Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

Egy kárpátaljai magyar asszony mai gondolatai Beregszászról
Olvasási idő: körülbelül 7 perc

Több mondatát akár Erdélyből is írhatta volna.

Egy kárpátaljai magyar asszony mai gondolatai Beregszászról

"Jó napopt kívànok!
Èn Beregszaszi lakos vagyok 34 ève itt èlek a csalàdommal!Èn 18 èves koromtol vendèglàtói iparban kezdtem dolgozni. Úgy, hogy volt tapasztalatom sok nacionalista Ukrànokkal talàlkozni ès kiszolgàlni.
Hozzà teszem èn magyar csalàdbol szàrmazom. Magyar iskolàt vègeztem.Tehát az ukràn nyelvet csak alap fokon beszèlem, èrteni èrtem csak törve vàlaszolok. Tehàt e miatt töbször is èrt engemet kritizàlas, hogy minek nem tudom rendesen az ukràn nyelvet ès beszèljek ukrànul, mivel ez Ukrajna!!!
Sajnos ezek a nacionalista emberek lejönnek ide Kàrpàtaljàra magyar lakta területre enni, inni a magyar èteleket ès eközben szidnak minket magyarokat,hogy akkor mi akik ide születtünk ès itt próbàlkozunk megèlni minek nem megyünk àt Magyarorszàgra èlni!
Igy szoktàk ők mondani: HA MAGYAR VAGY MENJ ODA LAKNI!!! Hozzàteszem, hogy ezek között is vannak normàlisak csak sajnos kevès. Ès most egy kicsit tèrjünk vissza ide a mi kicsi Beregszàszunkra???? Eddig, aki itt èltek nàlunk mindegy, hogy Ukràn, Orosz, Magyar, Romàn ès mèg sok nemzetisègű emberek eddig szèpen èltünk egymàs mellet.De sajnos folyomatosan uszítanak egymàs ellen a felsőbb hatalom!!!
Tèrjünk ki a mostani àllapotunkra!Amióta megkezdődött ez a hàború vagy cirkusz??? Mert nem is tudom,hogy minek nevezzem ezt a helyzetett. Első napokban mindenkiben benne volt ès van is a fèlelem, hogy mi lesz tovàbb? Eddig is nehèz volt a helyzetûn itteni magyroknak. Nàlunk Beregszàszba folyamatosan èrkeznek a menekültek! Hogy èrtsèk, vannak köztük akik ugyanolyan egyszerű ember ès tènyleg a baj elől jött el a messzisègből. De a mi kis varosunk telis tele van olyan dràga autókkal, amiket eddig csak tèvèben làttam. Ezek nem menekültek, ezek az emberek itt jàrnak az èttermeinkbe, wellnes központjainkba pihenni ès üdülni! Esznek,isznak,mulatnak ès mindent követelnek maguknak. E miatt is be lett vezetve nàlunk, hogy nem lehet alkoholt vàsàrolni a boltokban.Sajnos folyamatosan az volt eddig,hogy vàsàroltàk ezek a gazdagok a sok piàt ès buliztak meg kôvetelőztek. Teszem fel a kèrdèst ilyenkor magamban,hogy minek nem mennek vèdeni az otthonukat ès itt nem a gyerekekről beszèlek meg az asszonyokról, hanem a meglett nagydarab, egèszsèges fèrfiakról. Minek jöttek ide, vàsàroljàk felfele a hàzakat itt a kôrnyèkûnkôn ès ők szèpen itt maradnak mi meg teljesen el leszûnk nyomva magyar kènt. A mi magyar fèrfiaink meg menjenek a hàborúba. Hàt bocsasa meg az èg, de nem fogom engendni a fèrjemet golyó fogónak.
Ezek a nagy dzsippesekkel volt ès van tele a hatàr meg màr Magyarorszag is. Tôlûnk is rengeteg ember àtment a hatàron amikor megindult ez az egèsz hàború. Ez mindenkinek a sajat dôntèse! De amikor azt hallom a hírekben,hogy a rengeteg Beregszàszi roma azt nyilatkozza,hogy nàlunk bombàznak meg lőnek akkor a hajam az ègnek àll.Ilyen nàlunk eddig nincsen. Bizzok benne,hogy igy is marad.Itt nincs lôvôldôzès nincs bombàzas!!!
Ami van az àrakat nagyon felemeltèk mindenre a boltokban vannak dolgok amiket màr nem nagyon lehet kapni.Tele van a vàrosunk idegen ugy mond menekûltekkel. De ithol maradt anya kènt szègyellem magamat,hogy a Beregszaszi romàink mit nyilatkoznak ès művelnek Magyarorszagon.Szègyen,hogy kõvetelõnek meg viselkednek ottan.Persze kõztûk is van normàlis de a tôbbsègük csak a haszon miatt ment àt ès ez felhàborít engemet.Nem,hogy õrûlnènek,hogy kaptak szàlast ès mindem màst is.Szègyent hoznak ŕànk ittenni magyarokra ahogyan viselkednek.De ezek a romàk ithol sem tudtak sohasem viselkedni sajnos.Èn el is hiszem,hogy a Magyarorszàgi lakossag azt hiszi,hogy Beregszasz egy romatelep.Mert a mèdia szinte csak őket mutassa.
Szeretnèk írni a mai napomrol még egy kicsit,hogy làssanak bele a mi helyzetûnkbe.Ugye bàr èrkeznek Kàrpàtaljàra az adomanyok amivel az ottani magyar emberek akarjàk segíteni az ithol maradt magyarokat.
Na most jôn az èrdekes rèsze.Èn a mai nap folyamàn egy masik anyukàval àt jartam minden lehetsèges irodat ahovà elmèletileg èrkeznek a segèlyek.Kèrtûk ezeken a helyeken,hogy mi kell hozzà hogy csak a gyerekeknek kapjunk pelenkàt.A vàlasz erre az volt mindenki rèszèrôl,hogy ezek az adomànyok rôgtõn a vàmolas soràn mennek fel Ungvàra onnan pedig fel Kijevbe meg ahol tènyleg baj van.
Kèrdezem èn mint ithol èlő magyar ember nekûnk akik nem mentûk ès nem szeretnènk elmenni,mert itt van mindenûnk amièrt eddig dolgoztunk a hazunk a szûleink a baràtaink ès minden.Nekünk nem jàr semmi az adomanyokbol?
Maguknak meg akkik jó szivvel segitenek nekûnk az van mutatva a mèdiàn kersztül,hogy ez mind ide èrkezik.Nem sajnos nem ès ahàny ismerősõmet kèrdeztem ugy fiatalt mint idősett senki nem kapott semmit.Szègyen ami itt folyik.
Mi kitartunk a vègsőkig ithon a sok roma meg jôn megy a hataron ès hazudnak meg csinàljak a cirkuszt maguknal.
Hàla ès kõszõnet minden embernek aki próbàl segíteni nekûnk akik itt vagyunk csak sajnos nem igy mennek a dolgok.Soha nem azok kapjak meg akinek kûldve van.
Ezèrt a posztom èrt lehet fogok kapni hideget meleget de ez az èn sajat tapasztalatom ès vàlalom a vèlemènyemet.Kõszõnõm."

A levelet változtatás nélkül közöljük. A levél írójának Facebook oldalát nem találtuk, már csak a megosztást, ám annyira hitelesnek, életszerűnek tűnnek a gondolatok és a stílus, hogy érdemesnek tartottuk idézni.
Közvetett forrás: Facebook Schuller László

Könyvjelző