugyanakkor kisebb a kulturális különbség Oroszország és Ukrajna között, mint mondjuk Kalifornia és Texas vagy Quebec és British Columbia között...
Végül, de nem utolsósorban, pár hónappal az afgán kudarc után az USA újra elkezdte csörgetni a kardot.
Közben pedig elfogytak az oroszok ellen érdemben bevethető szankciók. Bármit bevezetnek, az a Nyugatnak fog jobban fájni.
Ezt mérte fel, illetve elégelte meg Putyin, és a decemberi sajtótájékoztatón lényegében ultimátumot intézett a Nyugathoz: eddig és nem tovább!
Ám, úgy tűnik, hogy a transzgenderek katonai szolgálatával elfoglalt, női hadügyminiszterek által vezetett nyugati hadseregek, és főleg a kormányaik "nem vették az adást". Az USA-nak meg Európa nem drága. Bármilyen áldozatot megér, ha a németek végül amerikai palagázt vesznek tízszeres áron... Amikor egy német admirális - Kay-Achim Schönbach, a német haditengerészet parancsnoka; kétségtelenül átlépve hatáskörét - politikai nyilatkozatot tett a Nyugat-orosz viszonyról, gyorsan leváltották. Pedig - ha nem is egy katona dolga politikai nyilatkozatot tenni, gondolom, azért választotta a nyilvánosságot, mert a szolgálati úton nem jutottak el a szavai az illetékesekhez - kivételesen oda is figyelhettek volna a nyilatkozatára. De nem csak leváltották az admirálist, de még csak nem is figyeltek oda szavaira. Pedig azt akkor is meghallhatták volna, ha le is váltják...
Most pedig itt állunk az invázió küszöbén, aminek bekövetkeztét magam is tavaszra vélelmeztem. Ennek okait, illetve az ennek kedvező körülményeket elmondtam a műsorban, de meg is írtam.
És akkor azt írja a 'zindex - két nappal a szóban forgó Politikai Hobbista adás után -, hogy "Most már semmi sem állja útját Putyin inváziójának, bármikor támadhat".
Mindenesetre, van egy ígéretem Jeszenszky Zsolttól, hogy újra behív a műsorba, ha az oroszok elindítják a hadműveleteket. Magam sem hittem, hogy ez ilyen gyorsan eljöhet, igaz, ki sem zártam.
. . . . .
Ami pedig a Politikai Hobbistából kimaradt, azt elolvashatjátok itt:
Az oligarchák menekülése
https://www.facebook.com/mernyo/posts/5135592646491730
és itt:
Lesz-e ukrán-orosz háború?
https://www.facebook.com/mernyo/posts/4039784319405907
és itt:
Sosemvolt ország fenyeget
https://www.facebook.com/mernyo/posts/4651138371603829
és itt:
Öngyilkos taktika
https://www.facebook.com/mernyo/posts/5160871257297202
és főleg itt:
A nemzetközi helyzet egyre fokozódik...
Avagy, lesz-e már végre orosz-ukrán háború?
Mert igény az láthatóan van rá...
https://www.facebook.com/mernyo/posts/5150372531680408
A Politikai Hobbista adását megnézhetitek itt:
https://www.facebook.com/mernyo/posts/5159412900776371
Az index cikkét pedig elolvashatjátok itt:
https://index.hu/.../ukrajna-oroszorszag-haboru.../

Forrás: Facebook

Könyvjelző