Karpatria
2022. 09. 26.
Edward Snowden orosz állampolgárságot kapott

Az Orosz Föderáció alkotmánya 89. cikkének "a" bekezdésével összhangban elhatározom: a következő személyeket fogadom el az Orosz Föderáció állampolgárságaként: Edward Joseph Snowden, aki 1983. június 21-én született az Amerikai Egyesült Államokban.

2022. 09. 26.
Népszámlálás - előszoba a Great Resethez

Akik megtagadják a válaszadást, azok komoly pénzbírságra, akár 200.000 forintos büntetésre számíthatnak. Senki nem teszi fel a kérdést, hogy mi szükség van a szankciókra és a kényszerítésre?

2022. 09. 26.
Kik jutnak hozzá az egészségügyi adatainkhoz?

Egyértelmű, hogy itt egy üzletágat akarnak felépíteni, amely felülírja a betegek ellátását, a gyanú fennáll, hogy egy világméretű adathalászatról és visszaélésszerű működésről van szó.

2022. 09. 26.
A VILÁG OLYAN, AMILYENEK MI VAGYUNK!

A KORMÁNYOK NEM CSELEKEDHETNEK AZT, AMIT AKARNAK! CSAK AZT, AMIT MEGENGEDNEK NEKIK!

2022. 09. 26.
Kivételes elemzés kering az interneten Ukrajna és Oroszország népszavazás utáni jövőjéről

Ritka elemzés a román sajtóból.
Az USA nyeresége és Európa vesztesége.

2022. 09. 26.
Orvosok és ápolók elárulták a betegeket – és saját magukat is

Ez a cikk több mint két évvel ezelőtt - 20.7.12-én - jelent meg először. Sajnos ma is tökéletesen érvényes.

2022. 09. 26.
Lavrov New Yorkban: nem értenek oroszul? Itt az ideje megtanulni!

Még humora is van!

2022. 09. 26.
Tarolt a jobboldal Olaszországban, akár kétharmaduk is lehet

Elsöprő jobboldali siker vetett véget a baloldali kormányzásnak Olaszországban. A győzelem hamar eldőlt, már csak a kétharmad a kérdéses.

2022. 09. 26.
Kitálalt egy volt jobbikos!

Így töröltette Szaszi Gyurcsányék segítségével Toroczkai Fb-oldalát, és nyilváníttatták őt veszélyes személlyé.

2022. 09. 26.
Nincs klíma-vészhelyzet!

A globális felmelegedés körülbelül olyan valóságos, mint a húsvéti nyuszi.
Tudósok ezrei írnak alá hivatalos nyilatkozatot.

2022. 09. 22.
Moszkva a nemzeti függetlenségi és szuverenista mozgalmak bástyája kíván lenni

A donbasszi népszavazások nemcsak a Luganszki és Donyecki Népköztársaságok és más felszabadított területek lakóinak rendszerszintű védelmét szolgálják, hanem a történelmi igazságosság helyreállítása szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak – jelentette ki Dimitrij Medvegyev.

2022. 09. 22.
A háború végső kimenetele

Az egyik fél legyőzi a másikat.

A Vörös Hadsereg: Csak zsidó szemszögből felszabadítók
Olvasási idő: körülbelül 10 perc

A Vörös Hadsereg győzelmei a náci Németország felett nem a felszabadulást hozták el, hanem egy újabb idegen zsarnokságot hoztak létre. Mark Regev izraeli diplomata véleménycikke a The Jerusalem Postban jelent meg.

A Vörös Hadsereg: Csak zsidó szemszögből felszabadítók

A náci Németország és Szovjet-Oroszország megszállására gyakran úgy tekintenek, mint azonos iker-gonoszra, és egyiket sem tartják jobbnak a másiknál.

1945 januárjában a Vörös Hadsereg katonái elérték Auschwitz-Birkenaut, a náci halálgyárak legnagyobbikát. Azok a rabok, akiknek sikerült túlélniük a poklot, felszabadítóként üdvözölték a szovjet erőket. De ahogy nemrég Lettország fővárosában, Rigában és szerte a mai Európában hallottam, a Vörös Hadsereg ilyen pozitív szemlélete elsősorban a zsidókra tartozik.

