Karpatria
2022. 09. 26.
Edward Snowden orosz állampolgárságot kapott

Az Orosz Föderáció alkotmánya 89. cikkének "a" bekezdésével összhangban elhatározom: a következő személyeket fogadom el az Orosz Föderáció állampolgárságaként: Edward Joseph Snowden, aki 1983. június 21-én született az Amerikai Egyesült Államokban.

2022. 09. 26.
Népszámlálás - előszoba a Great Resethez

Akik megtagadják a válaszadást, azok komoly pénzbírságra, akár 200.000 forintos büntetésre számíthatnak. Senki nem teszi fel a kérdést, hogy mi szükség van a szankciókra és a kényszerítésre?

2022. 09. 26.
Kik jutnak hozzá az egészségügyi adatainkhoz?

Egyértelmű, hogy itt egy üzletágat akarnak felépíteni, amely felülírja a betegek ellátását, a gyanú fennáll, hogy egy világméretű adathalászatról és visszaélésszerű működésről van szó.

2022. 09. 26.
A VILÁG OLYAN, AMILYENEK MI VAGYUNK!

A KORMÁNYOK NEM CSELEKEDHETNEK AZT, AMIT AKARNAK! CSAK AZT, AMIT MEGENGEDNEK NEKIK!

2022. 09. 26.
Kivételes elemzés kering az interneten Ukrajna és Oroszország népszavazás utáni jövőjéről

Ritka elemzés a román sajtóból.
Az USA nyeresége és Európa vesztesége.

2022. 09. 26.
Orvosok és ápolók elárulták a betegeket – és saját magukat is

Ez a cikk több mint két évvel ezelőtt - 20.7.12-én - jelent meg először. Sajnos ma is tökéletesen érvényes.

2022. 09. 26.
Lavrov New Yorkban: nem értenek oroszul? Itt az ideje megtanulni!

Még humora is van!

2022. 09. 26.
Tarolt a jobboldal Olaszországban, akár kétharmaduk is lehet

Elsöprő jobboldali siker vetett véget a baloldali kormányzásnak Olaszországban. A győzelem hamar eldőlt, már csak a kétharmad a kérdéses.

2022. 09. 26.
Kitálalt egy volt jobbikos!

Így töröltette Szaszi Gyurcsányék segítségével Toroczkai Fb-oldalát, és nyilváníttatták őt veszélyes személlyé.

2022. 09. 26.
Nincs klíma-vészhelyzet!

A globális felmelegedés körülbelül olyan valóságos, mint a húsvéti nyuszi.
Tudósok ezrei írnak alá hivatalos nyilatkozatot.

2022. 09. 22.
Moszkva a nemzeti függetlenségi és szuverenista mozgalmak bástyája kíván lenni

A donbasszi népszavazások nemcsak a Luganszki és Donyecki Népköztársaságok és más felszabadított területek lakóinak rendszerszintű védelmét szolgálják, hanem a történelmi igazságosság helyreállítása szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak – jelentette ki Dimitrij Medvegyev.

2022. 09. 22.
A háború végső kimenetele

Az egyik fél legyőzi a másikat.

Élet áram nélkül: kunyhó a lakásban, világítás mécsessel
Olvasási idő: körülbelül 6 perc

Egyre nagyobb az esély arra, hogy télen többször is le kell majd választani az elektromos hálózatról a háztartásokat Svédországban. A hatóságok azt ajánlják az embereknek, hogy ilyenkor rögtönzött sátrakban vagy kunyhókban tartózkodjanak.

Élet áram nélkül: kunyhó a lakásban, világítás mécsessel

A Svenska Kraftnat svéd energetikai vállalat felhívta arra figyelmet, hogy reális a veszélye annak, hogy a háztartások télen hosszabb ideig is áram nélkül maradhatnak, mivel az előrejelzések szerint az energiahiány a következő hónapokban súlyosbodni fog. Svédország általában áramot importál azokon a napokon, amikor a hazai villamosenergia-termelés nem elégséges a fogyasztás fedezésére. Erre azonban a közeljövőben nem lesz lehetősége, mivel Európa igyekszik kivezetni az orosz energiaforrásokat, ami a legtöbb országban példátlan energiahiányt okoz. Ennek pedig az lesz az eredménye, hogy Svédország nem biztos, hogy képes lesz annyi áramot importálni, amennyivel teljes mértékben ki tudja elégíteni a hazai szükségleteit.

