Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

Amerika durván megzsarolta a kínai techcégeket
Olvasási idő: körülbelül 3 perc

Az USA viszont igyekszik teljesen elszigetelni Putyint és egyértelmű figyelmeztetést küldött Kínának, miszerint ha kisegítik Moszkvát, akkor nagyon rosszul fognak járni.

Amerika durván megzsarolta a kínai techcégeket

Mint ismert, Európa és az Egyesült Államok minden eddiginél keményebb szankciókkal sújtotta Oroszországot Ukrajna megtámadása miatt. Ennek következtében az orosz gazdaság igen súlyos válságot él át, amelyből megpróbálnak kiutat találni, főképp kelet felé kacsingatnak.

A nyugati hatalmak legerősebb eszköze az oroszok megfékezésére a gazdasági hatalmuk kihasználása. Mára gyakorlatilag minden kereskedelmet megszüntettek Oroszországgal, szinte az összes nagyobb cég kivonult az orosz piacról, a vezető ruhamárkáktól kezdve az üdítőitalokat gyártó vállalatokon és az étteremláncokon át a kozmetikai vállalatokig mind elhagyták az országot.

Az egyik legfájóbb pont a technológiai bojkott, ugyanis Putyin rá van utalva az amerikai termékekre és az onnan érkező fejlett rendszerekre, ezek nélkül nem tudja működtetni műszaki iparát.

Ugyanígy van ezzel Kína is, a legmodernebb csipeket és félvezetőket mind az USA-ból szerzik be.

Oroszország és Kína az utóbbi néhány évben mind szorosabbra fűzte gazdasági együttműködését, legutóbb a pekingi téli olimpia kapcsán találkozott egymással a két ország vezetője, ahol további közös célokat tűztek ki maguk elé. Ám azóta kitört a háború és több lépcsőben meghozták az oroszok ellen irányuló szankciókat. Joe Biden amerikai elnök élen jár a kemény kéz politikájában, a minap megtiltotta többek között az orosz eredetű energiahordozókkal való kereskedést az amerikai vállalatoknak, illetve a már említett amerikai technológia exportálását Oroszországba, de ezt kiterjesztette minden olyan cégre, aki ilyen műszaki megoldásokat használ – így a kínaiakra is.

Tudniillik Kína sem tud olyan fejlett eszközöket gyártani, amik a legmodernebb rendszerekhez szükségesek, az ázsiai ország legnagyobb csipgyártója, az SMIC is amerikai technológián alapul.

Gina Ramimondo, az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere nyíltan kijelentette, hogy amelyik amerikai rendszerrel szerelt cég az exporttilalom ellenére műszaki cikkeket szállít Oroszországnak, azzal azonnali hatállyal megszakítják az együttműködést – márpedig ez végzetes következménnyel járna a vállalatok számára.

Hszi Csin-ping kínai elnök szavaival bár óvatosan, de sajnálatát fejezte ki a kialakult fegyveres válság miatt és nem állt egyértelműen Oroszország mellé, úgy tűnik, hogy gazdasági vonalon töretlen az együttműködés. Moszkva minden eddiginél jobban rá van utalva a kínai piacra, amit Peking igyekszik is minél jobban kihasználni, állítólag több megkeresés is érkezett tőlük például az orosz olajra. Azonban Amerika ezzel a lépésével valószínűleg alaposan keresztbe tett az ez irányú törekvéseknek, legalábbis a technológiai termékek terén, hiszen Kína nem engedheti meg magának, hogy leálljon az egész műszaki ipara, márpedig az amerikai embargó képes lenne ezt előidézni.

 

Könyvjelző