Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

A háború legfőbb vesztese
Olvasási idő: körülbelül 14 perc

Hogy miért Németország? Kezdjük az elején.

A háború legfőbb vesztese

Németország 2011-ben elhatározta, hogy bezárja a működő atomerőműveit. A magyarázat a cunami sújtotta japán fukushimai atomerőmű katasztrófája.
"Fukusima alapvetően megváltoztatta az atomerőművekkel kapcsolatos felfogásomat" - hangsúlyozta a határozatot indokolva Merkel kancellár, akinek kormánya néhány hónappal ezelőtt még az erőművek működési idejének átlagosan 14 évvel történő meghosszabbítása mellett döntött.
A hirtelen irányváltáshoz hozzájárult az is, hogy Németországban rendkívüli módon felerősödtek az atomenergia alkalmazása elleni tüntetések, a kormánykoalíció támogatottsága pedig rohamosan csökkent - írta a korabeli index.

Ám ez így nem egészen igaz. Ugyanis az atomenergia alkalmazása elleni tüntetések már jóval korábban megerősödtek, és már Schröder (SPD) kancellár is az atomerőművek csendes kivonásával múlatta a drága idejét.
Én ugyanis emlékszek még azokra a képekre, amikor a feltörekvő német zöldek a vonatsínekhez láncolták magukat, megakadályozandó a nukleáris hulladék elszállítását (Németország, hogy véletlenül se gyárthasson atombombát, a nukleáris hulladékot, azaz a "kiégett" fűtőanyagot nem tarthatta meg).
Drámai képek voltak, amiért az aggódó német nép meg is jutalmazta a zöldeket, Németország későbbi tönkretevőit. Erre csak rátett egy lapáttal a fukushimai katasztrófa. Pedig a német atomerőműveket sem földrengés, sem cunami nem fenyegeti.

A zöldek viszont - ahogy a mi Momentumunk - destrukcióból, modern forradalomból építettek politikai brendet. Olyan sikerrel, hogy ma már ők adják a koalíció egyik pártját. Ez nem jöhetett volna létre, ha a zöldek nem verik szét az addig jól működő német energiarendszert.
De szétverték.

Schröder és csapata elkezdte keresni a megoldást és meg is találták: az olcsó orosz gáz! Annyira jól sikerült megtalálnia, hogy miután a mandátuma megszűnt és leköszönt a kancellári posztról, Schröder elszegődött a Gazprom orosz-német vegyesvállalatához építeni az északi áramlatot - állítólag évi 5 millió Eurós szerény fizetésért.
És hogy miért kell a németeknek a gáz? Akkoriban még nem volt ekkora fétise a CO2-nek, ezért kitalálták, hogy gázzal a legolcsóbb áramot termelni. Mégpedig egy speciális erőművel. Lássuk, mi az?

A kombinált ciklusú gázturbinás erőmű
A kombinált ciklusú gázturbinás erőmű az alábbiak szerint épül fel.
Képzeljünk el egy hatalmas repülőgép hajtóművet, ami égeti a gázt, pörög és forgat egy hatalmas generátort. Az termeli az áramot.
Ugyanakkor a gázturbinából kiáramló forró gázokat nem a kéménybe engedik, onnan a szabadba, hanem egy gőzkazánt melegítenek vele, és a gőzzel - mint egy hagyományos szénerőműben - egy másik turbinát forgatnak, azon is van egy generátor, az is termeli az áramot.
Így a kombinált ciklusú gázturbinás erőmű sokkal magasabb hatásfokkal, valahol 60-70% körül hasznosítja a gázban tárolt energiát. Ha még az így termelt a maradék hőt is hasznosítjuk, például távfűtésre, akkor a teljes rendszer hatásfoka valahol 80-85% körül van. Persze az erőmű megépítése drága, de megtérül a magas hatásfoknak köszönhetően.
A kombinált ciklusú gázturbinás erőmű elég gyorsan indítható, ezért alkalmas a napi változó energiaigények lefedésére, egyben jó tartalékrendszer a szél- és naperőművek mögé.
Magyarországon például Csepelen van kombinált ciklusú gázturbinás erőmű, télen a távfűtésben is részt vállal.

