Karpatria
2022. 03. 24.
Járványok között, választás előtt népszámlálódunk

SZÉKELYFÖLD választások előtt
Kovács Nemes László tudósítása
2022.03.20.

2022. 03. 23.
Egy igaz keresztény ne a tolvajokra szavazzon!

 "Az ország ezeréves történetének legkorruptabb kormányát" tartják hatalmon a határon túli magyarok.Vitán vett részt kedd este Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az április 3-i választáson egy kolozsvári kávézóban. 

2022. 03. 23.
Csak rubelben fizethetik ki az orosz gázt az Oroszországgal barátságtalan országok

Oroszország ezentúl csak rubelben fogad el fizetést a “barátságtalan országokba” irányuló gázexportért – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai kormányülésén.

2022. 03. 23.
Az erdélyi magyarok szavazatai úgy keringenek, mint gólyafos a levegőben!

Naponta több tucat erdélyi keres meg a következő panaszokkal: úgy kapott szavazólapot a magyarországi választásokra, hogy nem is kért ilyent. Fogalma sincs, honnan van meg a címe, ki és miért használja politikai célokra – írta közösségi oldalán Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. 03. 22.
David Stockman: Pearl Harbor, még mit nem!

Már kezdtünk belefáradni ebbe a Zelenszkij bohócba, de az a merő pimaszság, hogy Ukrajna szorult helyzetét Pearl Harborral vagy szeptember 11-ével hasonlítjuk össze, felháborító. 

2022. 03. 22.
A kettős mérce mint hivatalos háborús megközelítés

Nos, ne vegyék sértésnek, de amit itt olvasok, azt csak egy dolognak lehet nevezni - rasszizmusnak. Andrei Gușă írása

2022. 03. 22.
Ha hozzászoktál már a háború híreihez...

... akkor kezdődhet szép lassan adagolva újból a vírusőrület.

2022. 03. 22.
Vendégszeretet ukrán módra

„Kedves menekültek! Itt csak ukránul beszélnek, mert ez Ukrajna. Ha nem tudod hogyan, hát tanulj. Ez fontos nekünk."

2022. 03. 22.
Hiába képzelik nőnek magukat, nem léphetik át a határt az ukrajnai transzkreatúrák

Nem engedtek át több száz menekült "transznemű nőt" az ukrán határon, mert az útlevelükben még mindig a születési nevük és nemük szerepelt, közölte a BBC helyi karitatív szervezetekre hivatkozva.

2022. 03. 22.
Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők közeledése arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek van elege a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból.

2022. 03. 22.
Román sajtó Ukrajna feltételezett felosztási tervéről

A volt lengyel miniszterelnök-helyettes robbanásveszélyes elméletet indít: Oroszország-Lengyelország-Magyarország titkos "terve" Ukrajna felosztására.

2022. 03. 22.
A kormányzati felhő célja, hogy civil álca alatt az összes állami szoftverrendszer kulcsát és a román állampolgárok összes adatát átadja az SRI-nek és az STS-nek

Súlyos vádak a 375 millió eurós kormányzati felhővel kapcsolatban: az SRI és az STS diszkrecionális ellenőrzést kapna a polgárok adatai felett - állítja a CEO informatikai vezérigazgatója.

Ez lehet az orosz invázió legfontosabb következménye
Olvasási idő: körülbelül 6 perc

Moszkva abból indult ki, hogy bármit is tesz Ukrajnában, az nem lesz hatással Berlinre.

Ez lehet az orosz invázió legfontosabb következménye

…) Oroszország értelmezésében Ukrajna egy országot sem érdekelhet, hacsak nem Oroszországot szeretné megfojtani. Ez nem történhetne meg persze, ha a NATO nem létezne, ha Európa nem lenne az Egyesült Államok hadműveleti bázisa, és akkor az Egyesült államok sem lenne Oroszország elsődleges ellenfele.
Az európai hatalommal kapcsolatos számítások központi eleme Németország. Egy ideje katonailag jelentéktelen 1991 óta elsődleges célja a gazdasági növekedés. Hatalmas, exportorientált gazdaság van, amely rengeteg energiát igényel. Ennek az energiának a nagy része Oroszországból származik. (…)
Az oroszok ezt a válságot ennek tudatában tervezték. Ahogy minden ország, úgy Németország is a járvány okozta gazdasági problémáktól szenvedett, mikor a háború kitört Ukrajnában. Az orosz energia elvesztése csak rontaná a helyzetet. Mivel Németország és Oroszország hajlamos együttműködni a gazdasági kérdésekben, és Németország elkerülte a katonai újrafegyverkezést, az Oroszországgal való konfrontációt,