Májusban Rigában jártam, hogy részt vegyek a NATO 2022-es StratCom Dialógusának panelbeszélgetésén. A hidegháború vége óta a NATO a relevanciájáért küzd. Oroszország ukrajnai invázióját követően azonban a szövetség visszanyerte világos küldetés- és céltudatát. Ezt bizonyítja Finnország és Svédország is, amelyek több évtizedes semlegesség után most NATO-tagságra törekszenek.

Ez az új elszántság különösen érezhető a három volt szovjet balti köztársaságban – Litvániában, Lettországban és Észtországban -, valamint a Varsói Szerződés egykori tagországában, Lengyelországban. Ezekben az országokban, valamint Kelet- és Közép-Európa számos más országában az orosz hadsereg a második világháborút követő szovjet uralom szinonimája.

Ebből a szempontból a Vörös Hadseregnek a náci Németország felett aratott győzelmei nem a felszabadulást hozták el, hanem egy újabb idegen zsarnokságot hoztak létre.

A náci Németország és Szovjet-Oroszország megszállására gyakran úgy tekintenek, mint egyforma iker-gonoszra, és egyiket sem tartják jobbnak a másiknál. Egy kisebbség még a szovjetellenes harcot is mindenek fölé emeli, ami néha a náci kollaboránsok felmentéséhez vezet.

Az ausztráliai Melbourne zsidó közösségében születtem és nőttem fel, ahol a holokauszt túlélőinek jelenléte – akik közül sokakat a szovjet csapatok szabadítottak fel – elismerő hozzáállást táplált a Vörös Hadsereggel szemben.

Német származású édesapám, Martin Freiberg holokauszt-túlélő volt, akárcsak lengyel származású szomszédunk, Michael Weinstein. Mégis, míg apám gyerek volt a második világháború alatt, addig a szomszédban lakó férfi harcos volt.

A háború kezdetén, 1939-ben Michael előrelátóan keletre menekült Lengyelországból a Szovjetunióba a közeledő Wehrmacht elől. Miután a Szovjetunió 1941-es német megszállása véget vetett a szovjet semlegességnek, Michael vágya, hogy harcoljon a nácik ellen, végre esélyt kapott, és felvették a Vörös Hadsereg tisztképző iskolájába, ahol kiválasztották a páncélos hadtest parancsnokságára.

Michael tagja volt annak a hadseregnek, amely kiűzte a németeket Oroszországból, felszabadította Lengyelországot, és végül bevonult Berlinbe, hogy végleg megsemmisítse a náci birodalmat. A bátorságáért és vezetői képességéért kitüntetett Michael sokaknál szerencsésebb volt. Bár a harcban megsérült, egyetlen fizikai károsodása egy hiányzó ujj és a testében hordott repeszdarabok voltak.

Bár Michael joggal volt büszke a Vörös Hadseregben teljesített szolgálatára, a sztálini rendszerrel kapcsolatban nem sok illúziója volt, és a háború megnyerése után Nyugatra menekült.

Michael első kézből látta, hogy az újonnan bevezetett szovjet csatlós rendszerek egyértelműen nem a kommunista propaganda „népi demokráciái” voltak. Az is hamar nyilvánvalóvá vált, hogy

a zsidók egyre inkább a sztálini antiszemitizmus áldozatai lettek.

Moszkva megtiltotta, hogy a zsidók meggyilkolására irányuló konkrét náci politikáról beszéljenek. Ezzel párhuzamosan a zsidó származású kommunistákat tisztogatások során kiemelték, nevezetesen az 1949-es prágai perekben, ahol Rudolph Slansky pártvezetőt „trockista-titoista-cionista polgári-nacionalista árulóként” ítélték el.