Szóval, a németek kombinált ciklusú gázturbinás erőművek építésébe fogtak, közben épült az Északi Áramlat. Ezt megneszelték az amerikaiak, rájöttek, hogy a németek hamarosan megtöbbszörözik a gázfelhasználásukat.
Amerikai palagázt kéne nekik eladni. Ehhez megbízhatatlanná kell tenni az orosz gázszállítási útvonalakat, amelyek akkor Ukrajnán keresztül vezettek.
Ezért volt az egész Majdan - forradalom 3 négyzetkilométeren egy 600 ezer négyzetkilométeres országban.
A Majdan után - ami valójában egy puccs volt, Janukovics elmenekült - az igazoltan amerikai ügynök és oligarcha, Poroshenko került valahogy hatalomra - nem is értem, állítólag szabad választások voltak -, az amerikaiak meg befészkelték magukat az ukrán kormányzatba, közigazgatásba, és a Biden család és Kerry rokonsága az ukrán gázszállító cégbe.
Éppen azért, hogy megnehezítsék az oroszoknak a gáztranzitot.
Az csak mintegy másodlagos, hogy az oroszok attól is féltek - joggal -, hogy az amerikaiak Ukrajnát csatamezővé alakítják és telerakják katonai bázisokkal. Amerikai rakéta- és repülőgépbázisok Moszkva alatt 4-500 km-re, Putyinnak nem volt túl kecsegtető perspektíva.

Az oroszok gyorsan elfoglalták a Krímet, nehogy elveszítsék a szevasztopoli hadikikötőt.
Következett a Donbassz, ezzel Ukrajna felvételének megakasztása a NATO-ba.
Közben a németek és Európa elkezdtek alternatív gázszállítási útvonalakat kiépíteni. Déli Áramlat, Északi Áramlat kettő.

Az amerikaiak mindent megtettek ezek ellehetetlenítésére is, nem véletlen, hogy Erdogánnak egyre rosszabb lett a sajtója. A Navalnij-ügyet meg azért kreálták, hogy kimondassák a németekkel, hogy olyan országból nem vesznek gázt, ahol megmérgezik Navalnijt.
Bizonyíték azóta sem került elő Navalnij megmérgezéséről, de az Északi Áramlat azóta is áll valamilyen megfejthetetlen okból.
Egy szó mint száz, az amerikaiak addig fokozták a politikai és részben a katonai nyomást, hogy végül Putyin húzott egy erőset, elindította a háborút. Amit, szerintem pár héten belül sikeresen le is fog zárni. Ukrajna nagy része orosz ellenőrzés alá kerül Kijevvel együtt.

A szankciók
A nyugati országok - miután felocsúdtak a meglepetéstől - egy sor szankciót jelentettek be. Nagy részük nevetséges vagy szánalmas (a BL döntő helyszínének elvétele, a parasportolók eltiltása, vagy az orosz macskatenyésztők szankcionálása, egészen Putyinnak az EU-ban fellelhető vagyona zár alá vételéig - csak épp azt sem tudták, ilyen vagyon létezik-e), különösen annak fényében, hogy az USA ellen soha nem voltak szankciók, pedig háború volt elég.

De a Nyugat - önös érdekből - az energiaszektort nem bántotta. Ám egy sor cég kivonulása, főleg németek (Audi, BMW, Mercedes, VW, stb.) már fáj az oroszoknak is.
De Putyin megint váratlant húzott, maga is komoly szankciókat rendelt el és elzáratja a nyugat-európai gázszállításokat. Szerintem erre a Nyugat sem számított.
Ezen kívül - ahogy ezt Ferencz Orsolya a minap a Polgári Mulatóban elmondta - az oroszok esetleg kiszállnak az ISS működtetéséből (az átlagember nem is tudja, de az űrállomásnak is vannak hajtóművei, azokat üzemeltetni kell, üzemanyaggal ellátni, ha ezt az oroszok nem teszik meg, az űrállomás lassan ereszkedik a Föld felé, végül - évek múlva, de - darabokra esik szét és elég a légkörben; ezért folyamatosan emelgetni kell, hogy pályán maradjon).

