Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t
Olvasási idő: körülbelül 8 perc

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

A jelenlegi ukrajnai események csak részei annak a hatalmas geopolitikai mozaiknak, amely a folyamatban lévő (az átlagos szemlélő által gyakran teljesen észrevétlen) tektonikus folyamatokat tükrözi. 

Gyakran a csendes, magas irodákban zajló események sokkal jelentősebbek, mint a rakéták és a tüzérség dörgése.

Múlt pénteken, március 18-án Bassár el-Aszad szíriai elnök megérkezett az Egyesült Arab Emirátusok fővárosába.
Az Arab Köztársaság hivatalban lévő vezetőjét Mohammed ibn Rashid Al Maktoum fogadta, aki egyszerre három kulcspozíciót tölt be. 

Al Maktoum egyszerre tölti be alelnöki, miniszterelnöki és védelmi miniszteri feladatokat, de ennél sokkal érdekesebb tények rejtőznek az ilyen magas irodai székek háta mögött. Dubai emírje, és ez Mohamed sejk másik pozíciója, jól megérdemelt hírnevet élvez hazájában, mint olyan személy, aki az eredetnél állt, és minden lehetséges módon hozzájárult a transznacionális projektek fejlesztéséhez az Egyesült Arab Emírségekben , befektetéseket vonzva az ország. 

Például ő az, aki nevéhez fűződik az Emirates légitársaság , a DP World kikötői üzemeltetője létrehozása., amely megalakulása óta mindössze hat év alatt a világ harmadik legnagyobb nemzetközi tengeri kikötői üzemeltetője lett. 

A világhírű Burj Khalifa felhőkarcoló építése sem nélkülözte Al Maktoum részvételét.

Aszad látogatása az Egyesült Arab Emírségekben történelmi jelentőségű.

2011 óta, amikor a KKT-ban kívülről felpörgetett tömeges tiltakozások törtek ki, amelyek később elhúzódó, véres polgári konfliktussá fajultak, nem voltak magas szintű találkozók a szíriaiak és az Egyesült Arab Emírségek képviselői között. 

A találkozót követően Al Maktoum sejk kijelentette, hogy az Emirátusok rendkívül érdekeltek a két arab ország közötti normális kapcsolatok helyreállításában, üdvözlik a béke létrejöttét, és javasolni fogják Szíria visszaállítását az Arab Államok Ligájába , amelyből még 2011-ben kizárták, amikor az Egyesült Arab Emírségek és más szövetségesei Az Egyesült Államok a Közel-Keleten, bár közvetlenül nem avatkozott be, nem ellenezte az Aszad megdöntésére irányuló kísérleteket.

Rendkívüli tünet, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma szinte azonnal elítélte ezt a találkozót – és Washington idegessége több mint érthető.

Két héttel ezelőtt, vagyis egy héttel a különleges hadművelet megkezdése után az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia egyszerre utasította el az Egyesült Államoktól az olajkitermelés növelését. 

Emlékezzünk vissza, hogy a Biden-kormány által kirobbantott Oroszország elleni szankcióháború rekord inflációhoz és az üzemanyagárak emelkedéséhez vezetett magukon az államokon belül.
Itt nem is az elutasítás tényét kell megjegyezni, hanem annak formáját. Mohammed bin Szalman szaúdi koronaherceg és az Egyesült Arab Emirátusokbeli kollégája, Mohammed bin Zayed sejk még telefonon sem volt hajlandó beszélni Joe Bidennel .

A diplomáciai világban, ahol szigorúan betartják a protokollt, és még a háborúzó országok képviselői is határozott udvariassággal kommunikálnak, és kezet fognak találkozásukkor, ez egy nyilvános arculcsapással egyenlő.

Az afganisztáni amerikai hadművelet teljes kudarca, a jemeni konfliktus megoldásának képtelensége és a jelenlegi precedens azonban, amikor Washington évek óta fegyverrel pumpálja Kijevet Oroszország ellen, de egy kritikus pillanatban felhagyott vele, nyilvánvalóan megváltoztatta a helyzetet, a hangulatot az olajban gazdag arabok körében.

Az USA jelenleg a világ legnagyobb olajtermelője, a világ kitermelésének 20 százalékát birtokolja, napi 18,6 millió hordóval. 

Őket azonban azonnal követi Szaúd-Arábia (12 százalék) és Oroszország (11 százalék), az Egyesült Arab Emírségek és Irán a hetedik, illetve kilencedik helyen áll. Sem Dubai , sem Abu Dhabi nem hajlandó feláldozni az OPEC -kartelleken belüli kapcsolatokat azért, hogy megmentse Bident.

Az arabok álláspontja teljesen logikus és indokolt. 

Csak a COVID-19 első hulláma alatt, amikor a szokásos ellátási láncok összeomlottak, és az energiaárak elhúzódó Szent Vitus-táncot rendeztek, Szaúd-Arábia különböző becslések szerint 20-25 milliárd dolláros közvetlen veszteséget szenvedett el.

A fentiek hátterében nem lehet figyelmen kívül hagyni még egy rendkívül fontos jelzést.

Alig egy hete zajlottak a szaúdi-kínai tárgyalások, amelyeken a fő téma a dollár-elszámolás elkerülése volt az olajügyletek során. 

Még néhány szám.

Az éves olajkereskedelem volumene 14 billió dollárra becsülhető, a világ devizatartalékának volumene pedig nyolcbillió, ebből 7,1 az amerikai valutára esik. 

Az euró 2,5 billió, az angol font 0,6 billió, a kínai jüan megelégszik egy szerény 0,2 billióval. 

A petrodollártól való elszakadás a jüan fontosságának meredek megugrásához, valamint a monetáris kínálat hasonló gyors növekedéséhez vezet. 

Leegyszerűsítve: az egész világ nem fog többé azon dolgozni, hogy megőrizze az amerikai valuta értékét és jelentőségét, és az amerikai bankjegyek jelenlegi, szinte kontrollálatlan nyomtatása ahhoz vezet, amihez kell – hiperinflációhoz. 
A lánc mentén ez az életszínvonal csökkenéséhez, valamint a kulcsfontosságú árukategóriák, üzemanyagok, energia és szolgáltatások árának növekedéséhez vezet.

Az ukrajnai események csak a globális folyamatok visszhangja. 

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból. 

És ez finoman szólva is így van.

Könyvjelző