Ez a fajta antiszemitizmus nem csak a szovjet fennhatóságok területén, hanem magán Oroszországon belül is előfordult, ahol egy sor megrendezett propagandakampány célkeresztjében a zsidók álltak. Ezek közé tartozott: a szocialista gazdaság szándékos szabotálásával vádolt úgynevezett gazdasági bűnözők azonosítása (többnyire egyértelmű zsidó nevekkel); a cionizmus „zsidó burzsoá nacionalizmusként” való ábrázolása, amely az aljas „amerikai imperializmussal” szövetkezik; és Sztálin hírhedt „orvosok összeesküvése”, amelyben

vezető orvosokat (ismét nyilvánvaló zsidó nevekkel) vádoltak összeesküvéssel a szovjet vezetés vezetőinek meggyilkolására.

Sztálin uralkodásának utolsó hónapjaiban elterjedt a pletyka, hogy a Kreml több millió zsidó deportálását tervezi a szovjet Távol-Keletre. Bár a történészek ma vitatják e tervek valóságtartalmát, akkoriban valódi félelmet keltettek.

Sztálin 1953-ban bekövetkezett halálakor mindenki, aki nem viselt ideológiai szemellenzőt, megértette, hogy

 a szovjet rezsim nem volt a zsidó nép barátja.

És 1956-ban, a szuezi válságra reagálva, Sztálin örökösei a Kremlben arra utaltak, hogy hajlandóak nukleáris fegyverekkel támadni a zsidó államot, és ezzel Izrael létét fenyegetni.

Moszkva viselkedése ellenére Izraelben és a zsidó világban továbbra is megmaradt a Vörös Hadsereg második világháborús hőstetteinek tisztelete.

A nyílt szovjet ellenségesség évtizedei ellenére a mai Izrael továbbra is ünnepli a Vörös Hadsereg szerepét a náci Németország legyőzésében.

2012-ben Netanjában felállították a „Győzelem emlékművét”, amelynek leleplezésén Vlagyimir Putyin orosz elnök és az akkori izraeli elnök, Simon Peresz is részt vett. Peresz az ünnepségen mondott beszédében azt mondta:

„Ez egy lehetőség, hogy köszönetet mondjunk a Vörös Hadseregnek. Ha akkor nem győzte volna le a náci fenevadat, kétséges, hogy ma itt állnánk”.

Hasonlóképpen, Latrunban, a nemrégiben létrehozott Chaim Herzog Múzeum a zsidó katonákról a második világháborúban kifejezetten annak az 500 000 zsidónak állít emléket, akik Michael Weinsteinhez hasonlóan a Vörös Hadseregben harcoltak – közülük 140 000-en az életüket áldozták.

2020 januárjában pedig az Auschwitz felszabadításának 75. évfordulója alkalmából rendezett Jad Vasem megemlékezésen tisztelegtek a Vörös Hadsereg előtt, amelyen Putyin az esemény egyik kiemelkedő nemzetközi résztvevőjeként vett részt.

Paradoxon, hogy

miközben Európa posztkommunista országaiban a Vörös Hadsereg emlékműveinek lebontására van igény, Izraelben éppen az ellenkezője történik.

Valójában Izrael az egyetlen demokratikus ország, amely aktívan állított ilyen szobrokat.

Izrael sok NATO-barátjával ellentétben

Jeruzsálem nem tekintheti a náci és a sztálinista rezsimeket ugyanannak a gonosz érmének különböző oldalaiként. Izrael számára a két véres totalitarizmus továbbra is jól megkülönböztethető.

Az előbbi ipari méretű zsidóirtást folytatott, míg az utóbbi döntő szerepet játszott e népirtás befejezésében.

Oroszország ukrajnai invázióját követően sokan úgy vélik, hogy a haláltáborokat felszabadító szovjet csapatok kényszerítő történelmi emlékének nem szabadna gyakorlati hatással lennie a jelenlegi izraeli politikára.

Talán igazuk van. Mindazonáltal Michael Weinstein és valamennyi harcostársa háborús szolgálata megérdemli a zsidó nép örök háláját. Még ha a dolgokat másképp is látják Rigából, a zsidók továbbra is felszabadítóként tekintenek a Vörös Hadseregre a második világháborúban. Ezen nem fognak változtatni a közelmúlt kelet-európai fejleményei.

neokohn

Könyvjelző