Karpatria
2023. 04. 17.
RIASZTÁS ÉS FELHÍVÁS A CSELEKVÉSRE! - Valami bűzlik...Romániában

Ne higgyétek, hogy csak Romániában! És még mindig alszol!

2023. 04. 16.
A szellemhajók sivataga: Az Aral-tenger rejtélyes eltűnése

Alig 30 évvel ezelőtt az Aral-tó a bolygó negyedik legnagyobb belvíztömege volt, 26 000 négyzetmérföldes területet borított a közép-ázsiai Kazahsztán és Üzbegisztán között.

2023. 04. 15.
Az is nagyon merész feltételezés, hogy az emberiség fele életben maradhat a következő évtizedekben

A növekedésre épülő globális ipari civilizáció minden szakember szerint a korlátaihoz közeledik, a fenntartásához lassan nem marad erőforrás a kizsákmányolt természetben.

2023. 04. 15.
Az utolsó szó jogán

Kedves ismerősök, ismeretlenek, barátok és ellenségek: itt az idő, hogy önmagunkba nézzünk, és döntsünk. Döntsünk végre arról, hogy kit és mit szolgálunk tetteinkkel, felszólalásunkkal, gondolatainkkal, élet-képzeletünkkel és életünkkel. Mert mindenki az, akinek a szolgálatában áll.

2023. 04. 15.
Hollandia elszegényedése

Az Agenda 2030 teljes lendülettel halad.

2023. 04. 15.
A szabadság útja – béke, vagy háború?

Az ukajnai háború óta napi szintű közbeszéd lett a háború és béke kérdése. Mindenoldali szakértő és kevésbé szakértő erről beszél, nyilatkozik, mond autentikusnál autentikusabb véleményt.
Végezetül mindenki békepárti.

2023. 04. 14.
Finnország csatlakozik a NATO-hoz egy vészjósló, de találó történelmi coming outban

Biden és más NATO-szurkolótársak viselkedése, akik a héten a "békét" és a "biztonságot" ünneplik Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásával, nem csak groteszk.

2023. 04. 14.
Transz aktivistával kampányoltak, most 6 milliárddal kevesebbet ér a cég

A Bud Light anyavállalata, az Anheuser-Busch az italgyártó nagyhatalom anyagilag is megszenvedte, hogy transz aktivistával reklámozta a sörét – számolt be a Post Millennial.

2023. 04. 14.
Magyarország egy csendes zsidó sikertörténet

Európa többi részével ellentétben Magyarországon a zsidók biztonságban vannak és virágzik a zsidó élet – írja Michael O’Shea a Jewish News Syndicate hasábjain.

2023. 04. 14.
Szlovákia meglépte: betiltják az olcsó ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását

Hatósági vizsgálattal kiderült: nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru. Hazánkban még nem döntöttek erről.

2023. 04. 13.
Zsidóviccet kellett törölni a Pretty Woman-ből

A Micsoda nő című West End musical producerei eltávolítottak egy viccet a forgatókönyvből, miután egy néző panaszkodott, hogy az antiszemita volt.

2023. 04. 12.
A szabad lelkű ember képes a teremtésre

Egy zenész-révésszel beszélgettünk. A „tátos zenész” torokhangokról és az Ördög Nyelvéről mesélt.

Betört a háború!
Olvasási idő: körülbelül 3 perc

Az elmúlt napokban komoly információs háború előzte meg Oroszország behatolását Ukrajnába. Nem kívánok most egyik fél mellett sem állást foglalni, csupán egy új síkját szeretném bemutatni: a gazdaságit.

Azzal nagyjából mindenki tisztában van, hogy a kelet- és közép-európai térség gyakorlatilag az oroszországi energiahordozó- és nyersanyag-szállítmányoktól függ. Hogy lesz-e gáz, szén és kőolaj, az bizony a háború függvénye is. De sorolhatnánk a nikkelt, a lítiumot, az aranyat és sok egyebet is.

Abban a pillanatban, amint leáll a szállítás, a térség országai gazdaságilag megbénulhatnak.
Több egyéb dimenzió is van, hiszen az elmúlt évtizedekben az is kiderült, hogy Európa és az Európai Unió lakossága öregszik és fogy. A munkaerőpiac is erőteljes változásokon ment keresztül. Először az EU-bővítés után szívta fel a jobb kereseti lehetőség a volt szocialista országok munkavállalóinak egy részét.

Ma odáig jutottunk, hogy már nálunk (Kelet- és Közép- Európában) is komoly hiány van munkavállalókból. Aki kicsit is nyitott füllel jár, hallhatja, hogy bizony a szlovákiai egészségügy tele van ukrán és orosz orvosokkal, nővérekkel. Csak az Ukrán Szociálpolitikai Minisztérium becslése szerint közel 3 000 000 munkavállaló dolgozik az EU országaiban!

A cseh, lengyel és orosz építőiparban, a mezőgazdasági feldolgozásban, az autógyárakban, mindenhol sok-sok ukrán (is) dolgozik. Munkaerőpiaci tranzitországból már mi is fogadóország lettünk. Egy újabb tény, hogy az összeurópai fuvarozásban is sok százezerre becsülik az ukrán gépkocsivezetők számát.

Gondoljunk csak bele, abban a pillanatban, amint kiszáll a piacról több százezer sofőr, hogy omlik össze a kontinens logisztikai rendszere!
Emlékeznek? A Szuezi-csatornán megakadt egy konténerhajó és a „fél világban” megállt a szállítmányozás. A mai háborús konfliktus bizony gazdasági értelemben már most berántotta Európa országait a konfliktusba! Hogy mit hozhat a jövő, azt nehéz megjósolni, ami viszont biztos: az energiaárak újabb emelkedése mellett a nyersanyagárak is jócskán megugorhatnak, a munkaerőpiacon pedig durva űr keletkezhet. Európa, itt az idő felkötni a nadrágot.

Végezetül, az örök érvényű mondat: Si vis pacem, para bellum. Ha békét akarsz, készülj a háborúra!

(Őry Péter/Felvidék.ma)

Könyvjelző