Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

A Nyugat enyhít a retorikán, Ukrajna mehet a levesbe...
Olvasási idő: körülbelül 8 perc

Ha Zelenszkij oly sok győzelem után mégis békét köt Putyinnal anélkül, hogy Oroszország kártalanítaná Ukrajnát, akkor a “nacionalisták lelökik őt a trónról”

A Nyugat enyhít a retorikán, Ukrajna mehet a levesbe...

- írja a News Front című orosz portálon Borisz Dzserelijevszkij a Donbaszi Elemzőszolgálattól. Ebben a furcsa kijelentésben pedig egy csepp szarkazmus sem volt – minden komoly. Vagyis a harcok egy hete, amelynek során az ukrán fegyveres erők nagy része már megsemmisült, és a kijevi rezsim elvesztette az irányítást Ukrajna területének kb. 40% – a felett, nem tudta visszarántani az ukránok jelentős részét a “párhuzamos valóságból”.

Azok, akik még hisznek az "agresszor" közeli vereségében, azokat megnyugtatják a Nyugat szankciói Oroszország ellen, és “Európa gyors segítsége a kijevi rezsimnek”. Azok, akik egy kicsit reálisabban gondolkoznak, a nyugati fegyverekben és a 16 ezer, Európa által toborzott önkéntesben és a NATO-erők által Ukrajna feletti légtér tervezett blokkolásában bíznak. A minap azonban meglehetősen kegyetlen hideg zuhany érte a reménykedőket.
Először is, Ukrajna "nagy barátja", Victoria Nuland [az amerikai külügyminisztérium politikai ügyekért felelős államtitkára], hirtelen bejelentette, hogy a “harcok befejezése után fel lehet majd oldani az Oroszország elleni szankciókat”, amelyet Kijev "megalázó kijelentésnek" tekintett.
Nem sokkal ezután üzenetet kaptak Washingtonból, hogy jobb, ha nem számítanak a "repüléstilalmi zóna" bevezetésére Ukrajna felett, amely közvetlen hadüzenetnek tekinthető Moszkva ellen, és a világot a harmadik világháború szélére sodorhatja.

Ezenkívül Zelenszkij irodájának bennfentesei szerint az Egyesült Államok radikálisan csökkentette a kijevi rezsimnek és az ukrán hadseregnek továbbított hírszerzési információk áramlását. Washington ezt úgy magyarázta, hogy korlátozott a képessége arra, hogy valós időben információkat gyűjtsön Ukrajnáról, mivel nincsenek embereik és drónjaik a helyszínen. Ami kissé furcsán hangzik, hiszen a világűrben keringő kémműholdak egy kolibrit is meg tudnak különböztetni egy verébtől. Bár ennek oka inkább az, hogy az amerikaiak a harcok során nem tapasztaltak különösebb célszerűséget az operatív szintű információk átadásában, mivel az eltérő ukrán katonai formációk, amelyek állóháborúra és lokális ellenállásra váltottak, egyszerűen nem képesek használni őket.
És ha ez így van, akkor minek zavarni őket, újra és újra megmutatva, hogy gondok vannak? Hadd haljanak meg a győzelembe vetett hittel.
Washington gyorsan váltogatja retorikáját. Tavaly év végén még megpróbálták az Ukrajnával kapcsolatos felelősség teljes terhét “európai partnereikre” hárítani.

Csakhogy az amerikai elképzelések egy része valójában már megvalósult: Oroszország kapcsolatai az EU-val romokban hevernek, Ukrajna káoszba zuhant, és Moszkva ellen nagy tartalékot készítettek elő Ukrajna területén a helyzet "afganizációjára". Ennek ellenére még most is, amikor a harcok már láthatóan hamarosan véget érnek Ukrajna területén, a robbanások, a lövöldözések és a fosztogatások folytatódnak az ukrán városokban.
Az "Oroszországgal kapcsolatos amerikai retorika hanyatlása" (Zelenszkij irodájának egyik forrása szerint) összefüggésben lehet azzal, hogy megpróbálják megvizsgálni Oroszország készségét az korábban a NATO-nak átadott alapvető biztonsági követelmények feloldására és kompromisszumokra ezekben a kérdésekben.
Mindenesetre ma úgy tűnik, hogy Ukrajna már kijátszott kártyának bizonyult, amelynek maradék értéke kizárólag az Oroszországgal való konfrontáció síkjában és még megmaradt lehetőségeiben rejlik. “Habár a NATO és Európa nem örül ennek” – Stoltenberg főtitkár ismét megerősítette, hogy a szövetség nem hajlandó harcolni Oroszországgal Ukrajna függetlenségéért –, ám “megnyugtatta Kijevet, hogy a NATO arra számít, hogy az ukrajnai helyzet rosszabbodni fog az elkövetkező napokban".
Vajon kinek a számára? Emmanuel Macron ugyanezt mondta Vlagyimir Putyinnal folytatott beszélgetés után. Ezen kijelentés után Franciaországban olyan önkénteseket vettek őrizetbe, akik arra készültek, hogy Ukrajnába távozzanak, mert részt akartak venni az ott zajló harcokban.
Később London is pedig figyelmeztette az “Ukrajna iránt rajongó" polgárait, hogy ugyanezért büntetőeljárás alá is vonhatják őket.
Ezzel egyidejűleg Olaf Scholz német kancellár kijelentette, hogy “Ukrajna és Grúzia NATO-csatlakozásának megtagadása helyes döntés volt, és Ukrajna, Grúzia és Moldova EU-csatlakozása nem az a kérdés, amelyről most tárgyalni kell, mert meg kell állítani a harcokat Ukrajnában”.
Ezenkívül Scholz jelezte, hogy továbbra is tárgyalni fog az Orosz Föderáció elnökével és Zelenszkij elnökkel, amely kijelentést Kijevben különösen sérelmesnek tekintettek, mivel a kancellár "nemcsak egyenlően kezeli a konfliktusban részt vevő feleket, hanem Putyint még előrébb is helyezte a felsorolásban."
A “kijevi csapat” általános szomorú hangulatát a történtek miatt Zelenszkij elnöki irodájának vezető tanácsadója, Mihail Podolyak fejezte ki legjobban: "itt az ideje, hogy a Nyugat is felelős legyen a háború befejezéséért Ukrajna területén."
Eközben az Egyesült Államok, a NATO és az EU "retorikájának hanyatlása " annak is köszönhető, hogy az Oroszország elleni “pokoli nyugati intézkedések”, mind a valósak, mind a blöffök, eddig nem érték el a kívánt eredményeket, és nem kényszerítették Moszkvát céljainak feladására.
Viszont a világot egy nagy háború lehetőségének szélére sodorták. Mivel Oroszország “nem kapcsolta ki a motort, a Nyugatnak kellett kikapcsolnia a sajátját”.
Ma az európai vezetők többek között azon sürgölődnek, hogy megtalálják a lehetséges módszereket a saját szankcióik által okozott károk minimalizálására. Ennek reményében nemcsak az orosz vállalkozások képviselőivel folytatott színfalak mögötti tárgyalásokban bíznak , hanem a legmagasabb szintű kapcsolatokat újra felmelegítik.
Ez a kérdés volt a fő téma Macron, Scholz és Erdogan számára a napokban Putyinnal folytatott sürgős telefonbeszélgetések során.

Forrás: Kuruc.info

Könyvjelző