Karpatria
2023. 04. 17.
RIASZTÁS ÉS FELHÍVÁS A CSELEKVÉSRE! - Valami bűzlik...Romániában

Jangan berpikir itu hanya di Rumania! Dan kamu masih tidur!

2023. 04. 16.
A szellemhajók sivataga: Az Aral-tenger rejtélyes eltűnése

Alig 30 évvel ezelőtt az Aral-tó a bolygó negyedik legnagyobb belvíztömege volt, 26 000 négyzetmérföldes területet borított a közép-ázsiai Kazahsztán és Üzbegisztán között.

2023. 04. 15.
Az is nagyon merész feltételezés, hogy az emberiség fele életben maradhat a következő évtizedekben

A növekedésre épülő globális ipari civilizáció minden szakember szerint a korlátaihoz közeledik, a fenntartásához lassan nem marad erőforrás a kizsákmányolt természetben.

2023. 04. 15.
Az utolsó szó jogán

Kedves ismerősök, ismeretlenek, barátok és ellenségek: itt az idő, hogy önmagunkba nézzünk, és döntsünk. Döntsünk végre arról, hogy kit és mit szolgálunk tetteinkkel, felszólalásunkkal, gondolatainkkal, élet-képzeletünkkel és életünkkel. Mert mindenki az, akinek a szolgálatában áll.

2023. 04. 15.
Hollandia elszegényedése

Az Agenda 2030 teljes lendülettel halad.

2023. 04. 15.
A szabadság útja – béke, vagy háború?

Az ukajnai háború óta napi szintű közbeszéd lett a háború és béke kérdése. Mindenoldali szakértő és kevésbé szakértő erről beszél, nyilatkozik, mond autentikusnál autentikusabb véleményt.
Végezetül mindenki békepárti.

2023. 04. 14.
Finnország csatlakozik a NATO-hoz egy vészjósló, de találó történelmi coming outban

Biden és más NATO-szurkolótársak viselkedése, akik a héten a "békét" és a "biztonságot" ünneplik Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásával, nem csak groteszk.

2023. 04. 14.
Transz aktivistával kampányoltak, most 6 milliárddal kevesebbet ér a cég

A Bud Light anyavállalata, az Anheuser-Busch az italgyártó nagyhatalom anyagilag is megszenvedte, hogy transz aktivistával reklámozta a sörét – számolt be a Post Millennial.

2023. 04. 14.
Magyarország egy csendes zsidó sikertörténet

Európa többi részével ellentétben Magyarországon a zsidók biztonságban vannak és virágzik a zsidó élet – írja Michael O’Shea a Jewish News Syndicate hasábjain.

2023. 04. 14.
Szlovákia meglépte: betiltják az olcsó ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását

Hatósági vizsgálattal kiderült: nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru. Hazánkban még nem döntöttek erről.

2023. 04. 13.
Zsidóviccet kellett törölni a Pretty Woman-ből

A Micsoda nő című West End musical producerei eltávolítottak egy viccet a forgatókönyvből, miután egy néző panaszkodott, hogy az antiszemita volt.

2023. 04. 12.
A szabad lelkű ember képes a teremtésre

Egy zenész-révésszel beszélgettünk. A „tátos zenész” torokhangokról és az Ördög Nyelvéről mesélt.

A környezeti katasztrófa követi a világjárványt
Olvasási idő: körülbelül 1 perc

Percenként hárommillió maszkot dobnak el.

Világszerte havonta 129 milliárd maszkot dobnak ki, ami hozzájárul a világ óceánjainak szennyezéséhez. A hulladék túlnyomó többségét nem megfelelően ártalmatlanítják. Ez kórokozók terjedését okozhatja.

Az American Chemical Society szerint havonta 129 milliárd maszkot használnak és dobnak ki világszerte. Ez percenként hárommillió eldobott maszknak felel meg. Ezek közül sok a környezetbe és a világ óceánjaiba kerül. Az arcmaszkok nagyrészt kőolaj alapú polimerekből állnak. Sem az orvosi, sem az FFP2-es maszkokat nem szabad a papírhulladékkal együtt kidobni Németországban, hanem a maradék szemetes edénybe kell tenni, és a bennük felgyülemlett kórokozók miatt újra lezárt szemeteszsákokba kerülnek.
Az óceánok műanyaghulladéka mellett a kidobott maszkok is veszélyeztetik a környezetet, mert nehézfémeket és színezékeket szabadítanak fel.

Kínai tudósok kutatása kimutatta, hogy már 25 000 tonna eldobott maszk található a világ óceánjaiban.

A Fülöp-szigeteki Baguio városában, Luzón szigetén az eldobott maszkok más jellegű problémát idéztek elő. Októberben egy trópusi vihar során  áradást okoztak. A polgármester szerint a katasztrófa megelőzhető lett volna, ha a maszkok nem tömítik el a lefolyókat. 

Forrás:RTDE

Könyvjelző