Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

Az amerikai agytröszt figyelmeztet: minél tovább tart a háború, annál nagyobb eséllyel terjed ki a NATO-ra is
Olvasási idő: körülbelül 8 perc

Ahogy az amerikai "szakértelem" látja a helyzetet.

Az amerikai agytröszt figyelmeztet: minél tovább tart a háború, annál nagyobb eséllyel terjed ki a NATO-ra is

Az amerikai Stratfor magánhírszerző ügynökség elemzésében azokat a lehetségese forgatókönyveket vette sorba, amelyek Oroszország és a NATO közti nyílt konfliktushoz vezethetnek. A nem szándékos katonai incidenstől a hibrid háború hullámainak kiterjedéséig sok minden szóba jöhet, többek között az Ukrajnának küldött szállítmányok megtámadása/megtorlása is.
Jelenleg Európa több országa – köztük Szlovákia is – fegyverrel vagy munícióval látja el Ukrajnát. Magyarország viszont – bár minden humanitárius segítséget megad – sem fegyvert, sem muníciót nem küld Ukrajnának, és nem is engedi, hogy területén keresztül juttassanak át a határon ilyen szállítmányokat.
Azt nem nehéz kitalálni, hogy a kudarcba fulladt orosz villámháború következtében Moszkva sokkal keményebb eszközöket és lépéseket is kilátásba helyezhet. A Stratfor szerint minél tovább tart a háború, annál valószínűbb, hogy a harcok érinteni fogják a NATO valamelyik tagállamát is.

Ez pedig orosz-atlanti összecsapásokhoz is vezethet, ezért is kell különösen körültekintően eljárni a háború kapcsán. Megjegyezzük, nemrég fegyvereken és muníción kívül Európa még vadászgépekkel is el akarta látni Ukrajnát, ám miután kiderült, hogy az közvetlen beavatkozás lenne két ország konfliktusába, Lengyelország és Brüsszel is kihátrált a történetből, mert jelenleg senki sem akar harmadik világháborút kockáztatni Ukrajnáért.
Ugyanakkor ez az eset is jól mutatja, hogy Európa nem áll a helyzet magaslatán, és a politika gyakran nagyon rosszul méri fel, mit engedhet meg magának és mit nem. Szándékkal vagy anélkül
A Stratfor abból indul ki, hogy Oroszország céljai jelenleg csak Ukrajnára korlátozódnak, és valószínűtlen, hogy szélesebb konfliktusra kerülne sor.
Nyilván abból kiindulva, hogy ugyanezt mondták az orosz invázióról is, most az agytröszt eleve elismeri, hogy “minél több nyugati állam nyújt katonai támogatást, annál nagyobb a veszélye annak, hogy egy baleset vagy tervezett lépés a konfliktust más közeli államokra is kiterjeszti, különösen, mivel Moszkva a Nyugatot igyekszik agresszorként ábrázolni”.
Forgatókönyvekből van néhány.
“A nyugati országok növekvő katonai támogatása Ukrajna számára több utat is nyit potenciális eszkalációnak, ha Oroszország az ilyen támogatásokat a NATO bevonásaként értelmezi” fogalmaz az elemzés. Ilyen “lépés” lehet a NATO tagállamokból érkező, nagyszámú és jól felszerelt “önkéntesek” megjelenése az ukrán fronton. Vagy akár az is, hogy érzékeny, célzott hírszerzési információkat osztanak meg a nyugatiak a ukránokkal – olyanokat, amelyek súlyos veszteségeket okozhatnak az orosz támadó haderőnek. Március 3-án egyébként az USA elismerte, hogy ilyen “valós idejű” hírszerzési információkat már megosztott Kijevvel.

Kibertámadások, célzott támadások, véletlen tűz Moszkva számára az elmúlt tíz nap kudarcai miatt irritálóak lehetnek az Ukrajnának küldött nyugati páncéltörő fegyverek és kifinomult légvédelmi rendszerek is, amivel az ukránok eddig is igen hatékonyan ásták alá az orosz hadsereg látszólagos fölényét. Oroszország emiatt megtorlásként megpróbálhatja blokkolni a fegyverszállítmányokat a lengyel-ukrán határon, kibertámadásokkal pedig blokkolhatja vagy megnehezítheti az ukránoknak szánt hírszerzési adatok eljuttatását. Mindez azonban növeli a NATO-tagállamokkal való összetűzés esélyét. És ez az eszkalációs kockázat annál nagyobb, minélt tovább tart a háború. Az európai területen lévő kalinyingrádi orosz enklávé is alkalmas orosz beavatkozásokra – amelyek nem különben olajat jelentenének a tűzre.

Kalinyingrádban nyugati állampolgárokat foghatnak el emberi pajzsként vagy egyszerű propagandaként használva őket. Vannak azért valószínűbb forgatókönyvek is. A háború Ukrajna területéről akkor is kiléphet, ha egy eltévedt rakéta célt tévesztve valamelyik NATO-tagállam területén vagy határán csapódna be. Vagy egy rosszul megtervezett tüzérségi csapás is járhat súlyos következményekkel, a vérszemet kapó orosz katonák ámokfutásáról ne is beszéljünk. Ezek a körülmények mind gyorsan olyan helyzetet teremthetnek, amit aztán lehetetlen irányítani.

Az orosz kisebbséget is mozgósíthatják, vagy beszivároghatnak nyugatra Provokációkra egyébként már most is sor került. Ahogy az oroszokat idegesítheti az Ukrajnának küldött szállítmányok sora, úgy fokozza a veszélyérzetet az európai országokban az orosz kóstolgatás. Nemrég négy orosz harci repülő sértette meg a svéd légteret a Balti-tenger felett. Néhány nappal ezelőtt elsüllyedt egy észt tulajdonban lévő kereskedelmi teherhajó. Oroszország a hibrid háború keretében megpróbálhatja mozgósítani az orosz kisebbséget, ami beláthatatlan következményekkel járhat olyan országokban, mint Moldova, amely Románia kvázi érdekszférája (a román nacionalisták régóta “újraegyesítenék” a két országot), Moldávia határában pedig ott van egy fegyverekkel és orosz katonákkal roskadásig ellátott orosz enklávé, az úgynevezett Dnyeszteren Túli Köztársaság.

Románia nem biztos, hogy megengedheti magának, hogy az oroszok destabilizálják “hátsó udvarukat”. A Stratfor még egy érdekes forgatókönyvet is felvázolt. A lengyel-belarusz határnál zajló tavalyi mingránsválságkor alkalmazott politika mintájára szabotőröket, kémeket szivárogtathat át a menekültekkel. Ezek az ügynökök aztán szabotázsakciókat, terrortámadásokat hajthatnak végre egy-egy NATO ország területén, kiprovokálva egy válaszreakciót. Eszközökből tehát orosz és nyugati térfélen is akad elég a helyzet eszkalálódásához. Jelenleg a fenti felsorolásból az Ukrajnának nyújtott – egyébként sokak által vitatott – fegyver- és muníciószállítmányok azok, amelyek már most kockázatot jelenthetnek.

Forrás: Körkép.sk

 

Könyvjelző