HOSSZABB LEÁLLÁS ESETÉN A RÉGIÓKAT FELVÁLTVA FOGJÁK KIKAPCSOLNI.
Svédországban eddig még soha nem volt arra szükség, hogy a háztartásokat lekapcsolják a hálózatról, de 2011 óta létezik egy vészhelyzeti terv az ilyen esetekre, amely meghatározza, hogy hol kell először kikapcsolni az áramot, és hol kell a lehető legtovább fenntartani az ellátást – erről a v4na portál számolt be.

A kiszivárgott iratok szerint a kórházak és az egészségügyi intézmények elsőbbséget élveznek, ám a dél-svédországi háztartások az elsők között maradnak áram nélkül, ha a szükség úgy hozza. A Svenska Kraftnat figyelmeztetése szerint több százezer háztartás elveszítheti az áramellátást, akár több órára is.

Elő a sátorral!
Erre a forgatókönyvre vonatkozó ajánlások megegyeznek a korábban ismertetettekkel: a családoknak egy szobában kell összegyűlnie, hogy csak egy helységet kelljen melegen tartani. Az egyedül élőknek ajánlott kijelölni egy helyiséget, ahol a szobahőmérsékletet fenn tudják tartani, és ennek a szobának a nyílászáróit szigetelni kell. A javaslatok értelmében a sürgősségi szobában akár sátrat is lehet állítani, vagy egy rögtönzött kunyhót lehet építeni, például az asztal alatt, ezzel is a legkisebbre csökkentve a felmelegítendő térfogatot.

A Svenska Kraftnat számításai szerint elkerülhetők az órákig tartó áramkimaradások, de ehhez a fogyasztóknak jelentősen csökkenteniük kellene az áramfogyasztásukat a reggeli és esti csúcsidőszakokban. További javaslatok közé tartozik a főzési szokások megváltoztatása úgy, hogy a lehető legkevesebb energiát kelljen felhasználni az élelmiszerek felmelegítésére, valamint az élelmiszerek tárolását a szabadban javasolják, nem pedig a hűtőben. Kifejezetten javasolt továbbá otthon gyertyákat, elemeket és zseblámpákat tartani. A Svéd Polgári Vészhelyzeti Ügynökség (MSB) szintén ajánlásokat fogalmazott meg egy esetleges vészhelyzet esetére.

Egyre nagyobb a baj
Ahogy arról már korábban mi is beszámoltunk Európa gazdagabbik felén a világháború óta nem tapasztalt eshetőségekre: fagyoskodásra és sötétségre készítette fel a német lakosságot a helyi katasztrófavédelem. Az energiaválság a közösségi médiába is beköszöntött és Németországban az ottani katasztrófavédelem megkezdte a lakosság felkészítését egy egészen szélsőséges forgatókönyvre. A közösségi médiában közzétett oktatóvideók arról szólnak, hogy mi a teendő télen, ha egyáltalán nincs fűtés egy városi lakásban.

De ami még nagyobb aggodalomra adhat okot, hogy Finnországnak két tartalék erőművet kellett beindítania ahhoz, hogy elkerüljék az áramhiányt. Ezt a hálózatért felelős üzemeltető jelentette be, miután augusztus végén már figyelmeztetett: a télen áramkimaradások veszélye fenyeget az európai energiaválság miatt. Az elmúlt időszakban fontos fejlemény volt, hogy Finnország májusban bejelentette NATO-tagjelöltségét az orosz–ukrán háború után.

EZT KÖVETŐEN A SZOMSZÉDOS OROSZORSZÁG FIZETÉSI PROBLÉMÁKRA HIVATKOZVA BEJELENTETTE AZ ÁRAMSZÁLLÍTÁS BESZÜNTETÉSÉT.
Az orosz áramszállítás, amely májusban leállt, a finn áramfogyasztás 10 százalékát biztosította, és elérte a 900 megawattot. Svédország akár 2400 megawattnyi áramot is szállíthatna szomszédjának, ám ahogy cikkünk elején jeleztük, jelenleg szintén áramhiány veszélyével szembesül. 

Forrás: Index

Könyvjelző