 Az invázió első néhány napja igazolni látszott az orosz gondolkodást. Olaf Scholz német kancellár eleinte határozottan kijelentette, hogy nem engedélyezi, hogy Németországból fegyvereket szállítsanak Ukrajnába. Egy másik esetben egy Ukrajnába páncéltörő rakétákat szállító brit repülőgép inkább elkerülte Németország légterét, ahelyett, hogy átrepülési engedélyt kért volna.
Közben Putyin Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel találkozott a földgáz-megállapodás megkötése érdekében, de Orbán volt hajlandó Németországgal ellentétes álláspontot felvenni. Ez reményt keltett a Kremlben, hogy a szövetség (a NATO – a szerk.) megbomolhat. Ha egy olyan kisebb ország, mint Magyarország, egykori szovjet szatellitállamként kész kivonulni a NATO álláspontjából, akkor az amerikai hatalom alapja az európai földrészen megbomlott – így okoskodtak az oroszok. Putyin azonban nem értette meg Németország saját, Oroszország miatti aggodalmát.
Oroszország és Németország szorosan együttműködik a NATO léte mellett, de ha ez a szövetség fellazulna és Ukrajna elbukna, akkor Németország és Oroszország között már csak Lengyelország állnak.

Lehet, hogy ez paranoiásan hangzik de az a tény, hogy Oroszország tavaly vértelen puccsal vette át a hatalmat Fehéroroszország felett és most megpróbálja elfoglalni Ukrajnát, arra utal, hogy a paranoiának van létjogosultsága.
A német stratégiai pozíció összeomlott. Berlin összetűzésbe került az EU és NATO tagállamaival. Franciaország elsődleges európai tárgyalópartnerré vált, az USA pedig – a német nemzetbiztonság alapja – egyre türelmetlenebbé, ha nem ellenségessé vált. A német kormány azt remélte, hogy az Ukrajnával kapcsolatos zúgolódások ellenére az Oroszországgal folytatott üzleti kapcsolatok továbbra is töretlenül folytatódhatnak, mert az USA majd megold minden komoly katonai konfrontációt. De nem így lett. Washington ugyan nem hajtott végre katonai akciót, de hatalmas gazdasági terheket rótt Oroszországra, ami leállítja az energiaáramlást Európába. Az az álom, hogy erős kereskedelmi kapcsolatokat lehet ápolni Oroszországgal NATO-tagként is, véget ért. Oroszország ezt lehetetlenné tette. Berlin kénytelen volt megtenni, amit nem akart: választott. De valójában nem volt választása.

Az orosz gáztól való függőség ellenére Németország azt mondta, hogy felfegyverzi Ukrajnát, és ami még ennél is fontosabb, megnöveli saját védelmi költségvetését. A NATO újjáéledése mellett ez lehet Oroszország inváziójának legfontosabb következménye. Emlékezzünk vissza, hogy egy hatalmas militarizált Németország mekkora destabilizáló erő volt Európában. Amikor Németország 1871-ben egyesült, gyorsan jelentős, de bizonytalan gazdasági hatalommá vált, amely félt Oroszország és Franciaország egyidejű támadásától.
Most persze más a helyzet. 2022 egy másik világ, mint ami 1914 vagy 1939 volt. De még így is sok európai ország a jelenlegi német katonai gyengeségre megváltásként tekint. A geopolitikában az egyik probléma megoldása egy másikat szül. Oroszország rossz helyzetbe hozta magát, Európa megosztása már nem lehetséges. Még ha le is győzi Ukrajnát, sokkal közelebb kerül egy ellenséges Európához, amelyet egy újonnan remilitarizált Németország vezet.

Forrás: korkep.sk

Könyvjelző