Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

A Nyugat megbízhatatlan partnernek bizonyult...
Olvasási idő: körülbelül 6 perc

Zelenszkij szeretne találkozni Putyinnal, de Moszkvából megüzenték neki, hogy verje ki a fejéből a személyes találkozót.

A Nyugat megbízhatatlan partnernek bizonyult...

Kijev, Moszkva, Washington, 2022. március 21. hétfő (MB)

A kijevi rezsim a békekötés halogatásával és a fegyveres ellenállás folytatásával igyekszik menteni magát, nem sokat törődve a békés lakosság életével. Továbbra is akadályozza a humanitárius folyosók megnyitását Oroszország felé, fegyveres erőinek szélsőségesen nacionalista szárnya pedig élő pajzsnak használ sok millió civilt – jelentette a Magyar Békekör tudósítója hétfőn.

Az orosz hadvezetés megadásra szólította fel a Mariupolban harcoló ukrán csapatokat, és sürgette a kijevi hadvezetést, adjon parancsot, hogy a katonák fehér zászló alatt kivonuljanak Mariupoból, s ezzel megkímélhessék a lakosság életét. De az ukrán rezsim kihívóan elutasította a felszólítást, pedig nem kétséges, kinek kedveznek az erőviszonyok. Maga az ukrán védelmi minisztérium is elismerte, hogy Ukrajnát elvágták az Azovi-tengertől.

Közben kábelhez rögzített ukrán tengeri aknák szabadultak el több kikötőváros közeléből, a szél és az áramlat a Boszporusz és a Földközi-tenger felé sodorja őket. Az ukrán hadi tengerészet a XX. század első feléből származó kb. 420 aknát telepített Odessza, Ocsakov, Csernomorszk és Juzsnij védelmére az orosz tengeralattjárók ellen. Ezeknek egy részét a vihar leszakította a horgonykábelről, és most szabadon sodródnak a Fekete-tenger nyugati részén.

Zelenszkij ukrán elnök abban bízik, hogy az ukrán erők feltartóztatják az oroszok előrenyomulását, és kitérhet a békeszerződésben foglalt néhány olyan orosz követelés teljesítése elől, mint amilyen a Krím Oroszországhoz tartozásának, valamint a Donyecki és a Luhánszki népköztársaság elismerése. Megfigyelők nemcsak a lakossággal szemben tanúsított felelőtlenségnek tartják Zelenszkij viselkedését, hanem az oroszokkal kötendő lehetséges kompromisszummal szemben is.

Zelenszkij szeretne találkozni Putyinnal, de Moszkvából megüzenték neki, hogy verje ki a fejéből a személyes találkozót, amíg a békeszerződést nem parafálta a két ország külügyminisztere, és az ukrán kormány jóvá nem hagyta. Tudatták vele, hogy személyes találkozóról csak akkor lehet szó, amikor majd a két elnök aláírja a békemegállapodást.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ismételten tudatta: Moszkva készen áll az együttműködésre minden országgal, köztük a nyugati államokkal is, de mivel a Nyugat rendre visszautasította Oroszország törvényes biztonsági garanciákra vonatkozó követelését, többé nem kezdeményezik az együttműködést, hanem várják, hogy a Nyugat tegye meg az első lépést az együttműködés érdekében.

„Túl naívak voltunk, amikor 2014-ben a Nyugat arról biztosított minket, hogy Ukrajnában normális életet fognak biztosítani az oroszajkú embereknek, sőt maga a Nyugat is mindent meg fog tenni a helyzet normalizálásáért. A Nyugat megbízhatatlan partnernek bizonyult, és támogatta Kijev oroszellenes kurzusát” – mondta.

Lavrov korunk ékes bizonyítékaként említette az Egyesült Államokat, mely napjainkban fenyegetőzéssel, zsarolással, szankcionálással próbálja fenntartani a dollár egyeduralmát. Diplomatákat küldenek a világ minden tájára, hogy követeljék az együttműködés megszüntetését Oroszországgal. Még Kínának, Indiának, Egyiptomnak és Törökországnak is ultimátumokat adnak. „Úgy tűnik, amerikai kollégáink elvesztették realitásérzéküket, és szuperfölény-komplexusban szenvednek” – mondta Lavrov.

Ami az amerikai-kínai viszonyt illeti, úgy tűnik, Kína Egyesült Államok iránt tanúsított maradék bizalma is megszűnt Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök legutóbbi telefonbeszélgetése következtében. Értesülések szerint az amerikai elnök nemcsak eltántorítani akarta Kínát az Oroszországgal való együttműködéstől, hanem azzal is megfenyegette, hogy ha továbbra is akadályozza a Nyugat szankcióinak hatékony érvényesülését, akkor katonai nyomásra számíthat az Indiai-Csendes-óceáni térségben, továbbá lemondhat Tajvanról.

A Békekör tudósítója azért tartja különösnek az amerikai magatartást, mert Kína nem kis befolyást gyakorolhat az amerikai pénzügyek alakulására, hiszen kezében tartja az amerikai államadósság finanszírozására kibocsátott értékpapírok 4 százalékát, kb. 1070 billió dollár értékben, és ha ezeket eladná, nagyon súlyos zavart idézhetne elő az amerikai gazdaságban és a dollár világpiaci pozíciójában.

Kiadta: Magyar Békekör

Könyvjelző