Csak az oroszok tudnak kellő rendszerességgel rakétát lőni az ISS-re, embereket felvinni, lehozni. utánpótlás vinni. A NASA nem véletlenül nem mondott semmit. Az oroszok nélkül az ISS-nek és vele a több évtizedes globális űr-együttműködésnek vége - magyarázta a kormánybiztos.

Ha pedig az oroszok leállítják a gázszállításokat Nyugat-Európába, akkor - épp a kombinált ciklusú gázturbinás erőművekre épülő - német energiarendszer bicsaklik meg. Ezt még több szénnel már nem lehet megoldani, miközben erőltetik az elektromos autókat, tehát még több áram kellene. Ez pedig sokkal hamarabb viheti padlóra a német gazdaságot, mint hogy az oroszok megéreznék az ellenük elrendelt szankciók hatását.

Ám ami a legsúlyosabb: miután az amerikaiak - ha ideiglenesen is - kiverték az olcsó orosz vezetékes gázt az európai piacokról, kiderült, hogy ennyi gázt az amerikaiak képtelenek hajókkal átszállítani, de nincs is elég kapacitás a CNG tankerek töltésére és indítására az USA-ban és főleg a fogadásukra Európában.
Az USA túl nagyot akart markolni. Európa pedig gáz nélkül marad.

És miközben a gázár az egekben van, a tartalékok nullán, most szembesül azzal a Nyugat, hogy képtelen pótolni a kieső orosz gázt. Heteken belül a nyugati országok, de leginkább a németek olyan energiaválsággal néznek majd szembe, amilyet az első olajválság, de lehet hogy a háború óta nem éltek át. Márpedig ha a német energiaszektor megroppan, megroppan a német gazdaság, és vele az EU-tagországok gazdasága is. A Nyugat súlyos recesszióba süllyed.

Innentől egy fikciós kiegészítés következik.
FIGYELEM! Mindennemű esetleges egybeesés a később bekövetkező valósággal csakis a véletlen műve. Tehát:

Putyin konzultál Sojguval Kijev sikeres bevételéről, majd felcuccol és elmegy Szibériába medvére vadászni.
Aztán hazamegy a Kremlbe, odahívatja Lavrovot.
- Te, Szerjozsa, írjuk már össze, mik a feltételeink! Aztán telefonálj Berlinbe, Párizsba, Londonba, Washingtonba, hogy elfogadják-e tárgyalási alapnak...
- Rendben Vologya, írom...
És Putyin diktálni kezd:
- Ukrajna annektálásának elismerése,
- Oroszország új határainak elismerése,
- A maradék Ukrajna státuszának rendezése, itt egyezkedhetünk, kell a kompromisszum-készség,
- Az amerikai csapatok kivonása, bázisaik felszámolása a '90 után a NATO-hoz csatlakozott országokban, különösen a lengyeleknél és a románoknál,
- A NATO flotta kivonása a Fekete-tengerről,
- Szankciók visszavonása, különös tekintettel a macskatenyésztőkre,
- mindenféle, az orosz sportolók ellen elrendelt szankció visszavonása,
- BL-döntő Szentpéterváron, kiírás szerint,
- Forma-1 futam Szocsiban, naptár szerint...
Putyin elgondolkodik.
- Szerjozsa, kihagytam valamit?
- Vologya, szerintem egyelőre elég lesz. Esetleg kérhetjük a nem létező vagyonunk zárolásának feloldását az EU-ban - teszi hozzá Lavrov nevetve
- Oké, Scholz-nak külön mondd meg, hogy amíg ő mindenre rá nem bólintott, nincs gáz. Én meg visszamegyek a Bajkálhoz vadászni. Hívj, ha tárgyalhatunk.
Ja, és javasold helyszínnek Budapestet!
A magyarok rendes, vendégszerető népek. A pálinkájuk meg finom...

Forrás: Facebook Mernyó Ferenc 

Könyvjelző