Karpatria
2023. 04. 17.
RIASZTÁS ÉS FELHÍVÁS A CSELEKVÉSRE! - Valami bűzlik...Romániában

Jangan berpikir itu hanya di Rumania! Dan kamu masih tidur!

2023. 04. 16.
A szellemhajók sivataga: Az Aral-tenger rejtélyes eltűnése

Alig 30 évvel ezelőtt az Aral-tó a bolygó negyedik legnagyobb belvíztömege volt, 26 000 négyzetmérföldes területet borított a közép-ázsiai Kazahsztán és Üzbegisztán között.

2023. 04. 15.
Az is nagyon merész feltételezés, hogy az emberiség fele életben maradhat a következő évtizedekben

A növekedésre épülő globális ipari civilizáció minden szakember szerint a korlátaihoz közeledik, a fenntartásához lassan nem marad erőforrás a kizsákmányolt természetben.

2023. 04. 15.
Az utolsó szó jogán

Kedves ismerősök, ismeretlenek, barátok és ellenségek: itt az idő, hogy önmagunkba nézzünk, és döntsünk. Döntsünk végre arról, hogy kit és mit szolgálunk tetteinkkel, felszólalásunkkal, gondolatainkkal, élet-képzeletünkkel és életünkkel. Mert mindenki az, akinek a szolgálatában áll.

2023. 04. 15.
Hollandia elszegényedése

Az Agenda 2030 teljes lendülettel halad.

2023. 04. 15.
A szabadság útja – béke, vagy háború?

Az ukajnai háború óta napi szintű közbeszéd lett a háború és béke kérdése. Mindenoldali szakértő és kevésbé szakértő erről beszél, nyilatkozik, mond autentikusnál autentikusabb véleményt.
Végezetül mindenki békepárti.

2023. 04. 14.
Finnország csatlakozik a NATO-hoz egy vészjósló, de találó történelmi coming outban

Biden és más NATO-szurkolótársak viselkedése, akik a héten a "békét" és a "biztonságot" ünneplik Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásával, nem csak groteszk.

2023. 04. 14.
Transz aktivistával kampányoltak, most 6 milliárddal kevesebbet ér a cég

A Bud Light anyavállalata, az Anheuser-Busch az italgyártó nagyhatalom anyagilag is megszenvedte, hogy transz aktivistával reklámozta a sörét – számolt be a Post Millennial.

2023. 04. 14.
Magyarország egy csendes zsidó sikertörténet

Európa többi részével ellentétben Magyarországon a zsidók biztonságban vannak és virágzik a zsidó élet – írja Michael O’Shea a Jewish News Syndicate hasábjain.

2023. 04. 14.
Szlovákia meglépte: betiltják az olcsó ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását

Hatósági vizsgálattal kiderült: nemhogy emberi, de állati fogyasztásra sem alkalmas a lefoglalt áru. Hazánkban még nem döntöttek erről.

2023. 04. 13.
Zsidóviccet kellett törölni a Pretty Woman-ből

A Micsoda nő című West End musical producerei eltávolítottak egy viccet a forgatókönyvből, miután egy néző panaszkodott, hogy az antiszemita volt.

2023. 04. 12.
A szabad lelkű ember képes a teremtésre

Egy zenész-révésszel beszélgettünk. A „tátos zenész” torokhangokról és az Ördög Nyelvéről mesélt.

El nem évülő háborús bűncselekményt követnek el azok a magyarok, akik Zelenszkij felhívására csatlakoznak az ukrán hadsereghez
Olvasási idő: körülbelül 2 perc

„Magyar vagyok. Ukrajna a szomszédom. Nem bírom elviselni, ami ott történik” – mondta a férfi, aki tisztában van azzal, hogy a harcok során akár életét is veszítheti.

A napokban több magyar internetes oldal, többek között a Telex és a HVG is szemlézte a brit Daily Mail cikkét, amely arról szól, hogy az ukrán elnök felhívására egy magyar önkéntes is csatlakozik az ukrán haderőhöz. Arról azonban mindannyian elfelejtettek beszámolni, hogy ezek az emberek a nemzetközi, illetve a magyar jog szerint is el nem évülő bűncselekményt követnek el.
A Daily Mail cikke szerint Volodomir Zelenszkij felhívására önkéntesek érkeztek a londoni ukrán nagykövetség épületéhez, hogy Ukrajnába utazva az oroszok ellen harcoljanak. Egy 28 éves magyar férfi azt nyilatkozta a lapnak, hogy harcolni akar az oroszok ellen. „Magyar vagyok. Ukrajna a szomszédom. Nem bírom elviselni, ami ott történik” – mondta a férfi, aki tisztában van azzal, hogy a harcok során akár életét is veszítheti.

Azt viszont már egyik cikk írója sem említette meg, hogy azok a magyar állampolgárok, akik önszántukból csatlakoznak az ukrán hadsereghez, önmagában már a csatlakozással is el nem évülő háborús bűncselekményt követnek el (nem beszélve a harctéren elkövetett további bűncselekményekről). Azok a magyar állampolgárok ugyanis, akik Magyarországgal nem szövetséges fegyveres szervezetbe önként belépnek, a Btk. (2012. évi C. törvény) 146. § (2) bekezdésébe ütköző tiltott toborzás bűntettét követik el, ami 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ebben a tekintetben a magyar jog még szigorúbb is, mint a zsoldosok toborzásáról és alkalmazásáról, valamint finanszírozása és kiképzése ellen elfogadott 1989-es nemzetközi egyezmény, mivel az egyezmény szerint a zsoldosok a harci cselekményekben való részvételért cserébe vagyoni, vagy más előnyt (zsoldot) kapnak. A Btk. ezt nem követeli meg, így azok is elkövethetik ezt a bűncselekményt, akik önkéntesként lépnek be egy Magyarországgal katonai szövetségben nem álló ország fegyveres alakulatába.
Ebben a tekintetben egyébként Zelenszkij magatartása is vizsgálandó, ugyanis amint ezeknek az önkénteseknek valamilyen juttatást vagy előnyt ajánl a harcért cserébe, könnyen ő maga is háborús bűnössé válhat.

Forrás: Orosz Hírek

Könyvjelző